Ρείκι, ένα καλλωπιστικό και μελισσοκομικό φυτό

Ρείκι, ένα καλλωπιστικό και μελισσοκομικό φυτό

Το ρείκι είναι ένας πανέμορφος καλλωπιστικός θάμνος με καταγωγή από τη νότια Αφρική. Το ρείκι είναι αρκετά διαδεδομένο στις μεσογειακές περιοχές και ανά περιοχές θα το συναντήσουμε με διάφορες ονομασίες όπως έρικα, ερείκη, ξούρι, σουσούρι και πυρένι.

Υπάρχει το φθινοπωρινό ρείκι με πολυάριθμα έντονου ροζ και μωβ χρώματος λουλούδια που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, καθώς και το ανοιξιάτικο ρείκι με χαρακτηριστικά άσπρα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη.

Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη ρεικιού όπως το ρείκι καλούνα που έχει σημαντική καλλωπιστική αξία και μπορούμε να το φυτέψουμε τόσο σε γλάστρες στο μπαλκόνι όσο και για να διακοσμήσουμε εσωτερικούς χώρους.

Διαφήμιση

1. Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το ρείκι;

Το ρείκι ευδοκιμεί τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε ημισκιερές θέσεις. Το ρείκι προτιμά όξινα σχετικά εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στο κρύο, το ρείκι το συναντάμε ακόμα και ορεινές τοποθεσίες.

Το ρείκι είναι επίσης ανθεκτικό στην αλατότητα του εδάφους, γι’ αυτό μπορεί να φυτευτεί χωρίς πρόβλημα και σε παραθαλάσσια μέρη.

Για να φυτέψουμε το ρείκι σε γλάστρα, προτιμάμε φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά όπως άλλωστε και για τη γαρδένια, την καμέλια και την ορτανσία.

2. Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντιδα χρειάζεται το ρείκι;

Το ρείκι χρειάζεται σχετικά συχνό πότισμα, ιδιαίτερα την περίοδο του καλοκαιριού που ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες. Προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά καθώς μπορεί να προκαλέσουμε σάπισμα της ρίζας του φυτού.

Στις αρχές τις άνοιξης, προσθέτουμε πλήρες κόκκώδες λίπασμα για ανάπτυξη και ανθοφορία και επαναλαμβάνουμε στις αρχές του καλοκαιριού.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το ρείκι είναι εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό και δεν χρειάζεται προστασία από ασθένειες και έντομα.

3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται το ρείκι;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα του ρεικιού είναι στα τέλη του χειμώνα, πριν την έναρξη της καινούργιας βλάστησης. Κλαδεύουμε το ρείκι αφαιρώντας ξερούς βλαστούς και δημιουργώντας πιο συμπαγή βλάστηση, ώστε το φυτό να παρουσιάσει καλύτερη ανάπτυξη και ανθοφορία μέσα στην άνοιξη.

Σχετικά με τον πολλαπλασιασμό του ρεικιού, μπορούμε να δημιουργήσουμε εύκολα καινούρια φυτά είτε με σπόρο είτε με την μέθοδο του πολλαπλασιασμου με μοσχεύματα. Για τον πολλαπλασιασμό του ρεικιού με μοσχεύματα παίρνουμε τμήματα ημιώριμων βλαστών μήκους 15 εκατοστών, την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά να μην έιναι ανθισμένοι ή αν είναι ανθισμένοι κάτω από το τμήμα του βλαστού που είναι ανθισμένο. Αφού χρησιμοποιήσουμε ορμόνη ριζοβολίας, τα φυτέυουμε σε γλάστρες φυτωρίου και μετά από 2-3 μήνες θα έχουμε καινούρια φυτά ρεικιού.

4. Κι ένα μυστικό για το ρείκι

Το φθινοπωρινό ρείκι θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό μελισσοκομικό φυτό καθώς προσφέρει στις μέλισσες εξαιρετικής ποιότητας νέκταρ και γύρη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που είναι λίγα τα φυτά που ανθοφορούν. To μέλι από ρείκι έχει κόκκινη σκούρα απόχρωση και έχει μεγάλη διατροφική αξία καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτείνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (14)