εικόνα

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Αντιμετώπιση του αλευρώδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά και μανταρινιά

Όσοι έχουμε λεμονιές, πορτοκαλιές και μανταρινιές στον κήπο μας, σίγουρα θα έχουμε δει το κάτω μέρος των φύλλων των αγαπημένων μας εσπεριδοειδών να φαίνεται σα χιονισμένο και σταδιακά να μαυρίζει. Η βασική αιτία αυτού του φαινομένου είναι δύο είδη του έντομου του αλευρώδη που μοιάζουν με μικρά λευκά κουνουπάκια, ορισμένοι το ονομάζουν «άσπρη μύγα», τον εριώδη αλευρώδη και τον διαλευρώδη, που προσβάλλουν το φύλλωμα και τους καρπούς των εσπεριδοειδών. Ας δούμε ποια βήματα ακολουθούμε για να προστατέψουμε με οικολογικό τρόπο τις λεμονιές, τις πορτοκαλιές και τις μανταρινιές μας και να αντιμετωπίσουμε τις συχνές προσβολές του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή μας.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της προσβολής του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή;

 

Τα μικρά λευκά κουνουπάκια του αλευρώδη εμφανίζονται κυρίως στο κάτω μέρος των φύλλων αλλά και στους καρπούς των εσπεριδοειδών και αφήνουν τα αυγά τους που σταδιακά εκκολάπτονται. Παράλληλα, τα έντομα του αλευρώδη εκκρίνουν μία ουσία σαν μέλι (μελίτωμα) που συντελεί στην εμφάνιση του μύκητα της “καπνιάς” που προκαλεί μαύρισμα τόσο στα φύλλα όσο και στους καρπούς της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς. Όλα αυτά τα συμπτώματα της προσβολής των εσπεριδοειδών από αλευρώδη έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της φωτσυνθετικής δραστηριότητας των δέντρων, την καχεκτική βλάστηση, καθώς και την σημαντική ποιοτική υπόβαθμιση των καρπών.

 

Πώς αντιμετωπίζεται οικολογικά o αλευρώδης σε λεμονιές, πορτοκαλιες και μανταρινιές;

 

Για την προληπτική και θεραπευτική αντιμετώπιση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή, πρέπει να πάρουμε μερικά βασικά μέτρα:
 
– Αποφυγεύγουμε να βάζουμε υπερβολική αζωτούχο λίπανση (αμμωνίες) στις λεμονιές, στις πορτοκαλίες και στις μανταρινιές.
– Πραγματοποιούμε κάθε χρόνο κλάδεμα των δέντρων για εξασφάλιση καλύτερου αερισμού που περιορίζει την εξάπλωση του εντόμου.
– Απομακρύνουμε τους λαίμαργους βλαστούς των δέντρων, καθώς είναι ευαίσθητοι στην προσβολή από το έντομο του αλευρώδη.
– Κάνουμε συστηματικό πότισμα την περίοδο τής άνοιξης και του καλοκαιρού, καθώς σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας το έντομο του αλευρώδη αναπτύσσεται περισσότερο.
– Ξεπλένουμε συχνά τα δέντρα με νερό, μόλις πέσει ο ήλιος της ημέρας, καθώς βοηθά στην μείωση της προσβολής.
– Ψεκάζουμε το φύλλωμα των δέντρων κάθε 2 βδομάδες την περίοδο της άνοιξη ως το φθινόπωρο με οικολογικά σκευάσματα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.
– Αποφεύγουμε να ψεκάζουμε με χημικά σκευάσματα το φύλλωμα των εσπεριδοειδών, καθώς προκαλούν σημαντική ζημιά σε διάφορα ωφέλιμα έντομα που περιορίζουν την ανάπτυξη των πληθυσμών του αλευρώδη.

 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του αλευρώδη στα εσπεριδοειδή

 

Για όσους έχουν φυτέψει λεμονιά, πορτοκαλιά ή μανταρινιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι, προτείνουμε μια αποτελεσματική οικολογική συνταγή αντιμετώπισης του αλευρώδη που μπορούμε να φτιάξουμε με σπιτικά υλικά. Διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό και ψεκάζουμε κατά το σούρουπο το φύλλωμα των εσπεριδοειδών κάθε 2 βδομάδες.

 


Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς
Καλλιέργεια και φροντίδα λεμονιάς


 

Περισσότερα άρθρα για την προστασία των φυτών

 

Δες συμβουλές για την καταπολέμηση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα εσπερισοειδή καθώς και άλλες καλλιέργειες στον κήπο στα αναλυτικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά και εσπεριδοειδή
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
5 τρόποι καταπολέμησης της μελίγκρας
Αντιμετώπιση της βρωμούσα στον κήπο
Αντιμετώπιση της λιριόμυζα στον κήπο
Αντιμετώπιση της τούτα στις ντομάτες
Αντιμετώπιση της καρπόκαψα σε μηλιές και αχλαδιές
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.