Μπανανιά σε γλάστρα: Συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

μπανανια σε γλαστρα

Η καλλιέργεια της μπανανιάς μπορεί να γίνει σε γλάστρα, ειδικά σε νότιες περιοχές της χώρας μας, τοποθετώντας τη σε ένα ηλιοφανές μέρος στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας και προστατεύοντάς τη από τον αέρα και την παγωνιά.

Η μπανανιά προσδίδει μία τροπική νότα στον χώρο και μας χαρίζει τους γλυκούς πεντανόστιμους καρπούς της.

1. Τι γλάστρες επιλέγουμε για την φύτευση της μπανανιάς;

Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα τουλάχιστον 50 επί 60 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζει το νερό, ενώ ανάμεσα από το εδαφικό μείγμα και τη στρώση χαλικιών τοποθετούμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος για να συγκρατεί το φυτόχωμα.

Διαφήμιση

2. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της μπανανιάς σε γλάστρα;

Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που εξασφαλίζει ιδανική αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη των ριζωμάτων της.

Μια καλή συνταγή υποστρώματος για τη φύτευση της μπανανιάς είναι: 40% χώμα, 30% τύρφη, 10% ποταμίσια άμμο και 20% περλίτη. Το ιδανικό pH για το έδαφος κυµαίνεται µεταξύ 5,5 µε 6,5.

Εναλλακτικά, για την φύτευση της μπανανιάς, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα.

3. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της μπανανιάς;

Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης της μπανανιάς σε γλάστρα είναι οι µήνες Απριλίου και Μαΐου, όπου οι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος. Ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας είναι θερμοκρασία ανάμεσα στους 20 – 32°C και σχετική υγρασία που ξεπερνά το 50%.

Κατά τη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά μπανανιάς πρέπει να έχουν 1-2 φύλλα για περιορισµό της απώλειας νερού. Κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, η μπανανιά χρειάζεται προστασία και θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, διαφορετικά ο κορμός μαλακώνει και τα φύλλα της κιτρινίζουν.

4. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η μπανανιά σε γλάστρα;

Η μπανανιά χρειάζεται συχνό πότισμα, οπωσδήποτε κάθε δεύτερη μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, η συχνότητα ποτίσματος της μπανανιάς, πρέπει να είναι δυο φορές τη βδομάδα.

Προσθέτουμε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες, σε μικρές ποσότητες μετά το πότισμα. Προτιμούμε πλήρες βιολογικό λίπασμα καρποφόρων δέντρων, ενώ στην περίοδο της καρποφορίας της μπανανιάς απαιτείται πρόσθετη λίπανση με βιολογικό λίπασμα καλίου για να μας δώσει νοστιμότερους καρπούς.

5. Κι ένα μυστικό για την φύτευση μπανανιάς σε γλάστρα

Κατά τη φύτευση της μπανανιάς, την υποστηλώνουμε με ξύλινο πάσσαλο για καλύτερη στερέωση του κορμού στη γλάστρα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (53)

 1. Χαρά
  06/11/2023

  Μετά από πολύ δυνατό άνεμο η μπανανιά που έχω στον κήπο τσάκισε και το τσαμπί ακούμπησε στο έδαφος. Το λουλούδι έχει κοπεί. Τι πρέπει να κάνω, ώστε να μην χαλάσουν οι μπανάνες; Είναι πολυ βαρύ το κοτσάνι και αρκετά μεγάλες, δεν έχουν φτάσει ακόμη όμως στο μέγιστο τους μέγεθος.
  Επίσης πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να κοπεί, υπό φυσιολογικές συνθήκες και τι πρέπει να κάνω για την ωρίμανση τους;

  • Δοκίμασε να βάλεις κάτι ως υποστύλωμα ώστε να μην αγγίζουν οι μπανάνες στο έδαφος. Μπορείς να τις καλύψεις με μία μαύρη σακούλα για να ωριμάσουν σταδιακά και να προστατευτούν από την παγωνιά του χειμώνα.

 2. ΕλενΑ
  14/05/2023

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα σας, μας βοηθάτε πολύ με την καλλιέργεια των φυτών.Εχω μια Μπανανιά στον κήπο τουλάχιστον 2 χρόνια. Όμως στα φύλλα της παρουσίαζει καφέ κηλίδες και κατά διαστήματα ξεραίνονται τα χαμηλά φύλλα.Το νέο βγαίνει μια χαρά αλλά στο διάστημα που θα βγάλει το επόμενο αρρωσταίνει.Εχει βγάλει παραφιαδες που και αυτές έχουν το ίδιο πρόβλημα.Εχει κάποια αρωστεία? Σώζεται? Δεν μπορώ να σας βάλω φωτό για να εντοπίσετε το πρόβλημα.

 3. Βίκυ
  21/04/2023

  Καλησπέρα. Έχω στο μαγαζί μου αρκετές μπανανιές όλες σε γλάστρες … Η φύτευση έχει γίνει με τους τρόπους που επισημαίνονται παραπάνω. Όμως κάθε καλοκαίρι πολλές από τις μπανανιές μου προσβάλλονται από κάποια ασθένεια με αποτέλεσμα τα φυτά να πεθαίνουν και κάθε χρόνο να τα ανανεώνω. μετά από έρευνα στο διαδίκτυο οι εικόνες που αντιπροσωπεύουν την όψη των προσβεβλημένων δέντρων είναι αυτές τοης μαλανωσης λαιμού καθώς επίσης και του μωσαϊκού! ( Το δεύτερο σπανιότερα) συνήθως οι κορμοί των δέντρων μαλακώνουν πολύ .. και τα φύλλα ξεραίνονται από έξω προς τα μέσα .. και το δέντρο κάποια στιγμή σπάει στον κορμό του και πεθαίνει .. συμβαίνει κάθε χρόνο! Τι μπορώ να κάνω για να το αποφύγω αυτή τη χρονιά? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 4. Ελένη
  20/08/2022

  καλησπέρα! εχω μια μπανανιά στο μπαλκόνι που μαλλον τη ποτισα περισσότερο αποσο χρειαζοταν και σε σημεια έχει σαπίσει. εκοψα τα σαπια φυλλα αλλα και αυτο που φαίνεται να βγαινει στο κεντρι εχει καποιες μαυρες κυλιδες και φαινεται να εχει σαπίσει. εχει και δυο μικρές παραφυαδες, η μια φαινεται κι αυτη να εχει σαπισει λιγο, η αλλη φαίνεται καλά. έχετε μηπως να μου προτείνετε κατι να κανω για να τη σωσω; ευχαριστώ πολυ!

  • Καλησπέρα Ελένη. Ψέκασε με σκεύασμα χαλκού την μπανανιά και φρόντισε να την ποτίζεις όταν στεγνώνει το χώμα.

 5. Παύλος
  24/05/2021

  Καλησπέρα έχω μια μπανάνια 2 χρόνια το καλοκαίρι ήταν δυόμιση μέτρα, έβγαλε τσαμπι τον Νοέμβριο σκέπασα το τσαμπι το άνοιξα τον Μάρτιο μετά τα κρύα, ο κορμός έχει μείνει ένα μέτρο χωρίς φύλα. Θα μεγαλώσει; η να το κόψω;

 6. SOFIA
  04/05/2021

  Καλησπέρα! Έχω μια μπανανία σε γλάστρα από τον Σεπτέμβριο, είναι μια χαρά, αναπτύσσεται κανονικά. Το ύψος του φυτού είναι ένα μέτρο περίπου. Πότε θα βγάλει παραφυάδα; Εννοώ συνήθως μετά από πόσο καιρό βγάζει; Και πως θα καταλάβω αν θέλει μεταφύτευση; Όπως συνήθως; Αν βγουν οι ρίζες κάτω από την γλάστρα για παράδειγμα;

  • Καλημέρα Σοφία. Παραφυάδα, η μπανανιά σου, συνήθως θα βγάλει αργότερα μετά από μερικούς μήνες. Σε εκείνη τη φάση που θα βγάλει παραφυάδα, καλό είναι να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα.

 7. KAΛΑΚΩΝΑΣ+ΣΠΥΡΟΣ
  26/02/2021

  Καλησπέρα Κώστα! Έχω μια μπανανιά η οποία έβγαλε καρπό τέλη Σεπτεμβρίου και από τότε τα μπανανάκια ήταν στάσιμα, μέχρι που λίγες μέρες τώρα άρχισαν να μαραίνονται.Εν τω μεταξύ το στέλεχος του τσαμπιού ολοένα και μακραίνει αλλά δεν δένει νέα μπανανάκια. Απλά μακραίνει και στην άκρη υπάρχει το άνθος. Τι να κάνω;, Μήπως το ταμπί θέλει κόψιμο;

  • Καλησπέρα Σπύρο. Λόγω παγωνιάς, οι μπανανιές δεν μεγάλωσαν. Θα έπρεπε να καλύψεις το τσαμπί της μπανανιάς για την παγωνιά για να μεγαλώσει κανονικά. Σε αυτή την φάση απομάκρυνε το τσαμπί γιατί δεν θα καρποφορήσει.

 8. ΠΑΥΛΟΣ
  06/01/2021

  Καλησπέρα έφερα μία μπανανία μέσα στο σπίτι για προστασία από τον χειμώνα και κιτρινίζουν τα φύλλα παραθέτω φωτογραφία τι μπορώ να κάνω?https://prnt.sc/whnn7a.

  • Καλησπέρα Παύλο. Θα πρέπει να απομακρύνεις την μπανανιά από το σημείο που την έχεις κοντά στο καλοριφέρ. Επέλεξε μία φωτεινή θέση που δεν την κτυπά άμεσα οι ακτίνες του ήλιου μακριά από θερμαντικά σώματα. Πότιζε μόλις στεγνώνει το χώμα της.

 9. Georgia
  21/11/2020

  Καλησπέρα, θέλω να βάλω μια μπανανιά σε εσωτερικό χώρο, δίπλα σε μπαλκονόπορτα ανατολική.
  Θα ευδοκιμήσει λέτε;;

  • Καλησπέρα Γεωργία. Μπορείς να βάλεις μπανανιά σε εσωτερικό χώρο, θα αναπτυχθεί αλλά δεν θα κάνει μπανάνες.

 10. ΡΟΥΛΑ
  12/11/2020

  Καλησπέρα αγόρασα μια Μπανανια σε μικρή γλαστρουλα 2 βδομάδες πριν κ από τον ενθουσιασμό κ την χαρά μου την μεταφύτευσα σε μεγαλύτερη γλάστρα κ έριξα κ λίπασμα.Α έβαλα κ χαλίκια στον πάτο.ξαφνικα όμως μετά από 2 μέρες άρχισαν τα φύλλα να σπάνε κ να λυγίζουν κ να κιτρινιζουν κ να σαπίζουν.η αλήθεια είναι ότι τότε στη μεταφύτευση έριξα όσο νερό χρειαζόταν ισα ισα βγήκε λίγο νερό στο πιάτο της γλάστρα.επισης ψεκασα κ λίγο τα φύλλα της με λίπασμα.Τι μπορώ να κάνω για να μην πεθανει; την έκανα κ ειδική παραγγελία από Κρήτη.θελω να σωθει.Απο τα 8 φύλλα μείνανε τα 7 (το ένα είχε καεί από την Κρήτη κ το αφαιρεσα) κ τα υπόλοιπα 5 έχουν λυγισει-σπασει..Μονο τα 2 στέκουν αγερωχα

  • Καλησπέρα Ρούλα. Πιθανότατα ζορίστηκε η μπανανιά λόγω της μεταφύτευσης σε συνδυασμό με τη λίπανση στο χώμα και στα φύλλα. Καλό είναι κατά την μεταφύτευση να μην βάζουμε λίπασμα. Σε αυτή τη φάση, μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά στην τόνωση των φυτών.

 11. ΠΑΥΛΟΣ
  09/11/2020

  καλησπέρα έχω μια μπανανια δύο χρόνια ,ένα μήνα τώρα έχει βγάλει τσαμπί,ξέρετε τη πρέπει να κάνω; Είναι ενάμιση μετρό με οκτώ φίλα και παραφυάδες

  • Καλησπέρα Παύλο. Μπορείς να προφυλάξεις με νάυλον την μπανανιά από την παγωνιά του χειμώνα. Επίσης, καλό είναι να βάλεις βιολογικό λίπασμα καλίου για να μεγαλώσουν και να ωριμάσουν οι μπανάνες.

 12. γιωργοσ
  27/10/2020

  Γεια σας γιατι οι κατω κατω μπανανες γινονται μωβ ?
  https://prntscr.com/v7zf68

  • Καλησπέρα. Οι κάτω μπανάνες μπορεί να πάρουν μωβ χρώμα λόγω παγωνιάς ή λόγω ανεπαρκούς λίπανσης. Καλό είναι να προσθέτεις λίπασμα καλίου όταν έχει τους καρπούς της μπανάνας όταν έχει ικανοποιητική ωρίμανση.

 13. Μαιρη
  15/10/2020

  γεια σας κ συγχαρητηρια για τη σελιδα σας!
  εχω φυτεψει μεσα στον αυγουστο μια μπανανια στον κηπο…σε θεση που παιρνει ηλιο κ ειναι προφυλαγμενη απο ανεμους..υπαρχει ενα κεντρικο φυτο περιπου μισο μετρο υψος με χοντρο κορμο κ στη βαση εχουν αναπτυχθει 5 παραφυαδες 3μεγαλες κ 2 μικροτερες…θα ηθελα να το φυτο να παρει λιγο υψος κ να αναπτυχθει περισσοτερο οποτε σκεφτομαι να τις κοψω!υπαρχει περιπτωση να την καταστρεψω?

  • Καλησπέρα Μαίρη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Μπορείς να αφαιρέσεις τις παραφυάδες της μπανανιάς μαζί με ρίζα και να τις μεταφυτεύσεις και σε άλλη θέση.

 14. Ειρηνη
  10/10/2020

  Καλησπέρα! Εχω πάρει μια πολύ μικρή μπανανιά πριν απο 5 μέρες, και τα φυλλαράκια της έχουν πάρει ήδη κλίση προς τα κάτω, ενώ τα κάτω κάτω έχουν μαυρίσει περιμετρικά. Είναι στο μπαλκονι όσο έχει ακόμα θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 20 βαθμών σε σκιερο μέρος αλλά υποθέτω πως το πρόβλημα είναι στην ποσότητα νερού και όχι κρύου… Δεν την ποτίζω συχνά, άρα ίσως το χώμα δεν είναι το σωστό, η γλάστρα είναι πού μικρή και σίγουρα δεν έχει χαλίκια για καλύτερη αποστράγγιση. Λεω να την μεταφυτεύσω, για να την προλαβω πριν σαπισει, σε λίγο μεγαλύτερη. Μπορώ τέτοια εποχή πιστέυετε;

  • Καλησπέρα Ειρήνη. Πράγματι μπορείς αυτή την εποχή να κάνεις την μεταφύτευση της μπανανιάς πριν ξεκινήσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Καλό είναι να την διατηρήσεις σε φωτεινό μέρος προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους.

 15. Σοφία
  10/10/2020

  Καλησπέρα σας! Έχω μια μπανανιά ( δεν ξέρω πως να σας στείλω φωτογραφία) σε νοτια-νοτιοδυτικη θέση στο μπαλκόνι σε γλαστρα! Την μεταφυτεψα πριν 20 μέρες για ασφυκτιούσε στην γλάστρα που μου την έφεραν…πριν 5 μέρες έβαλα μια κουταλιά του γλυκού 20-20-20 λίπασμα! Στο σύνολο της έχει 7 φύλλα κι ένα 8ο που βγαίνει σιγά σιγά…το έβδομο φύλλο άνοιξε και έσπασε (χωρίς αέρα, χωρίς χτύπημα) στο μίσχο σε απόσταση τριών δαχτύλων από τον κορμό, με αποτέλεσμα να κρέμεται και να φαίνεται μαραμένο και με κάποιες καφετί γραμμές. Τι μπορώ να κάνω; Αν μου πείτε κι έναν τρόπο μπορώ να σας το στείλω σε φωτογραφία!

  • Καλησπέρα Σοφία. Μπορείς να αφαιρέσεις το μαραμένο φύλλο της μπανανιάς. Θα ήταν καλό για 2 εβδομάδες μετά την μεταφύτευση να μην βάλεις λίπασμα 20-20-20 αλλά κάποιο λίπασμα φωσφόρου ή υγρό λίπασμα φυκιών που βοηθά την ριζοβολία των φυτών.

   • Σοφία
    11/10/2020

    Να το προσθέσω τώρα το λίπασμα που λέτε; Επίσης σε ποιο σημείο κόβω το φύλλο; Εκεί που έσπασε ή πιο κοντά στον κορμό; Σώζεται το φυτό μου δηλαδή; Και μια τελευταία ερώτηση…μου λένε να μην το βάλω μέσα στο σπίτι το χειμώνα αλλά με ένα αντιπαγετικο σε χαμηλές θερμοκρασίες να το αφήσω έξω, ισχύει; Υπερευχαριστω εκ των προτερων

    • Ναι, μπορείς να προσθέσεις αυτή την εποχή. Το φύλλο της μπανανιάς κόψε το από κοντά στον κορμό. Προφανώς το φυτό σου σώζεται και θα αναπτυχθεί. Μπορείς να αφήσεις το φυτό σου σε εξωτερικό προφυλαγμένο σημείο χρησιμοποιώντας αντιπαγετικό ύφασμα.

 16. Ελενη
  18/09/2020

  Καλημέρα.Μπορώ να μεταφέρω την Μπανανιά απ’τη γλάστρα στον κήπο μου?? Σε τι θέση θα με συμβουλεύατε? Λέω σε Δυτική αυλή,θα ευδοκιμήσει??

  • Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να μεταφυτεύσεις αρχες φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη τη μπανανιά σου από την γλάστρα στον κήπο σου. Προτιμούμε προφυλαγμένο σημείο από παγωνιά και ανέμους για να φυτέψουμε την μπανανιά, καλύτερα με νότιο προσανατολισμό ή εναλλακτικά με δυτικό προσανατολισμό.

 17. APOSTOLOU
  17/09/2020

  Θέλω να μεταφυτεύσω μια μπανανιά από γλάστρα σε κήπο τι θέση με συμβουλεύετε να διαλέξω και ποιά εποχή είναι η κατάλληλη?? Μήπως θα πρέπει να εμπλουτίσω το χώμα ?

  • Καλημέρα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις την μπανανιά στις αρχές του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης σε νότια θέση, προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους, ειδικά βοριάδες. Μπορείς να προσθέσεις στο χώμα φυτόχωμα για να έιναι πιο αφράτο το έδαφος και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

 18. Markos
  07/09/2020

  Έχω μία μπανανιά στον κήπο έχει φτάσει περίπου στα 4 m πέντε έχει βγάλει ένα τσαμπί γύρω στης 10 μέρες ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις να συνοψίσω ότι γύρω από αυτήν έχουνε βγει 6παραφυάδες γύρω στα ενάμιση μέτρο

  • Καλημέρα Μάρκο. Σταδιακά, θα μεγαλώσει το τσαμπί της μπανανιάς και θα αναπτυχθούν και οι παραφυάδες. Κάνε τακτική λίπανση κάθε μήνα με βιολογικό λιπασμα πλούσιο σε κάλιο. Μόλις φτάσει το τσαμπι με τις μπανάνες στο τελικό μέγεθος και το κόψεις, θα αφαιρέσεις το μητρικό φυτό για να αναπτυχθούν περισσότερο οι νέες παραφυάδες.

   • Έλενα
    05/10/2022

    Καλησπέρα σας! Πολύ χρησιμες ολες οι συμβουλές σας! Διαβάζοντας τις ερωτησεις και απαντησεις αναρωτηθηκα..Δηλαδη καθε μπανανια βγαζει μονο ενα τζαμπι; και μετα ειναι “άχρηστη”; Αν δεν κοπει θα συνεχισει έστω να εχει φυλλα; Έχει νοημα δηλαδη να κρατηθει για αισθητικούς λογους;

 19. ΧΡΥΣΟΥΛΑ
  25/08/2020

  Καλησπερα σας
  Εχω παρει μια μπανανια νάνο!την εχω σχεδον ενα χρονο της εχω αλλαξει θεση τους τελευταίους μηνες και ειναι πολυ καλυτερα
  Εχει και 2-3 παραφυαδες που δεν εχω ακομα βγαλει καθώς φοβαμαι μην τη χαλάσω.
  Σημερα ειδα ενα απο τα μεγάλα φυλλα κιτρινο και κοιτωντας απο κατω να δω τι γινεται μου εμεινε ολο το μεγαλο φυτο στο χερι!!!! Εχω στεναχωρηθεί πολυ
  Ειδα κατι κιτρινα σαν ψιχουλα στο χωμα δεν μπορω να καταλάβω αν ειναι παράσιτα
  Οι παραφυαδες ειναι μια χαρα προς το παρον καταπρασινες

  Δεν ξερω αν μπορω να σας επισυναψω και φωτογραφια καπως

  Ευχαριστώ εκ των προτερων

 20. Φρονη
  07/07/2020

  Καλησπερα σας !!!! Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας ! Ήθελα να ρωτήσω … κόπηκε ο κορμός της μπανανίας (κόκκινη ) … υπάρχει περίπτωση να ξαναβγάλει ;!

 21. Ελενη
  01/07/2020

  Καλημέρα και συγχαρητήρια γιαυτό το χώρο και τις υπέροχες συμβουλές που δίνεται.
  Πρόσφατα αγόρασα μια Μπανανιά σε γλάστρα.Την έβαλα σε δυτική θέση έξω στον κήπο με την γλάστρα.Δεν την μεταφύτευσα λόγω καιρού πιστεύω η αλλαγή αυτόν τον καιρό θα της κάνει κακό.Εν τούτοις βλέπω στα νεότερα φύλλα της κηλίδες καφέ. Κιτρίνισαν 2 και τα έχασε όμως βγάζει νέα και αυτό δεν με ανησύχησε όμως οι καφέ κηλίδες με φοβίζουν. Είναι αρρώστια ή κανένα παράσιτο ??

  • Καλησπέρα Ελένη. ΑΠέφυγε το υπερβολικό πότισμα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού την μπανανιά σου για να αντιμετωπίσεις την ασθένεια που έχει προσβάλλει την μπανανιά σου.

 22. Σεμίνα
  29/06/2020

  Καλησπέρα!θα θελα κι εγώ με τη σειρά μου να ζητησω τη βοηθεια σας! Αγόρασα πριν περιπου ενα διμηνο μια αρεκα για το σαλόνι. Την εχω σε φωτεινό σημείο χωρις αμμεσο ηλιακο φως και καλά αεριζομενο. Διαβαζα οτι το καλοκαίρι θελει ποτισμα ανα 2_3 μέρες! Εγώ βέβαια δεν το έκανα αυτο διότι έβλεπα ουι το χώμα του φυτού παρέμενε νωπο για κανένα δεκαήμερο. Οποτε το ποτιζα ανα 10 μέρες περιπου. Τελευταία για κακη μου τύχη μαλλον αποφασισα να το ποτιζω συχνότερα. Απο τοτε το φυτο αρχιζε να ξερενεται. Κοι ακρες γιναν καφετι και καποια φυλλα ξεραθηκαν εντελων και φευγουν απο τη ρίζα. Πιστευεται μπορω να κανω κατι για να το σώσω? Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Σεμίνα. Συνήθως για την αρέκα ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα αυτή την περίοδο και σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να στεγνώσει το χώμα για να κάνουμε επανάληψη. Καθάρισε τα ξερά φύλλα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να βγάλει καινούρια φύλλα.

 23. Κατερινα
  11/06/2020

  Μαγκο παπαγια γκουβα ποιο απο αυτα θα γινειθελω να φυτεψω κοντα σε τοιχο θα εχω προβλημα με τις ριζες του δεντρου γινονται μεγαλα δεντρα δεν θα ηθελα να γινουν τεραστια αλλα σαν μια πορτοκαλια σε μεγεθος

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Μπορείς να φυτέψεις μάνγκο, παπάγια και γκουάβα χωρις ιδιαίτερο πρόβλημα κοντά σε τοίχο και να τα διατηρήσεις σε ένα σχετικά χαμηλό ύψος με το κατάλληλο κλάδεμα.

 24. Ιωάννης
  02/06/2020

  Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την υπέροχη δουλειά που κάνετε !

  Πριν 1 μήνα αγόρασα μια μπανανιά και την έβαλα μέσα στο σπίτι μου αφού πρώτα τη μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για περίπου 1 μήνα όλα πήγαιναν μια χαρά και κάθε βδομάδα περίπου είχαμε και ένα καινούργιο φύλλο στη παρέα μας.

  Ωστόσο ξαφνικά πριν 5 μέρες το φυτό σαν να μαραζωσε και έχασε τη ζωντάνια του. Ενδεικτικά σας επισυνάπτω μια φωτογραφία.

  Πριν μια ημέρα της έκοψα 3 φύλλα για να μειώσω την κατανάλωση και την μεταφυτεψα εκ νέου θέλοντας να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν σαπίσει οι ρίζες του.

  Η κατάσταση του δεν έχει αλλάξει ωστόσο αν έχετε τον χρόνο παρακαλώ απαντήστε μου έστω και προληπτικά για το τι με συμβουλεύεται να πράξω.

  Σας ευχαριστώ και πάλι!

  • Καλησπέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Βγάλε την μπανανιά σε ημισκιερό εξωτερικό χώρο για να έχει καλύτερο αερισμό και θα συνέλθει άμεσα. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα φυκιών για να τονωθεί και πρόσεχε να επαναλαμβάνεις το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας με τη μπανανιά.

 25. Αγγελικη Παναγιωτακη
  07/05/2018

  Και εγω θελω να φυτεψω μπανανια στο μπαλκονι μου μου αρεσουν τα δεντρα μου αρεσουν πολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *