Πώς χρησιμοποιούμε τη μπύρα στα φυτά και στον κήπο

Μπύρα στα φυτά

Μπορούμε να ποτίσουμε τα φυτά με μπύρα; Η μπύρα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα ποτά με χαρακτηριστικό άρωμα και γεύση. Γνωστή από την αρχαιότητα, η μπύρα αποτελεί προϊόν ζύμωσης με βάση φυσικά υλικά όπως το νερό, το κριθάρι, η μαγιά και ο λυκίσκος.

Υπάρχουν πολλά καθημερινά υλικά που έχουμε στο σπίτι και που μπορούμε να αξιοποιήσουμε στον κήπο όπως το γάλα, το οινόπνευμα, το ξύδι, το μέλι, και τα υπολείμματα του καφέ. Τι θα λέγατε να προσφέρουμε λίγη μπύρα στα φυτά μας;

Είναι γεγονός ότι τα συστατικά της μπύρας έχουν πολύ χρήσιμες ιδιότητες για την οικολογική φροντίδα των φυτών και την προστασία τους. Η μπύρα αρέσει στα φυτά, οπώς επίσης σε αρκετά έντομα και στα σαλιγκάρια.

Μπορούμε, λοιπόν, να προσθέσουμε μπύρα ως φυσικό λίπασμα στον κήπο, για βελτίωση του κομπόστ, καθώς επίσης για να δημιουργήσουμε οικολογικές παγίδες που ελκύουν έντομα και σαλιγκάρια.

Τα σπιτικά υλικά που χρησιμοποιούμε στην κηπουρική, όπως και η μπύρα, έχουν συνήθως πιο ήπια δράση και είναι λιγότερο αποτελεσματικά σε σχέση με τα εξειδικευμένα σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Αποτελούν, ωστόσο, μία άμεση, εύκολη και οικονομική λύση για τη φροντίδα των φυτών μας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα φυτά δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη προτίμηση στο είδος μπύρας που τους δίνουμε. Αν μας περισσέψει λίγη μπύρα, λοιπόν, δεν την πετάμε, αλλά την προσφέρουμε στα φυτά μας.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες χρήσεις έχει η μπύρα στον κήπο και πώς μπορούμε να την αξιοποιήσουμε για την οικολογική φροντίδα των φυτών μας.

Διαφήμιση

Ποιες χρήσεις έχει η μπύρα στην οικολογική φροντίδα των φυτών;

Η μπύρα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην κηπουρική και μπορεί να αξιοποιηθεί με διαφορετικούς τρόπους για την οικολογική λίπανση των φυτών, για τη δημιουργία φυσικών παγίδων για έντομα, για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών, ακόμα και ως ενισχυτικό για την βελτίωση της κομποστοποίησης.

1. Μπύρα ως οικολογικό λίπασμα στα φυτά

Η μπύρα περιέχει θρεπτικά συστατικά που βοηθάνε την τόνωση των φυτών και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως φυσικό υγρό λίπασμα που προσθέτουμε στα φυτά με το πότισμα. Για να την προσφέρουμε στα φυτά μας, αραιώνουμε 1/3 μπύρα με 1/3 σόδα και 1/3 νερό και ποτίζουμε σε τακτικά διαστήματα τα λουλούδια μας και φυτά που έχουμε στο σπίτι.

Πότισμα φράουλες
Η μπύρα περιέχει θρεπτικά συστατικά για τόνωση των φυτών

2. Μπύρα ως ενισχυτικό στην κομποστοποίηση

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη μπύρα ως ένα εξαιρετικό υλικό κατάλληλο για κομπόστ που προσθέτουμε στον κάδο κομποστοποίησης. Τα συστατικά της μπύρας ενισχύουν τη γονιμότητα του κομπόστ, ενώ παράλληλα βοηθούν στην επιτάχυνση της δημιουργίας του κομπόστ και της αποσύνθεσης των υλικών που προσθέτουμε.

Υλικά για κομπόστ
10 κατάλληλα υλικά για να φτιάξουμε κομπόστ

3. Μπύρα για τη δημιουργία παγίδων για έντομα

Χρησιμοποιούμε τη μπύρα για να φτιάξουμε παγίδες προσέλκυσης εντόμων και να προστατέψουμε τα φυτά μας από τη μύγα της μεσογείου, που προσβάλλει τα φρούτα των καρποφόρων δέντρων, και επιβλαβή έντομα που επισκέπτονται τον λαχανόκηπο μας.

Για τη δημιουργία της παγίδας χρησιμοποιούμε μεγάλα πλαστικά μπουκάλια.

 • Βάζουμε μπύρα μέχρι τη μέση του μπουκαλιού.
 • Προσθέτουμε 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι ή υγρό πιάτων.
 • Ανακατεύουμε καλά για να αναμειχθούν τα υλικά.
 • Στη συνέχεια ανοίγουμε μεγάλες τρύπες στο πάνω μέρος των μπουκαλιών για να παγιδεύσουμε τα έντομα.
 • Κρεμάμε τις παγίδες κοντά στο φύλλωμα των φυτών στο μπαλκόνι, στην αυλή ή στον λαχανόκηπο μας.

Η μυρωδιά της μπύρας προσελκύει τα έντομα, τα οποία εισέρχονται από τις τρύπες του μπουκαλιού και πέφτουν μέσα στο διάλυμα. Αλλάζουμε το διάλυμα της μπύρας όταν γεμίσει από έντομα ή αν έχει παραμείνει για αρκετό διάστημα.

Διαφήμιση

4. Mπύρα για την αντιμετώπιση των σαλιγκαριών

Ένας οικολογικός και πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να προστατέψουμε τα φυτά μας από τα σαλίγκαρια είναι φτιάχνοντας παγίδες με μπύρα.

 • Ανάμεσα στα φυτά, τοποθετούμε άδεια κεσεδάκια από γιαούρτι, τα οποία παραχώνουμε στο χώμα, ώστε το χείλος τους να είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος.
 • Προσθέτουμε μπύρα μέσα στα κεσεδάκια.
 • Για να ολοκληρωθεί το δόλωμα των σαλιγκαριών, αφήνουμε σε μικρή απόσταση από τα φυτά, κομμένα φύλλα μαρουλιού ή λάχανου.

Τα σαλιγκάρια προσελκύονται από τις αναθυμιάσεις που απελευθερώνονται μετά από τη διαδικασία της ζύμωσης της μπύρας και οδηγούνται μέσα στα κεσεδάκια. Πολύ σύντομα θα συλλέγουμε τους ανεπιθύμητους επισκέπτες του κήπου μας.

4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο
4 φυσικοί τρόποι για να διώξουμε τα σαλιγκάρια από τον κήπο

5. Μπύρα για το καθάρισμα και τη συντήρηση εργαλείων

Η μπύρα μπορεί να αξιοποιηθεί για να καθαρίσουμε και να συντηρήσουμε με φυσικό τρόπο τα εργαλεία του κήπου μας. Βάζουμε μπύρα σε ένα μικρό ψεκαστήρι και ψεκάζουμε τα εργαλεία μας. Αφήνουμε το υγρό της μπύρας πάνω στα εργαλεία για περίπου 20 λεπτά και στη συνέχεια με ένα στεγνό πανί τα καθαρίζουμε από το χώμα, τις σκόνες και τις σκουριές μέχρι να γυαλίσουν.

Κι ένα μυστικό για τη χρήση της μπύρας στα φυτά

Οι παγίδες μπύρας που φτιάχνουμε για την προστασία από έντομα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές για να αντιμετωπίσουμε άμεσα και τις σφήκες που εμφανίζονται στον κήπο μας.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

 1. BABIS
  13/11/2021

  Παρα πολη ωραια ιστιοσελιδα σας διαωαζω τακτικα οσω για την μπυρα θα προτιμουσα να γραφτη να ειναι χωρις Αλκοωλ Ευχαριστω για την προσβαση !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *