Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για συλλογή των αρωματικών φυτών;

ποτε μαζευουμε τα αρωματικα φυτα

Όλοι έχουμε αρωματικά φυτά σε γλάστρες, ενώ αρκετοί από εμάς συνδιάζουμε μία Κυριακάτικη βόλτα στην ύπαιθρο με συλλογή βοτάνων που είναι δύσκολο να διατηρήσουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι. Άλλωστε στη φύση υπάρχουν τόσα πολλά βότανα που είναι αδύνατο να τα καλλιεργήσουμε όλα.

Από το υπέροχο άρωμα που χαρίζουν στα φαγητά, τα πολλαπλά οφέλη που έχουν για την υγεία μας όταν τα απολαμβάνουμε σε ρόφημα, μέχρι τα πολύτιμα αιθέρια έλαια τους που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με πολλούς τρόπους, τα βότανα αποτελούν ένα πραγματικό θησαυρό της φύσης.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάλληλη εποχή συλλογής των αρωματικών φυτών, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του βοτάνου που συγκομίζουμε.

1. Ποια είναι η κατάλληλη περίοδος για τη συλλογή των αρωματικών φυτών;

Τα περισσότερα αρωματικά, όπως η ρίγανη, η ματζουράνα, το δίκταμο, το δεντρολίβανο, η λεβάντα, το φασκόμηλο και το θυμάρι, τα καλλιεργούμε για τα φύλλα και τα άνθη τους που περιέχουν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια. H συλλογή των φύλλων και των ανθέων πρέπει να γίνεται μόλις αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη, καθώς σε αυτό το στάδιο έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.

Καθώς κάθε βότανο ανθίζει στον δικό του χρόνο, η περίοδος συλλογής είναι διαφορετική για κάθε αρωματικό φυτό, ανάλογα με την εποχή άνθισης του. Επιπλέον, η εποχή συγκομιδής κάθε αρωματικού βοτάνου διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, κι από χρονιά σε χρονιά, λόγω της πρωίμισης ή της οψίμησης της άνθισης του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού.

Διαφήμιση

2. Τι πρέπει να προσέχουμε κατά το μάζεμα των αρωματικών φυτών;

Τα αρωματικά φυτά πρέπει να συγκομίζονται ηλιόλουστες μέρες και ποτέ όταν ο καιρός είναι βροχερός, καθώς τα άνθη και τα φύλλα δεν πρέπει να έχουν πάνω τους υγρασία για να μην σαπίσουν.

Κατά το μάζεμα, κόβουμε τα βότανα με κοφτερό μαχαίρι ή ειδικό ψαλίδι προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τα φυτά. Η μεταφορά των φύλλων και των άνθεων των αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται με τελάρα ή καλάθια που αερίζονται καλά και επουδενί με τσουβάλια.

Αν χρειαστεί να πλύνουμε τα φυτά που συλλέξαμε για να απομακρυνθούν σκόνες και ανεπιθύμητα υλικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό καθυστερεί την αποξήρανση και υπάρχει κίνδυνος σαπίσματος. Αφού τα πλύνουμε λοιπόν με χλιαρό νερό, πρέπει να τα στραγγίζουμε προσεκτικά, δένοντας τα σε χαλαρά ματσάκια και κρεμώντας τα ανάποδα σε σκιερό μέρος για να ξεραθούν.

3. Κι ένα μυστικό για τη συλλογή αρωματικών φυτών

Κατά τη συγκομιδή των αρωματικών φυτών και βοτάνων όταν συλλέγονται στην ύπαιθρο και κυρίως στα βουνά, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην αποκόπτουμε όλους τους βλαστούς του φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή και η διάσωση του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού, με τον σπόρο που θα προκύψει από τον ανθισμένο βλαστό που αφήσαμε.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *