εικόνα

5 αρωματικά φυτά για μαγειρική

Πέντε αρωματικά φύτα για μαγειρική

5 αρωματικά φυτά για μαγειρική

Είναι πολύ χρήσιμο να φυτεύουμε αρωματικά φυτά και βότανα σε γλάστρες για να τα χρησιμοποιούμε φρέσκα ή αποξηραμένα καθημερινά στο μαγείρεμα μας. Όλο και περισσότερος κόσμος, τα τελευταία χρόνια, διατηρεί αρωματικά φυτά και βότανα σε γλάστρες στο μπαλκόνι, κοντά στον χώρο της κουζίνας και τα συγκομίζει με ευκολία για να τα αξιοποιεί στις συνταγές του.

 

Ποια είναι τα 5 σημαντικότερα αρωματικά φυτά που επιλέγουμε για μαγειρική;

 

Δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται αποξηραμένο σε συνταγές με κρέατα, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά, ομελέτες, σούπες, λαχανικά, φρουτοσαλάτες, σάλτσες και ψωμιά.

 
Δυόσμος

Ο δύοσμος χρησιμοποιείται για τα φύλλα του, φρέσκα ή αποξηραμένα, στη μαγειρική σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, χορτόπιτες, μυζηθρόπιτες, ροφήματα, αρωματικά ξίδια.

 
Θυμάρι:

Το θυμάρι χρησιμοποιείται κυρίως σε σούπες, μαγειρευτά, ψητά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά.

 
Λεμονοθύμαρο

Αντίστοιχα με το θυμάρι, το λεμονοθύμαρο χρησιμοποιείται σε σούπες, μαγειρευτά, σάλτσες, σαλάτες, πίτες, ψωμιά δίνοντας μια επίγευση λεμονιού.
 
Ρίγανη

Η ρίγανη, βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, χρησιμοποιείται εκτεταμένα σε λαχανικά, σάλτσες, σούπες, κρέας, ψάρι, πουλερικά, όσπρια και ζυμαρικά.

 


Ποιες είναι οι βασικές συμβουλές φροντίδας των πέντε αρωματικών φυτών που επιλέγουμε για μαγειρική;

 
Επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης για το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το λεμονοθύμαρο και ημισκιερές για το δυόσμο και τη ρίγανη.
 
Φροντίζουμε τα αρωματικά φυτά να έχουν καλή αποστράγγιση, ειδικά αν τα φυτέψουμε σε γλάστες ή ζαρντινιέρες και τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλου 2-3 εκατοστών στη βάση τους.
 
Ποτίζουμε τα αρωματικά φυτά 1-2 φορές την εβδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, δυο-τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και το χειμώνα 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν βρέχει.
 
Καλό είναι να βάζουμε βιολογικό λίπασμα στα αρωματικά φυτά μια φορά το μήνα κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου για εξασφάλιση πλοισιότερης βλάστησης.

 

Κι ένα μυστικά για τα αρωματικά φυτά για μαγειρική

 
Αν θέλουμε να αποξηράνουμε τα αρωματικά φυτά για να τα χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας και εκτός εποχής, η αποξήρανση γίνεται σε σκιερό χώρο, χωρίς υγρασία, με πολύ καλό αερισμό.
 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για την καλλιέργεια των συγκεκριμένων αρωματικών φυτών: δεντρολίβανο σε γλάστρα, ρίγανη σε γλάστρα, θυμάρι σε γλάστρα, δυόσμο σε γλάστρα και λεμονοθύμαρο σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 12 Φεβρουαρίου 2020

Θέλω να φτιάξω έναν βοτανοκηπο στην κουζίνα μου. Έχει άπλετο φως και θα ήθελα να μάθω ποια είδη μπορούν να ευδοκιμήσουν εντός σπιτιού σε γλάστρες ή σε νερό (πχ βασιλικός). Σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 23 Αυγούστου 2018

Πιάνουν τα λουλούδια μου τα νέα φύλλα κατι άσπρα σαν χνούδι και δεν μεγαλώνουν τι να κάνω Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου 23 Αυγούστου 2018

    Καλησπέρα Δημήτρη.
    Τα λουλούδια σου πιθανότατα έχουν βαμβακάδα και θα πρέπει να τα ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις. Φρόντισε να ψεκάσεις κατά το σούρουπο που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες και να επαναλάβεις σε 10 μέρες.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.