εικόνα

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Όσοι έχουμε λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι, ενδεχομένως έχουμε παρατηρήσει στο κάτω μέρος των φύλλων των αγαπημένων μας εσπεριδοειδών να εμφανίζεται μία λευκή κολλώδη ουσία που κάνει το φύλλα να φαίνονται σα χιονισμένα και σταδιακά να μαυρίζουν. Η βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι δύο είδη του έντομου του αλευρώδη που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνουπάκια, ορισμένοι το ονομάζουν «άσπρη μύγα», τον εριώδη αλευρώδη και τον διαλευρώδη, που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών και κάνουν σημαντικές ζημιές. Αξίζει να αναφέρουμε πώς υπάρχουν κι άλλα είδη αλευρώδη που προσβάλλουν κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά, για τα οποία έχουμε αναφερθεί σε ξεχωριστό άρθρο για την αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε αναλυτικά ποια είναι τα συμπτώματα από την προσβολή του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καθώς και οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές μας από τις ζημιές που προκαλεί ο αλευρώδης.

 

Ποια είναι συμπτώματα της προσβολής από αλευρώδη;

 

Τα έντομα του αλευρώδη εμφανίζονται την εποχή της άνοιξης και αναπτύσσονται πάνω στα εσπεριδοειδή μέχρι την περίοδο του φθινοπώρου. Τα μικρά λευκά κουνουπάκια του αλευρώδη βρίσκονται κυρίως στο κάτω μέρος των φύλλων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς, καθώς επίσης στους καρπούς, όπου αφήνουν τα αυγά τους που σταδιακά εκκολάπτονται. Παράλληλα, τα έντομα του αλευρώδη εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα της “καπνιάς”, προκαλώντας μαύρισμα τόσο στα φύλλα, όσο και στους καρπούς της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα της προσβολής από αλευρώδη στα εσπειδοειδή, είναι η εμφάνιση μυρμηγκιών, καθώς επισκέπτονται το φύλλωμα και τους καρπούς για να τραφούν από τα μελιτώματα του εντόμου.

 


Τι ζημιά προκαλεί ο αλευρώδης στα εσπεριδοειδή;

 

O αλευρώδης αποτελεί σημαντικό πρόβλημα στην καλλιέργεια της λεμονιάς, στην καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και στην καλλιέργεια της μανταρινιάς, καθώς σε έντονη προσβολή μπορεί να προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των δέντρων. Συγκεκριμένα, τα συμπτώματα της προσβολής των εσπεριδοειδών από αλευρώδη που αναφέραμε παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας των δέντρων, την καχεκτική βλάστηση, καθώς και την σημαντική ποιοτική υποβάθμιση των καρπών που γίνονται ακατάλληλοι για κατανάλωση. Ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, ο αλευρώδης κάνει μεγάλη ζημιά, καθώς οι καρποί τους δεν είναι εμπορεύσιμοι και χάνουν ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής.

 

Πώς αντιμετωπίζεται o αλευρώδης με φυσικούς και οικολογικούς τρόπους;

 

Για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, καλόυμαστε να πάρουμε ορισμένα βασικά μέτρα στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης οικολογικής αντιμετώπισης που περιλαμβάνει τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά μέτρα:
 
– Λίπανση των εσπεριδοειδών
 
Ένα πρώτο βήμα για να μειώσουμε την προσβολή από αλευρώδη, είναι η αποφυγή υπερβολικής λίπανση με άζωτο (αμμωνίες) στις λεμονιές, στις πορτοκαλιές και στις μανταρινιές. Η υπερβολική λίπανση με άζωτο αναπτύσσει πλούσια νέα τρυφερή βλαστηση, η οποία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για προσβολή του δέντρου από το έντομο του αλευρώδη.
 
– Ετήσιο κλάδεμα των δέντρων για καλύτερο αερισμό
 
Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο κλάδεμα της λεμονιάς, κλάδεμα της πορτοκαλιάς και κλάδεμα της μανταρινιάς για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό στα δέντρα που περιορίζει την εξάπλωση του εντόμου. Απομακρύνουμε τους λαίμαργους βλαστούς των εσπεριδοειδών, δηλαδή νέους χοντρούς βλαστούς που δεν είναι καρποφόροι και ξεκινούν από το εσωτερικό του φυλλώματός των δέντρων, καθώς είναι ευαίσθητοι στην προσβολή από το έντομο του αλευρώδη.
 
– Πότισμα και διαβροχή με νερό
 
Κάνουμε συστηματικό πότισμα στα εσπεριδοειδή την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιρού, καθώς σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας το έντομο του αλευρώδη έχει εντονότερη ανάπτυξη στους τρυφερούς βλαστούς και στο φύλλωμα των δέντρων. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεπλένουμε συχνά τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές με νερό υπό πίεση, μόλις πέσει ο ήλιος της ημέρας, καθώς βοηθά στην μείωση της προσβολής από τον αλευρώδη.
 
– Ψεκασμός των δέντρων με βιολογικά σκευάσματα
 
Για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ψεκάζουμε το φύλλωμα των δέντρων της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Ο ψεκασμός γίνεται κάθε μήνα ξεκινώντας την περίοδο της άνοιξης και μέχρι το φθινόπωρο, κατά τις απογευματινές ώρες. Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε με χημικά σκευάσματα το φύλλωμα των εσπεριδοειδών, καθώς προκαλούν σημαντική ζημιά σε διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

 


Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς


 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του αλευρώδη

 

Για όσους καλλιεργούν λεμονιά σε γλάστρα, πορτοκαλιά σε γλάστρα και μανταρινιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή τους, προτείνουμε μία αυτοσχέδια συνταγή με σπιτικά υλικά για την προστασία των φυτών και την αντιμετώπιση του αλευρώδη. Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε κατά το σούρουπο το φύλλωμα των εσπεριδοειδών κάθε 2 βδομάδες.

 


Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς
Συμβουλές για καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς (+video)


 

Περισσότερα άρθρα για τα εσπεριδοειδή και την προστασία των φυτών

 
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά και εσπεριδοειδή
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Λεμονιά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς
Πορτοκαλιά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς
Μανταρινιά, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της μανταρινιάς
Λεμονιά σε γλάστρα, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
Πορτοκαλιά σε γλάστρα, 5 μυστικά για τη φροντίδα της
Αφίδες, 5 τρόποι για την καταπολέμησης της μελίγκρας
Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε κηπευτικά και καλλωπιστικά φυτά
Αντιμετώπιση της τούτα (tuta) στις ντομάτες
Αντιμετώπιση του δάκου της ελιάς
Αντιμετώπιση της καρπόκαψα σε μηλιές και αχλαδιές
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (14)

σχολιαστής
ΑΓΓΕΛΟΣ 5 Σεπτεμβρίου 2020

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ 2 ΜΑΝΤΑΡΙΝΙΕΣ 2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΜΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΑΠΟ ΑΚΑΝΘΩΔΗ ΑΛΕΥΡΩΔΗ!ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ?

Απάντηση
σχολιαστής
κατσεας ηλιας 22 Ιουλίου 2020

καλημερα σας.
εχω προβλημα με τα αλευροειδη στο κηπο μου , 2 λεμονιες . 2 πορτοκαλιες , 1 μανταρινια , δυστυχως ειτε ραντισω με το βιολογικο σκευασμα ειτε ραντισω με φαρμακο, παρεμενει το προβλημα .Εχω κλαδεψει αρκετα τα δενδρα , εχω πλύνει απειρες φορες με πιεστικο και μετα εχω ραντισει. τιποτα εχω ενα κηπο με τα ασπρα μυγακια παντου, πανω σε πασχαλια, ντοματεσ , αχλαδια, τριανταφυλιες….. στα πλαινα σπιτια που εχουν και αυτοι λεμονιες δεν αντιμετοπιζουν τετοιο προβλημα , την βοηθεια σας παρακαλω .ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουλίου 2020

  Καλημέρα Ηλία.
  Ψέκαζε με διάλυμα θερινού πολτού και με διάλυμα αλάτων λιπαρών οξέων κάθε εβδομάδα τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τη μανταρινιά και τα υπόλοιπα φυτά του κήπου. Κάνε ένα ελαφρύ κλάδεμα στα φυτά σου για να έχουν καλύτερο αερισμό.

  Απάντηση
σχολιαστής
Σωκράτης 14 Ιουνίου 2020

Γειά σας και από εδώ και πολλά συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά που κάνετε.
Ένας φίλος μου έχει μια πορτοκαλιά σε μεγάλη πλαστική γλάστρα διαμέτρου 100 cm περίπου και βάθους περίπου 70 cm. Το πρόβλημα που έχει είναι ότι ενώ έχει μεγάλη ανθοφορία μόλις δένει καρπούς και φθάνουν σε μέγεθος ρεβυθιού ο καρπός πέφτει. Δεν μένει τίποτα. Όλα πέφτουν. Τι φταίει και τι μπορεί να κάνει;
Σας ευχαριστώ πολύ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Σωκράτη. Η πορτοκαλιά σε γλάστρα δεν μπορεί να κρατήσει πολλούς καρπούς οπότε καλό είναι να αφήνουμε λίγους καρπούς πορτοκαλιού πάνω στο δεντράκι για να μπορεί να τα μεγαλώσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μητσόπουλος Ιωάννης 23 Μαΐου 2020

Αφού ψεκάσουμε το απόγευμα με το διάλυμα σαπούνι,οινόπνευμα,νερό πρέπει στην συνέχεια,το πρωί,να ξεπλύνουμε το φυτό;

Απάντηση
σχολιαστής
Ξένια Λυτρα 12 Μαΐου 2020

Έχω λεμονιά στον κήπο του σπιτιού μου που κάνει όλο το χρόνο λεμόνια,ξαφνικά πριν από λίγες μέρες άρχισε η μισή να ξέρενετε και να πέφτουν φύλλα και λεμόνια μικρά, είναι 25 χρονών, υπάρχει τρόπος να τη σώσω;;

Απάντηση
σχολιαστής
Χρίστος Κυριάκου 15 Απριλίου 2020

Αγαπητε φιλε,

Εχω φυτεψει μια μανταρινια και μαυριζουν οι ακρες της. Εχει ανθισει και η φυλλωσια ειναι καλη. Ξερεις τι μπορει να ειναι κ πως να το αντιμετωπισω.

Ευχαριστω,
Χριστος

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Χρίστο.
  Το μαύρισμα στις άκρες των φύλλων, αν δεν είναι προσβολή από το έντομο του αλευρώδη και την προσβολή από μύκητα της καπνιάς, μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική λίπανση.

  Απάντηση
σχολιαστής
k. Ekitsidou@yahoo.gr 25 Μαρτίου 2020

Λεμόνια σε γλαστρα

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.