εικόνα

Εδώδιμα άνθη, 5 λουλούδια που τρώγονται

Εδώδιμα άνθη, 5 λουλούδια που τρώγονται

Εδώδιμα άνθη, 5 λουλούδια που τρώγονται

Τι θα φάμε σήμερα; Τα λουλούδια αρκετών καλλωπιστικών φυτών εκτός από το να διακοσμούν και ομορφαίνουν τους κήπους και τα μπαλκόνια μας, μπορούν να αποτελέσουν μία άριστη πρώτη ύλη στο πιάτο μας. Πραγματικά, τα εδώδιμα άνθη μπορούν να δώσουν χρώμα και μία διαφορετική διάσταση σε σαλάτες, γλυκά και συνταγές μαγειρικής στην κουζίνα. Τα λουλούδια έχουν σημαντική διατροφική αξία, καθώς είναι πλούσια σε νέκταρ και γύρη, χαρίζοντάς μας βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, κατάλληλα φυσικά και για δίαιτα. Και λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας των λουλουδιών σε νερό, δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε για τις θερμίδες. Τι ωραία!

 

Τριανταφυλλιά

 

Η ποικιλία τριανταφυλλιάς που επιλέγουμε για τις συνταγές μας είναι η γνωστή εκατοντάφυλλη. Το τριαντάφυλλο της εκατοντάφυλλης ποικιλίας χρησιμοποιείται κυρίως στην ζαχαροπλαστική και έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Συλλέγουμε μόνο τα πέταλα από το τριαντάφυλλο και δημιουργούμε ιδιαίτερα γλυκά όπως ζελέ, παγωτό, καθώς και το περίφημο γλυκό του κουταλιού. Δες περισσότερα άρθρα για την τριανταφυλλιά στην σχετική κατηγορία της ιστοσελίδας μας.

 

Ιβίσκος

 

Ο ιβίσκος είναι από τα χρησιμότερα καλλωπιστικά φυτά στην κουζίνα, καθώς χρησιμοποιούμε σχεδόν όλα τα μέρη του, από τα άνθη, του σπόρους έως και τα φύλλα του. Τα μικρά φύλλα και άνθη του ιβίσκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ρόφημα, καθώς και για τη δημιουργία νόστιμων σαλατών. Δες πληροφορίες για την φροντίδα του ιβίσκου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Πανσές

 

Ο πανσές με τη μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων των λουλουδιών του αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα λουλούδια που χρησιμοποιούν πολλοί διάσημοι σεφ στην μαγειρική. Ως γαρνιτούρα σε ομελέτες ή σε σαλάτες, ο πανσές εκτοξεύει τα πιάτα μας στα ύψη, τόσο στην γεύση τους όσο και στην εικόνα τους. Δες περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές για τους πανσέδες στο σχετικό μας άρθρο.

 

Τουλίπα

 

Το λουλούδι της τουλίπας αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη για να διακοσμήσει σαλάτες, καθώς επίσης χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής μαζί με κοτόπουλο. Οι περισσότεροι σεφ χρησιμοποιούν την τουλίπα σε διάφορες σαλάτες αφαιρώντας από το λουλούδι τους στήμονες. Δες πληροφορίες για την φύτευση και την φροντίδα της τουλίπας στο σχετικό μας άρθρο.

 

Καλέντουλα

 

H καλεντούλα είναι ένα υπέροχο λουλούδι με σχετικά πικάντικη και πιπεράτη γεύση που θυμίζει τον κρόκο. Τα πέταλα της καλέντουλας που έχουν διάφορα χρώματα αποτελούν ντεκόρ για ζυμαρικά, για σαλάτες και για σούπες. Σε σαλάτα μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε και τα φύλλα της καλεντούλας. Δες συμβουλές για την φροντίδα της καλέντουλας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κι ένα μυστικό για τα εδώδιμα λουλούδια

 

Η διατροφή μας περιλαμβάνει πολλά περισσότερα άνθη φυτών απ’ ότι πιστεύουμε. Η αγκινάρα, το μπρόκολο και το κουνουπίδι είναι ορισμένα από τα λαχανικά που επιλέγουμε συχνά στο πιάτο μας, αλλά δεν γνωρίζουμε ότι είναι… λουλούδια!

 

Δες πληροφορίες για αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην μαγειρική, καθώς και αρωματικά φυτά για ρόφημα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.