Αντιμετώπιση της φυτόφθορα, το ρετσίνι που εμφανίζεται στα δέντρα

κομμιωση ρετσινι στα δεντρα

Η φυτόφθορα είναι μία από τις πιο συχνές μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν τα καρποφόρα δέντρα και είναι γνωστή με τις ονομασίες έλκος και σήψη του λαιμού, ενώ αναφέρεται ως κομμίωση όταν εμφανίζεται σε εσπεριδοειδή δέντρα.

Η φυτόφθορα προσβάλλει αρκετά καρποφόρα δέντρα όπως την καλλιέργεια της μηλιάς, την καλλιέργεια της αχλαδιάς, την καλλιέργεια της βερικοκιάς, την καλλιέργεια της ροδακινιάς, την καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς, την καλλιέργεια της δαμασκηνιάς, την καλλιέργεια της κυδωνιάς, την καλλιέργεια της φυστικιάς, την καλλιέργεια της καστανιάς, καθώς και στην καλλιέργεια του αμπελιού.

Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής από φυτόφθορα είναι η εμφάνιση μίας κολλώδους ουσίας που μοιάζει με ρετσίνι πάνω στους κορμούς των δέντρων.

Η ασθένεια της φυτόφθορα παρουσιάζεται εκτεταμένα σε φυτώρια καρποφόρων δέντρων, καθώς και σε δεντροκομικές καλλιέργειες προκαλώντας σημαντική ζημιά. Πολύ συχνά, τη συναντάμε και σε μεμονωμένα καρποφόρα δέντρα που έχουμε στον κήπο μας που εμφανίζουν αρκετά προβλήματα λόγω φυτόφθορας και ξεραίνονται.
 
Η ασθένεια της φυτόφθορα αναπτύσσεται κυρίως σε συνθήκες υπερβολικής υγρασίας και σχετικά υψηλών θερμοκρασιών (20-25°C) και μπορεί να διατηρηθεί για αρκετά χρόνια στο έδαφος, καθώς επιβιώνει ακόμα και σε δυσμενείς συνθήκες. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα της φυτόφθορα (κομμίωση) στα καρποφόρα δέντρα και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους.

Διαφήμιση

Ποια είναι τα συμπτώματα της φυτόφθορα (κομμίωση) στα καρποφόρα δέντρα;

Η προσβολή από φυτόφθορα εμφανιζεται κυρίως στο λαιμό του δέντρου, δηλαδή στο σημείο του κορμού που βρίσκεται κοντά στο έδαφος. Επιπλέον, μπορεί να εκδηλωθεί στις ρίζες και σε κάποιο άλλο σημείο του κορμού, ή σε κλαδιά που βρίσκονται κοντά στο έδαφος, ενώ μπορεί να συναντήσουμε και σαπίσματα των καρπών. Κατά την αρχική εμφάνιση της προσβολής, παρατηρούμε αλλοίωση σε σημεία του κορμού που εμφανίζεται σαν βρεγμένος, πιο σκούρος και ελαφρά βυθισμένος, ενώ σταδιακά ο φλοιος σκίζεται και πολύ συχνά να βγάζει κόμμι που μοιάζει με ρετσίνι. Τα δέντρα που έχουν προσβληθεί από φυτόφθορα μπορεί να εμφανίσουν καχεκτική ανάπτυξη, κιτρίνισμα όλων των φύλλων, έντονη φυλλόπτωση και σταδιακή ή πιο γρήγορη ξήρανση.

Κομμίωση, αντιμετώπιση της φυτόφθορα σε καρποφόρα δέντρα
Το ρετσίνι ξεπροβάλλει από τον κορμό του δέντρου

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά τη φυτόφθορα στα καρποφόρα δέντρα;

Για να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια της φυτόφθορα με οικολογικά μέτρα, κάνουμε ένα συνδιασμό προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων για να προστατέψουμε τα δέντρα μας.
 
Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της φυτόφθορα

 • Επιλέγουμε καρποφόρα δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε ανθεκτικά υποκείμενα και να μην προσβάλλονται από την ασθένεια της φυτόφθορα.
 • Φροντίζουμε να φυτεύουμε τα νέα δενδρύλλια στο ίδιο βάθος που ήταν και στη γλάστρα ή στο σακουλάκι του φυτωρίου για να μειώσουμε την πιθανότητα προσβολής από την ασθένεια.
 • Αποφεύγουμε το υπερβολικό πότισμα των δέντρων, ειδικά σε εδάφη που δεν έχουν καλή αποστράγγιση για να μην υπάρχει υψηλή συγκέντρωση νερού που ευνοεί την εκδήλωση της ασθένειας της φυτόφθορα.
 • Αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή η βάση του κορμού των δέντρων με το νερό ποτίσματος γιατί δημιουργούνται συνθήκες υγρασίας που βοηθούν να αναπτυχθεί η ασθένεια της φυτόφθορα.
 • Επαλείφουμε τον κορμό των καρποφόρων δέντρων με βορδιγάλιο πολτό (μίγμα θειικού χαλκού και ασβέστη) για να προστατευτεί από την προσβολή της ασθένειας της φυτόφθορα.
 • Πραγματοποιούμε προσεκτική υλοποίηση των καλλιεργητικών εργασιών, όπως όργωμα ή κοπή χόρτων, αποφεύγοντας να πληγώνουμε τις ρίζες και τη βάση του κορμού των δέντρων για να μην υπάρξει ενδεχόμενο μόλυνσης από την ασθένεια της φυτόφθορα.

Θεραπευτικά μέτρα για την καταπολέμηση της φυτόφθορα

 • Απομακρύνουμε από τον κήπο ή το χωράφι δέντρα που έχουν εμφανίσει έντονη προσβολή ή καθολική ξήρανση γιατί μπορεί να μολύνουν και άλλα καρποφόρα δέντρα του χωραφιού.
 • Καθαρίζουμε και απολυμαίνουμε πληγές με βορδιγάλιο πολτό στον κορμό των δέντρων που έχουν μικρή προσβολή για να μην αναπτυχθεί περισσότερο η ασθένεια της φυτόφθορα.
 • Ποτίζουμε τα καρποφόρα δέντρα που έχουν ελαφριά προσβολή από φυτόφθορα με διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για να μην επεκταθεί περισσότερο η προσβολή του δέντρου.
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες

Κι ένα μυστικό για την προστασία από τη φυτόφθορα

Τα νεαρά καρποφόρα δέντρα ηλικίας 1-3 χρόνων που έχουν εμφανίσει έντονη καρποφορία είναι αρκετά ευαίσθητα στην ασθένεια της φυτόφθορα, καθώς εξαντλούνται στην προσπάθεια να διατηρήσουν όλους τους καρπούς τους. Για να τα προστατέψουμε, είναι σημαντικό να αφαιρούμε τους καρπούς των νεαρών δέντρων, αφήνοντας μόνο 1-2 καρπούς πάνω στο δέντρο, μόνο για να επαληθεύσουμε την ποικιλία του καρποφόρου δέντρου που έχουμε προμηθευτεί.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (34)

 1. ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ
  02/02/2024

  Κώστα σ ευχαριστούμε πολύ για τις συμβουλές σου. Είχα 2 ροδακινιές με φυτοφθόρα και τις έκοψα πολύ χαμηλά πριν 2 χρόνια και ξαναπέταξαν απο τα πλάγια.’Εκανα διαμόρφωση (ποτήρι) και περιμένω φέτος καρπούς . Πέρσι μου έβγαλε κάτι ψιλά η βερικοκιά και την ψέκασα με διάλυμα θειικού χαλκού, και η κορομηλιά έβγαλε 2 κόμπους σε μέγεθος καρυδιού στον κορμό πολύ κοντά στο έδαφος, και αυτό το έλουσα με θειικό χαλκό. Μπορώ να τα ψεκάσω με βορδιγάλειο τώρα η με θειικό χαλκό?? και ριζοπότισμα με γαλαζόπετρα για προληπτικά??

  • Ψέκασε τον κορμό με βορδιγάλειο πολτό και κάνε πότισμα στη ρίζα με διάλυμα γαλαζόπετρας (θειικού χαλκού).

 2. ΒΑΣΣΑΛΑΣ ΝΙΚΟΣ
  18/11/2023

  Και ποιόν μήνα κάνουμε την επάλειψη του βορδιγάλιου πολτού στα δέντρα ?

 3. Δημήτρης Γαβαλάς
  27/08/2023

  Μπορείτε να μου συστήσετε ποικιλίες αμυγδαλιάς που είναι ανθεκτικές στη φυτόφθορα; Έχω βάλει 3 δέντρα φυρανιά σε διαφορετικά σημεία ενός χωραφιού αλλά και τα τρία έχουν προσβληθεί από φυτόφθορα. Από μεριάς μου προσπαθώ όσο μπορώ να παίρνω τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα αλλά χωρίς επιτυχία απ’ότι φαίνεται. Ευχαριστώ

  • Είναι σημαντικό το υποκείμενο της αμυγδαλιάς. Σε κάθε περίπτωση κατά την φύτευση, πρόσθεσε διάλυμα θειικού χαλκού (γαλαζόπετρας) για απολύμανση.

 4. Λίλια
  11/08/2023

  Καλημέρα. Έχω ένα περιβόλι με πολλά και διάφορα δέντρα. Οι δύο βερικοκιές που έχω έβγαλαν μια λευκή διαφανή κόλλα στα κλαδιά. Τα ποτίζω μια φορά την εβδομάδα . Φέτος η μια έβγαλε πρώτη φορά πάρα πολλά βερίκοκα. Μπορώ να την ψεκάζω τώρα τον Αύγουστο με κάτι η να την αφήσω για το χειμώνα;

 5. ΓΙΑΝΝΗΣ
  15/07/2023

  Καλημέρα. Εχω μια βερυκοκιά περίπου 5 ετων. Τα δυο τελευταια χρόνια εκανε αρκετούς καρπούς χωρίς κανένα πρόβλημα. Ξαφνικά πριν μία εβδομάδα παρατήρισα τα φύλλα να κιτρινί΄ζουν και να μαρένετε , και εμφανίστικε μια άσπρη κολώδης ουσία σαν μπαλακια στα κλαδιά της. Σημειωτέον οτι εχω αυτόματο πότισμα σταγόνας.
  Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί αυτό το πρό΄βλημα ή πρέπει να την αφαιρέσω μήπως υπαρξει πρόβλημα και στα αλλα καρποφόρα δένδρα του κήπου. Σας ευχαριστώ πολύ

 6. Σαββας
  13/04/2023

  Καλησπερα, μια ερωτηση, εχω πορτοκαλιες που εχουν κομμιωση σε προχωρημενο βαθμο,δεν τις ξεριζωσα αλλα τις εκοψα απο κατω, διπλα φυτεψα νεες πορτοκαλιες, θα κολλησουν κομμιωση απτις ριζες των παλιων δεντρων; ευχαριστω

 7. Άγγελος
  24/06/2022

  Κώστα καλησπέρα, η κερασιά στον κήπο έχει βγάλει στον κορμό του δέντρου αυτήν την χαρακτηριστική κόμη/ρετσίνα και ο λαιμός του δέντρου 30 με 40 εκατοστά από την επιφάνεια του εδάφους έχει σκουρίνει/μαυρίσει περιφερειακά του κορμού (σαν να είναι αρκετά βρεγμένος όπως ανέφερες και εσύ στο άρθρο σου). Επίσης ο φλοιός του δέντρου εμφανίζει χαρακιές/σχισμές.

  Φυλλόπτωση νομίζω δεν εμφανίζει. Κιτρίνισμα των φύλλων εμφανίζει σε μερικά μόνο και έχουν στρίψει και παραμορφωθεί. Βέβαια κοίταξα κάτω από την επιφάνεια του φύλου και είδα ότι έχει πολλά έντομα (μάλλον πρέπει να είναι μηλούρα) που ρουφούν τους χυμούς του φύλλου.

  Αυτό που ήθελα να σε ρωτήσω, είναι αν αυτό το χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι αποκλειστικό του φυτόφθορα ή αν μπορεί να εμφανιστεί σαν σύμπτωμα και κάποιας άλλης ασθένειας ή εντομολογικού εχθρού.

  Για παράδειγμα παλιότερα σε καλλιέργεια αμυγδαλιάς ενός φίλου, είχε εμφανιστεί πάλι αυτή η κόμη/ρετσίνα σε κάποια δέντρα και ήταν αρκετά μεγάλη (σαν το μέγεθος ενός κρανίου). Έτσι λοιπόν το έψαξα και συμβουλεύτηκα κάποιον ειδικό αφού του έδειξα φωτογραφίες από την μεγάλη ρετσίνα που έβγαζε το δέντρο και μου είπε ότι αυτό οφείλεται στο έντομο Cossus cossus που είναι ξυλοφάγο και τρώει τους εσωτερικούς ιστούς του δέντρου. Η ρετσίνα με λίγα λόγια ήταν μια φυσιολογική συνέπεια/σύμπτωμα/αντίδραση του δέντρου γιατί καταπονούταν από το έντομο. Τόσο καιρό λοιπόν αυτό νόμιζα και τώρα διάβασα το άρθρο και νομίζω ότι αναθεωρώ.

  Επιχείρησα με ένα σφυρί και κατσαβίδι να ανοίξω ένα μέρος του φλοιού του δέντρου για να δω αν υπάρχουν από μέσα οι κάμπιες, αλλά δεν υπάρχουν και ούτε ροκανίσματα από το φάγωμα του ξύλου βρήκα.

  συγνώμη που το μήνυμα ήταν τόσο μεγάλο, απλώς προσπαθώ να είμαι περιγραφικός, γιατί νομίζω ότι σε αυτή τη σελίδα δεν υπάρχει δυνατότητα να σου στείλω φωτογραφίες.

  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Άγγελε. Συνήθως, η έκκριση ρετσινιού στα καρποφόρα δέντρα είναι αποτέλεσμα προσβολής από μυκητολογική ή βακτηριακή ασθένεια.

 8. γιαννησ
  25/05/2022

  καλησπερα και εμενα στο κτημα πολλεσ βερυκοκιεσ ξερενονται απο την κορυφη καποιοι οδηγοι και σε καπιο οφθαλμο πιανει ρετσινι και ανεβωκατεβενουν μυρμυγκια. θελει εντομοκτονο και αν θελει πιο πρωτινεισ. ευχαρηστω

  • Καλησπέρα Γιάννη. Μπορείς να ψεκάσεις με σκεύασμα χαλκού την βερικοκιά και να κάνεις πότισμα με γαλαζόπετρα (θειικό χαλκό) για να το αντιμετωπίσεις.

 9. Νεκτάριος
  05/06/2021

  Αν τα φυτά μας προσβληθούν (φυλλοβόλα συγκεκριμένα) είναι αντιστρέψιμη η ασθένεια; έστω ψεκάσουμε και αφαιρέσουμε το ρετσίνι και επαλείψουμε τον κορμό θεραπευεται το δέντρο(έχει φτάσει και σε πιο ψηλά μέρη του κορμού/κλαδιά). Επίσης ήδη 4 δέντρα έχουν ξεραθεί με τον ίδιο τρόπο.

  • Καλησπέρα Νεκτάριε. Αν τα προλάβεις τα δέντρα στην αρχή της προσβολής από φυτόφθορα, με την κατάλληλη θεραπεία μπορείς να τα σώσεις.

 10. Νεκτάριος
  19/05/2021

  Αν τα φυτά μας προσβληθούν (φυλλοβόλα συγκεκριμένα) είναι αντιστρέψιμη η ασθένεια; έστω ψεκάσουμε και αφαιρέσουμε το ρετσίνι και επαλείψουμε τον κορμό θεραπευεται το δέντρο(έχει φτάσει και σε πιο ψηλά μέρη του κορμού/κλαδιά). Επίσης ήδη 3 δέντρα έχουν ξεραθεί με τον ίδιο τρόπο.

  • Καλησπέρα Νεκτάριε. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αναστρέψιμη η ασθένεια αν προσθέσεις και διάλυμα χαλκού στη ρίζα.

 11. KAΛΑΚΩΝΑΣ ΣΠΥΡΟΣ
  11/11/2020

  Kαλησπέρα Κώστα! Έχω μια βερυκοκιά (7-8 ετών) η οποία άρχισε προ διετίας να ξεραίνεται από πάνω προς τα κάτω σε κάποια κλαδιά, τα οποία στη συνέχεια γίνονται διάτρητα, σαν σουρωτήρια με μικρές τρύπες, σαν να τα έχει τρυπήσει το “μαμούνι” που λέμε για τα έπιπλα.
  Τι είναι αυτό και τι μπορώ να κάνω;
  Το άσπρισμα με ασβέστη που έκανα σήμερα σε όλα τα δέντρα (στον κορμό) ελιές, ξυνά, βερυκοκιές, μουσμουλιές κλπ. είναι αρκετό, ή πρέπει οπωσδήποτε να βάλω και γαλαζόπετρα;
  Ευχαριστώ προκαταβολικά!

  • Καλησπέρα Σπύρο.
   Πιθανότατα η δράση κάποιου ξυλοφάγου εντόμου προσβάλλει την βερυκοκιά σου. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσεις με οικολογικό τρόπο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις χημικό εντομοκτόνο. Θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπονικό κατάστημα της περιοχής σου.

 12. Manos
  09/10/2020

  Καλησπέρα κ. Κώστα 🙂 !! Τα “ρετσινια” φυτοφθορας που έχουν εμφανιστεί και ξεραθεί στον κορμό του δεντρου δαμασκηνιας αφού έχω ρίξει διάλυμα γαλαζοπετρας, να τα βγάλω/καθαρισω με ένα μαχαιρι ή να τα αφήσω θα φύγουν από μόνα τους?? Σκέφτομαι να τα βγάλω/ξυσω με ενα μαχαίρι και να αλείψω τον κορμό με βορδιγαλειο πολτό!! Είναι σωστό?? Ευχαριστώ 🙂 !!

  • Καλημέρα Μάνο. Πράγματι, μπορείς να ξύσεις τον κορμό και μετά να τον αλείψεις με βορδιγάλειο πολτό ή πάστα εμβολιασμού.

 13. ΣΥΜΕΩΝ
  19/09/2020

  ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ κ. ΚΩΣΤΑ. ΑΓΟΡΑΣΑ ΜΙΑ ΛΕΜΟΝΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΑΨΑ ΣΤΟ ΧΩΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΚΙΤΡΙΝΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΞΕΡΕΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΠΡΟΧΟΡΩΝΤΑΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ.
  ΤΙ ΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;

  • Καλησπέρα Συμεών.
   Κλάδεψε άμεσα τα ξερά φύλλα της λεμονιάς, κάνε ένα καλό πότισμα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα φυκιών, για τόνωση του φυτού.

 14. ΔΗΜΗΤΡΗΣ
  01/08/2020

  αρκετά δέντρα έχουν βγαλει κόμμη αλλά σε μικρό μέγεθος πανω στο δεντρο. πως μπορώ να το αντιμετωπίσω άμεσα (και όχι μόνο βιολογικά);

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Ψέκασε τα δέντρα με διάλυμα χαλκού και πότισμα στη ρίζα με θειικό χαλκό για να αντιμετωπίσεις την ασθένεια της φυτόφθορα που βγάζει το ρετσίνι στα φυτά.

 15. leonidas
  22/05/2020

  μπορεί να γίνει η επάλειψη και ο ψεκασμός με βορδιγάλιο πολτό το καλοκαίρι?

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ