εικόνα

Μπανανιά: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Φύτευση και φροντίδα μπανανιάς

Μπανανιά: Φύτευση και καλλιέργεια σε γλάστρα

Η μπανανιά μπορεί να καλλιεργηθεί σε γλάστρα, ειδικά σε νότιες περιοχές της χώρας μας, τοποθετώντας τη σε ένα ηλιοφανές μέρος στο μπαλκόνι ή στη βεράντα μας και προστατεύοντάς τη από τον αέρα και την παγωνιά. Η μπανανιά προσδίδει μία τροπική νότα στον χώρο και μας χαρίζει τους γλυκούς πεντανόστιμους καρπούς της.

 

Τι γλάστρες επιλέγουμε για την φύτευση της μπανανιάς;

 

Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε μεγάλη στρογγυλή γλάστρα τουλάχιστον 50 επί 60 εκατοστά, με τρύπα αποστράγγισης στον πάτο. Τοποθετούμε στη βάση της γλάστρας, ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή σπασμένο κεραμίδι για να στραγγίζει το νερό, ενώ ανάμεσα από το εδαφικό μείγμα και τη στρώση χαλικιών τοποθετούμε ένα κομμάτι γεωυφάσματος για να συγκρατεί το φυτόχωμα.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της μπανανιάς σε γλάστρα;

 

Για τη φύτευση της μπανανιάς, επιλέγουμε ένα ελαφρύ εδαφικό μείγμα που εξασφαλίζει ιδανική αποστράγγιση και ικανοποιητικό αερισμό για την ανάπτυξη των ριζωμάτων της. Μια καλή συνταγή υποστρώματος για τη φύτευση της μπανανιάς είναι: 40% χώμα, 30% τύρφη, 10% ποταμίσια άμμο και 20% περλίτη. Το άριστο pH κυµαίνεται µεταξύ 5,5 µε 6,5. Εναλλακτικά, για την φύτευση της μπανανιάς, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο φυτόχωμα για καρποφόρα δέντρα.

 


Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της μπανανιάς;

 

Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης της μπανανιάς σε γλάστρα είναι οι µήνες Απριλίου και Μαΐου, όπου οι θερµοκρασίες που επικρατούν ευνοούν την ανάπτυξη του ριζικού συστήµατος. Ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας είναι θερμοκρασία ανάμεσα στους 20 – 32°C και σχετική υγρασία που ξεπερνά το 50%. Κατά τη μεταφύτευση, τα νεαρά φυτά μπανανιάς πρέπει να έχουν 1-2 φύλλα για περιορισµό της απώλειας νερού. Κάτω από τους 15 βαθμούς Κελσίου, η μπανανιά χρειάζεται προστασία και θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε μέσα στο σπίτι, διαφορετικά ο κορμός μαλακώνει και τα φύλλα της κιτρινίζουν.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η μπανανιά σε γλάστρα;

 

Η μπανανιά χρειάζεται συχνό πότισμα, οπωσδήποτε κάθε δεύτερη μέρα, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τον χειμώνα, η συχνότητα ποτίσματος της μπανανιάς, πρέπει να είναι δυο φορές τη βδομάδα. Προσθέτουμε λίπασμα κάθε 2 βδομάδες, σε μικρές ποσότητες μετά το πότισμα. Προτιμούμε πλήρες βιολογικό λίπασμα καρποφόρων δέντρων, ενώ στην περίοδο της καρποφορίας της μπανανιάς απαιτείται πρόσθετη λίπανση με βιολογικό λίπασμα καλίου για να μας δώσει νοστιμότερους καρπούς.

 

Κι ένα μυστικό για την φύτευση μπανανιάς σε γλάστρα

 

Κατά τη φύτευση της μπανανιάς, την υποστηλώνουμε με ξύλινο πάσσαλο για καλύτερη στερέωση του κορμού στη γλάστρα.

 

Φτιάξε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι σου και δες σύμβουλες για τη φύτευση ελιάς σε γλάστρα, καθώς και ανανά σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (19)

σχολιαστής
Ελενη 18 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημέρα.Μπορώ να μεταφέρω την Μπανανιά απ’τη γλάστρα στον κήπο μου?? Σε τι θέση θα με συμβουλεύατε? Λέω σε Δυτική αυλή,θα ευδοκιμήσει??

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Ελένη. Μπορείς να μεταφυτεύσεις αρχες φθινοπώρου ή μέσα στην άνοιξη τη μπανανιά σου από την γλάστρα στον κήπο σου. Προτιμούμε προφυλαγμένο σημείο από παγωνιά και ανέμους για να φυτέψουμε την μπανανιά, καλύτερα με νότιο προσανατολισμό ή εναλλακτικά με δυτικό προσανατολισμό.

  Απάντηση
σχολιαστής
APOSTOLOU 17 Σεπτεμβρίου 2020

Θέλω να μεταφυτεύσω μια μπανανιά από γλάστρα σε κήπο τι θέση με συμβουλεύετε να διαλέξω και ποιά εποχή είναι η κατάλληλη?? Μήπως θα πρέπει να εμπλουτίσω το χώμα ?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 19 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα. Μπορείς να μεταφυτεύσεις την μπανανιά στις αρχές του φθινοπώρου ή στις αρχές της άνοιξης σε νότια θέση, προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους, ειδικά βοριάδες. Μπορείς να προσθέσεις στο χώμα φυτόχωμα για να έιναι πιο αφράτο το έδαφος και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Markos 7 Σεπτεμβρίου 2020

Έχω μία μπανανιά στον κήπο έχει φτάσει περίπου στα 4 m πέντε έχει βγάλει ένα τσαμπί γύρω στης 10 μέρες ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις να συνοψίσω ότι γύρω από αυτήν έχουνε βγει 6παραφυάδες γύρω στα ενάμιση μέτρο

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλημέρα Μάρκο. Σταδιακά, θα μεγαλώσει το τσαμπί της μπανανιάς και θα αναπτυχθούν και οι παραφυάδες. Κάνε τακτική λίπανση κάθε μήνα με βιολογικό λιπασμα πλούσιο σε κάλιο. Μόλις φτάσει το τσαμπι με τις μπανάνες στο τελικό μέγεθος και το κόψεις, θα αφαιρέσεις το μητρικό φυτό για να αναπτυχθούν περισσότερο οι νέες παραφυάδες.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΧΡΥΣΟΥΛΑ 25 Αυγούστου 2020

Καλησπερα σας
Εχω παρει μια μπανανια νάνο!την εχω σχεδον ενα χρονο της εχω αλλαξει θεση τους τελευταίους μηνες και ειναι πολυ καλυτερα
Εχει και 2-3 παραφυαδες που δεν εχω ακομα βγαλει καθώς φοβαμαι μην τη χαλάσω.
Σημερα ειδα ενα απο τα μεγάλα φυλλα κιτρινο και κοιτωντας απο κατω να δω τι γινεται μου εμεινε ολο το μεγαλο φυτο στο χερι!!!! Εχω στεναχωρηθεί πολυ
Ειδα κατι κιτρινα σαν ψιχουλα στο χωμα δεν μπορω να καταλάβω αν ειναι παράσιτα
Οι παραφυαδες ειναι μια χαρα προς το παρον καταπρασινες

Δεν ξερω αν μπορω να σας επισυναψω και φωτογραφια καπως

Ευχαριστώ εκ των προτερων

Απάντηση
σχολιαστής
Φρονη 7 Ιουλίου 2020

Καλησπερα σας !!!! Ευχαριστούμε πολύ για τις πολύτιμες συμβουλές σας ! Ήθελα να ρωτήσω … κόπηκε ο κορμός της μπανανίας (κόκκινη ) … υπάρχει περίπτωση να ξαναβγάλει ;!

Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη 1 Ιουλίου 2020

Καλημέρα και συγχαρητήρια γιαυτό το χώρο και τις υπέροχες συμβουλές που δίνεται.
Πρόσφατα αγόρασα μια Μπανανιά σε γλάστρα.Την έβαλα σε δυτική θέση έξω στον κήπο με την γλάστρα.Δεν την μεταφύτευσα λόγω καιρού πιστεύω η αλλαγή αυτόν τον καιρό θα της κάνει κακό.Εν τούτοις βλέπω στα νεότερα φύλλα της κηλίδες καφέ. Κιτρίνισαν 2 και τα έχασε όμως βγάζει νέα και αυτό δεν με ανησύχησε όμως οι καφέ κηλίδες με φοβίζουν. Είναι αρρώστια ή κανένα παράσιτο ??

Απάντηση
σχολιαστής
Σεμίνα 29 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα!θα θελα κι εγώ με τη σειρά μου να ζητησω τη βοηθεια σας! Αγόρασα πριν περιπου ενα διμηνο μια αρεκα για το σαλόνι. Την εχω σε φωτεινό σημείο χωρις αμμεσο ηλιακο φως και καλά αεριζομενο. Διαβαζα οτι το καλοκαίρι θελει ποτισμα ανα 2_3 μέρες! Εγώ βέβαια δεν το έκανα αυτο διότι έβλεπα ουι το χώμα του φυτού παρέμενε νωπο για κανένα δεκαήμερο. Οποτε το ποτιζα ανα 10 μέρες περιπου. Τελευταία για κακη μου τύχη μαλλον αποφασισα να το ποτιζω συχνότερα. Απο τοτε το φυτο αρχιζε να ξερενεται. Κοι ακρες γιναν καφετι και καποια φυλλα ξεραθηκαν εντελων και φευγουν απο τη ρίζα. Πιστευεται μπορω να κανω κατι για να το σώσω? Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Σεμίνα. Συνήθως για την αρέκα ποτίζουμε μία φορά την εβδομάδα αυτή την περίοδο και σε κάθε περίπτωση περιμένουμε να στεγνώσει το χώμα για να κάνουμε επανάληψη. Καθάρισε τα ξερά φύλλα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να βγάλει καινούρια φύλλα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερινα 11 Ιουνίου 2020

Μαγκο παπαγια γκουβα ποιο απο αυτα θα γινειθελω να φυτεψω κοντα σε τοιχο θα εχω προβλημα με τις ριζες του δεντρου γινονται μεγαλα δεντρα δεν θα ηθελα να γινουν τεραστια αλλα σαν μια πορτοκαλια σε μεγεθος

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννης 2 Ιουνίου 2020

Θα ήθελα να σας εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την υπέροχη δουλειά που κάνετε !

Πριν 1 μήνα αγόρασα μια μπανανιά και την έβαλα μέσα στο σπίτι μου αφού πρώτα τη μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα. Για περίπου 1 μήνα όλα πήγαιναν μια χαρά και κάθε βδομάδα περίπου είχαμε και ένα καινούργιο φύλλο στη παρέα μας.

Ωστόσο ξαφνικά πριν 5 μέρες το φυτό σαν να μαραζωσε και έχασε τη ζωντάνια του. Ενδεικτικά σας επισυνάπτω μια φωτογραφία.

Πριν μια ημέρα της έκοψα 3 φύλλα για να μειώσω την κατανάλωση και την μεταφυτεψα εκ νέου θέλοντας να βεβαιωθώ ότι δεν έχουν σαπίσει οι ρίζες του.

Η κατάσταση του δεν έχει αλλάξει ωστόσο αν έχετε τον χρόνο παρακαλώ απαντήστε μου έστω και προληπτικά για το τι με συμβουλεύεται να πράξω.

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννη και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Βγάλε την μπανανιά σε ημισκιερό εξωτερικό χώρο για να έχει καλύτερο αερισμό και θα συνέλθει άμεσα. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα φυκιών για να τονωθεί και πρόσεχε να επαναλαμβάνεις το πότισμα μόνο όταν στεγνώνει το χώμα της γλάστρας με τη μπανανιά.

  Απάντηση
σχολιαστής
Αγγελικη Παναγιωτακη 7 Μαΐου 2018

Και εγω θελω να φυτεψω μπανανια στο μπαλκονι μου μου αρεσουν τα δεντρα μου αρεσουν πολη.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.