εικόνα

Νεραγκούλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Νεραγκούλα: Συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Νεραγκούλα, συμβουλές φύτευσης και φροντίδας

Η νεραγκούλα είναι πολυετές κονδυλώδες καλλωπιστικό φυτό που συνήθως καλλιεργείται ως ετήσιο. Ξεχωρίζει για την πλούσια ανθοφορία σε πολλούς χρωματισμούς, κίτρινο, πορτοκαλί, κόκκινο, ροζ και λευκό, καθώς και για το ότι τα κομμένα λουλούδια της διατηρούνται στο βάζο για αρκετό διάστημα. Οι κονδυλόμορφες ρίζες της νεραγκούλας έχουν χαρακτηριστικό σχήμα που μοιάζει με πόδια χταποδιού.

 

Τι συνθήκες θέλει η νεραγκούλα και πότε φυτεύεται;
 
Η νεραγκούλα ευδοκιμεί σε ελαφρύ έδαφος που εμφανίζει αρκετή υγρασία, καλή αποστράγγιση και αερισμό. Προτιμούμε να φυτεύουμε τη νεραγκούλα σε ηλιοφανή σημεία για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη ανθοφορία. Είναι ανθεκτική στο κρύο, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες συντελούν στη γρήγορη ωρίμανση των λουλουδιών της. Κατάλληλη εποχή φύτευσης των κονδύλων της νεραγκούλας είναι το φθινόπωρο και μπορούμε να την προμηθευτούμε ως έτοιμο φυτό σε γλάστρα στις αρχές της άνοιξης. Πριν τη φύτευση, καλό είναι να ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στο έδαφος ή φυτόχωμα που να περιέχει περλίτη αν φυτεύουμε την νεραγκούλα σε γλάστρα. Φυτεύουμε τις κονδυλόμορφες ρίζες της νεραγκούλας έτσι ώστε να δείχνουν προς τα κάτω, σε βάθος περίπου 5 εκατοστά.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η νεραγκούλα και πώς πολλαπλασιάζεται;
 
Η νεραγκούλα έχει σημαντικές απαιτήσεις σε πότισμα και ευδοκιμεί σε περιβάλλον που να διαθέτει αρκετή υγρασία. Ωστόσο, η υπερβολική προσθήκη νερού, ίσως προκαλέσει το σάπισμα των ριζών αν δεν έχουμε καλή αποστράγγιση. Σχετικά με τη λίπανση, αν και δεν έχει ιδιαίτερες ανάγκες η νεραγκούλα, η προσθήκη μικρής ποσότητας λιπάσματος κατά την ανάπτυξη των ανθοφόρων βλαστών θα βοηθήσει στην καλή ανάπτυξη και την ανθοφορία. Σχετικά με τον τρόπο πολλαπλασιασμού της νεραγκούλας, γίνεται με σπόρο αλλά κυρίως με τη διαίρεση των κονδυλόμορφων ριζών της, στις αρχές του φθινοπώρου πριν τη φύτευση.

 

Kι ένα μυστικό για τη νεραγκούλα
 
H νεραγκούλα ονομάζεται κανονικά ρεναγκούλα που προέρχεται από την βοτανική ονομασία του φυτού Ranunculus που σημαίνει βάτραχος. Άλλωστε, η νεραγκούλα αναφέρεται και ως «φυτό βάτραχος», καθώς πολλά είδη του φυτού συναντώνται κοντά σε νερά ποταμών και λιμνών.

 

Δες συμβουλές φύτευσης και φροντίδας και για άλλα βολβώδη λουλούδια, όπως φρέζιες, γλαδιόλες, ζουμπούλια και τουλίπες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.