Αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι

Ευδεμιδα αμπελι αντιμετωπιση

Όσοι έχουμε αμπέλι ή κρεβατίνα γνωρίζουμε την ευδεμίδα, το έντομο που κάθε χρόνο προσβάλλει την καλλιέργεια του αμπελιού, προκαλώντας σημαντικές ζημιές τόσο στις οινοποιήσιμες όσο και στις επιτραπέζιες ποικιλίες σταφυλιών. Η ευδεμίδα είναι γνωστή και ως “σκουλήκι των σταφυλιών”. Πρόκειται για ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών, που συμπληρώνει συνήθως 3 γενιές μέσα σε ένα χρόνο, και θεωρείται το έντομο που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στην καλλιέργεια του αμπελιού. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι ζημιές προκαλεί η ευδεμίδα στα αμπέλια και με ποιους τρόπους γίνεται η αντιμετώπιση της για να προστατέψουμε την παραγωγή μας.

Διαφήμιση

1. Tι ζημιές προκαλεί η ευδεμίδα στην καλλιέργεια του αμπελιού;

Η ευδεμίδα είναι ένα νυκτόβιο πεταλουδάκι που κρύβεται κατά την διάρκεια της ήμερας. Δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια της δύσης του ηλίου, τις πρώτες βραδινές ώρες και νωρίς το πρωί. Kάθε πεταλουδάκι ευδεμίδας ζει 5-20 μέρες και μπορεί να γεννήσει μέχρι και εκατό αυγά πάνω στα άνθη ή πάνω στα σταφύλια. Τα αυγά εξελίσσονται σε κάμπιες που καταστρέφουν τα άνθη και προκαλούν ποιοτική υποβάθμιση και σάπισμα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς.

Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση των πεταλούδων της ευδεμίδας ξεκινά στα μέσα Απριλίου, αφήνοντας τα αυγά τους στα άνθη των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες της ευδεμίδας που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με χαρακτηριστικά μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, αφήνουν τα αυγά τους πάνω στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας πολλές φορές την πτώση τους.

Η σοβαρότερη ζημιά στα σταφύλια παρατηρείται στο διάστημα από Ιούλιο μέχρι Σεπτέμβριο και γίνεται από τις κάμπιες της τρίτης και τέταρτης γενιάς της ευδεμίδας. Σε αυτό το στάδιο, κάθε κάμπια συνήθως προσβάλλει 1-3 κοντινές ράγες σε κάθε σταφύλι και μπορεί να καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των σταφυλιών του αμπελιού ή της κληματαριάς. Πρέπει να σημειώσουμε ότι σε σταφύλια που έχουν προσβληθεί από ευδεμίδα, αναπτύσσονται δευτερογενώς μυκητολογικές ασθένειες όπως του βοτρύτη και της όξινης σήψης που προκαλούν εκτεταμένο σάπισμα των σταφυλίων κατά την ωρίμανση.

2. Με ποιους τρόπους γίνεται η οικολογική αντιμετώπιση της ευδεμίδας;

Για την αποτελεσματική καταπολέμηση της ευδεμίδας, απαιτείται η παρακολούθηση της εμφάνισης και της εξέλιξης του εντόμου, ώστε να προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος των επεμβάσεων με τα κατάλληλα οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Σε βιολογική καλλιέργεια αμπελιού ακολουθούμε τα εξής βήματα για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας:

 • Παρακολούθηση της ευδεμίδας με παγίδες 

Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας αυτοσχέδιες παγίδες παρακολούθησης της ευδεμίδας χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία, προσθέτοντας 4 κουταλιές της σούπας ξυδιού και δύο κουταλιές σούπας ζάχαρης σε ένα λίτρο κρασί. Όταν αρχίσουν οι συλλήψεις των πρώτων εντόμων της ευδεμίδας, είναι καιρός να λάβουμε τα μέτρα αντιμετώπισης.

 • Δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων 

Για τους επαγγελματίες αμπελοκαλλιεργητές, είναι αναγκαία η ενημέρωση και η παρακολούθηση των δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων του πληθυσμού του εντόμου που εκδίδονται ανά περιφέρεια από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας για τις επεμβάσεις καταπολέμησης της ευδεμίδας στον κατάλληλο χρόνο από τους παραγωγούς.

 • Ψέκασμα με βιολογικά σκευάσματα

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευδεμίδας με οικολογικό τρόπο, με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων και την εμφάνιση των πρώτων αυγών και καμπιών σκονίζουμε ή ψεκάζουμε έγκαιρα με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας. Επίσης, ο βιολογικός ψεκασμός με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας, αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28°C.

Κι ένα μυστικό για την ευδεμίδα στο αμπέλι

Ένα από τα φυτά που μπορούμε να συναντήσουμε την ευδεμίδα είναι και η ελιά χωρίς να δημιουργεί όμως ζημιές. Συγκεκριμένα, μεγάλος πληθυσμός ευδεμίδας παρατηρείται ανάμεσα στα ελαιόδεντρα ψάχνοντας τροφή, ενώ ένα μέρος της ανάπτυξης της ανθόβιας γενιάς της ευδεμίδας πραγματοποιείται πάνω στα άνθη της ελιάς.

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αμπελιού
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (12)

 1. Βαγγέλης
  17/01/2021

  Καλησπέρα σας,

  τί δοσολογία χρησιμοποιούμε για ράντισμα με βάκιλο ανά στρέμμα και ανά 500 λίτρα νερό?

  • Καλημέρα Βαγγέλη. Η συνιστώμενη δοσολογία για βρέξιμο ή για υγρό βάκιλο, εξαρτάται από τις προδιαγραφές του κάθε σκευάσματος. Θα πρέπει να απευθυνθείς στο γεωπονικό κατάστημα που το έχεις προμηθευτεί.

 2. Δημήτρης
  20/07/2020

  Καλησπέρα
  Εχω μια κρεβάτινα με μαύρο μοσχάτο κατα καιρούς την ραντίζω με βρέξιμο χαλκό και βρέξιμο θειάφι απο μια κουτάλια / 5 lt νερό
  Τις τελευταίες ημέρες παρατηρώ οτι οι κάποιες ρόγες εχουν μαύρα στίγματα και τρύπες
  Μήπως πρεπει να το ραντίζω και με κάτι αλλο;
  Σας ευχαριστω

 3. ΑΝΔΡΕΑΣ
  11/06/2020

  Καλησπερα ποτε κανουμε την πρωτη επεμβαση για την εβδεμιδα?και καθε ποτε ψεκαζουμε?

  • Καλησπέρα Ανδρέα. Την πρώτη εφαρμογή για την ευδεμίδα μπορούμε να την κάνουμε μέσα στον Ιούνιο όταν οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας την πτώση τους. Ο ακριβής χρόνος εφαρμογής, εξαρτάται από την ποικιλία του σταφυλιού και την περιοχή καλλιέργειας.

   • ΑΝΔΡΕΑΣ
    12/06/2020

    Μαλιστα ευχαριστω για την απαντηση να σας πω οτι στισ οδηγιες του οικολογικου-βιολογικου σκευασματος αναφερει οτι το ψεκαζουμε καθε βδομαδα και μεγιστος αριθμος 5 αρκουν η οχι?

 4. Ελισάβετ Μιχαήλ
  02/04/2018

  Ποιά είναι η γνώμη σας για το σκάψιμο του αμπελιού. Θα μπορούσαμε να μη το σκάβουμε και να κόβουμε χαμηλά τα χόρτα?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   14/04/2018

   Με το σκάψιμο του αμπελιού προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια, να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό ενώ παράλληλα ενσωματώνουμε υλικά όπως κοπριές (που αν μείνουν στην επιφάνεια του εδάφους χάνουν πολύτιμα στοιχεία όπως το άζωτο), λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά (ασβέστη κλπ). Η ενσωμάτωση βελτιώνει τη χρησιμοποίηση τους από τα φυτά. Εκτός από το σκάψιμο, μπορούμε να εφαρμόσουμε και ακαλλιέργεια, και να κόβεις με χορτοκοπτικό μηχανημα συχνά τα χόρτα σε χαμηλό ύψος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επικλινή εδάφη όπου έχουν φυτευτεί αμπέλια, για την αποφυγή της διάβρωσης του χώματος.

 5. Οικονομιδου Ελισσάβετ
  23/09/2017

  Γειά σας!!!!
  Έχω μια λεμόνια 20 ετών αλλά ό φυλλοκνίστης μου την ξέρανε. Αναγκάστηκα να τις κόψω τα κλαδιά γιατί ξεραθηκαν. Κάποια στιγμή προσπάθησε να πετάξει κάποια ματάκια αλλά ξεραθηκαν . Το περίεργο είναι ότι τωρα αρχές του Σεπτέμβρη, από την ρίζα του πέταξε νέα πράσινα κλαδιά που και αυτά μολις βγήκαν τα κατασπαραξε ό φυλλοκνίστης. Άλλη μια μικρή λεμονιτσα που αγόρασα είδα ότι και εκεί έκανε την εμφάνισή του , το ίδιο και σε μια μανταρίνια. Πώς να απαλαχτω από αυτό; τί να κάνω; ποιά είναι η σωστή αντιμετώπισή του;

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   30/09/2017

   Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δένδρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για την οικολογική αντιμετώπιση φυλλοκνίστη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ