εικόνα

Αντιμετωπίστε τα μυρμήγκια στον κήπο

mistikakipou-mirmigkia-ston-kipo

Αντιμετωπίστε τα μυρμήγκια στον κήπο

Τα μυρμήγκια και οι φωλιές τους είναι ένα συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στον κήπο και είναι αρκετά δύσκολο να επιλύσουμε. Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες αποικίες με υψηλή οργάνωση, καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και θαυμαστή ικανότητα επιβίωσης.
 
Τι ζημιές κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο;
 
Αν και τα περισσότερα είδη δεν προσβάλλουν άμεσα το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα είδη, τα μυρμήγκια αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τα φυτά για τους παρακάτω λόγους:
 
– Κατά τη σπορά λαχανικών ή άλλων καλλιεργειών, τα μυρμήγκια μπορούν να μεταφέρουν όλους τους σπόρους στη φωλιά τους, με συνέπεια τα λαχανικά σας να μην φυτρώσουν λόγω μυρμηγκιών και εσείς να αναρωτιέστε μήπως δεν ήταν καλός ο σπόρος που φυτέψατε.
 
– Τα μυρμήγκια βοηθούν στην μεταφορά και την ανάπτυξη της μελίγκρας στο φύλλωμα των φυτών, ενός σημαντικού εντομολογικού εχθρού των φυτών και των καλλιεργειών. Συγκεκριμένα, τα μυρμήγκια κάνουν αυτές τις ενέργειες καθώς επιζητούν να συλλέξουν εκ των υστέρων τα κολλώδη γλυκά μελιτώματα που αφήνουν οι μελίγκρες και που είναι ένα εξαιρετικό είδος τροφής για αυτά.
 
– Τα μυρμήγκια πηγαίνουν δευτερογενώς σε προσβεβλημένους ώριμους καρπούς από άλλα αίτια, και συντελούν στην υποβάθμιση τους ώστε να είναι ακατάλληλα για φάγωμα.

 

Πως αντιμετωπίζουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο;
 
Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που περιλαμβάνει τα ακόλουθα προτεινόμενα μέτρα:
 
– Βρείτε τις φωλιές των μυρμηγκιών στο χωράφι και ρίξτε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς. Μία εναλλακτική λύση είναι να σιγοβράσετε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξετε στις φωλιές των μυρμηγκιών.
 
– Η χρήση της διατομικής γης, ενός φυσικού ορυκτού απολιθωμάτων, αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών και να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα καταπολέμησης ή να το αναμείξουμε με το σπόρο που θα σπείρουμε.
 
– Για τα μυρμήγκια πάνω στα φυτά, μπορείτε να ψεκάσετε με αυτοσχέδιο διάλυμα καπνού. Συγκεκριμένα, βάλτε 2 κουταλιές της σούπας καπνό σε ένα λίτρο νερό, αφήστε το για ένα εικοσιτετράωρο και ψεκάστε τα φυτά σας που έχουν πάνω μυρμήγκια. Καλό είναι ο ψεκασμός να γίνει προς το βραδάκι για να μην παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα.
 
– Όταν υπάρχει πρόβλημα μυρμηγκιών πάνω στον κορμό και στο φύλλωμα των δένδρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κολλητικές ταινίες και να τις τοποθετήσουμε χαμηλά στην περιφέρεια του κορμού των δένδρων. Βέβαια μπορείτε να φτιάξετε αυτοσχέδιες ταινίες επαλείφοντας ειδική κόλλα. Κάθε λίγες μέρες θα πρέπει να γίνεται έλεγχος και να αφαιρείτε τις παλιές ταινίες που έχουν γεμίσει με μυρμήγκια και να τοποθετείτε νέες.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ Ιούλιος 28, 2017

Διατομική γή τι εί αι ακδιβώς, έτσι το ζητάμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούλιος 28, 2017

  H διατομική γη, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο, είναι ένα φυσικό ορυκτό για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Θα το βρείτε σε μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες σε γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
ELIZA GEORGIADOU Απρίλιος 29, 2018

ΜΗΠΩΣ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΑΨΟΥΜΕ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 6, 2018

  Γεια σου Ελίζα. Η λύση που προτείνουμε να ρίξετε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς λειτουργεί απωθητικά για τα μυρμήγκια και δεν τα βλάπτει.

  Απάντηση
σχολιαστής
βασιλης Σκοπελιτης Μάιος 10, 2018

η διατομικη γη δεν κανει τιποτα! νομιζω οτι την μαζευουν μη σου πω. απομακρυναν τη σκονη και συνεχισαν χωρις κανενα προβλημα. Το πιπερι θελει συνεχεια γιατι φευγει με το ποτισμα. Υπαρχει τιποτα αλλο?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Μάιος 12, 2018

  Γεια σου Βασίλη. Για αυτοσχέδια συνταγή αντιμετώπισης των μυρμηγκιών με φυσικά υλικά, μπορείς να βράσεις για 15 λεπτά φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι) και να ρίξεις το διάλυμα στις φωλιές των μυρμηγκιών. Πάντως, ως ύστατη λύση, οικολογικής αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, αναζήτησε από γεωπονικά καταστήματα, φυσική πυρεθρίνη για σκόνισμα ή υγρό για ψεκασμό.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.