εικόνα

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

Το ροδόδεντρο είναι ένας υπέροχος αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό φύλλωμα και εντυπωσιακά άνθη τα οποία ποικίλλουν σε χρώμα (κόκκινο, ροζ, μπλε, μωβ, άσπρο) και σε μέγεθος. Εξωτικό λουλούδι που αγαπάει τη δροσιά, το ροδόδεντρο γεμίζει με άνθη μέσα στο χειμώνα και τα διατηρεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Όσο για τα διάφορα είδη ροδόδεντρου, εκεί πραγματικά χάνεσαι! Από χαμηλοί θάμνοι μέχρι ψηλά δέντρα. Να μην ξεχάσω να αναφέρω ότι το ροδόδεντρο ανήκει στην ίδια οικογένεια με την αζαλέα. Άμα έχεις τέτοιους συγγενείς, τα υπόλοιπα περισσεύουν!

 

Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί το ροδόδενδρο;

 

Το ροδόδενδρο είναι αρκετά απαιτητικό φυτό, προτιμάει όξινο έδαφος, πλούσιο σε οργανική ουσία με καλή αποστράγγιση. Αν φυτευτεί σε γλάστρα, φροντίζουμε να προμηθευτούμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Τοποθετούμε το ροδόδενδρο σε σημείο σκιερό ή ημισκιερό, καθώς η απευθείας έκθεση του στον ήλιο μπορεί να του δημιουργήσει προβλήματα. Το ροδόδεντρο, αν και είναι αρκετά ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, πρέπει να προστατεύεται από τους κρύους και ξηρούς ανέμους.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει το ροδόδεντρο;

 

Το ροδόδεντρο έχει επιφανειακό ριζικό σύστημα, αγαπά την υγρασία και απαιτεί συχνό πότισμα, με την προϋπόθεση να υπάρχει καλή αποστράγγιση στο έδαφος. Η λίπανση στο ροδόδενδρο είναι αναγκαία για να διατηρείται το χαμηλό pH του εδάφους. Μετά το τέλος της ανθοφορίας του ροδόδενδρου, λιπαίνουμε μια φορά το μήνα με πλήρες λίπασμα ειδικό για οξύφιλα φυτά.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το ροδόδενδρο;

 

Το ροδόδενδρο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε κλάδεμα και κλαδεύεται ελαφρά μετά το τέλος της ανθοφορίας του, δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε. Ο πολλαπλασιασμός του ροδόδεντρου γίνεται κυρίως με παραφυάδες και ημιώριμα μοσχεύματα τα οποία λαμβάνονται την περίοδο του καλοκαιριού. Μπορεί να γίνει και με σπόρο, όμως δεν προτιμάται καθώς θα αναπτυχθεί με πιο αργό ρυθμό.

 

Κι ένα μυστικό για το ροδόδενδρο

 

Το ροδόδενδρο μπορεί να φυτευτεί ιδανικά κάτω ή δίπλα από κωνοφόρα, όπου το pH του χώματος είναι αρκετά χαμηλό και δεν ευδοκιμούν πολλά καλλωπιστικά φυτά.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για τη φροντίδα περισσότερων οξύφιλων φυτών όπως η γαρδένια, η καμέλια, η ορτανσία και η αζαλέα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.