Παγίδες εντόμων με κόλλα για προστασία στον κήπο

Χρωμοπαγίδες με κόλλα

Τι είναι οι χρωμοπαγίδες που πολλοί καλλιεργητές κρεμάνε ανάμεσα στα φυτά; Πρόκειται για πλαστικές παγίδες, συνήθως καρτέλες, που προσελκύουν τα έντομα και τα παγιδεύουν με χρήση ειδικής κόλλας.

Οι παγίδες κόλλας είναι ένας οικολογικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα έντομα στον κήπο μας. Τα έντομα έλκονται από συγκεκριμένα χρώματα που υπάρχουν στις καρτέλες και καθώς πλησιάζουν στο χρώμα, παγιδεύονται πάνω στην ειδική κόλλα που υπάρχει στην επιφάνεια της.

Οι χρωμοπαγίδες χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό του πληθυσμού μικρών επιβλαβών εντόμων, καθώς επίσης για την παρατήρηση των πληθυσμών τους. Μπορούμε δηλαδή να εντοπίσουμε την παρουσία εντόμων σε αρχικά στάδια, ώστε να προβούμε σε ολοκληρωμένη καταπολέμηση με ψεκασμούς εφόσον χρειαστεί.

Για την ολοκληρωμένη προστασία των φυτών από έντομα, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα όπως ο βάκιλος Θουριγγίας, η φυσική πυρεθρίνη, ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Σε προληπτικό επίπεδο μαζί με τις παγίδες, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικά υλικά που απωθούν τα έντομα όπως το πράσινο σαπούνι, το ξύδι, το γάλα, το πιπέρι καγιέν και η κανέλα.

Ας δούμε αναλυτικά ποια είδη χρωμοπαγίδων υπάρχουν, πώς τις χρησιμοποιούμε στον κήπο, ποια έντομα αντιμετωπίζουν και πώς μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας χρωμοπαγίδες κόλλας για την καταπολέμηση των εντόμων στον κήπο.

Διαφήμιση

Ποια είδη χρωμοπαγίδων κόλλας χρησιμοποιούμε στον κήπο;

Οι παγίδες κόλλας προσελκύουν τα έντομα λόγω του χρώματος τους και στη συνέχεια κολλάνε πάνω τους. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι εντομοπαγίδων.

 • Εντομοπαγίδες τύπου καρτέλας: πρόκειται για κάρτες με κόλλα, έτοιμες για να κρεμαστούν ανάμεσα στα φυτά και να προσελκύσουν επιβλαβή έντομα.
 • Εντομοπαγίδες τύπου ρολό: προκείται για παγίδες κόλλας με μεγαλύτερη επιφάνεια που προορίζονται κυρίως για επαγγελματική χρήση σε θερμοκήπια.
Χρωμοπαγίδες με κόλλα
Εντομοπαγίδες τύπου καρτέλας σε μαύρο, κίτρινο και μπλε χρώμα

Ποια χρώματα εντομοπαγίδων υπάρχουν;

Ανάλογα με το είδος του εντόμου που θέλουμε να προσελκύσουμε, οι παγίδες κόλλας διακρίνονται σε διαφορετικά χρώματα.

1. Κίτρινες εντομοπαγίδες

Οι παγίδες κίτρινου χρώματος είναι οι πιο διαδεδομένες, καθώς έχουν το μεγαλύτερο φάσμα δράσης. Προσελκύουν αρκετά έντομα και χρησιμοποιούνται κυρίως για τον αλευρώδη και τη μελίγκρα που δημιουργούν μελιτώματα στα φύλλα, στους βλαστούς και τους καρπούς των φυτών, καθώς επίσης για τη μύγα της μεσογείου που κάνει σοβαρές ζημιές στα καρποφόρα δέντρα.

Κίτρινη εντομοπαγίδα με κόλλα
Παγίδα κίτρινου χρώματος για αλευρώδη, μελίγκρα και μύγα της μεσογείου

2. Μπλε εντομοπαγίδες

Οι παγίδες μπλε χρώματος προσελκύουν κυρίως τον θρίπα, το μικροσκοπικό έντομο που κάνει σημαντικές στο φύλλωμα των φυτών αλλά και στους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων.

Μπλε εντομοπαγίδα
Εντομοπαγίδα μπλε χρώματος για θρίπες

3. Μαύρες εντομοπαγίδες

Οι παγίδες μαύρου χρώματος χρησιμοποιούνται κυρίως για την αντιμετώπιση της τούτα (Tuta absoluta), του εντόμου που προσβάλει την καλλιέργεια της ντομάτας προκαλώντας σοβαρές ζημιές.

Μαύρη εντομοπαγίδα με κόλλα
Εντομοπαγίδα μαύρου χρώματος για Tuta

4. Πράσινες εντομοπαγίδες

Οι παγίδες πράσινου χρώματος προσελκύουν τον δάκο, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την καλλιέργεια της ελιάς.

Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς

Που τοποθετούμε τις χρωμοπαγίδες κόλλας;

Οι παγίδες εντόμων με κόλλα τοποθετούνται ανάμεσα στα φυτά για την προστασία των κηπευτικών, των καλλωπιστικών φυτών και των καρποφόρων δέντρων.

 • Στον λαχανόκηπο μπορούμε να τοποθετήσουμε κίτρινες, μπλε και μαύρες παγίδες για να αντιμετωπίσουμε μεγαλύτερο εύρος εντόμων. Τοποθετούνται ανάμεσα από τα φυτά του λαχανόκηπου, στηριγμένα σε καλάμια, πλαστικές ή μεταλλικές βέργες και συνήθως σε ύψος περίπου 0,5-1 μέτρο ανάλογα και την ανάπτυξη των κηπευτικών μας. Τοποθετούμε αρχικά μία παγίδα, κάθε 1-2 σειρές από τα λαχανικά που έχουμε φυτέψει.
 • Στα καρποφόρα δέντρα, χρησιμοποιούμε τις κίτρινες, τις μπλε και τις πράσινες παγίδες για τον περιορισμό των εντόμων αν έχουμε μεμονωμένα δέντρα στο λαχανόκηπο μας. Σε μεγάλες καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων, οι παγίδες κόλλας χρησιμοποιούνται περισσότερο για παρατήρηση για να γίνουν οι κατάλληλοι ψεκασμοί ΄όταν έχουμε μεγάλη προσβολή. Οι παγίδες τοποθετούνται πάνω σε κλαδιά των δέντρων, γύρω στα 2 μέτρα, στη βορινή πλευρά του δέντρου.
 • Στα καλλωπιστικά φυτά, χρησιμοποιούμε κυρίως κίτρινες παγίδες μικρότερων διαστάσεων για να μπορούν να στηριχτούν μέσα στις γλάστρες με ένα ξύλινο ή μεταλλικό πασσαλάκι και να μη δημιουργούν ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα.

Διατηρούμε τις παγίδες μέχρι να γεμίσουν από έντομα και στη συνέχεια τις αντικαθιστούμε. Επίσης, αν έχουμε πολλές βροχοπτώσεις, μπορούμε να ελέγξουμε την αποτελεσματικότητα της κόλλας μήπως χρειάζονται και σε αυτήν την περίπτωση αντικατάσταση.

Πώς φτιάχνουμε δικές μας εντομοπαγίδες κόλλας;

Στα γεωπονικά καταστήματα, κυκλοφορούν χρωμοπαγίδες κόλλας, σε κίτρινο, μπλε, μαύρο και πράσινο χρώμα, σε διάφορα σχήματα και μεγέθη. Μπορούμε, ωστόσο, να φτιάξουμε τις δικές μας αυτοσχέδιες παγίδες κόλλας με έναν εύκολο και οικονομικό τρόπο.

Για τη δημιουργία αυτοσχέδιας παγίδας εντόμων με κόλλα:

 • Θα χρειαστούμε χρωματιστά πλαστικοποιημένα φύλλα Α4, χρώματος κίτρινου, μπλε και μαύρου που βρίσκουμε σε βιβλιοπωλεία.
 • Αν θέλουμε να φτιάξουμε μικρότερες παγίδες μπορούμε να κόψουμε το φύλλο Α4 στη μέση.
 • Από γεωπονικό κατάστημα της περιοχής μας, προμηθευόμαστε ειδική εντομολογική κόλλα.
 • Χρησιμοποιούμε ένα πινέλο για να αλείψουμε την κόλλα και στις δύο πλευρές του πλαστικού φύλλου Α4.
 • Η παγίδα μας είναι έτοιμη να τοποθετηθεί στον κήπο.

Κι ένα μυστικό για τις παγίδες εντόμων με κόλλα

Οι παγίδες κόλλας, και ιδιαίτερα οι κίτρινες, μπορεί να συλλάβουν και ωφέλιμα έντομα, όπως οι πασχαλίτσες και για αυτό θα πρέπει να γίνεται με μέτρο η χρήση τους. Αρχικά, τοποθετούμε μικρό αριθμό παγίδων στον κήπο μας και σταδιακά τοποθετούμε περισσότερες όταν βλέπουμε αρκετές συλλήψεις από κάποιο επικίνδυνο έντομο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. Ματίνα
  19/06/2022

  Το να σκοτώνεις κάθε έντομο που πετάει δεν μου φαίνεται και τόσο οικολογικό,και στην τελική υπάρχουν τόσα πλάσματα που ” βλάπτουν” το περιβόλι,τυφλοπόντικες,χελώνες,τι προτείνετε να τα ξεκανουμε όλα;Υπάρχουν έλαια και άλλα φυσικά προϊόντα που μπορούμε να βάλουμε για απώθηση εντόμων και ζώων

  • Καλημέρα Ματίνα. Πράγματι, η χρήση οικολογικών σκευασμάτων με αιθέρια έλαια για την απώθηση των εντόμων στο λαχανόκηπο είναι πολύ ωφέλιμη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *