Γιατί κολλάνε τα φύλλα των φυτών

Γιατι κολλανε τα φυλλα

Τι σημαίνει όταν εμφανίζεται κάτι σαν κόλλα πάνω στα φύλλα ενός φυτού και κατά πόσο πρέπει να μας ανησυχεί;

Η κόλλα στα φύλλα αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα που μαρτυρά την παρουσία κάποιου εντόμου ή κάποιας ασθένειας στο φυτό. Συνήθως η κόλλα στα φύλλα έχει διάφανο χρώμα, υπάρχει ωστόσο και άσπρη κόλλα, ενώ κατά περιπτώσεις μπορεί να αποκτήσουν και μαύρη απόχρωση.

Οι κολλώδεις ουσίες εμποδίζουν το φυτό να αναπτυχθεί φυσιολογικά και σταδιακά το εξασθενούν, δημιουργώντας προβλήματα στην ανάπτυξη, την ανθοφορία και την παραγωγή καρπών.

Η εμφάνιση κόλλας στα φύλλα είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα φυτά, από τα λουλούδια του κήπου μας και τα φυτά εσωτερικού χώρου, μέχρι τα αρωματικά φυτά, τα κηπευτικά και τα δέντρα του κήπου μας.

Όπως συμβαίνει και με άλλα συμπτώματα που εμφανίζουν τα φύλλα, όπως το μαύρισμα των φύλλων, το κιτρίνισμα στα φύλλα και το στρίψιμο των φύλλων, είναι σημαντικό να εντοπίζουμε άμεσα το πρόβλημα για να παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισης.

Ας δούμε λοιπόν τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κόλλα στα φύλλα, ποια φυτά και καλλιέργειες προσβάλλουν, και πως μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε με οικολογικό τρόπο για να διατηρήσουμε τα φυτά μας όμορφα, υγιή και γεμάτα ζωντάνια.

Διαφήμιση

Γιατί έχουν κόλλα τα φύλλα και πως το αντιμετωπίζουμε

Η εμφάνιση της κόλλας στα φύλλα των φυτών οφείλεται σε προσβολές από έντομα και ασθένειες, όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω μαζί με τους κατάλληλους τρόπους οικολογικής αντιμετώπισης.

1. Τα φύλλα κολλάνε λόγω προσβολής από αφίδες, τη γνωστή μελίγκρα

Τα έντομα της μελίγκρας μοιάζουν με μικρές ψείρες που απομυζούν τους χυμούς των φυτών και αφήνουν μία κολλώδη ουσία στα φύλλα.

Θα τα συναντήσουμε σε νεαρούς βλαστούς και φύλλα λαχανικών όπως στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια του αγγουριού, την καλλιέργεια της πιπεριάς, την καλλιέργεια της κολοκυθιάς, την καλλιέργεια του καλαμποκιού και την καλλιέργεια της αγκινάρας.

Κόλλα στα φύλλα λόγω μελίγκρας παρατηρούμε σε αρκετά καλλωπιστικά φυτά, όπως η τριανταφυλλιά, ο ιβίσκος, η πετούνια και το χρυσάνθεμο, καθώς επίσης αρωματικά φυτά όπως ο βασιλικός, η μέντα και ο δυόσμος.

Η μελίγκρα εμφανίζεται και σε καρποφόρα δέντρα όπως η λεμονιά, η πορτοκαλιά, η βερικοκιά και η ροδιά.

Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας ψεκάζουμε τα φυτά με βιολογικά εντομοκτόνα όπως ο θερινός πολτός, η φυσική πυρεθρίνη και τα άλατα καλίου. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι και μια κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας

2. Τα φύλλα κολλάνε λόγω προσβολής από αλευρώδη

Ο αλευρώδης είναι ένα μικρό έντομο που μοιάζει με λευκό κουνούπι ή άσπρη μύγα που συνήθως κρύβεται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και μπορεί να παρατηρήσουμε να πετάγονται κατά δεκάδες αν κάνουμε ένα τίναγμα των φυτών.

Όπως και οι αφίδες, ο αλευρώδης προσβάλλει τα περισσότερα φυτά του καλοκαιρινού λαχανόκηπου, όπου εκκρίνει μία κολλώδη ουσία σαν μέλι, αφήνοντας μία διάφανη κόλλα πάνω στα φύλλα.

Εμφανίζεται επίσης σε φθινοπωρινά λαχανικά όπως η καλλιέργεια του λάχανου, η καλλιέργεια του μαρουλιού, η καλλιέργεια του μπρόκολου, η καλλιέργεια του κουνουπιδιού και η καλλιέργεια του σπανακιού.

Αλευρώδης καταπολέμηση
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο

Ο αλευρώδης εμφανίζεται και στα εσπεριδοειδή, στην καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς και την καλλιέργεια του γκρέιπφρουτ δημιουργώντας μία άσπρη κόλλα που κάνει τα φύλλα να μοιάζουν σα χιονισμένα.

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, ψεκάζουμε τα φύλλα με βιολογικά εντομοκτόνα όπως τα άλατα καλίου και ο θερινός πολτός.

Στον λαχανόκηπο, χρησιμοποιούμε κίτρινες παγίδες με κόλλα που προσελκύουν έντομα του αλευρώδη και σε περιπτώσεις αυξημένου πληθυσμού ψεκάζουμε με άλατα καλίου για την αντιμετώπιση του αλευρώδη.

Χρωμοπαγίδες με κόλλα
Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

3. Τα φύλλα κολλάνε λόγω προσβολής από βαμβακάδα

Η βαμβακάδα είναι ένα κοκκοειδές έντομο περιβάλλεται από ένα χαρακτηριστικό άσπρο νηματώδες περίβλημα σαν βαμβάκι.

Εμφανίζεται, συνήθως, στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στα σημεία ένωσης των φύλλων με τους μίσχους, αφήνοντας μία κολλώδη ουσία στα φυτά.

Η βαμβακάδα προσβάλλει πολλά καλλωπιστικά φυτά όπως τη γαρδένια, την καμέλια, την ορτανσία, τη βουκαμβίλια, την αγγελική και τη διπλαδένια.

Θα τη συναντήσουμε επίσης στο αμπέλι, σε εσπεριδοειδή δέντρα, και σε υποτροπικά φυτά όπως η μπανανιά και το μάνγκο.

Για την αντιμετώπιση της βαμβακάδας, ψεκάζουμε τα φύλλα των φυτών με θερινό πολτό σε συνδυασμό με φυσικό πύρεθρο και επαναλαμβάνουμε μετά από 10 ημέρες.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά
Πώς γίνεται η αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά

4. Τα φύλλα κολλάνε λόγω προσβολής από ασθένειες

Σε καρποφόρα δέντρα όπως στην καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της μουσμουλιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς και την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς μπορεί να παρατηρήσουμε χαρακτηριστικές ξηράνσεις στα φύλλα και σαπίσματα στους καρπούς που συνοδεύονται πολλές φορές από έκκριση κόλλας λόγω προσβολής από την μυκητολογική ασθένεια της μονίλιας.

Για την αντιμετώπιση της ασθένειας της μονίλιας, ψεκάζουμε τα καρποφόρα δέντρα με σκευάσματα χαλκού στα τέλη του χειμώνα πριν αναπτυχθεί η καινούρια βλάστηση και μέσα στην άνοιξη κατά την έναρξη της ανθοφορίας των καρποφόρων δέντρων.

Τι συμβαίνει όταν υπάρχει κόλλα σαν ρετσίνι στον κορμό των φυτών;

Αν παρατηρήσουμε κόλλα που μοιάζει με ρετσίνι στον κορμό καρποφόρων δέντρων όπως στην λεμονιά, την πορτοκαλιά, τη μανταρινιά, τη βερικοκιά, τη ροδακινιά, τη δαμασκηνιά και την κερασιά, πιθανότατα οφείλεται στην ασθένεια της φυτόφθορα (Phytophthora sp.) που μπορεί ακόμα να ξεράνει τα δέντρα.

Για την αντιμετώπιση της φυτόφθορα, κάνουμε επάλειψη του κορμού και πότισμα στη ρίζα με διάλυμα θειικού χαλκού.

κομμιωση ρετσινι στα δεντρα
Κομμίωση, αντιμετώπιση της φυτόφθορα σε καρποφόρα δέντρα

Κι ένα μυστικό για την κόλλα στα φύλλα των φυτών

Η κόλλα που αφήνουν στα φύλλα τα έντομα της μελίγκρας, του αλευρώδη και της βαμβακάδας, αποτελούν πόλο έλξης για τον μύκητα της καπνιάς, ο οποίος τρέφεται με τα μελιτώματα των εντόμων προκαλώντας μαύρισμα στα φύλλα και μείωση της φωτοσυνθετικής ικανότητας των φυτών.

Το μαύρισμα της καπνιάς εμφανίζεται μαζί με μελιτώδη εκκρίματα από έντομα
Το μαύρισμα της καπνιάς εμφανίζεται μαζί με μελιτώδη εκκρίματα από έντομα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (1)

  1. nikos kalaitzoglou
    17/05/2023

    πολυ χρησιμες ολες οι πληροφοριες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *