εικόνα

Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα

Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα

Φτέρη, ένα διαχρονικό φυτό με υπέροχα φύλλα

Η φτέρη είναι ένα καταπράσινο φυτό που μπορούμε να διατηρήσουμε στον κήπο, καθώς και μέσα στο σπίτι για να δώσουμε ζωντάνια και να δημιουργήσουμε μοναδικές διακοσμητικές συνθέσεις. Αν και η φτέρη δεν μας χαρίζει ανθοφορία, διαθέτει εξαιρετική καλλωπιστική αξία χάρη στα εντυπωσιακά μακρόστενα φύλλα της. Εξαιρετική επιλογή για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι, η φτέρη αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές φυτό που παραδοσιακά συναντάμε σε αυλές των ελληνικών σπιτιών, ενώ λόγω της χαρακτηριστικής κρεμοκλαδούς βλάστησης της είναι ιδανικό φυτό για διακόσμηση σε κρεμαστά καλάθια και γλάστρες.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η φτέρη για να αναπτυχθεί;

 

Η φτέρη ανήκει στα τροπικά φυτά και αναπτύσσεται καλύτερα σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Σε εξωτερικό χώρο, επιλέγουμε ημισκιερές και σκιερές θέσεις που δεν βρίσκονται εκτεθιμένα στον έντονο μεσημεριανό ηλιο του καλοκαιριού. Για να φυτέψουμε τη φτέρη σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε σημεία με ανατολική ή δυτική έκθεση. Αν πάλι θέλουμε να την τοποθετήσουμε μέσα στο σπίτι, επιλέγουμε ένα φωτεινό χώρο που δεν χτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Η φτέρη είναι ευαίσθητη τόσο σε χαμηλές θερμοκρασίες όσο και σε πολύ υψηλές, καθώς και σε απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Καθώς είναι ευαίσθητη σε ψυχρά και θερμά ρεύματα, είναι σημαντικο να της εξασφαλίσουμε μία προφυλαγμένη θέση. Η φτέρη δεν έχει ιδιάιτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος και το χώμα που τη φυτεύουμε, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η φτέρη;

 

Η φτέρη θέλει συχνό πότισμα, καθώς χρειάζεται αρκετή εδαφική υγρασία. Είναι σημαντικό να την ποτίζουμε με καλής ποιότητας νερό, χαμηλής περιεκτικότητα σε άλατα. Το καλοκαίρι είναι απαραίτητο να την ποτίζουμε κάθε 2 μέρες, ενώ σε συνθήκες καύσωνα καλό είναι να διαβρέχουμε το φύλλωμα της κατά τις βραδινές ώρες για να μην εμφανίσει ξηράνσεις στο φύλλωμα. Σχετικά με τις ανάγκες της φτέρης σε θρεπτικά συστατικά, η φτέρη δεν είναι ιδαίτερα απαιτητική. Η προσθήκη υγρού λιπάσματος για πράσινα φυτά, μία φορά το μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, βοηθάει ώστε να έχει πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα.

 


Πώς πολλαπλασιάζεται και πώς κλαδεύεται η φτέρη;

 

Το κλάδεμα της φτέρης γίνεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Κλαδεύουμε τα παλιά φύλλα της φτέρης για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη νεάς βλάστησης. Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε συγκεκριμένο σχήμα για την φτέρη, κλαδεύουμε προσεκτικά τις άκρες των φύλλων της στο κατάλληλο σημείο. Την περίοδο του φθινοπώρου, και ειδικά για τις φτέρες του εσωτερικού χώρου, αφαιρούμε τα ξερά φύλλα από την βάση του φυτού για να επιτύχουμε καλύτερο αερισμό και αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών. Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φτέρης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρια που συλλέγουμε από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και φυτεύουμε την άνοιξη.
Η φτέρη ως φυτό δεν ανθίζει και δεν έχει σπόρους αλλά σπόρια που αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Εναλλακτικά, ο πολλαπλασιασμός της φτέρης μπορεί να γίνει με διαίρεση των ριζωμάτων της, που γίνεται την ίδια περίοδο, αφού κλαδευτεί τμήμα του φυλλώματός της.

 

Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη φτέρη;

 

H φτέρη προσβάλλεται εκτεταμένα από ψώρα (κοκκοειδή) που εμφανίζεται κυρίως στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, από ψευδόκοκκο, από μελίγκρα καθώς και από τον κόκκινο τετράνυχο. Για την προστασία από τα έντομα, ψεκάζουμε προληπτικά με θερινό πολτό ή σάπωνες αλάτων καλίου. Επίσης, η φτέρη είναι ευαίσθητη στην μυκητολογική ασθένεια του βοτρύτη που ξεραίνει το φύλλωμα της σε συνθήκες κακού αερισμού και πυκνών φυτεύσεων. Τα φυτά φτέρης που είναι φυτεμένα σε εξωτερικούς χώρους είναι ευαίσθητα στην προσβολή από σαλιγκάρια και γυμνοσάλιαγκες. Για την προστασία από τα σαλιγκάρια, απλώνουμε προληπτικά στάχτη γύρω από το φυτό της φτέρης.

 

Κι ένα μυστικό για τη φτέρη

 

H φτέρη ανήκει στα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι, καθώς φιλτράρουν την ατμόσφαιρα από τοξικές ουσίες χαρίζοντας μας ένα καθαρό περιβάλλον για να αναπνεύσουμε.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Φυτά για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια
Φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο σπίτι
Αγαπημένα φυτά από τις αυλές των γιαγιάδων μας
Φυτά κατάλληλα για το υπνοδωμάτιο
Φυτά κατάλληλα για το μπάνιο
Φυτά για γραφείο και επαγγελματικό χώρο
Φυτά ανθεκτικά στην ρύπανση
Κισσός, ένα ιδιαίτερα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Τηλέγραφος, ένα φυτό από τα παλιά
Πόθος, ένα κρεμαστό φυτό εσωτερικού χώρου
Χλωρόφυτο, το φυτό αράχνη που καθαρίζει τον αέρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (10)

σχολιαστής
Φ 22 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα, πότε είναι η κατάλληλη εποχή να συλλέξουμε τους σπόρους της φτέρης και πότε να τους φυτέψουμε;
Ευχαριστώ!!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Ιουνίου 2020

  Η φτέρη ως φυτό δεν ανθίζει και δεν έχει σπόρους αλλά σπόρια που αναπτύσσονται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και συλλέγουμε με χάρτινη σακούλα. Για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά φτέρης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σπόρια που συλλέγουμε από την κάτω επιφάνεια των φύλλων και φυτεύουμε την άνοιξη.

  Απάντηση
σχολιαστής
Isabella 9 Φεβρουαρίου 2020

Καλησπέρα, εχω μια φτέρη κοντα στα 5 χρόνια. Φέτος την έφερα στο σπίτι από το γραφείο που την είχα και την έβαλα σε μεγαλύτερη γλάστρα καθώς ήταν σε πιο μικρή και δεν χωρούσε πλέον. Παρατήρησα ότι ξηραίνεται το φυλλωμα της και καφετιάζει και πέφτουν τα φύλλα της κάτω. Παραλληλα βγάζει και καποιες καινουργιες ρίζες και φύλλα. Τι να κανω;

Απάντηση
σχολιαστής
Καλλιόπη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Καλημέρα υπέροχη η σελίδα σας!!!! μόλις αγόρασα μια φτέρη μπορώ να χωρίσω το ρίζα αυτή την εποχή?

Απάντηση
σχολιαστής
Χριστινα 2 Σεπτεμβρίου 2019

Πολλα συγχαρητηρια για τη σελιδα σας! Διαβαζω πολυ για τα φυτα και με βοηθαει να γνωριζω τα χαρακτηριστικα καθε φυτου ωστε να το φροντιζω σωστα! Με τη φτερη μου ομως κατι δεν κανω σωστα! Την εχω περισσοτερο απο ενα χρονο κ ενω ειναι πρασινα τα φυλα της κ μακρυα ειναι στο συνολο 6-7 ειναι λιγα. Κατα καιρους βγαζει καινουρια φυλλα ομως ξεραινεται καποιο παλιο κ παλι ειναι φτωχη. Την εχω τοποθετησει στη γωνια διπλα σε ενα παραθυρο σε εσωτερικο χωρο σε γλαστρα

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Σεπτεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Χριστίνα και ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Αρχικά, η φτέρη σε εσωτερικό χώρο, θέλει φωτεινή θέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Φρόντισε να βάζεις υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά κάθε 2 βδομάδες για να τονώσεις την βλαστική της ανάπτυξη αι να ποτίζεις κάθε 4-5 μέρες.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.