33 φυτά για όξινα εδάφη

φυτα για οξινα εδαφη

Τι φυτεύουμε σε όξινα εδάφη;

Τα εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα ονομάζονται όξινα και συνήθως παρουσιάζουν προβλήματα στην καλλιέργεια.

Τα όξινα εδάφη, όπως το πολύ γνωστό μας καστανόχωμα ή το ερεικόχωμα που έχουν πιο σκούρο και μαύρο χρώμα, σε αρκετές περιπτώσεις διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία.

H οξύτητα των συγκεκριμένων εδαφών ενισχύεται από την υπερβολική χρήση λιπασμάτων, την εντατική καλλιέργεια χωρίς αγρανάπαυση και την έκπλυση των θρεπτικών συστατικών λόγω ισχυρών βροχοπτώσεων.

Υπάρχουν ωστόσο αρκετά φυτά που προσαρμόζονται ομαλά στα όξινα εδάφη, από λουλούδια και καρποφόρα δέντρα μέχρι θάμνους, αρωματικά φυτά και λαχανικά για να φυτέψουμε στον κήπο και στο χωράφι μας.

Ας δούμε, λοιπόν, ποια προβλήματα προκαλούν τα όξινα εδάφη στα φυτά, καθώς επίσης ποια φυτά είναι κατάλληλα για να φυτέψουμε στον συγκεκριμένο τύπο εδάφους.

Διαφήμιση

Τι είναι τα όξινα εδάφη;

Όξινα ονομάζονται τα εδάφη που διαθέτουν pH εδάφους χαμηλότερο του 6,5.

Για να διορθώσουμε το pH σε πολύ όξινα προβληματικά εδάφη, προσθέτουμε κατάλληλη ποσότητα γεωργικής ασβέστου, ώστε να αυξήσουμε το pH και να βελτιώσουμε το χώμα.

Ορισμένα φυτά όπως η γαρδένια, η ορτανσία και η καμέλια χρειάζονται όξινο έδαφος για να αναπτυχθούν, γι’ αυτό ονομάζονται οξύφιλα φυτά.

Όταν τα φυτεύουμε σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι μας χρησιμοποιούμε ειδικά φυτοχώματα με χαμηλό pH, κατάλληλα για οξύφιλα φυτά.

Μπορούμε να φτιάξουμε και το δικό μας αυτοσχέδιο φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά, ανακατεύοντας καστανόχωμα ή ερεικόχωμα (δηλαδή επιφανειακό χώμα από δάσος με καστανιές ή ρείκια), κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 3:1:1.

Ποια προβλήματα παρουσιάζουν τα φυτά σε όξινα εδάφη

Στα ελαφρά όξινα εδάφη, με pH μεταξύ 6,0 και 6,5 υπάρχει σχετικά καλή διαθεσιμότητα και απορρόφηση των βασικών θρεπτικών στοιχείων όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, καθώς των ιχνοστοιχείων όπως το βόριο, ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Στα πιο όξινα εδάφη με pH χαμηλότερο του 5,5 μειώνεται η διαθεσιμότητα και η απορρόφηση βασικών θρεπτικών στοιχείων, όπως το άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο.

Σε αυτά τα επίπεδα πολύ χαμηλού pH, οι φυσικές ιδιότητες στο έδαφος παρουσιάζουν προβλήματα, τα φυτά δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα διάφορα θρεπτικά συστατικά ενώ εμφανίζονται και αρκετές τοξικότητες.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κίτρινα φύλλα στα φυτά, καχεκτική ανάπτυξη και μειωμένη παραγωγή, τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο.

Ποια φυτά είναι κατάλληλα για φύτευση σε όξινα εδάφη

Έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που έχει το όξινο έδαφος στο οποίο φυτεύουμε, επιλέγουμε συγκεκριμένα φυτά τα οποία είναι ανθεκτικά και ευδοκιμούν στις συγκεκριμένες εδαφικές συνθήκες. τόσο για καλλωπισμό όσο και για να απολαμβάνουμε φρούτα και λαχανικά.

Στα φυτά που φυτεύουμε σε όξινα εδάφη συμπεριλαμβάνονται: α) καλλωπιστικά φυτά, β) αρωματικά φυτά, γ) καρποφόρα δέντρα και δ) λαχανικά.

α) Καλλωπιστικά φυτά για όξινα εδάφη

Ορισμένα από τα πιο διάσημα καλλωπιστικά φυτά ανήκουν στην κατηγορία των οξύφιλων και αναπτύσσονται αποκλειστικά σε όξινα εδάφη.

1. Γαρδένια

Ξεκινάμε τον κατάλογο μας με το πιο κλασικό οξύφιλο φυτό, την αγαπημένη μας γαρδένια που εντυπωσιάζει με τα υπέροχα λευκά αρωματικά λουλούδια και τα γυαλιστερά δερματώδη καταπράσινα φύλλα της. Η γαρδένια φυτεύεται σε προστατευμένο μέρος μέσα στην άνοιξη σε κήπο ή σε γλάστρα για να μας χαρίσει τη μοναδική ομορφιά της σε αυλές, βεράντες και μπαλκόνια. Ανθίζει συνήθως στις αρχές του καλοκαιριού και δίνει μία δεύτερη ανθοφορία στις αρχές του φθινοπώρου.

10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας
10 μυστικά για φροντίδα γαρδένιας

2. Ορτανσία

Πανέμορφο οξύφιλο καλλωπιστικό φυτό είναι και η ορτανσία που ξεχωρίζει για τα υπέροχα μεγάλα άνθη της, σε άσπρο, ροζ ή μπλε χρώμα αν και πλέον θα συναντήσουμε και ποικιλίες σε μωβ, κίτρινες, κόκκινες και πορτοκαλί αποχρώσεις. Εκτός από τις θαμνώδεις ποικιλίες ορτανσίας, υπάρχουν και οι αναρριχώμενες. Τα λουλούδια της ορτανσίας μπορούν να αποξηραθούν, διατηρώντας την καλλωπιστική τους αξία.

9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας
9 μυστικά για τη φροντίδα της ορτανσίας

3. Καμέλια

Συνεχίζουμε με άλλο ένα εντυπωσιακό ανθοφόρο θάμνο που φυτεύεται σε όξινα εδάφη, την καμέλια και ξεχωρίζει για το γυαλιστερό φύλλωμά της και τα μεγάλα εντυπωσιακά λουλούδια της σε λευκό, ροζέ και κόκκινο χρώμα. Φυτό μοναδικής καλλωπιστικής αξίας, η καμέλια φθάνει σε ύψος 2-3 μέτρων και ανθίζει από τέλη Ιανουαρίου μέχρι μέσα Μαΐου. Φυτεύεται σε θέση σχετικά σκιερή και δροσερή, προστατευμένη από τους δυνατούς ανέμους.

καμελια φροντιδα
6 μυστικά για τη φροντίδα της καμέλιας

4. Αζαλέα

Ας πάμε σε άλλο ένα όμορφο φυτό που θέλει όξινο έδαφος, την αζαλέα που εμφανίζει πλούσια πυκνή ανθοφορία μέσα στην άνοιξη. Σχηματίζει λουλούδια μονά ή διπλά, σε διάφορους χρωματισμούς, μονόχρωμους ή δίχρωμους, που παραμένουν στο φυτό για αρκετές εβδομάδες. Με καταγωγή από την Άπω Aνατολή, η αζαλέα είναι εξαιρετικά δημοφιλής ως φυτό εξωτερικού χώρου αλλά και ως φυτό εσωτερικού χώρου χαρίζοντάς μας τα λουλούδια της στο σαλόνι και το γραφείο.

Φροντίδα αζαλέας
7 μυστικά για τη φροντίδα της αζαλέας
Διαφήμιση

5. Ροδόδεντρο

‘Οξινο χώμα χρειάζεται και το ροδόδεντρο, ο υπέροχος αειθαλής καλλωπιστικός θάμνος με πυκνό φύλλωμα και εντυπωσιακά άνθη τα οποία ποικίλλουν σε χρώμα (κόκκινο, ροζ, μπλε, μωβ, άσπρο) και σε μέγεθος. Εξωτικό λουλούδι που αγαπάει τη δροσιά, το ροδόδεντρο γεμίζει με άνθη μέσα στον χειμώνα και τα διατηρεί μέχρι τον Φεβρουάριο. Όσο για τα διάφορα είδη ροδόδεντρου, μπορούμε να συναντήσουμε ροδόδεντρα που αναπτύσσονται από χαμηλούς θάμνους μέχρι και ψηλά δέντρα.

Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια
Ροδόδεντρο, λουλούδι από τα Ιμαλάια

6. Βιγόνια

Κλασικό οξύφιλο φυτό είναι και η βιγόνια, ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γονιών μας. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει συνήθως σε ύψος 40-50 εκατοστών, η βιγόνια ξεχωρίζει με το έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της και τα πολλά μικρά ρόδινα, λευκά ή κίτρινα άνθη που εμφανίζονται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο. Κάποιες ποικιλίες βιγόνιας διατηρούνται μέσα στο σπίτι ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας
Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

7. Ρείκι

Γνωστός καλλωπιστικός θάμνος για όξινο έδαφος είναι και το ρείκι που είναι αρκετά διαδεδομένο στις μεσογειακές περιοχές. Υπάρχει το φθινοπωρινό ρείκι με πολυάριθμα έντονου ροζ και μωβ χρώματος λουλούδια που ανθίζει από τα τέλη του καλοκαιριού μέχρι τα τέλη φθινοπώρου, καθώς και το ανοιξιάτικο ρείκι με χαρακτηριστικά άσπρα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στην άνοιξη. Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη ρεικιού όπως το ρείκι καλούνα που έχει σημαντική καλλωπιστική αξία.

Ρείκι, ένα καλλωπιστικό και μελισσοκομικό φυτό
Ρείκι, ένα καλλωπιστικό και μελισσοκομικό φυτό

8. Γλυσίνια

Συνεχίζουμε τον κατάλογο των οξύφιλων καλλωπιστικών φυτών με ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό, τη γλυσίνα που διαθέτει πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού και δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα. Η γλυσίνα έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να απλώνεται πολύ γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες σε φράκτες και πέργκολες. Η πλούσια ανθοφορία της εμφανίζεται μέσα στην άνοιξη και διαρκεί για 3-4 εβδομάδες, χαρίζοντάς μας ένα γλυκό απαλό άρωμα.

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη
Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

9. Φούλι

Ένα ακόμα αγαπημένo αναρριχώμενο φυτό που εμφανίζει πλούσια ανθοφορία σε όξινο έδαφος είναι το φούλι με τα μεγάλα αρωματικά λευκά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. Το φούλι έχει σχετικά αργή ανάπτυξη, διαθέτει στρογγυλά, γυαλιστερά φύλλα και μπορεί να φθάσει σε ύψος 2-3 μέτρων. Εκτός από το κλασικό φούλι, αρκετά διαδεδομένο είναι και τo διπλό φούλι ή γκραντούκα που διαθέτει πολύ εντυπωσιακό μεγάλο άνθος.

Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Συμβουλές φροντίδας για το φούλι
Διαφήμιση

β) Αρωματικά φυτά ανθεκτικά σε όξινα εδάφη

Υπάρχουν αρκετές επιλογές σε αρωτικά φυτά για να φυτέψουμε σε όξινο έδαφος.

10. Βασιλικός

Σε όξινα εδάφη, μπορεί να φυτευτεί ο βασιλικός ένα από τα δημοφιλέστερα και πιο αγαπημένα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στη μεσογειακή κουζίνα χαρίζοντας μοναδική γεύση σε σαλάτες και φαγητά, από υπέροχες σάλτσες πέστο μέχρι πρωτότυπες γαρνιτούρες. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες βασιλικού για να επιλέξουμε, άλλες με μικρότερα ή μεγαλύτερα φύλλα, με διαφορετικά χρώματα, γεύσεις και αρώματα.

βασιλικος φροντιδα καλλιεργεια
12 μυστικά για φροντίδα βασιλικού (+video)

11. Δεντρολίβανο

Ένα από τα πιο χρήσιμα αρωματικά φυτά που φυτεύουμε στον κήπο μας και ευδοκιμεί σε όξινο χώμα είναι και το δενδρολίβανο. Πολυετής θάμνος, πολύκλαδος και πυκνόφυλλος, με βελονοειδή φύλλα, το δεντρολίβανο φτάνει σε ανάπτυξη από ένα ως δύο μέτρα και εμφανίζει υπέροχα αρωματικά άνθη με απαλό μπλε χρώμα την περίοδο της άνοιξης και του καλοκαιριού. Eνδιαφέρον παρουσιάζει το έρπον δενδρολίβανο που αναπτύσσεται πλαγιόκλαδα και χρησιμοποιείται ως φυτό για εδαφοκάλυψη.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου

12. Δυόσμος

Ας πάμε τώρα και σε ένα βότανο με μοναδικό άρωμα, κατάλληλο για όξινα εδάφη, τον αγαπημένο μας δυόσμο, ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά της Μεσογείου που συναντάμε σχεδόν σε κάθε κήπο, αυλή και μπαλκόνι των ελληνικών σπιτιών. Το φυτό του δυόσμου είναι πολυετές και αειθαλές με τετράγωνους βλαστούς, πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη. Φυτεύεται σε συστάδες και ως μεμονωμένο φυτό ενώ επιλέγεται και ως κατάλληλο φυτό για βραχόκηπο μαζί με άλλα αρωματικά φυτά.

7 μυστικά για τη φροντίδα του δυόσμου
7 μυστικά για τη φροντίδα του δυόσμου

13. Θυμάρι

Συνεχίζοντας τη λίστα με τα ανθεκτικά βότανα της Μεσογείου που ευδοκιμούν σε όξινα εδάφη, πάμε και στο θυμάρι που συναντάμε άγριο στην ύπαιθρο και μπορούμε εύκολα να φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Πολυετής αρωματικός θάμνος χαμηλής ανάπτυξης, με έρπουσα και ορθόκλαδη ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος μέχρι 40 εκατοστά. το θυμάρι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα ως καρύκευμα στη μαγειρική.

θυμαρι καλλιεργεια
Θυμάρι: Συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

14. Λεβάντα

Κατάλληλη για όξινα εδάφη και η λεβάντα που λατρεύουμε για το υπέροχο άρωμα των λουλουδιών της και τις μοναδικές εντομοαπωθητικές ιδιότητες. Διαθέτει βλαστούς που ξεκινούν από τη βάση, με χαρακτηριστικά γκριζοπράσινα μακρόστενα ή λογχοειδή φύλλα και αρωματικά μωβ άνθη. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λεβάντας με πιο δημοφιλείς τη στενόφυλλη, την οδοντωτή (γαλλική λεβάντα), την πλατύφυλλη και την ισπανική λεβάντα. Ιδανικό φυτό για βραχόκηπους και για χαμηλές μπορντούρες.

7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της λεβάντας

15. Ματζουράνα

Και η ματζουράνα μέσα στον κατάλογο για όξινα εδάφη, το πολυετές αρωματικό και φαρμακευτικό φυτό που φυτρώνει σε ημιορεινά και ορεινά μέρη των χωρών της Μεσογείου. Με ανάπτυξη που φτάνει περίπου το μισό μέτρο, η ματζουράνα χαρακτηρίζεται από όρθιους βλαστούς, μικρά στρογγυλά φύλλα σταχτοπράσινου χρώματος και μικρά ασπρορόδινα άνθη που εμφανίζονται στις άκρες των βλαστών. Μπορεί να φυτευτεί στον κήπο, σε βραχόκηπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι.

7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας
7 μυστικά για τη φροντίδα της ματζουράνας

16. Φασκόμηλο

Κλείνοντας τη λίστα των αρωματικών φυτών που είναι κατάλληλα για όξινα εδάφη, φτάνουμε στο φασκόμηλο, τον πολυετή θάμνο, μέτριου ρυθμού ανάπτυξης, που φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών. Τα φύλλα του φασκόμηλου είναι στενόμακρα δερματώδη και έχουν συνήθως λευκοπράσινο ή γκριζοπράσινο χρώμα, αν και υπάρχουν ποικιλίες φασκόμηλου με πράσινα ή μπλε φύλλα. Το φασκόμηλο ανθίζει από Μάιο ως τον Ιούνιο και φέρει πολύ χαρακτηριστικά αρωματικά μωβ άνθη με σημαντική καλλωπιστική αξία.

Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Συμβουλές για την καλλιέργεια του φασκόμηλου
Διαφήμιση

γ) Καρποφόρα δέντρα και θάμνοι ανθεκτικά σε όξινα εδάφη

Έχουμε αρκετές επιλογές σε θάμνους που δίνουν νόστιμους καρπούς, καθώς επίσης σε καρποφόρα δέντρα για καλλιέργεια σε όξινο έδαφος.

16. Aβοκάντο

Το αβοκάντο είναι ένα αειθαλές, τροπικό, καρποφόρο δέντρο που τα τελευταία χρόνια αποκτά όλο και περισσότερους φανατικούς θαυμαστές καλλιεργείται σε όξινο pH εδάφους μεταξύ 5,0-7,0. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αβοκάντο για να φυτέψουμε στον κήπο μας, άλλες ψηλές ορθόκλαδες κι άλλες χαμηλότερες με πλαγιόκλαδη ανάπτυξη. Οι καρποί του αβοκάντο μπορεί να έχουν σφαιρικό, ωοειδές ή κωνικό σχήμα και χρώμα που ξεκινά από κίτρινο και διαβαθμίζεται μέχρι σκούρο πράσινο.

Καλλιέργεια αβοκάντο
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

17. Kαρυδιά

Και η καρυδιά το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που λατρεύουμε για τα καρύδια, ευδοκιμεί σε όξινο pH εδάφους μεταξύ 5,0-8,0. Η καρυδιά μας προσφέρει την καρυδόψιχα που λαμβάνεται από το εσωτερικό των καρπών της και είναι ιδιαίτερα γευστική όταν τρώγεται αποξηραμένη ή ακόμα και φρέσκια. Το δέντρο της καρυδιάς έχει καταγωγή από τη νότια Ασία και είναι ταχείας ανάπτυξης που μπορεί να φτάσει σε ύψος μέχρι τα 30 μέτρα. Την περίοδο του χειμώνα, η καρυδιά χάνει τα φύλλα της.

10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς
https://www.mistikakipou.gr/karidia-kalliergeia/10 μυστικά για την καλλιέργεια της καρυδιάς

18. Kαστανιά

Η καλλιέργεια της καστανιάς χρειάζεται όξινο χώμα με pΗ γύρω στο 5 – 6 για να ευδοκιμήσει και να αναπτυχθεί. Αιωνόβιο φυλλοβόλο καρποφόρο δέντρο, η καστανιά φτάσει σε ανάπτυξη μέχρι και ύψος 30 μέτρων. Διαθέτει χαρακτηριστικό κόκκινο-καφέ κορμό και οδοντωτά φύλλα με στενόμακρο ή οβάλ σχήμα. Ο καρπός του κάστανου βρίσκεται μέσα σε ένα αγκαθωτό σκληρό περίβλημα που ανοίγει κατά την ωρίμανση των καρπών. Τα κάστανα τρώγονται βραστά ή ψητά ενώ γίνονται κι εξαιρετικό αλεύρι.

Καλλιέργεια καστανιάς
12 μυστικά για την καλλιέργεια της καστανιάς

19. Μπανανιά

Κι ένα αγαπημένο τροπικό φυτό είναι στον κατάλογο μας, η μπανανιά που λατρεύουμε για τους εξωτικούς καρπούς της, καθώς μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά όξινα χώματα με pH εδάφους μεταξύ 5,5-6,5. Καρποφόρο φυτό με πελώρια καταπράσινα φύλλα με μήκος μέχρι και 3 μέτρα, που αναπτύσσονται πάνω στην κορυφή του κορμού. Η μπανανιά σχηματίζει πλούσια ανθοφορία μέσα στο καλοκαίρι και μας χαρίζει το χαρακτηριστικό τσαμπί με τις λαχταριστές και θρεπτικές μπανάνες.

μπανανια καλλιεργεια φυτευση
Μπανανιά: 12 μυστικά για την καλλιέργεια

20. Πορτοκαλιά

Ας πάμε και στην πορτοκαλιά, το δημοφιλέστερο εσπεριδοειδές δέντρο στον κόσμο που μπορεί να ευδοκιμήσει σε όξινο pH εδάφους μεταξύ 5,5-7,5. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες πορτοκαλιάς για να φυτέψουμε στον κήπο και να απολαύσουμε τους ζουμερούς καρπούς της, για τους δροσερούς φρέσκους χυμούς και βέβαια για το γλυκό του κουταλιού που φτιάχνουμε με την φλούδα του. Για να μας δώσουν πλούσια παραγωγή, οι πορτοκαλιές χρειάζονται ήπιες δροσερές συνθήκες.

Καλλιέργεια πορτοκαλιάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς

21. Βατόμουρο

Συνεχίζουμε με το βατόμουρο, τον αγαπημένο καρποφόρο θάμνο που μας χαρίζει τους υπέροχους νόστιμους καρπούς του με την εξαιρετική διατροφική αξία. Και το βατόμουρο φυτεύεται σε pH εδάφους μεταξύ 5,5-6,5. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες βατόμουρου, άλλες που έχουν ορθόκλαδη ανάπτυξη και κάποιες που έχουν περισσότερο έρπουσα ανάπτυξη. Η καλλιέργεια του βατόμουρου ευδοκιμεί καλύτερα σε δροσερά κλίματα και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

6 μυστικά για την καλλιέργεια βατόμουρου
6 μυστικά για την καλλιέργεια βατόμουρου

22. Λαγοκέρασο

Και το λαγοκέρασο προτιμά όξινο έδαφος με pH μεταξύ 5,5-6,5 για να δώσει την πλούσια και θρεπτική καρποφορία του. Το λαγοκέρασο είναι καρποφόρος θάμνος με αγκάθια, που φτάνει σε ύψος 1-2 μέτρα ενώ οι καρποί του είναι στρογγυλοί, σχετικά μαλακοί με μεγαλύτερο μέγεθος από τα φραγκοστάφυλα, με πολύ ευχάριστη υπόξινη και νόστιμη γεύση. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες λαγοκέρασου για να φυτέψουμε με διαφορετικό χρώμα καρπών από κόκκινο, πράσινο μέχρι και κίτρινο χρώμα καρπών.

Λαγοκέρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα
Λαγοκέρασο, καλλιέργεια σε κήπο και σε γλάστρα

23. Μύρτιλο

Σε όξινο χώμα με χαμηλό pH εδάφους μεταξύ 4,0-5,5 καλλιεργείται και το μύρτιλο, ο αγαπημένος καρποφόρος θάμνος που δίνει μικρούς καρπούς με έντονο μπλε χρώμα και μοναδική γεύση. Το μύρτιλο αναπτύσσεται σε ύψος 1-2 μέτρων και δημιουργεί πλούσια βλάστηση ενώ την περίοδο του χειμώνα χάνει τα φύλλα του. Οι καρποί του μύρτιλου ωριμάζουν τους καλοκαιρινούς μήνες και θεωρούνται υπερτροφή (superfood) καθώς διαθέτουν υψηλή διατροφική αξία.

μυρτιλο φυτευση καλλιεργεια
Μύρτιλο, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

24. Σμέουρο

Κατάλληλο για όξινα εδάφη είναι και το σμέουρο, το άγριο φρούτο του δάσους κι ένα από τα πιο αγαπημένα μούρα που μπορούμε να φυτέψουμε στον κήπο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι. Υπάρχουν μονόφορες ποικιλίες σμέουρου που καρποφορούν το καλοκαίρι, καθώς και δίφορες ποικιλίες που καρποφορούν καλοκαίρι και φθινόπωρο. Τα σμέουρα τρώγονται φρέσκα και έχουν πλούσια έντονη γεύση, ενώ αξιοποιούνται για μαρμελάδες καθώς και για την παρασκευή λικέρ.

Καλλιέργεια σμέουρου σε κήπο και σε γλάστρα
Καλλιέργεια σμέουρου σε κήπο και σε γλάστρα

25. Φραγκοστάφυλο

Κλείνουμε τον κατάλογο των καρποφόρων θάμνων που ευδοκιμούν σε όξινα εδάφη με pH μεταξύ 5,5-7, με το φραγκοστάφυλο. Φτάνει σε ύψος το 1-1,5 μέτρο και φέρει χαρακτηριστικά φύλλα τριγωνικού σχήματος με χνούδι στην κάτω επιφάνεια. Υπάρχουν τρία βασικά είδη με μαύρους, κόκκινους και λευκούς καρπούς που συγκομίζονται μέσα στο καλοκαίρι και τα απολαμβάνουμε δροσερά φρέσκα ή ως αποξηραμένους καρπούς ή για την παρασκευή χυμών, μαρμελάδων και ποτών.

7 μυστικά για καλλιέργεια φραγκοστάφυλου
7 μυστικά για καλλιέργεια φραγκοστάφυλου
Διαφήμιση

δ) Λαχανικά για καλλιέργεια σε όξινα εδάφη

Κι θέλουμε να φυτέψουμε τον λαχανόκηπο μας σε όξινο εδάφος, έχουμε αρκετές επιλογές σε λαχανικά και μυρωδικά για να καλλιεργήσουμε.

26. Αγγούρι

Ξεκινάμε τη λίστα των λαχανικών που ευδοκιμούν σε σχετικά όξινο έδαφος με την καλλιέργεια του αγγουριού που ξεκινάει με φύτευση την περίοδο της άνοιξης για να συγκομίσουμε τους καρπούς μέσα στο καλοκαίρι. Ετήσιο, ποώδες φυτό, η αγγουριά διαθέτει βλαστούς μεγάλου μήκους που έρπουν ή αναρριχώνται φτάνοντας μέχρι 3 μέτρα, καθώς επίσης κίτρινα αρσενικά και θηλυκά άνθη. Οι καρποί της αγγουριάς είναι στενόμακροι και διαφορετικού μεγέθους ανάλογα την ποικιλία που καλλιεργούμε.

Καλλιέργεια αγγουριού
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αγγουριού

27. Αντίδι

Συνεχίζουμε τον κατάλογο των ανθεκτικών λαχανικών σε όξινα εδάφη με το αντίδι, ένα από τα αγαπημένα και πιο νόστιμα φυλλώδη λαχανικά που φυτεύουμε στον κήπο μας, συνήθως το φθινόπωρο, και απολαμβάνουμε σε υπέροχες ζεστές σαλάτες. Τα αντίδια έχουν μία ιδιαίτερη και ήπια πικρή γεύση, καθώς επίσης διαθέτουν και υψηλή διατροφική αξία. Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, σε βιταμίνες και σε αντιοξειδωτικές ουσίες.

Αντίδι καλλιέργεια
Αντίδια, 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

28. Μαϊντανός

Και ο μαϊντανός, ένα από τα αγαπημένα μυρωδικά που καλλιεργούμε στον κήπο και σε γλάστρα ευδοκιμεί σε όξινο χώμα, με pH μεταξύ 4,5-7,0. Αν και φυτό ψυχρής εποχής που προτιμά το δροσερό κλίμα, φυτεύεται όλες τις εποχές του χρόνου. Ξεχωρίζει για τα υπέροχα αρωματικά φύλλα που τα κόβουμε φρέσκα για να τα χρησιμοποιήσουμε σε σαλάτες, σε πίτες αλλά και σε ξεχωριστές συνταγές μαγειρικής. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαϊντανού που διαχωρίζονται σε πλατύφυλλες και σε σγουρόφυλλες.

μαιντανος καλλιεργεια φυτεμα
Μαϊντανός, συμβουλές για φύτευση και καλλιέργεια

29. Πατάτα

Η καλλιέργεια της πατάτας μπορεί να ευδοκιμήσει σε σχετικά όξινο έδαφος με pH μεταξύ 5,5-7,0. Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες πατάτας που κυκλοφορούν στην αγορά και μπορούμε να επιλέξουμε Η βασική εποχή που καλλιεργείται η πατάτα στην χώρα μας είναι η άνοιξη. Για την ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας, φυτεύουμε τις πατάτες στα τέλη του χειμώνα (Φεβρουάριο -Μάρτιο) στις νότιες περιοχές της χώρας και συγκομίζουμε στα τέλη της άνοιξης και στις αρχές καλοκαιριού.

Πατάτα καλλιέργεια
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πατάτας

30. Πεπόνι

Σε σχετικά όξινο pH εδάφους μεταξύ 5,5-6,5 γίνεται και η καλλιέργεια του πεπονιού, τόσο στον κήπο ή σε θερμοκήπια από επαγγελματίες καλλιεργητές. Υπάρχουν αρκετές νόστιμες, γλυκιές και αρωματικές ποικιλίες πεπονιού, ντόπιες, παραδοσιακές αλλά και εξωτερικού για να καλλιεργήσουμε και να απολαμβάνουμε κάθε καλοκαίρι. Εκτός από τη νόστιμη γεύση και το πλούσιο άρωμα, το πεπόνι έχει και σημαντική διατροφική αξία καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.

Καλλιέργεια πεπονιού
9 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια πεπονιού

31. Πιπεριά

Ας πάμε και στην πιπεριά, το αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό που ευδοκιμεί και δίνει καλύτερη απόδοση καρπών σε σχετικά όξινο pH εδάφους μεταξύ 5,5 -7,0. Η καλλιέργεια της πιπεριάς φτάνει σε ύψος περίπου 1 μέτρου και, ανάλογα την ποικιλία, σχηματίζει καρπούς σε διάφορα σχήματα, από στενόμακρα μέχρι πιο στρογγυλά με έντονα χρώματα όπως πράσινο, κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο. Αν δεν έχουμε διαθέσιμο κήπο, μπορούμε να κάνουμε καλλιέργεια πιπεριάς σε γλάστρα στο μπαλκόνι. 

Καλλιέργεια πιπεριάς
10 μυστικά για την καλλιέργεια της πιπεριάς

32. Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα

Και το σέλινο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της ελληνικής κουζίνας που χρησιμοποιείται σε πλήθος νόστιμων φαγητών μπορεί να καλλιεργηθεί σε σχετικά όξινα εδάφη. Οι ποικιλίες σέλινου, ανάλογα το μέρος του φυτού για το οποίο καλλιεργούνται, χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, στις φυλλώδεις ποικιλίες που έχουν πλούσια βλάστηση φυλλώματος και στις ριζώδεις ποικιλίες που έχουν μικρότερη ανάπτυξη του υπέργειου μέρους του φυτού και μεγαλύτερη ανάπτυξη ρίζας.

Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα
Σέλινο, σέλερι, σελινόριζα: 10 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια

33. Σκόρδο

Και για το τέλος του καταλόγου με τα ανθεκτικά λαχανικά σε όξινα εδάφη, το σκόρδο, το δημοφιλές κηπευτικό που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα. με την πικάντικη γεύση και το έντονο άρωμα Εκτός από τους ξερούς βολβούς που αναπτύσσει μέσα στο έδαφος, το σκόρδο καλλιεργείται και για τα στενόμακρα λεπτά φύλλα του που θυμίζουν φύλλα κρεμμυδιού. Υπάρχουν αρκετές ντόπιες και παραδοσιακές ποικιλίες σκόρδου με διαφορετικά χαρακτηριστικά για να φυτέψουμε.

σκορδο καλλιεργεια
Σκόρδο: Καλλιέργεια στον κήπο και σε γλάστρα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ