εικόνα

Πότε συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά;

Πότε συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά;

Πότε συλλέγουμε τα αρωματικά φυτά;

Η εποχή συλλογής των αρωματικών φυτών και βοτάνων είναι πολύ σημαντική, καθώς καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του συλλεγόμενου βοτάνου. Είτε καλλιεργούμε αρωματικά φυτά σε γλάστρες στο μπαλκόνι ή σε παρτέρια στον κήπο, είτε τα συλλέγουμε σε εξορμήσεις στην ύπαιθρο, πρέπει να γνωρίζουμε πότε είναι η κατάληλη στιγμή για την συγκομιδή τους.

 

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή συλλογής των αρωματικών φυτών;
 
Τα περισσότερα αρωματικά τα καλλιεργούμε για τα φύλλα και τα άνθη τους που περιέχουν τα πολύτιμα αιθέρια έλαια. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη ρίγανη, τη ματζουράνα, το δίκταμο, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα, το φασκόμηλο, το θυμάρι και τόσα άλλα. H συλλογή των φύλλων και των ανθέων θα πρέπει να γίνεται όταν αρχίζουν να ανοίγουν τα άνθη, όπως το ανθισμένο λεμονοθύμαρο της φωτογραφίας μας, καθώς σε αυτό το στάδιο έχουν πλούσια περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Είναι προφανές ότι η κατάλληλη εποχή συλλογής είναι διαφορετική για κάθε αρωματικό φυτό ανάλογα με την εποχή άνθισης του. Επίσης, η εποχή συγκομιδής του κάθε αρωματικού βοτάνου είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή, κι από χρονιά σε χρονιά, λόγω της πρωίμισης ή της οψίμησης της άνθισης του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε κατά τη συλλογή των αρωματικών φυτών;
 
Τα αρωματικά φυτά πρέπει να συγκομίζονται ηλιόλουστες μέρες και ποτέ όταν ο καιρός είναι βροχερός, καθώς τα άνθη και τα φύλλα δεν πρέπει να έχουν πάνω τους υγρασία γιατί μπορεί να σαπίσουν. Τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι ή ψαλίδα προσέχοντας να μην τραυματίσουμε τα φυτά. Η μεταφορά των φύλλων και των άνθεων των αρωματικών φυτών πρέπει να γίνεται με τελάρα ή καλάθια που αερίζονται καλά και επουδενί με τσουβάλια. Αν χρειαστεί να πλύνουμε τα φυτά που συλλέξαμε για να απομακρυνθούν σκόνες και ανεπιθύμητα υλικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αυτό θα καθυστερήσει την αποξήρανση, ενώ θα ευνοήσει το σάπισμα. Αφού τα πλύνουμε λοιπόν με χλιαρό νερό, θα πρέπει να τα στραγγίξουμε προσεκτικά, δένοντας τα σε χαλαρά ματσάκια και κρεμώντας τα ανάποδα σε σκιερό μέρος για να ξεραθούν.

 

Κι ένα μυστικό για τη συλλογή αρωματικών φυτών
 
Κατά τη συγκομιδή των αρωματικών φυτών και βοτάνων όταν συλλέγονται στην ύπαιθρο και κυρίως στα βουνά, θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί και να μην αποκόπτουμε όλους τους βλαστούς του φυτού. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η αναπαραγωγή και η διάσωση του συγκεκριμένου αρωματικού φυτού, με τον σπόρο που θα προκύψει από τον ανθισμένο βλαστό που αφήσαμε.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.