Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Όσοι έχουμε λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει στο κάτω μέρος των φύλλων των αγαπημένων μας εσπεριδοειδών να εμφανίζεται μία λευκή κολλώδη ουσία που κάνει το φύλλα να φαίνονται σα χιονισμένα και σταδιακά να μαυρίζουν. Η βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι δύο είδη του έντομου του αλευρώδη που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνουπάκια, ορισμένοι το ονομάζουν “άσπρη μύγα”, τον εριώδη αλευρώδη και τον διαλευρώδη, που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και κάνουν σημαντικές ζημιές. Αξίζει να αναφέρουμε πώς υπάρχουν κι άλλα είδη αλευρώδη που προσβάλλουν κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, για τα οποία έχουμε αναφερθεί σε ξεχωριστό άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα από την προσβολή του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καθώς και οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές μας από τις ζημιές που προκαλεί ο αλευρώδης.

Ποια είναι συμπτώματα της προσβολής από αλευρώδη;

Τα έντομα του αλευρώδη εμφανίζονται την εποχή της άνοιξης και αναπτύσσονται πάνω στα εσπεριδοειδή μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου. Τα μικρά λευκά κουνουπάκια του αλευρώδη βρίσκονται κυρίως στο κάτω μέρος των φύλλων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, καθώς επίσης στους καρπούς, όπου αφήνουν τα αυγά τους που σταδιακά εκκολάπτονται. Παράλληλα, τα έντομα του αλευρώδη εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα της “καπνιάς”, προκαλώντας μαύρισμα τόσο στα φύλλα, όσο και στους καρπούς της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από αλευρώδη στα εσπειδοειδή, είναι η εμφάνιση μυρμηγκιών, καθώς επισκέπτονται το φύλλωμα και τους καρπούς για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου.

Διαφήμιση

Τι ζημιά προκαλεί ο αλευρώδης στα εσπεριδοειδή;

O αλευρώδης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των δέντρων. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της προσβολής των εσπεριδοειδών από αλευρώδη που αναφέραμε παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των δέντρων, την καχεκτική βλάστηση, καθώς και την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών που γίνονται ακατάλληλοι για κατανάλωση. Ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, ο αλευρώδης κάνει μεγάλη ζημιά, καθώς οι καρποί τους δεν είναι εμπορεύσιμοι και χάνουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.

Πώς αντιμετωπίζεται o αλευρώδης με φυσικούς και οικολογικούς τρόπους;

Για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καλούμαστε να πάρουμε ορισμένα βασικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής αντιμετώπισης που περιλαμβάνει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά μέτρα:

1. Λίπανση των εσπεριδοειδών

Ένα πρώτο βήμα για να μειώσουμε την προσβολή από αλευρώδη, είναι η αποφυγή υπερβολικής λίπανση με άζωτο (αμμωνίες) στις λεμονιές, στις πορτοκαλιές και στις μανταρινιές. Η υπερβολική λίπανση με άζωτο αναπτύσσει πλούσια νέα τρυφερή βλαστηση, η οποία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για προσβολή του δέντρου από το έντομο του αλευρώδη.

2. Ετήσιο κλάδεμα των δέντρων για καλύτερο αερισμό

Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο κλάδεμα της λεμονιάς, κλάδεμα της πορτοκαλιάς και κλάδεμα της μανταρινιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα δέντρα που περιορίζει την εξάπλωση του εντόμου. Απομακρύνουμε τους λαίμαργους βλαστούς των εσπεριδοειδών, δηλαδή νέους χοντρούς βλαστούς που δεν είναι καρποφόροι και ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματός των δέντρων, καθώς είναι ευαίσθητοι στην προσβολή από το έντομο του αλευρώδη.

3. Πότισμα και διαβροχή με νερό

Κάνουμε συστηματικό πότισμα στα εσπεριδοειδή την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιρού, καθώς σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας το έντομο του αλευρώδη έχει εντονότερη ανάπτυξη στους τρυφερούς βλαστούς και στο φύλλωμα των δέντρων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεπλένουμε συχνά τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές με νερό υπό πίεση, μόλις πέσει ο ήλιος της ημέρας, καθώς βοηθά στην μείωση της προσβολής από τον αλευρώδη.

4. Ψεκασμός των δέντρων με βιολογικά σκευάσματα

Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα των δέντρων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ο ψεκασμός γίνεται κάθε μήνα ξεκινώντας την περίοδο της άνοιξης και μέχρι το φθινόπωρο, κατά τις απογευματινές ώρες. Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε με χημικά σκευάσματα το φύλλωμα των εσπεριδοειδών, καθώς προκαλούν σημαντική ζημιά σε διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του αλευρώδη

Για όσους καλλιεργούν λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους, προτείνουμε μία αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών και την αντιμετώπιση του αλευρώδη. Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε κατά το σούρουπο το φύλλωμα των εσπεριδοειδών κάθε 2 βδομάδες.

Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς
Συμβουλές για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς (+video)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (22)

 1. Δημήτρης
  02/04/2024

  Αγαπητέ Κώστα, μπορώ να ψεκάσω την περιόδο της ανθοφορίας;

  • Μπορείς να ψεκάσεις με βιολογικά σκευάσματα ώστε να μην δημιουργηθεί προβλημα στις μέλισσες και στην επικονίαση.

 2. Μανθος
  09/02/2024

  Καλησπέρα σας…αν είναι εύκολο να με ενημερώσετε-βοηθήσετε…
  Έχω 4 λεμονιές στο χωριό και έχουν προσβληθεί από αλευρωση…είναι γεμάτες λεμονια!!!το ερώτημα μου είναι οι ήδη καρποί μπορούν να καταναλωθούν η πρέπει να πεταχτούν?ευχαριστώ πολύ…

 3. ΦΩΤΗΣ
  27/02/2021

  Γεια σου Κωστα.Βλεποντας μια απαντηση που εδωσες πιο πανω στα σχολια θα ηθελα να ξερω την συχνοτητα που μπορουμε να ψεκαζουμε με χαλκο και θερινο πολτο τα δεντρα μας χωρις να προκαλουμε προβλημα σε αυτα.Ευχαριστω.

  • Καλησπέρα Φώτη. Μετά από ένα ψεκασμό με χαλκό και θερινό πολτό μπορείς να ψεκάσεις ξανά μετά από 2-3 εβδομάδες φροντίζοντας να μην επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες και παράλληλα να μην είναι ανθισμένα τα καρποφόρα δέντρα.

 4. matoulas giorgos
  07/12/2020

  errixa polu borio se lemonia kai epesan ta fylla tora arxise na sunerxetai. ti prepei na kano na bgazei lemonia. euxaristo

  • Καλημέρα Γιώργο. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας βορίου μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση και στη λεμινιά. Για την φροντίδα της λεμονιάς, πρόσθεσε βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο. Δες το αναλυτικό μας άρθρο για την καλλιέργεια της λεμονιάς.

 5. ΑΓΓΕΛΟΣ
  05/09/2020

  ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 2 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΕΣ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΑΚΑΝΘΩΔΗ ΑΛΕΥΡΩΔΗ!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ?

  • Καλησπέρα Άγγελε. Για την οικολογική αντιμετώπιση του ακανθώδη αλευρώδη, ακολουθούμε τα βασικά μέτρα για τον κοινό αλευρώδη των εσπεριδοειδών.

 6. κατσεας ηλιας
  22/07/2020

  καλημερα σας.
  εχω προβλημα με τα αλευροειδη στο κηπο μου , 2 λεμονιες . 2 πορτοκαλιες , 1 μανταρινια , δυστυχως ειτε ραντισω με το βιολογικο σκευασμα ειτε ραντισω με φαρμακο, παρεμενει το προβλημα .Εχω κλαδεψει αρκετα τα δενδρα , εχω πλύνει απειρες φορες με πιεστικο και μετα εχω ραντισει. τιποτα εχω ενα κηπο με τα ασπρα μυγακια παντου, πανω σε πασχαλια, ντοματεσ , αχλαδια, τριανταφυλιες….. στα πλαινα σπιτια που εχουν και αυτοι λεμονιες δεν αντιμετοπιζουν τετοιο προβλημα , την βοηθεια σας παρακαλω .ευχαριστω

  • Καλημέρα Ηλία.
   Ψέκαζε με διάλυμα θερινού πολτού και με διάλυμα αλάτων λιπαρών οξέων κάθε εβδομάδα τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τη μανταρινιά και τα υπόλοιπα φυτά του κήπου. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα φυτά σου για να έχουν καλύτερο αερισμό.

 7. Σωκράτης
  14/06/2020

  Γειά σας και από εδώ και πολλά συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε.
  Ένας φίλος μου έχει μια πορτοκαλιά σε μεγάλη πλαστική γλάστρα διαμέτρου 100 cm περίπου και βάθους περίπου 70 cm. Το πρόβλημα που έχει είναι ότι ενώ έχει μεγάλη ανθοφορία μόλις δένει καρπούς και φθάνουν σε μέγεθος ρεβυθιού ο καρπός πέφτει. Δεν μένει τίποτα. Όλα πέφτουν. Τι φταίει και τι μπορεί να κάνει;
  Σας ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Σωκράτη. Η πορτοκαλιά σε γλάστρα δεν μπορεί να κρατήσει πολλούς καρπούς οπότε καλό είναι να αφήνουμε λίγους καρπούς πορτοκαλιού πάνω στο δεντράκι για να μπορεί να τα μεγαλώσει.

 8. Μητσόπουλος Ιωάννης
  23/05/2020

  Αφού ψεκάσουμε το απόγευμα με το διάλυμα σαπούνι,οινόπνευμα,νερό πρέπει στην συνέχεια,το πρωί,να ξεπλύνουμε το φυτό;

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Δεν χρειάζεται απαραίτητα να το ξεπλύνεις αν βάλεις σωστά την δοσολογία. Μπορούμε να το ξεπλύνουμε την επόμενη νωρίς το πρωί για προστασία από ενδεχόμενο έγκαυμα.

 9. Ξένια Λυτρα
  12/05/2020

  Έχω λεμονιά στον κήπο του σπιτιού μου που κάνει όλο το χρόνο λεμόνια,ξαφνικά πριν από λίγες μέρες άρχισε η μισή να ξέρενετε και να πέφτουν φύλλα και λεμόνια μικρά, είναι 25 χρονών, υπάρχει τρόπος να τη σώσω;;

  • Καλησπέρα Ξένια. Κλάδεψε άμεσα τη λεμονιά σου και τα ξερά κλαδιά. Στη συνέχεια ψέκασε με διάλυμα χαλκού. Η προσθήκη πλήρους λιπάσματος στη λεμονιά θα βοηθήσει στην τόνωση της και στην αναβλάστηση της.

 10. Χρίστος Κυριάκου
  15/04/2020

  Αγαπητε φιλε,

  Εχω φυτεψει μια μανταρινια και μαυριζουν οι ακρες της. Εχει ανθισει και η φυλλωσια ειναι καλη. Ξερεις τι μπορει να ειναι κ πως να το αντιμετωπισω.

  Ευχαριστω,
  Χριστος

  • Καλησπέρα Χρίστο.
   Το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων, αν δεν είναι προσβολή από το έντομο του αλευρώδη και την προσβολή από μύκητα της καπνιάς, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση.

 11. k. Ekitsidou@yahoo.gr
  25/03/2020

  Λεμόνια σε γλαστρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *