εικόνα

Πέντε αρωματικά φυτά για μαγειρική

Πέντε αρωματικά φύτα για μαγειρική

Πέντε αρωματικά φυτά για μαγειρική

Φυτέψτε αρωματικά φυτά σε γλάστρες και χρησιμοποιείστε τα καθημερινά στο μαγείρεμα σας. Όλο και περισσότερος κόσμος, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί αρωματικά φυτά στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Άλλωστε, είναι πολύ σημαντικό να κόβεις τα βότανα φρέσκα την στιγμή που τα χρειάζεσαι. Για το λόγο αυτό, σας προτείνουμε πέντε επιλεγμένα αρωματικά φυτά που θα αποτελέσουν την βασική ομάδα συλλογής πρώτων υλών για τις συνταγές μαγειρικής σας.

 

Δενδρολίβανο: Xρησιμοποιείται αποξηραμένο σε συνταγές με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες, λαχανικά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες και ψωμιά.
 
Δυόσμος: Χρησιμοποιούνται τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα, στη μαγειρική σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, χορτόπιτες, μυζηθρόπιτες, ροφήματα, αρωματικά ξίδια.
 
Θυμάρι: Χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά.
 
Λεμονοθύμαρο: Αντίστοιχα με το θυμάρι, χρησιμοποιείται σε σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά δίνοντας μια επίγευση λεμονιού.
 
Ρίγανη: Χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε σαλάτες, σε λαχανικά, σάλτσες, σούπες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια και ζυμαρικά.

 
 

Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές φροντίδας των πέντε αρωματικών φυτών;
 
Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης για το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο και ημισκιερές για το δυόσμο και τη ρίγανη.
 
Φροντίζουμε να έχουν καλή αποστράγγιση, ειδικά αν τα φυτέψουμε σε γλάστες ή ζαρντινιέρες και τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλου 2-3 εκατοστών στη βάση τους.
 
Ποτίζουμε 1-2 φορές την εβδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, δυο-τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και το χειμώνα 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν βρέχει.
 
Καλό είναι να βάζουμε βιολογικό λίπασμα ανάπτυξης μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 

Καλές φυτεύσεις αρωματικών φυτών!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.