εικόνα

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Γλαδιόλες, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Η γλαδιόλα είναι ένα βολβοειδές λουλούδι που φυτεύεται άνοιξη και ανθίζει το καλοκαίρι. Ξεχωρίζει για τα σπαθοειδή, μυτερά φύλλα της, πράσινου χρώματος, και για τα εντυπωσιακά άνθη της, διατεταγμένα κατά μήκος σε ανθοφόρο βλαστό που σε ορισμένες ποικιλίες ξεπερνά και το ένα μέτρο. Στα άνθη της γλαδιόλας συναντάμε μεγάλη χρωματική ποικιλία με διάφορες αποχρώσεις όπως λευκό, κίτρινο, ιώδες, μωβ, κόκκινο και πορτοκαλί, καθώς επίσης υπάρχουν δίχρωμες ποικιλίες γλαδιόλας.

 

Πότε φυτεύουμε τους βολβούς της γλαδιόλας;

 

Φυτεύουμε τις γλαδιόλες την άνοιξη, αφού έχουν περάσει οι παγωνιές του χειμώνα. Τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από έναν κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και σχηματίζουν τον ανθοφόρο βλαστό. Η γλαδιόλα ανθίζει όλη την περίοδο του καλοκαιριού, ξεκινώντας 12-13 βδομάδες μετά τη φύτευση των βολβών. Για να εξασφαλίζουμε πλούσια παρατεταμένη διάρκεια ανθοφορίας, μπορούμε να φυτεύσουμε διαδοχικά τους βολβούς μας μέσα στην άνοιξη.

 


Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η γλαδιόλα;

 

Επιλέγουμε ελαφρά, στραγγερά, πλούσια και βαθιά εδάφη για την φύτευση της γλαδίολας, καθώς χρειάζεται κατάλληλο υπόστρωμα για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει. Εξασφαλίζουμε καλή κατεργασία του εδάφους και ενσωματώνουμε οργανική ουσία με καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη. Αν φυτέψουμε τους βολβούς της γλαδιόλας σε γλάστρες, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης που να εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση. Φυτεύουμε τις γλαδιόλες σε ηλιόλουστες θέσεις, προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους.

 

Πώς φυτεύονται οι βολβοί της γλαδιόλας;

 

Φυτεύουμε τους βολβούς της γλαδιόλας σε βάθος ανάλογα με τη διάμετρο των βολβών, συνήθως 10-15 εκατοστά. Ένας εμπειρικός κανόνας καθορίζει τη διάνοιξη λάκκου φύτευσης σε διάμετρο και βάθος τριπλάσια της διαμέτρου του βολβού. Φυτεύουμε τις γλαδιόλες σε “σαμαράκια”, δηλαδή υπερυψωμένα λοφάκια χώματος στο έδαφος, για να εξασφαλίσουμε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας καθώς το χώμα στα “σαμαράκια” θερμαίνεται ταχύτερα και προχωρά γρηγορότερα η ανάπτυξη. Αποφεύγουμε τη φύτευση κοντά σε άλλα φυτά, θάμνους και δέντρα και αφαιρούμε τυχόν ζιζάνια καθώς ο ανταγωνισμός με ρίζες άλλων φυτών δεν εξασφαλίζει την καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία.

 

Τι πότισμα και τι λίπασμα θέλει η γλαδιόλα;

 

Αποφεύγουμε το πότισμα της γλαδιόλας κατά τη φύτευση αν υπάρχει μια σχετική εδαφική υγρασία, καθώς επιθυμούμε οι ρίζες του φυτού να προχωρήσουν βαθύτερα και όχι επιφανειακά. Ξεκινάμε το πότισμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2-3 φύλλα και επαναλαμβάνουμε μια φορά την εβδομάδα ενώ τους θερμούς μήνες (Ιούλιο – Αύγουστο), δυο φορές την εβδομάδα. Σχετικά με τις ανάγκες της γλαδιόλας σε λίπασμα, προσθέτουμε 1 κουταλιά του γλυκού πλήρους λιπάσματος σε κάθε γλαδιόλα όταν εκπτυχθούν 2-3 φύλλα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε βολβούς λουλουδιών


 

Kι ένα μυστικό για την φύτευση της γλαδιόλας

 

Σε ψηλές ποικιλίες γλαδιόλας που έχουν φυτευτεί σε τοποθεσίες με δυνατούς ανέμους, απαιτείται υποστήλωση των ανθοφόρων βλαστών με ειδικά καλαμάκια στήριξης για να μην πλαγιάσουν και σπάσουν.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Αντώνης 30 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, πολύ ενδιαφέρον άρθρο! Θα ήθελα να ρωτήσω τι φταίει και οι γλαδιόλες που εχω φυτέψει ενώ είχαν πράσινα μεγάλα φύλλα και άρχισε να βγαίνει ο μίσχος απο όπου θα βγουν τα λουλούδια , οι 2 απο τις 6 απέκτησαν 2 3 κίτρινα ξερά φυλλα που γέρνουν. Ποτιζα 2 φορές την βδομάδα, αλλα το άλλαξα σε 1 βαθύ πότισμα την βδομάδα. Επίσης ήλιος 5 με 6 ώρες. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση
σχολιαστής
Δημήτρης 21 Μαΐου 2020

Καλησπέρα! Έχω φυτέψει βολβούς γλαδιόλας πριν 2 μήνες και μερικά φύλλα πάνω πάνω ψηλά κιτρίνισαν ελαφρά και έχουν κάτι σαν στίγματα. Τις ποτιζω 1 φορά την εβδομάδα. Τι μπορώ να κάνω; Ευχαριστώ!

Απάντηση
σχολιαστής
Μαρία 13 Μαρτίου 2020

Καλημέρα! Έχω μία στερλιτσια σε γλάστρα διαμέτρου 33 εκατοστών και θα ήθελα να βάλω στην ίδια γλάστρα γύρω γύρω γλαδιολες (βολβούς). Θα μπορέσουν να αναπτυχθούν και τα δύο αρμονικά;

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.