εικόνα

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο

5 φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των μυρμηγκιών στον κήπο

Η παρουσία των μυρμηγκιών είναι πολύ συνηθισμένη στο χώμα του κήπου μας, καθώς και σε γλάστρες στην αυλή και στο μπαλκόνι. Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντομα που σχηματίζουν μικρές ή μεγαλύτερες αποικίες με υψηλή οργάνωση, καταμερισμό εργασίας, επικοινωνία μεταξύ των ατόμων και θαυμαστή ικανότητα επιβίωσης. Υπάρχουν χιλιάδες είδη μυρμηγκιών και τα περισσότερα δεν προσβάλλουν άμεσα το φύλλωμα και τους καρπούς των φυτών με εξαίρεση κάποια μεμονωμένα είδη.

 

Σε αρκετές περιπτώσεις τα μυρμήγκια μπορεί να είναι ωφέλιμα στον κήπο και δεν αποτελούν πρόβλημα, καθώς βοηθούν στην γονιμότητα του εδάφους, δημιουργούν αερισμό και καλύτερη στράγγιση του νερού στο χώμα με τις στοές και τις φωλιές που φτιάχνουν. Παράλληλα κάνουν διασπορά θρεπτικών συστατικών του εδάφους και βοηθούν στη διάδοση φυτών μεταφέροντας τους σπόρους σε διάφορα σημεία. Ωστόσο, τα μυρμήγκια μπορούν να προκαλέσουν και σημαντικές ζημιές στον κήπο, δημιουργώντας προβλήματα στα φυτά. Ας δούμε αναλυτικά τι ζημιά κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο και στα φυτά και πώς μπορούμε να τα απομακρύνουμε με φυσικούς τρόπους.

 


Τι ζημιές κάνουν τα μυρμήγκια στον κήπο και τα φυτά;

 

Τα μυρμήγκια μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές κατά την καλλιέργεια με τους εξής τρόπους:
 
– Τα μυρμήγκια δημιουργούν προβλήματα στη σπορά
 

Κατά τη σπορά λαχανικών, αρωματικών φυτών, καλλωπιστικών φυτών, καθώς και γκαζόν τα μυρμήγκια αποτελούν τεράστιο πρόβλημα, καθώς μεταφέρουν τους σπόρους στη φωλιά τους για να τους αποθηκεύσουν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην φυτρώνουν τα φυτά μας και πολλές φορές να μη μπορούμε να αναγνωρίσουμε την αιτία, αν δεν έχουμε προσέξει την ύπαρξη μυρμηγκιών.

 
– Τα μυρμήγκια υποβαθμίζουν τους καρπούς των λαχανικών και των καρποφόρων δέντρων
 

Τα μυρμήγκια πηγαίνουν σε προσβεβλημένους ώριμους καρπούς λαχανικών και δέντρων που έχουν προκληθεί από άλλα αίτια και συντελούν στην περαιτέρω υποβάθμιση τους. Ουσιαστικά, η παρουσία μυρμηγκιών στα φυτά σε πολλές περιπτώσεις είναι σημάδι ότι υπάρχει κάποιο άλλο σημαντικό πρόβλημα. Αρκετά συνηθισμένη είναι η παρουσία των μυρμηγκιών όταν σκάνε τα ρόδια, όταν σκάνε τα πεπόνια και τα καρπούζια ή όταν παρουσιάζονται σαπίσματα στην καλλιέργεια της ντομάτας, στην καλλιέργεια της πιπεριάς, στην καλλιέργεια της μελιτζάνας, στην καλλιέργεια του αγγουριού και στην καλλιέργεια του κολοκυθιού.

 
– Τα μυρμήγκια βοηθούν την ανάπτυξη της μελίγκρας
 

Τα μυρμήγκια βοηθούν στην μεταφορά και την ανάπτυξη του εντόμου της μελίγκρας (αφίδες) στο φύλλωμα των φυτών. Στην πραγματικότητα, τα μυρμήγκια αποτελούν σωματοφύλακες της μελίγκρας και την προστατεύουν από διάφορους εχθρούς όπως η πασχαλίτσα που τρέφεται με αυτές. Σε αρκετές περιπτώσεις, τα μυρμήγκια μεταφέρουν τα έντομα της μελίγκρας σε περισσότερα φυτά για να εξαπλωθεί η προσβολή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι για να συλλέξουν τα κολλώδη γλυκά μελιτώματα που δημιουργεί η μελίγκρα, τα οποία αποτελούν εξαιρετική τροφή για τα μυρμήγκια.

  

Με ποιους φυσικούς τρόπους γίνεται η αντιμετώπιση των μυρμήγκιων στον κήπο και σε γλάστρες;

 

Για να αντιμετωπίσουμε οικολογικά τα μυρμήγκια στον κήπο, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που περιλαμβάνει διάφορες ενέργειες με τη χρήση των εξής φυσικών υλικών:

 
– Πιπέρι καγιέν ή κανέλα τριμμένη
 

Ένας αποτελεσματικός φυσικός τρόπος για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι να εντοπίσουμε τις φωλιές τους και να ρίξουμε μέσα κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη ή κανέλα τριμμένη στην είσοδο της φωλιάς ή γύρω από τις ρίζες των φυτών για να απωθήσουμε τα μυρμήγκια.

 


Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου
Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου


 
– Φλούδες πορτοκαλιού
 

Μία εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών είναι να σιγοβράσουμε 100 γραμμάρια πορτοκαλόφλουδας σε ένα λίτρο νερό και να το ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών. Επίσης, με το συγκεκριμένο διάλυμα μπορούμε να ψεκάσουμε τα φυτά μας για να απωθήσουμε τα μυρμήγκια που έχουν εμφανιστεί πάνω στο φύλλωμα τους.

 
– Διατομική γη
 

Χρησιμοποιούμε διατομική γη, ένα φυσικό ορυκτό απολιθωμάτων που μπορούμε να προμηθευτούμε από γεωπονικά καταστήματα. Η διατομική γη αποτελεί μια καλή λύση για να ρίξουμε στις φωλιές των μυρμηγκιών ή να το αναμείξουμε με το σπόρο που θα σπείρουμε. Πρέπει να σημειώσουμε πως η διατομική γη δεν απωθεί τα μυρμήγκια σε αντίθεση με τα φυσικά διαλύματα που περιέχουν πιπέρι καγιέν και φλούδες πορτοκαλιού, αλλά τα σκοτώνει.

 
– Καπνός
 

Ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο διάλυμα καπνού για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών πάνω στα φυτά αλλά και στις φωλιές τους. Συγκεκριμένα, βάζουμε 2 κουταλιές της σούπας καπνό σε ένα λίτρο νερό, το αφήνουμε για ένα εικοσιτετράωρο και στη συνέχεια το ρίχνουμε μέσα στις φωλιές των μυρμηγκιών. Παράλληλα. ψεκάζουμε τα φυτά που έχουν πάνω μυρμήγκια για μεγαλύτερη προστασία. Καλό είναι ο ψεκασμός με το διάλυμα καπνού να γίνει κατά το σούρουπο για να μην παρουσιαστούν εγκαύματα στα φύλλα.

 

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών

 

Όταν υπάρχει πρόβλημα μυρμηγκιών πάνω στον κορμό και στο φύλλωμα των καρποφόρων δέντρων μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικές κολλητικές ταινίες και να τις τοποθετήσουμε χαμηλά στην περιφέρεια του κορμού των δένδρων για να εμποδίσουμε την άνοδο των μυρμηγκιών. Μπορούμε να φτιάξουμε και αυτοσχέδιες ταινίες επαλείφοντας σε χαρτοταινίες ειδική εντομολογική κόλλα.

 

Περισσότερες συμβουλές για την προστασία των φυτών και του κήπου

 
Αφίδες, 5 τρόποι για την αντιμετώπιση της μελίγκρας
Πώς χρησιμοποιούμε το πιπέρι καγιέν στα φυτά του κήπου
3 οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης των σαλιγκαριών στον κήπο
Αντιμετώπιση του αλευρώδη στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών της ντομάτας
Φυσικοί τρόποι για την αντιμετώπιση ανεπιθύμητων αγριόχορτων (ζιζάνια) στον κήπο
Πασχαλίτσα, ένα ωφέλιμο έντομο στον κήπο μας
Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Πώς αντιμετωπίζουμε τις βρωμούσες στον κήπο
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (29)

σχολιαστής
Βαγγέλης 22 Σεπτεμβρίου 2020

Για να μη μας «κλέβουν» τους σπόρους τα μυρμήγκια τι μπορούμε να κάνουμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Στράτος 3 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα έχω μια βανίλια στον κήπο και παρατήρησα τώρα που γύρισα απο διακοπές πολλά μερμύγκια πάνω στόν κορμό αλλά και χαμηλά κοντά στο έδαφος σαν να είναι φαγωμένος ο κορμός και τα ρινίσματα του ξύλου μοιάζουν σαν να είναι φωλιά.Επιπλέον ο κορμός μέχρι το ύψος των διακλαδώσεων ,τριβοντάς το με το δάχτυλο βγάζει κάτι σαν καφέ χρώμα.Διαβάζοντας τα άρθρα σου αντιλαμβάνομαι ότι εχω μια μίξη μελίγκρας με μερμύγκια.Το ερώτημα είναι να επέμβω όπως προτείνεις ή ειναι κάτι πιο σοβαρό;Για την ιστορία αναφέρω οτι φέτος η βανίλια είχε καλή καρποφορία.Ευχαριστω εκ τον προτέρων

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Στράτο. Αν είναι φαγωμένος ο κορμός της βανίλιας, πιθανότατα οφείλεται σε σκουλήκια που είναι μέσα στον κορμό. Μπορείς να το αντιμετωπίσεις μόνο με χημικά σκευάσματα που θα πρέπει να προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση
σχολιαστής
χρυσα 11 Ιουλίου 2020

Με τη να ρσντισω τα μπροκολα οταν εχουν αυγα καμπιας με υλικα που εχω στο σπιτι.

Απάντηση
σχολιαστής
Ζησης 3 Ιουλίου 2020

Εχω μεγαλο προβλημα με τα μυρμηγκια και ειδικα με τις μελιτζανες.Ειναι μεγαλοι πλυθησμοι και τρωνε τους μισχους,τα ανθη και ξεραινουν το φυτο.Εχω αλλαξει 2 φορες τα φυτα,εχω φυτεψει και σε διαφορετικο μερος στον κηπο αλλα το προβλημα παραμενει.Εχω δοκιμασει με καπνο,πλενω τα φυλλα με σαπουνι και οινοπνευμα χωρις αποτελεσμα.Τελευταια χρησιμοποιησα και εντομοκτονο gel για να χτυπησω τις φωλιες χωρις αποτελεσμα.Τι αλλο μπορω να κανω;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουλίου 2020

  Καλησπέρα Ζήση. Σε αρκετές περίπτώσεις είναι αρκετά δύσκολη η αντιμετώπιση των μυρμηγκιών με οικολογικό τρόπο. Δοκίμασε να ρίξεις διατομική γη γύρω από τις ρίζες των φυτών της μελιτζάνας για να τα προστατεύσεις.

  Απάντηση
σχολιαστής
Καψοκαρδη ποπη 1 Ιουλίου 2020

Καλησπέρα παρακολουθώ τον βιολογικό τρόπο για τις ασθένειες των φυτών .Στο σημείο που λέτε ότι ο ψεκασμός γίνεται στους 30 β αν τα φυτά είναι ήδη προσβεβλημένα και η θέρμοκρασια 38 βαθμούς τι κάνω τα αφήνω έτσι

Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
Chris 29 Ιουνίου 2020

Τα γιατροσόφια είναι για αυτούς που θέλουν να λένε ότι κάτι κάνανε.
Παίρνεις από ένα γεωπονικό κατάστημα λίγη ψειρόσκονη, πασπαλίζεις το/τα φυτά και το χώμα γύρω από το λαιμό τους και τελειώνεις.
Και είναι ΚΑΙ οικολογικό προιόν, καθώς απλώς επικάθεται στο φυτό χωρίς να εισχωρεί.

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΑΡΣΙΑ 26 Ιουνίου 2020

γεια σας εκανα μεταφυτεψει σε μεγαλυτερη γλαστρα ενα γαριδακι κ ειχει τρυπες κ φωλιες γυρω απο τη ριζα τα μεγαλα μυρμυγκια υπαρχει τροπος να κανω κατι χωρις να ξερανω το φυτο ;ευχαριστω!

Απάντηση
σχολιαστής
Μιχαέλα 24 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα ! Είναι πιθανό να φωλιάσουν τα μυρμήγκια μεταξύ των ριζών ; Μόλις αγόρασα μια μικρή Διπλαδένια και κατά τη μεταφύτευση ανακάλυψα μια σχετικά μεγάλη περιοχή από τη μιά πλευρά που ήταν σχετικά κούφια απο χώμα και είχε παράλληλα στις ρίζες πολλά μικρά λευκά ,ίσως αυγά ίσως προνύμφες, και μεγάλο πλήθος μυρμηγκιών . Στην επιφάνεια είχα παρατηρήσει 2-3 μυρμήγκια να κόβουν βόλτες και λίγες αφίδες ( αλλά θεώρησα πως αντιμετωπίζεται προτού δω το χάος μέσα στη γλάστρα ) . Δεν ήμουν σίγουρη κατά πόσον ήταν κάποιο άλλο εδαφόβιο που προσέλκυσε τα μυρμήγκια ή όχι καθώς δεν έχω ιδέα πώς μοιάζει εσωτερικά μια μυρμηγκοφωλιά . Υπάρχει κάποιο οικολογικό διάλυμα που να εφαρμόσω με ριζοπότισμα μήπως καταφέρω να το σώσω ; ( Τίναξα το μεγαλύτερο μέρος της προσβολής που μπορούσα να δω αλλά σίγουρα δεν αρκεί .)

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΙΝΑ 13 Ιουνίου 2020

Καλησπέρα. Έχουμε 4 ρίζες αγγουριές σε χτιστή ζαρτινιέρα στο μπαλκόνι. Έχουν βγάλει ήδη τα πρώτα άνθη τους αλλά υπάρχουν πολλά μυρμήγκια που ανεβαίνουν πάνω στις αγγουριές και γύρω γύρω στο χώμα στις ρίζες τους. Κάνουμε κάτι για τα μυρμήγκια; Ψεκάζουμε με κάτι τα φυλλά, τα λουλούδια και τους υπόλοιπους βλαστούς; Σας ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
Ειρήνη 23 Μαρτίου 2020

Παιδιά βο-ή-θει-α!!! Μυρμήγκια έχουν κάνει κατάληψη σχεδόν σε όλες μου τις γλάστες στο μπαλκόνι (σε δεντρολίβανο, σε ορτανσία, σε αλόη, σε ό,τι θέλετε). Πέρυσι είχα δοκιμάσει διατομική γη και δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα. Δεν μπορώ να βρω τη φωλιά και να ρίξω κάτι μέσα, γιατί τα μυρμήγκια δεν φαίνονται από πάνω, παρά μόνο αν σηκώσω τη γλάστρα όπου ξαφνικά βλέπω τον χαμό (βγαίνουν από κάτω από τις τρυπούλες της γλάστρας δηλαδή). Τι κάνω?!? Σας ευχαριστώ :)

Απάντηση
σχολιαστής
Manolis 4 Νοεμβρίου 2019

ασβεστονερο στα δενδρα αποθει τα μυρμηγκια?

Απάντηση
σχολιαστής
βασιλης Σκοπελιτης 10 Μαΐου 2018

η διατομικη γη δεν κανει τιποτα! νομιζω οτι την μαζευουν μη σου πω. απομακρυναν τη σκονη και συνεχισαν χωρις κανενα προβλημα. Το πιπερι θελει συνεχεια γιατι φευγει με το ποτισμα. Υπαρχει τιποτα αλλο?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 12 Μαΐου 2018

  Γεια σου Βασίλη. Για αυτοσχέδια συνταγή αντιμετώπισης των μυρμηγκιών με φυσικά υλικά, μπορείς να βράσεις για 15 λεπτά φλούδες εσπεριδοειδών (πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι) και να ρίξεις το διάλυμα στις φωλιές των μυρμηγκιών. Πάντως, ως ύστατη λύση, οικολογικής αντιμετώπιση των μυρμηγκιών, αναζήτησε από γεωπονικά καταστήματα, φυσική πυρεθρίνη για σκόνισμα ή υγρό για ψεκασμό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ELIZA GEORGIADOU 29 Απριλίου 2018

ΜΗΠΩΣ ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΤΑ ΒΛΑΨΟΥΜΕ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 6 Μαΐου 2018

  Γεια σου Ελίζα. Η λύση που προτείνουμε να ρίξετε κόκκινο καυτερό πιπέρι (καγιέν) σε σκόνη στην είσοδο της φωλιάς λειτουργεί απωθητικά για τα μυρμήγκια και δεν τα βλάπτει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελισάβετ Μιχαήλ 28 Ιουλίου 2017

Διατομική γή τι εί αι ακδιβώς, έτσι το ζητάμε?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 28 Ιουλίου 2017

  H διατομική γη, όπως αναφέρουμε και στο άρθρο, είναι ένα φυσικό ορυκτό για την αντιμετώπιση των μυρμηγκιών. Θα το βρείτε σε μικρές ή μεγαλύτερες συσκευασίες σε γεωπονικά καταστήματα.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.