εικόνα

Αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι

Αντιμετωπίστε την ευδεμίδα στο αμπέλι

Αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι

Η ευδεμίδα είναι έντομο που προσβάλλει τα αμπέλια και τις κρεβατίνες και απαιτεί αντιμετώπιση κάθε χρόνο τόσο από ερασιτέχνες, όσο και από επαγγελματίες αμπελοκαλλιεργητές. Η ευδεμίδα είναι ένα μικρό καστανοπράσινο πεταλουδάκι μήκους 6 – 8 χιλιοστών που συμπληρώνει 3-4 γενιές το χρόνο.

 

Πότε εμφανίζεται η ευδεμίδα στο αμπέλι, ποια συμπτώματα παρατηρούμε και τι ζημιές προκαλεί;

 

Η ευδεμίδα καταστρέφει τα άνθη και προκαλεί ποιοτική υποβάθμιση και σάπισμα στα σταφύλια, ειδικότερα σε κληματαριές και αμπέλια που έχουν πυκνόρραγους καρπούς. Συγκεκριμένα, η πρώτη πτήση των πεταλούδων της ευδεμίδας ξεκινά στα μέσα Απριλίου, αφήνοντας τα αυγά τους στις ταξιανθίες των αμπελιών. Οι ανθοφάγες κάμπιες της ευδεμίδας που βγαίνουν, προσβάλλουν και καταστρέφουν τα άνθη και τα συνδέουν με χαρακτηριστικά μετάξινα νημάτια. Οι πεταλούδες της επόμενης γενιάς, κατά τον Ιούνιο, ωοτοκούν στα τσαμπιά και οι κάμπιες τρέφονται από τα άγουρα σταφύλια προκαλώντας την πτώση τους. Στο επόμενο διάστημα (Ιούλιο – Σεπτέμβριο), οι κάμπιες της τρίτης γενεάς προκαλούν τις σοβαρότερες ζημιές διότι προσβάλλουν τα ώριμα σταφύλια και προκαλούν σάπισμα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά η ευδεμίδα στο αμπέλι;

 

Για να επιτύγχουμε την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ευδεμίδας σκονίζουμε ή ψεκάζουμε έγκαιρα (με την έναρξη των πτήσεων των πεταλούδων) με βιολογικό σκεύασμα βακίλου Θουριγγίας. Επίσης, ο βιολογικός ψεκασμός με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο, δίνει ικανοποιητικά αποτελέσματα αρκεί ο ψεκασμός να γίνεται σε θερμοκρασίες κάτω των 28°C. Η παρακολούθηση του πληθυσμού του εντόμου της ευδεμίδας γίνεται ανά περιφέρεια από τα Κέντρα Φυτοπροστασίας που εκδίδουν δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων για τις επεμβάσεις καταπολέμησης ευδεμίδα στον κατάλληλο χρόνο από τους παραγωγούς.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση της ευδεμίδας στο αμπέλι;

 
Μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας αυτοσχέδιες παγίδες παρακολούθησης της ευδεμίδας χρησιμοποιώντας πλαστικά δοχεία, προσθέτοντας 60ml ξυδιού και τέσσερις κουταλιές σούπας ζάχαρης σε ένα λίτρο νερό. Όταν αρχίσουν οι συλλήψεις των πρώτων εντόμων της ευδεμίδας, είναι καιρός να λάβουμε τα μέτρα αντιμετώπισης.

 

Δες πληροφορίες για την αντιμετώπιση του περονόσπορου του αμπελιού, καθώς και για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων που εμφανίζονται στον κήπο όπως οι βρωμούσες, ο τετράνυχος, η μελίγκρα και η λιριόμυζα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ 2 Απριλίου 2018

Ποιά είναι η γνώμη σας για το σκάψιμο του αμπελιού. Θα μπορούσαμε να μη το σκάβουμε και να κόβουμε χαμηλά τα χόρτα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 14 Απριλίου 2018

  Με το σκάψιμο του αμπελιού προσπαθούμε να καταστρέψουμε τα ζιζάνια, να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό ενώ παράλληλα ενσωματώνουμε υλικά όπως κοπριές (που αν μείνουν στην επιφάνεια του εδάφους χάνουν πολύτιμα στοιχεία όπως το άζωτο), λιπάσματα και εδαφοβελτιωτικά (ασβέστη κλπ). Η ενσωμάτωση βελτιώνει τη χρησιμοποίηση τους από τα φυτά. Εκτός από το σκάψιμο, μπορούμε να εφαρμόσουμε και ακαλλιέργεια, και να κόβεις με χορτοκοπτικό μηχανημα συχνά τα χόρτα σε χαμηλό ύψος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε επικλινή εδάφη όπου έχουν φυτευτεί αμπέλια, για την αποφυγή της διάβρωσης του χώματος.

  Απάντηση
σχολιαστής
Οικονομιδου Ελισσάβετ 23 Σεπτεμβρίου 2017

Γειά σας!!!!
Έχω μια λεμόνια 20 ετών αλλά ό φυλλοκνίστης μου την ξέρανε. Αναγκάστηκα να τις κόψω τα κλαδιά γιατί ξεραθηκαν. Κάποια στιγμή προσπάθησε να πετάξει κάποια ματάκια αλλά ξεραθηκαν . Το περίεργο είναι ότι τωρα αρχές του Σεπτέμβρη, από την ρίζα του πέταξε νέα πράσινα κλαδιά που και αυτά μολις βγήκαν τα κατασπαραξε ό φυλλοκνίστης. Άλλη μια μικρή λεμονιτσα που αγόρασα είδα ότι και εκεί έκανε την εμφάνισή του , το ίδιο και σε μια μανταρίνια. Πώς να απαλαχτω από αυτό; τί να κάνω; ποιά είναι η σωστή αντιμετώπισή του;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 30 Σεπτεμβρίου 2017

  Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δένδρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Δείτε αναλυτικές πληροφορίες στο σχετικό άρθρο για την οικολογική αντιμετώπιση φυλλοκνίστη.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.