Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Άλλοι τη λένε γλυσίνα, άλλοι γλυσίνια, μέχρι και γλυτσίνια θα την ακούσουμε! Όπως και να την πει κανείς, ένα είναι το σίγουρο. Η γλυσίνα είναι φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές κρεμαστές ταξιανθίες, σε μορφή τσαμπιού.
Τα άνθη της γλυσίνας έχουν ένα απαλό άρωμα και εμφανίζονται σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, την εποχή Απριλίου – Μαΐου, ενώ μπορεί να παρουσιάσει μια μικρότερη δεύτερη ανθοφορία στα μέσα του Ιουνίου.
Με καταγωγή από την Κίνα, η γλυσίνα αναφέρεται σαν ένα από τα αρχαιότερα ανθισμένα δέντρα. Καθώς διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και σχηματίζει πλούσιο φύλλωμα για σκίαση, τι καλύτερο να διαλέξουμε για την δημιουργία φράχτη, πέργολας και κρεβατίνας.
1. Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί η γλυσίνα;
Η γλυσίνα ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Για τη φύτευση της γλυσίνας χρειάζόμαστε σημείο με αρκετό ήλιο για να μπορέσει μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση.
Η γλυσίνα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα, όμως η ανάπτυξη της δε θα είναι το ίδιο έντονη. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης της γλυσίνας, σε χώμα ή σε γλάστρα, είναι η περίοδος του φθινόπωρου και της άνοιξης.
2. Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η γλυσίνα;
Η γλυσίνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, εκτός από την περίοδο της ανθοφορίας, όπου οι ανάγκες της γίνονται μεγαλύτερες για να έχει πολλά άνθη.
Η γλυσίνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση και αρκεί μια βασική λίπανση την άνοιξη με κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης. Όταν είναι φυτεμένη στο χώμα, σε πολλές περιπτώσεις η γλυσίνα δεν λιπαίνεται καθόλου.
3. Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γλυσίνα;
Καθώς η ανάπτυξη της γλυσίνας είναι ταχύτατη, το ετήσιο κλάδεμα είναι αναγκαίο. Κλαδεύουμε την γλυσίνα δραστικά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αραιώνοντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ώστε να δημιουργηθούν δυνατοί και υγιείς βλαστοί την άνοιξη.
Ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας γίνεται με καταβολάδες ή με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα που λαμβάνονται στις αρχές του καλοκαιριού. Η φύτευση σπόρου της γλυσίνας είναι καλύτερο να αποφεύγεται, καθώς το νέο φυτό δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυτό από το οποίο προέρχεται ο σπόρος.
4. Κι ένα μυστικό για την γλυσίνα
Τα άνθη της γλυσίνας σερβίρονται και στο πιάτο μας! Μια ξεχωριστή συνταγή σε γλυκό του κουταλιού, προερχόμενη από την γειτονική Τουρκία, γίνεται με το άνθος της γλυσίνας. Μοναδικό άρωμα και υπέροχη γεύση!
Καλησπέρα σας!
Έχω φυτέψει από το Φλεβάρη κάποιους σπόρους γλυσινιας.επιασαν οι δύο τελικά και τελευταία ο ένας δεν άντεξε. Ο τελευταίος έχει μεγαλώσει κάπως αλλά βλέπω τα φύλλα κιτρίνισαν τελευταία.και δεν μεγαλώνει τόσο τώρα. Την έχω σε αρκετά μεγάλη ζαρντινιέρα
Μήπως φταίει που πιάσαν τα μεγάλα κρύα? Επίσης δίπλα έχω τρεις ιβισκους των οποίων τα φύλλα από τα κρύα έχουν ‘μαρουλιασει’ και κοιτάνε προς τα κάτω μαζί με τα μπουμπούκια! Τι μπορώ να κάνω? Θα τους βάλω αντιπαγετικες κουκούλες,υπάρχει κάτι άλλο να κάνω? Να κόψω τα μαραμένα φύλλα
Ευχαριστώ
Καλησπέρα Δώρα. Είναι φυσιολογικό καθώς η γλυσίνα είναι φυλλοβόλο φυτό και το χειμώνα με την παγωνιά κιτρινίζουν τα φύλλα της και σταδιακά πέφτουν.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!
Για τους ιβισκους μήπως έχετε κάποια συμβουλή? Διάβασα το σχετικό άρθρο στο μπλογκ αλλά με τα καμμένα φύλλα από την παγωνιά τι θα μπορούσα να κάνω?
Αρχικά, δες το άρθρο μας για την προστασία των φυτών από την παγωνιά. Κλάδεψε τον ιβίσκο στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα απομακρύνοντας καμμένα φύλλα και βλαστούς ώστε να αναβλαστήσει το φυτό σου.
Ευχαριστώ πολύ.θα το διαβάσω αμέσως!!
Καλημέρα και καλή χρονιά. Έχω κι εγώ από πολύ καιρό μια γλυτσίνια , την είχα δίπλα σε μια μυγδαλιά και είχε σκαρφαλώσει ψηλά, την ποτίζω κάθε φορά που το θυμάμαι, δηλαδή σπάνια, δεν έδειξε ποτέ ότι δίψαγε, αλλά ποτέ δεν άνθισε. Τώρα η μυγδαλιά δεν υπάρχει πια, την έκοψα την άνοιξη γιατί πρακτικά ήταν έτοιμη να πέσει, είχε γεράσει και ξεραινόταν, και έχω απλώσει τη γλιτσίνια πάνω στο φράχτη. Θα δω ποτέ τα πανέμορφα τσαμπιά των λουλουδιών της;
Καλησπέρα Βαγγέλη. Τώρα που έκοψες την αμυγδαλιά, ίσως έχει περισσότερη ηλιοφάνεια η γλυσίνα για να σου χαρίσει την ανθοφορία της. Κλάδεψε την στα τέλη του χειμώνα και πρόσθεσε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης.
Μια ερώτηση ακόμα, πόσο χαμηλά την κλαδεύω; Σ’ ευχαριστώ.
Καλησπέρα Βαγγέλη. Κάνεις αραίωμα των βλαστών, δεν την κλαδεύεις πολύ χαμηλά.
Το 1994 φύτεψα μια γλυσίνα (σαλκίμι) στον ανατολικομεσημβρινό κήπο στο τετραώροφο σπίτι μου στην Πλάκα. Έκτοτε αναπτύχθηκε, σκαρφάλωσε σε ύψος 15 μέτρων, σκέπασε τις πέργκολες σε βεράντες και ταράτσα, αλλά ποτέ δεν έβγαλε πάνω από 5 ή 10 άνθη (!). Μας σκιάζει, μας δροσίζει, αλλά την άνοιξη μας αφήνει να ζηλεύουμε τις ολάνθιστες γλυσίνες της γειτονιάς… Τα ίδια και στο Πήλιο, σε υψόμετρο 550 μέτρων, από το 2004, ηλιόλουστη, αλλά με πτωχή ανθοφορία. Του Πηλίου κλαδεύεται συστηματικά, της Αθήνας λίγο. Ποτίζονται με αυτόματο δίκτυο. Τι φταίει;
Καλημέρα Γιάννη. Πρόσεχε, να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί μπορεί να οφείλεται σε αυτό που δεν ανθίζει η γλυσίνα. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας.
Καλησπερα, διαβασα ολες τις απαντησεις παραπανω, οποτε δυο διευκρινίσεις θα θελα. Ποτε βαζουμε το υγρο λιπασμα ανθοφοριας και ποσο αποτιστη να την αφήσουμε, να στεγνωνει εντελως η γλαστρα της? Και μια ξεχωριστη ερωτηση: διαβασα ειναι φυλλοβολο. Επειδη την εχω απο την ανοιξη, τι να περιμενω τωρα που θ αρχισουν τα κρυα, θα μεινει γυμνο ή απλως θ αραιωσει. Γιατι βλεπω να κιτρινιζουν φυλλα και δεν ξερω αν ειναι απο πολυ νερο που ειπατε ή κατι φυσιολογικο λογω φθινοπώρου. Σας ευχαριστώ!
Καλημέρα Στέλλα. Αυτή την περίοδο, μέσα στο φθινόπωρο, πότιζε μία φορά την εβδομάδα την γλυσίνα. Σταδιακά από τα τέλη φθινοπώρου τα φύλλα της γλυσίνας κιτρινίζουν και πέφτουν. Υγρό λίπασμα ανθοφορίας μπορείς να βάλεις από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού και να επαναλαμβάνεις κάθε 2-3 εβδομάδες.
Γεια σας. Εχω γλυσινια ενα χρονο. Πρεπει να ειναι 5 χρονων. Δεν εχει ανθισει, αν και ειναι σε πρωινη ηλιολουστη θεση. Μεσα στον Ιουλιο αρχισε να ξεραινονται τα φυλλα της. Τι φταιει; Εχω και ενα δεντρακι νυχτολουλουδο. Και αυτο δεν ανθισε. Τι να κανω; Ευχαριστω.
Καλημέρα Ελισάβετ.Και για τη γλυσίνα και για το νυχτολούλουδο, η ξήρανση των φύλλων καθώς και το γεγονό ςπως δεν άνθισαν μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.
Καλησπέρα! Έχω μία wisteria εδώ κι ένα χρόνο σε γλάστρα! Από σπορο. Ενώ έχει ανάπτυξη και βγάζει φύλλα δεν έχει καθόλου άνθη! Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;
Καλησπέρα Ελένη. Βάλε την γλυσίνα (βιστέρια) σε ηλιοφανές μέρος, μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει σταδιακά τα υπέροχα λουλούδια της.
Έχω και εγώ εδώ και 6 χρόνια σε γλάστρα σε μπαλκόνι αναπτύσσεται αλλά δεν βγάζει ανθεί ποτέ Όταν την πήρα είχε ανθοφορία Τώρα γιατί ;
Καλησπέρα Εύα. Πιθανότατα θέλει περισσότερη ηλιοφάνεια η γλυσίνια σου για να έχει ανθοφορία και ίσως μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πρόσεχε επίσης να μην ποτίζεις υπερβολικά ενώ είναι σημαντικό να προσθέσεις και λίπασμα ανθοφορίας.
Γειά σας
Μπράβο σας για το πολύ οργανωμένο και βοηθητικό σάιτ που έχετε κάνει για όλους εμάς που αγαπάμε τα φυτά και χρειαζόμαστε βοήθημα να έχετε καλή δύναμη σε ότι κάνετε
Έχω μια Γλυσινια λευκή 8 χρόνια πέρση έβγαλε μονο 2 άνθη φέτος κανένα είναι σε ανατολική θέση απο το Μεσημέρη και μετα δε την βλέπει ο ήλιος.
Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να ανθίζει;
Ευχαριστώ.
Καλησπέρα Ελευθερία και σε ευχαριστόύμε για τα καλά σου λόγια.
Θέλει αρκετή ηλιοφάνεια για να έχει πλούσια ανθοφορία η γλυσίνα. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει περισσότερα λουλούδια.