Γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά και παραμένουν στάσιμα;

Γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά;

Αν τα λαχανικά που φυτέψαμε εμφανίζουν μικρή ανάπτυξη, κάποια λουλούδια σε γλάστρες δεν μεγαλώνουν ή ορισμένα δέντρα στον κήπο παραμένουν στάσιμα μετά τη μεταφύτευση, τότε είναι σίγουρο ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα στο περιβάλλον που τα έχουμε τοποθετήσει. Γιατί λοιπόν δεν αναπτύσσονται τα φυτά;

Είναι πολύ όμορφο να βλέπουμε τα φυτά να μεγαλώνουν στον κήπο και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, να αναπτύσσουν ζωηρή βλάστηση με καταπράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Πολλές φορές παρά την φροντίδα μας, τα φυτά μένουν καθηλωμένα, δε βγάζουν καινούριους βλαστούς, τα φύλλα δε μεγαλώνουν ή χάνουν το πράσινο χρώμα τους και κιτρινίζουν. Η καθυστέρηση της ανάπτυξης των φυτών είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που συναντάμε στον κήπο ή στο μπαλκόνι μας και είναι αρκετά δύσκολο να εντοπίσουμε ποια είναι αιτία που το προκαλεί κάθε φορά.

Για να μπορέσουμε να κατανοήσουμε γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά και παραμένουν καχεκτικά στην ανάπτυξη τους, πρέπει να διερευνήσουμε όλες τις πιθανές αιτίες που δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι φυσιολογικό να σταματά η ανάπτυξη των φυτών, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο του χειμώνα που τα φυτά μπαίνουν σε κατάσταση λήθαργου. Πολύ συχνά, όμως, η καθυστέρηση της ανάπτυξης των φυτών οφείλεται σε παράγοντες που σχετίζονται με το έδαφος που φυτεύουμε, το πότισμα που κάνουμε, τη λίπανση που εφαρμόζουμε, καθώς και άλλες αιτίες που αφορούν το σωστό περιβάλλον για να μεγαλώσει κάθε φυτό. Στο σημερινό άρθρο θα εντοπίσουμε τις αιτίες που περιορίζουν την ανάπτυξη των φυτών και θα μάθουμε με ποιους τρόπους μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε για να απολαμβάνουμε υγιή και ζωηρά φυτά με πλούσιο φύλλωμα.

Διαφήμιση

Γιατί δε μεγαλώνουν τα φυτά και παραμένουν στάσιμα;

1. Τα φυτά δε μεγαλώνουν όταν φυτεύουμε σε ακατάλληλο έδαφος

Η φύτευση σε χώμα κακής ποιότητας αποτελεί βασική αιτία για να σταματήσει η ανάπτυξη των φυτών, ειδικά κατά τον πρώτο καιρό μετά τη μεταφύτευση. Κακής ποιότητας χώμα συναντάμε σε βαριά εδάφη που δεν έχουν καλό αερισμό και δεν απομακρύνεται το νερό μετά το πότισμα ή ασβεστώδη εδάφη που είναι πολύ φτωχά σε θρεπτικά συστατικά. Επίσης, η φύτευση σε εδάφη που βρίσκονται σε παραθαλάσσια μέρη και χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα, καθώς και σε όξινα εδάφη που διαθέτουν χαμηλό pH, δημιουργούν προβλήματα σε αρκετά είδη φυτων, τα οποία δεν αναπτύσσονται λόγω μειωμένης απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Τέλος, όταν φυτεύουμε σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας και έχουμε προμηθευτεί κακής ποιότητας φυτόχωμα, τα φυτά μας μπορεί να παρουσιάσουν μειωμένη ανάπτυξη και ανθοφορία.

Πώς βελτιώνουμε το χώμα για τη φύτευση;
 
– Πριν τη φύτευση, βελτιώνουμε το χώμα εμπλουτίζοντας το έδαφος με κοπριά και κομπόστ για να αυξήσουμε την οργανική ουσία, τα θρεπτικά συστατικά και να βελτιώσουμε τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους.
– Για καλύτερη συγκράτηση υγρασίας και αερισμού του εδάφους, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φυσικά υλικά όπως ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα, ο περλίτης και ο ατταπουλγίτης.
– Σε επαγγελματικές καλλιέργειες, κάνουμε εδαφολογική ανάλυση πριν τη φύτευση για να μπορούμε να βελτιώσουμε το έδαφος με τον πιο κατάλληλο τρόπο και να το ενισχύσουμε με τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά.
– Καλλιεργούμε σε υπερυψωμένα παρτέρια, καθώς είναι ένας καλός τρόπος σε ερασιτεχνικούς κήπους να ελέγξουμε και να βελτιώσουμε αποτελεσματικά το χώμα φύτευσης.
– Για την φύτευση φυτών σε γλάστρες, επιλέγουμε φυτόχωμα υψηλής ποιότητας, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρει καλή αποστράγγιση.

Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια
Πώς βελτιώνουμε το χώμα, προετοιμασία εδάφους για καλλιέργεια

2. Η ανάπτυξη των φυτών σταματά αν φυτεύουμε σε λάθος χρονική στιγμή

Ένα από τα πιο συνηθισμένα λάθη που προκαλεί καθυστέρηση της ανάπτυξης των φυτών είναι η φύτευση σε ακατάλληλη περίοδο. Για παράδειγμα, αν φυτεύουμε μέσα στον χειμώνα, το ριζικό σύστημα των φυτών παγώνει, με αποτέλεσμα να μη μπορέσουν να ριζώσουν καλά και να μείνουν στάσιμα. Ακόμα και όταν φυτεύουμε στις αρχές της άνοιξης, αν επικρατεί μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας, η διακύμανση θερμοκρασίας καθηλώνει σημαντικά την ανάπτυξη των φυτών. Την περίοδο του καλοκαιριού που επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα, αν φυτέψουμε μεσημεριανές ώρες, τα φυτά μας θα δυσκολευτούν αρκετά και θα καθυστερήσουν να μεγαλώσουν. Το ίδιο ισχύει και για τους δυνατούς άνεμους, οι οποίοι σε νεαρά φυτά μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στο ριζικό σύστημα, καθώς και στη σταδιακή ανάπτυξη τους.

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε;
 
– Μεταφυτεύουμε τα καλλωπιστικά φυτά και τα αρωματικά φυτά μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Επίσης, μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε στις αρχές του φθινοπώρου μετά τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
– Φυτεύουμε τα λαχανικά μας την κατάλληλη περίοδο ανάλογα αν είναι ανοιξιάτικης φύτευσης όπως η καλλιέργεια της ντομάτας, η καλλιέργεια της πιπεριάς και η καλλιέργεια της μελιτζάνας ή φθινοπωρινής φύτευσης όπως η καλλιέργεια του λάχανου και η καλλιέργεια του μπρόκολου.
– Τα καρποφόρα δέντρα που προμηθευόμαστε από το φυτώρια και είναι ριζωμένα σε γλάστρες φυτεύονται μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.
– Τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως η συκιά, η ροδιά, η αχλαδιά μπορούμε να τα φυτέψουμε και ως γυμνόριζα φυτά (που διαθέτουν μόνο ριζικό σύστημα χωρίς χώμα), μέσα στο χειμώνα πριν αρχίσουν να φουσκώνουν οι οφθαλμοί τους.

Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά
Εποχή σποράς, φύτευσης και περίοδος συγκομιδής για τα λαχανικά

3. Τα φυτά παρουσιάζουν μειωμένη ανάπτυξη όταν δε γίνεται σωστό πότισμα

Όταν το νερό του ποτίσματος δεν είναι αρκετό, και κάτι τέτοιο συμβαίνει εκτεταμένα την περίοδο του καλοκαιριού, τα φυτά δεν αναπτύσσουν ζωηρή βλάστηση και πλούσιο φύλλωμα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει όταν ποτίζουμε τα φυτά μας με κακής ποιότητας νερό, καθώς λόγω αυξημένης περιεκτικότητας αλάτων, δεν μπορούν να απορροφήσουν θρεπτικά συστατικά και να μεγαλώσουν. Επίσης, σε περιπτώσεις υπερβολικού ποτίσματος ή όταν δεν απομακρύνεται το νερό από το έδαφος και πλημμυρίζει το χώμα, το ριζικό σύστημα των φυτών παθαίνει ασφυξία και σταματά η ανάπτυξη. Όταν φυτεύουμε απευθείας σε κασπό και όχι σε γλάστρες με τρύπες, τα φυτά δεν αναπτύσσονται καθώς καθηλώνονται λόγω υπερβολικής υγρασίας.

Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το πότισμα;
 
– Ποτίζουμε τα φυτά στην κατάλληλη ποσότητα, ανάλογα το είδος, την ανάπτυξη τους, το έδαφος που έχουν φυτευτεί και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε εποχή.
– Για το μπαλκόνι μας, επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει και τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση για καλύτερη αποστράγγιση.
– Το σύστημα ποτίσματος με σταγόνες είναι το πιο κατάλληλο για τον κήπο, καθώς είναι το πιο αποτελεσματικό, το πιο οικονομικό και περιβαλλοντικά το πιο ωφέλιμο.
– Τοποθετούμε αυτόματο πότισμα με προγραμματιστή τον κήπο μας για να ποτίζουμε με την κατάλληλη ποσότητα και συχνότητα τα φυτά μας και ακόμα και όταν λείπουμε.

10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά
10 μυστικά για σωστό πότισμα και υγιή φυτά

4. Τα φυτά αναπτύσσονται λιγότερο όταν δε βάζουμε λίπασμα

Όταν το έδαφος είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά και δεν βάζουμε λίπασμα, τα φυτά μας δεν βγάζουν καινούριους βλαστούς και φύλλωμα, παρουσιάζουν κιτρινίσματα στα φύλλα και γενικότερα έχουν μειωμένη ανάπτυξη. Συνήθως, η διακοπή της ανάπτυξης των φυτών λόγω λίπανσης, οφείλεται σε έλλειψη αζώτου. Το άζωτο ως θρεπτικό στοιχείο προσφέρει πλούσια βλάστηση, γρήγορη ανάπτυξη των φυτών, μεγαλύτερο ύψος και έντονο πρασίνισμα στα φύλλα. Σημαντικά στοιχεία για την ανάπτυξη των φυτών είναι και ο φώσφορος που βοηθά στον σχηματισμό ρίζας, καθώς επίσης ο σίδηρος και το μαγνήσιο που είναι απαραίτητα στοιχεία για την φωτοσύνθεση και το πρασίνισμα των φύλλων.

Ποιο είναι το κατάλληλο λίπασμα για τα φυτά;
 
– Αν θέλουμε να βοηθήσουμε την ανάπτυξη των φυτών, χρησιμοποιούμε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο (Ν) ενώ για την ενίσχυση της ριζοβολίας, μετά την μεταφύτευση, προτιμούμε λίπασμα που να περιέχει και φώσφορο.
– Για τα καλλωπιστικά φυτά που έχουμε σε γλάστρες, επιλέγουμε κρυσταλλικά ή υγρά λιπάσματα που έχουν άμεση απορρόφηση από τα φυτά, τα οποία προσθέτουμε αρκετά συχνά, σε μικρή ποσότητα για να μην παρουσιάσουν εγκαύματα τα φυτά.
– Για την καλύτερη αξιοποίηση των λιπασμάτων από τα φυτά, αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα σε φυτά που δεν είναι ποτισμένα γιατί στρεσάρονται και δεν αξιοποιούν το λίπασμα
– Αποφεύγουμε να εφαρμόζουμε λίπασμα στα φυτά σε συνθήκες καύσωνα που επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, οπώς επίσης σε συνθήκες πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και παγωνιάς, καθώς τα φυτά δεν μπορούν να τα απορροφήσουν.

Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε
Λίπασμα: Κατηγορίες, είδη και πώς επιλέγουμε

5. Τα φυτά δε μεγαλώνουν όταν προσβάλλονται από έντομα και ασθένειες

Η εμφάνιση εντόμων και ασθενειών δημουργεί προβλήματα στην ανάπτυξη των φυτών. Χαρακτηριστική περίπτωση, τα νεαρά δέντρα λεμονιάς ή πορτοκαλιάς που δεν αναπτύσσονται λόγω προσβολής της κορυφαίας βλάστησης από το έντομο του φυλλοκνίστη και από τις αφίδες. Επίσης, οι τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια του ωιδίου της τριανταφυλλιάς, της σκωρίασης και της μαύρης κηλίδωσης, εμφανίζουν σημαντικά προβλήματα στην ανάπτυξη.

Πώς μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας;
 
– Ελέγχουμε συχνά τα φυτά για να εντοπίσουμε έγκαιρα τυχόν προσβολές από ασθένειες και έντομα, ώστε να τα αντιμετωπίσουμε σε αρχικά στάδια προσβολής πριν δημιουργηθούν σημαντικά προβλήματα.
– Για την αποτελεσματική καταπολέμηση των προσβολών από ασθένειες και έντομα, προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα οικολογικά σκευάσματα όπως ο χαλκός, το θειάφι, ο βάκιλος Θουριγγίας, τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη.
– Για την προληπτική αντιμετώπιση των ασθενειών και των εντόμων σε ερασιτεχνικό επίπεδο, μπορούμε να ψεκάσουμε χρησιμοποιώντας σπιτικά υλικά όπως το πράσινο σαπούνι, η μαγειρική σόδα, το ξύδι, το πιπέρι-καγιέν, η στάχτη και η κανέλα.

10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες
10 φυσικά και βιολογικά εντομοκτόνα για φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό που βοηθάει την ανάπτυξη φυτών σε γλάστρα

Πολλές φορές, όταν κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, τα φυτά μας δεν μεγαλώνουν, καθώς είχαν αναπτύξει πολύ πυκνό ριζικό σύστημα στο προηγούμενο γλαστράκι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αναγκαίο να σπάμε και να αραιώνουμε τα εξωτερικά ριζίδια των φυτών πριν τα μεταφυτεύσουμε. Με αυτόν τον τρόπο, τα φυτά θα μπορέσουν να απορροφήσουν το νερό και τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά μέσω της ρίζας, ώστε να αναπτύξουν ζωηρή βλάστηση και πλούσιο φύλλωμα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)

  1. Νεκτάριος
    02/09/2024

    Καλησπερα, έχω φυτέψει 10 κυπαρίσσια και μια τουγια από πέρσι τον Οκτώβρη και ενώ παραμένουν πράσινα και δεν ξερενονται, ούτε ανθίζουν, ούτε μεγαλώνουν! 3 από τα 10 κυπαρίσσα ξεράθηκαν στην αρχή τα έβγαλα και έβαλα 3 νέα! Τα 3 αυτά λοιπόν μεγαλώνουν, φουντώνουν όλα καλά, τα υπόλοιπα 7 έχουν μηνει ακριβώς όπως τα πήρα, δεν περνούν κοντά 1 χρόνο τώρα ούτε πόντο! Τα ποτίζω 1 φορά την βδομάδα, έχω βάλει κοπριά, λιπασμα 28,14,14, κάθε 15 μερες, τωρα δύο βδομάδες βάζω και έξτρα αμινοξέα για το σοκ και καλα, δεν έχει αλλάξει τίποτα. Έχω απελπιστεί! Την βοήθεια σας παρακαλώ!!

    • Θα ήταν καλό να κάνεις συχνότερο πότισμα, 2-3 φορές την εβδομάδα, 3ιδικά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού.

  2. Δήμητρα
    24/07/2024

    Γειά σας,
    αντιμετωπίζω εδώ και αρκετά χρόνια προβλήματα με την ανάπτυξη των φυτών μου στον κήπο μου. Μένουν καχεκτικά ή δεν δίνουν καρπούς. Σκεφτήκαμε ότι φταίει το χώμα, οπότε κάναμε υπερυψωμένα παρτέρια με νέο φυτόχωμα. Για ένα διάστημα 2 μηνών πήγε πολύ καλά! μετά πάλι τα ίδια.
    Βάζω κομποστ, κοπριά, λιπάσματα, έχω δοκιμάσει τα πάντα.
    Υπάρχει περίπτωση να φταίει το νερό; Είναι σκληρό όπως λέμε στην περιοχή, κάποιες φορές επίσης μυρίζει χλώριο.
    Και τι μπορώ να κάνω για αυτό; Επίσης πως θα ξεχωρίσω το καλό φυτόχωμα;

    • Αν το νερό μυρίζει χλώριο μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποια φυτά. Πάντως, θα σου πρότεινα να ποτίζεις συχνά την περίοδο του καλοκαιριού και να προσθέτεις λίπασμα φυκιών.

  3. Σουλα
    05/04/2024

    Φυτεψα τώρα μία συκιά ποτέ θά αρχίσει να μεγαλώνει ευχαριστώ

  4. Μακρινα Πατσιαλιδου
    17/05/2023

    Καλησπέρα έχω φυτέψει μια πορτοκάλια υψους 1,5 μετρο σε μια μεγάλη γλάστρα εδώ και 1 χρόνο και ενώ όταν την αγόρασα είχε πολλά φύλλα μόλις την φύτεψα και πέρασαν 3 μήνες άρχισε να κιτρινίζουν τα φύλλα και να τα ριχνει..επίσης βγάζει πολλά ανθη και μετά από λίγο πέφτουν και αυτα…εσκαψα το χώμα και κοντά στις ρίζες έχει λευκα σκουλήκια κοντοχοντρα…πείτε μου σας παρακαλώ τι οικολογικο φαρμακο να ρίξω για να τα εξολοθρεύσω η μήπως να αλλάξω όλο το χώμα από την γλάστρα;; τι είναι καλυτερο;

    • Είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις τα σκουλήκια στο χώμα της γλάστρας με οικολογικό τρόπο. Καλύτερα να αλλάξεις το χώμα της γλάστρας.

  5. Ευτυχία
    21/03/2022

    Καλησπέρα!
    Χρειάζομαι την πολύτιμη συμβουλή σας και σας ευχαριστώ προκαταβολικά γι αυτό. Έχω φτιάξει πρώτη φορά ένα σπορείο για λαχανικά που θα φυτέψω σε μπαλκόνι, ύστερα από έμπνευση που πήρα από εσάς.
    Έχουν φυτρώσει αρκετά μικρά βλαστάρια, τα οποία έχουν φτάσει σε ύψος περίπου τα 4-5cm ανάλογα και το φυτό. ΄Είναι όμως στάσιμα στην αναπτυξη τους ενώ παρατηρώ οτι δείχνουν πιο ταλαιπωριμένα (γέρνει το βλαστάρι, μερικά πέφτουν κτλ) και αυτό είναι κάτι που με ανησυχεί.
    Έχω βάλει σπόρους που σύμφωνα με τις οδηγίες τους είναι κατάλληλη η εποχή για τη σπορά τους.
    Τι κάνω λάθος;
    Αφού φυτρώσουν πρέπει να αφαιρέσω το καπάκι του σπορείου; Πρέπει να τα βλέπει ο ήλιος; Ποσό συχνά πρέπει να τα ποτίζω; Και μήπως φταιεί η διαφορά της θερμοκρασίας το πρωί και το βρα΄δυ;
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    • Καλημέρα Ευτυχία. Μετά που φυτρώσουν οι σπόροι, βγάζουμε το καπάκι αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι έχει σχετικά υψηλή θερμοκρασία 16-20 βαθμούς Κελσίου. Το φως βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών αλλά ή έντονη ηλιοφάνεια μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Μπορείς να προσθέσεις και υγρό λίπασμα ριζοβολίας για τόνωση των νεαρών φυτών. Πότισμα κάθε 2 μέρες συνήθως, μόλις αρχίζει να στεγνώνει το χώμα. Όταν η διαφορά θερμοκρασίας μέρας-νύχτας είναι πάνω από 10-15 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να καθηλώσει τα φυτά.

  6. στελλα
    20/08/2021

    γεια σας. εχω ενα μικρο κηπακι και το φυτευω καθε χρονο με διαφορα καλλωπιστικα. τα τελευταια 2 χρονια εχω μεγαλο προβλημα, καθως τα μεν φυτα που φυτευω με σπορο δεν φυτρωνουν καθολου ή και να βγουν καποια απ΄ αυτα βγαινουν καχεκτικα, ενω τα υπολοιπα που μου δινουν ετοιμα μικρα φυτα απο αλλους κηπους ή μοσχευματα εχουν μειωμενη αναπτυξη. το χωμα ισως να επιδεχεται καποια βελτιωση, ομως το μεγαλυτερο προβλημα ειναι οτι ό,τι φυτο και να βαλω σε λιγες μερες κατι τρωει το φυλλωμα του και μενουν μονο τα κοτσανια. χαρακτηριστικο παραδειγμα οι κατιφεδες που φυτεψα στα τελη της ανοιξης: παρολο που δεν μου αρεσουν και πολυ τους φυτεψα μπας και ο αορατος εχθρος που τα τρωει δεν τα προτιμησει λογω των ιδιοτητων που εχουν να απομακρυνουν τα βλαβερα εντομα… τζιφος… πλεον τα περισσοτερα εχουν μεινει παλι χωρις φυλλα. να σημειωσω εδω οτι ελεγχω καθημερινα τον κηπο μου και τα σαλιγκαρια τα απομακρυνα την ανοιξη, τωρα δεν εχω σιγουρα τετοιο θεμα. επισης να σας πω οτι στο ιδιο μερος εχω φυτα σε γλάστρες που τα πηγαινουν μια χαρα. οι συμβουλες σας θα μου ειναι πολυτιμες γιατι μου αρεσει πολυ η κηπουρικη και βαρεθηκα οι κοποι μου να μην εχουν το επιθυμητο αποτελεσμα και το κηπακι μου να μενει στην ουσια απογυμνωμενο καθε χρονο. θα ηθελα ο κοπος και τα εξοδα που εχω κανει να με ανταμοιψουν καποια στιγμη. ευχαριστω.

    • Καλησπέρα Στέλλα. Αρχικά να σου πούμε ότι είναι καλό να βελτιώσεις το χώμα του κήπου σου ενσωματώνοντας κοπριά και κομπόστ. Σχετικά με τι μπορεί να προσβάλλει τα φύλλα εκτός από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες μπορεί να είναι πουλιά, λαγοί ή έντομα εδάφους.

  7. Μαιρη
    22/10/2020

    Γεια σας! Για αλλη μια φορα θα ζητησω τη συμβουλη σας!διαμορφωνω εναν κηπο αρκετα μεγαλο σε εκταση κ εχω φυτεψει απο την ανοιξη μεχρι τωρα καποια δεντρα καθως κ λουλουδια! ως προς την αναπτυξη δεν ειχα θεμα με κανενα εκτος απο μια λαγκεστρεμια!το υψος της ηταν περιπου 1,5 μετρο κ την φυτεψα τελη καλοκαιριου..ειχε ηδη πανω ανθη…για 2 βδομαδες περιπου ηταν ενταξει αλλα μετα αρχισε να χανει το φυλλωμα της..εχει καποια μικρα καψουλακια με ανθη που αν τα ακουμπησεις πεφτουν και το φυτο μοιαζει πλεον καχεκτικο…ξερω οτι ειναι φυλλοβολο κ απο οτι ελεγξα τα κλαδακια του δεν εχουν ξεραθει απλα επειδη το φυτεψα λαθος εποχη φοβαμαι μηπως εχει καποιο θεμα με το χωμα στο σημειο φυτεψης! μηπως να το μεταφερω σε γλαστρα με φυτοχωμα για το χειμωνα κ να το ξαναφυτεψω την ανοιξη?

    • Καλησπέρα Μαίρη. Δεν χρειάζεται να μεταφυτεύσεις την λαγκεστρέμια σε άλλο σημείο. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του φυτού. Καλό είναι να την κλαδέψεις στις αρχές της άνοιξης για να βγάλει καινούρια βλάστηση και ανθοφορία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *