Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Γλυσίνα, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με πανέμορφα κρεμαστά λουλούδια σε μορφή τσαμπιού που δημιουργούν ένα μοναδικό αισθητικό αποτέλεσμα.

Γνωστή επίσης ως γουιστέρια ή γλυτσίνια, η γλυσίνα έχει την ικανότητα να αναρριχάται και να απλώνεται πολύ γρήγορα, καλύπτοντας μεγάλες επιφάνειες με την πλούσια ανθοφορία της. Υπάρχουν διάφορα είδη γλυσίνας, με πιο γνωστή στην χώρα μας την κινέζικη γλυσίνα (Wisteria sinensis).

Η γλυσίνα ανθίζει μέσα στην άνοιξη με εντυπωσιακά κρεμαστά άνθη σε υπέροχες αποχρώσεις του βιολετί, του μωβ και του μπλε. Τα λουλούδια της γλυσίνας διαρκούν για 3-4 εβδομάδες, χαρίζοντάς μας ένα γλυκό απαλό άρωμα.

Διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική. Η γλυσίνα σχηματίζει δυνατό ριζικό σύστημα που της επιτρέπει αναπτύσσεται σε μεγάλο ύψος και αποστάσεις που φτάνουν τα 20 μέτρα.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα επεκτατικό φυτό, ιδανικό για να αναπτυχθεί πάνω σε πέργκολα ή σε φράκτη. Ως φυλλοβόλο φυτό, η γλυσίνα χάνει τα φύλλα της την περίοδο του χειμώνα.

Ας δούμε αναλυτικά τι προσέχουμε κατά τη φύτευση της γλυσίνας, μαζί με χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα της, ώστε να απολαμβάνουμε την υπέροχη ανθοφορία της για πολλά χρόνια.

Διαφήμιση

1. Τι σημεία επιλέγουμε για τη φύτευση της γλυσίνας;

Αρχικά, πρέπει επιλέγουμε προσεκτικά το σημείο που φυτεύουμε τη γλυσίνα. Αποφεύγουμε να τη φύτευση της γλυσίνας σε σημεία πολύ κοντά στο σπίτι ή σε τοίχους, καθώς το ριζικό σύστημα της γλυσίνας είναι σκληρό και μπορεί να κάνει ζημιά.

Φροντίζουμε να τη στηρίζουμε σε κάποια ισχυρή μεταλλική ή ξύλινη κατασκευή για φράκτη ή πέργκολα. Το βάρος του φυλλώματος και των ανθισμένων λουλουδιών της γλυσίνας δεν είναι αμελητέο και μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στήριξης.

Η γλυσίνα αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία με αρκετό ήλιο, όπου μας μας χαρίζει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους.

Αν και μπορεί να φυτευτεί στους περισσότερους τύπους εδαφών, η γλυσίνα προτιμά εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Μπορεί να φυτευτεί και σε γλάστρα, παρουσιάζοντας σχετικά περιορισμένη ανάπτυξη.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της γλυσίνας, σε χώμα ή σε γλάστρα, είναι την περίοδο του φθινόπωρου ή στις αρχές της άνοιξης πριν ξεκινήσει η ανθοφορία της.

Γλυσίνα σε φράχτη
Τα εντυπωσιακά λουλούδια της γλυσίνας σε φράχτη

2. Πόσο συχνά θέλει πότισμα και λίπανση η γλυσίνα;

Η γλυσίνα σχηματίζει βαθύ ριζικό σύστημα που της επιτρέπει να αντέχει ακόμα και χωρίς να την ποτίζουμε. Μεγαλύτερες ανάγκες σε νερό, παρουσιάζει κατά την περίοδο της άνοιξης, καθώς το πότισμα είναι απαραίτητο για να μας δώσει πλούσια ανθοφορία.

Ποτίζουμε λοιπόν από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Σχετικά με τις ανάγκες της σε θρεπτικά στοιχεία, όταν είναι φυτεμένη στο χώμα, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν χρειάζεται να βάλουμε καθόλου λίπασμα εκτός αν το έδαφος είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά.

Για φυτά γλυσίνας που βρίσκονται σε άγονο έδαφος ή για τη γλυσίνα που έχουμε σε γλάστρα, στις αρχές της άνοιξης, καλό είναι να βάζουμε πλήρες λίπασμα για να ενισχύσουμε την βλάστηση και την ανθοφορία της.

3. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη γλυσίνα;

Η γλυσίνα είναι ανθεκτικό φυτό που δύσκολα προσβάλλεται από ασθένειες και έντομα και δεν χρειάζεται να παίρνουμε προληπτικά μέτρα για την προστασία της.

Αν δούμε ασπρίσματα στο φύλλωμα της που προκαλούνται από την ασθένεια του ωιδίου, ψεκάζουμε το φύλλωμα της με σκεύασμα χαλκού. Σε ήπια προσβολή, μπορούμε να ψεκάσουμε με ένα αυτοσχέδιο διάλυμα που φτιάχνουμε ανακατεύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα σε ένα λίτρο νερό.

Σε περίπτωση που παρατηρήσουμε στα φύλλα της γλυσίνας μελίγκρα, κάμπιες ή κάποιο άλλο έντομο, χρησιμοποιούμε σκευάσματα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο.

4. Ποια εποχή και πώς κλαδεύουμε τη γλυσίνα;

Το κλάδεμα είναι η πιο σημαντική καλλιεργητική φροντίδα της γλυσίνας και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, καθώς η ανάπτυξη του φυτού είναι ταχύτατη και πολύ επεκτατική.

Κλαδεύουμε λοιπόν την γλυσίνα δραστικά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, την περίοδο του ληθάργου, διατηρώντας τον κεντρικό κορμό που έχουμε διαμορφώσει μέχρι το επιθυμητό ύψος και κόβουμε τους πλευρικούς βλαστούς σε μήκος 30-40 εκατοστών.

Παράλληλα, αραιώνουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ώστε να δημιουργηθούν δυνατοί και υγιείς πλευρικοί βλαστοί την άνοιξη.

Την περίοδο της άνοιξης που η ανάπτυξη της γλυσίνας είναι πολύ έντονη, αφαιρούμε όλους τους λαίμαργους βλαστούς από τη βάση και κόβουμε κάποιους πλευρικούς βλαστούς για να περιορίσουμε την ανάπτυξη της.

5. Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γλυσίνας εύκολα και οικονομικά για να φυτέψουμε στον κήπο μας και να χαρίσουμε σε αγαπημένα μας πρόσωπα.

Η γλυσίνα πολλαπλασιάζεται με σπόρο, με μοσχεύματα και με καταβολάδες. Παρακάτω, περιγράφουμε αναλυτικά τους τρόπους πολλαπλασιασμού της γλυσίνας.

 • Πολλαπλασιασμός της γλυσίνας με σπόρο

Την περίοδο της άνοιξης, τοποθετούμε τους σπόρους της γλυσίνας σε νερό για 12 ώρες και στη συνέχεια τους φυτεύουμε στο χώμα ή σε γλάστρες. Μετά από 2-3 εβδομάδες, οι σπόροι θα βλαστήσουν. Ωστόσο, η ανάπτυξη του φυτού από σπόρο είναι πολύ αργή και θα χρειαστεί να περάσουν μέχρι και 10 χρόνια για να ξεκινήσει η ανθοφορία του.

Ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας με μοσχεύματα είναι αρκετά πιο γρήγορος, καθώς τα φυτά που δημιουργούμε μας δίνουν ανθοφορία μετά από 3-4 χρόνια.

Μέσα στο καλοκαίρι, παίρνουμε τμήματα βλαστών μήκους 15-20 εκατοστών και τα βάζουμε σε γλαστράκια φυτωρίου στα οποία έχουμε βάλει φυτόχωμα και περλίτη σε αναλογία 2:1. Διατηρούμε τα μοσχεύματα σε δροσερό περιβάλλον για να ριζώσουν και στις αρχές της άνοιξης τα μεταφυτεύουμε στον κήπο μας.

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
 • Πολλαπλασιασμός γλυσίνας με καταβολάδες

Αντίστοιχα εύκολα και γρήγορα, μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά γλυσίνας με την μέθοδο των καταβολάδων.

Την περίοδο του καλοκαιριού, επιλέγουμε ένα εύκαμπτο βλαστό από το φυτό της γλυσίνας. Τον λυγίζουμε προς το έδαφος και τον τοποθετούμε μερικά εκατοστά μέσα στο χώμα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μία πέτρα πάνω στο χώμα για εξασφαλίσουμε ότι ο βλαστός δε θα ξεσκεπαστεί.

Αφού περάσει ο χειμώνας, ο βλαστός της γλυσίνας θα έχει σχηματίσει ρίζες. Μέσα στην άνοιξη, μπορούμε να τον αποκόψουμε από το αρχικό φυτό και να μεταφυτεύσουμε το καινούργιο φυτό στην οριστική του θέση.

6. Κι ένα μυστικό για τη γλυσίνα

Τα λουλούδια και οι σπόροι της γλυσίνας περιέχουν τοξικές ουσίες που όταν φαγωθούν από κατοικίδια και μικρά παιδιά μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία. Αν έχουμε κατοικίδια στον κήπο, φροντίζουμε να τα κρατάμε μακριά από τη γλυσίνα για να μη μασήσουν και καταπιούν μέρη του φυτού.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (43)

 1. Γιώργης
  31/03/2024

  Καλησπέρα. Έχω και εγώ το ίδιο πρόβλημα με τους υπόλοιπους, δεν ανθίζει με το τίποτα. Την έχω 3 χρόνια κάτω στο έδαφος με όλο τον ήλιο της ημέρας. Της βάζω λίπασμα και πάρα πολύ σίδηρο αλλά τίποτα. Από πότισμα της βάζω 2 φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι και μια τώρα την άνοιξη γιατί δεν έχει βγάλει τόσες ρίζες για να πάει βαθιά. Τι άλλο μπορεί να φταίει; Το ph;

  • Μείωσε το πότισμα κάθε 15 μέρες και μην βάζεις άλλο λίπασμα για να δούμε αν θα βγάλει ανθοφορία.

   • Έλενα Νικολαϊδου
    01/05/2024

    Καλησπερα σας, εχω στο ρετιρέ γλυσινα κ δυστυχώς δεν εχει ανθοφορησει αλλα αντιμετωπιζω κ το εξής προβλημα. Εξω ακριβώς απ τ μπαλκονι εχει εναν πλατανο κ απο κει υποψιάζομαι οτι καποιο εντομο τρώει τα φύλλα της γλυσινας.Ισως καποια βρωμουσα.Δεν την εχω πετύχει στη γλαστρα μέχρι τώρα.Εχει κανει τα φύλλα δαντελα. Είχα ψεκασει με σαπουνονερο αλλα ματαιος κοπος.Βρισκω ολο κ περισσότερα φύλλα ετσι.Τι μου προτεινετε;Σας ευχαριστω

 2. Ματθίλδη
  08/05/2023

  Καλημέρα μία ειναι κατω από την pergola εδώ κσι μερικά χρόνια και ενώ έχει αναπτυχθεί πολύ ωραία ακόμσ δεν έχει σνθοφορήσει
  Η σλλη σε γλάστρα έξω από την pergola την έχουμε σχεδόν ένα χρόνο. Εβγσλε φύλλα αλλά όχι σνθη, και οι δύο είναι σε γλάστρες, μια μεγάλη κάτω απο την pergola και η άλλη σε μικρη.

 3. Τζινα
  22/04/2023

  Καλησπέρα σας. Θα μπορούσατε να μου πείτε και μένα για τον γλυτσινο που είχα φυτεμένο δίπλα σε πεύκο επί 5 χρόνια και εντελώς ξαφνικά ξεράθηκε. Και φυσικά δεν είχαμε δει το άνθος του. Ήλιος δεν υπήρχε πολύς. Ευχαριστώ πολύ.

  • Σε περιβάλλον κάτω από πεύκα, δύσκολα επιβιώνουν φυτά όπως η γλυσίνα. Σε κάθε περίπτωση, χρειάζεται ηλιοφάνεια για να εμφανιστούν τα άνθη.

 4. Αλεξάνδρα
  25/04/2022

  Καλησπέρα ηθελα να κανω μια ερώτηση, ειναι καθολου ανθεκτική και ισως γρηγορα αναπτυσσόμενη; Γιατι δεν εχετε αναφέρει κατι. Ευχαριστω!!

 5. Εφη Σαλταμαρα
  26/07/2021

  Καλησπερα εχουν αρχιζει και κιτρινιζουν τα φυλλα σε σαλκιμι πιυ μεταφυτεψα στο χωμα στις αρχες της ανοιξης τι να κανω;

 6. Μαρία
  26/05/2021

  Έχω φυτέψει σπόρους γλυτσίνα εδώ και δύο μήνες, αλλά δεν έχει φυτρώσει τίποτα. Να ελπίζω ή όχι;

  Έχω βάλει και κλαδάκια με ορμόνη ριζοβολίας. Υπάρχει ελπίδα να πιάσει;

  • Καλησπέρα Μαρία. Ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας με σπόρους είναι αρκετά δύσκολος. Οι πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού της γλυσίνας με την μέθοδο των μοσχευμάτων (τα κλαδάκια) είναι αρκετά μεγαλύτερες ειδικά όταν έχουμε βάλει ορμόνη ριζοβολίας στα μοσχεύματα.

 7. Ελευθερία
  17/05/2021

  Καλημέρα
  Ευχαριστώ για την προηγούμενη απάντηση που μου δώσατε, θα φροντίσω να φτάσει στην ταράτσα και να έχει όλη μέρα ήλιο
  Οι ρίζες τις πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι για το σπίτι
  Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά σε παράπλευρους τοίχους ή μάντρες
  Ευχαριστώ

  • Καλημέρα Ελευθερία. Οι ρίζες της δεν είναι τόσο επικίνδυνες για τους τοίχους και τις μάντρες αλλά εξαπλώνονται αρκετά στον κήπο μας και πολλές φορές είναι πρόβλημα.

 8. Ντινα
  23/04/2021

  Αγαπητέ κυριε
  Θα ήθελα τη συμβουλή σας για μια καμέλια που έχουν γίνει καφέ ξερά πάνω από το μισό.φετος δεν άνθισε δεν πέταξε πετάγματα αλλα κ δεν ξερενεται.θα επιβιώσει;

  • Καλησπέρα Ντίνα.
   Κλάδεψε την καμέλια, και ψέκασε στη συνέχεια μα χαλκούχο διάλυμα. Πρόσθεσε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά.

 9. Έλενα
  13/04/2021

  Καλημέρα κύριε Λιονουδάκη, θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να σας ρωτήσω για την wisteria μου. Την αγόρασα το περασμένο φθινόπωρο και την μεταφύτεψα σε μεγάλη γλάστρα με αποστράγγιση. Έχουν πέσει τα φύλλα τον χειμώνα και δεν έχει όμως ξαναβγάλει μέχρι σήμερα. Ήξερα πως είναι ανοιξιάτικο φυτό. Μήπως έχει ξεραθεί;

 10. Δωρα
  20/01/2021

  Καλησπέρα σας!
  Έχω φυτέψει από το Φλεβάρη κάποιους σπόρους γλυσινιας.επιασαν οι δύο τελικά και τελευταία ο ένας δεν άντεξε. Ο τελευταίος έχει μεγαλώσει κάπως αλλά βλέπω τα φύλλα κιτρίνισαν τελευταία.και δεν μεγαλώνει τόσο τώρα. Την έχω σε αρκετά μεγάλη ζαρντινιέρα

  Μήπως φταίει που πιάσαν τα μεγάλα κρύα? Επίσης δίπλα έχω τρεις ιβισκους των οποίων τα φύλλα από τα κρύα έχουν ‘μαρουλιασει’ και κοιτάνε προς τα κάτω μαζί με τα μπουμπούκια! Τι μπορώ να κάνω? Θα τους βάλω αντιπαγετικες κουκούλες,υπάρχει κάτι άλλο να κάνω? Να κόψω τα μαραμένα φύλλα
  Ευχαριστώ

  • Καλησπέρα Δώρα. Είναι φυσιολογικό καθώς η γλυσίνα είναι φυλλοβόλο φυτό και το χειμώνα με την παγωνιά κιτρινίζουν τα φύλλα της και σταδιακά πέφτουν.

   • Δωρα
    21/01/2021

    Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση!

    Για τους ιβισκους μήπως έχετε κάποια συμβουλή? Διάβασα το σχετικό άρθρο στο μπλογκ αλλά με τα καμμένα φύλλα από την παγωνιά τι θα μπορούσα να κάνω?

 11. Βαγγέλης
  08/01/2021

  Καλημέρα και καλή χρονιά. Έχω κι εγώ από πολύ καιρό μια γλυτσίνια , την είχα δίπλα σε μια μυγδαλιά και είχε σκαρφαλώσει ψηλά, την ποτίζω κάθε φορά που το θυμάμαι, δηλαδή σπάνια, δεν έδειξε ποτέ ότι δίψαγε, αλλά ποτέ δεν άνθισε. Τώρα η μυγδαλιά δεν υπάρχει πια, την έκοψα την άνοιξη γιατί πρακτικά ήταν έτοιμη να πέσει, είχε γεράσει και ξεραινόταν, και έχω απλώσει τη γλιτσίνια πάνω στο φράχτη. Θα δω ποτέ τα πανέμορφα τσαμπιά των λουλουδιών της;

  • Καλησπέρα Βαγγέλη. Τώρα που έκοψες την αμυγδαλιά, ίσως έχει περισσότερη ηλιοφάνεια η γλυσίνα για να σου χαρίσει την ανθοφορία της. Κλάδεψε την στα τέλη του χειμώνα και πρόσθεσε πλήρες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης.

   • Βαγγέλης
    08/01/2021

    Μια ερώτηση ακόμα, πόσο χαμηλά την κλαδεύω; Σ’ ευχαριστώ.

   • Βαγγέλης
    29/04/2021

    Kαλησπέρα, είχα καιρό να επισκεφτώ τη σελίδα σου, εύχομαι σε όλους υγεία και καλό Πάσχα, φέτος τελικά η γλιτσίνια άνθισε για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 8-10 χρόνια, πρώτη φορά, θα έφταιγε η μυγδαλιά στα πόδια της οποίας την είχα φυτέψει όπως μου έλεγες. Μόνο που τώρα δεν υπάρχει το στήριγμα για πάει ψηλά και να πέφτει σαν καταρράχτης.

    • Καλησπέρα Βαγγέλη, χρόνια πολλά και σε σένα. Μπορείς να φτιάξεις μία κατασκευή με πλέγμα ή με ξύλα για να αναρριχηθεί η γλυσίνα.

 12. Γιάννης
  04/12/2020

  Το 1994 φύτεψα μια γλυσίνα (σαλκίμι) στον ανατολικομεσημβρινό κήπο στο τετραώροφο σπίτι μου στην Πλάκα. Έκτοτε αναπτύχθηκε, σκαρφάλωσε σε ύψος 15 μέτρων, σκέπασε τις πέργκολες σε βεράντες και ταράτσα, αλλά ποτέ δεν έβγαλε πάνω από 5 ή 10 άνθη (!). Μας σκιάζει, μας δροσίζει, αλλά την άνοιξη μας αφήνει να ζηλεύουμε τις ολάνθιστες γλυσίνες της γειτονιάς… Τα ίδια και στο Πήλιο, σε υψόμετρο 550 μέτρων, από το 2004, ηλιόλουστη, αλλά με πτωχή ανθοφορία. Του Πηλίου κλαδεύεται συστηματικά, της Αθήνας λίγο. Ποτίζονται με αυτόματο δίκτυο. Τι φταίει;

  • Καλημέρα Γιάννη. Πρόσεχε, να μην ποτίζεις υπερβολικά γιατί μπορεί να οφείλεται σε αυτό που δεν ανθίζει η γλυσίνα. Πρόσθεσε και υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 13. Στελλα
  29/09/2020

  Καλησπερα, διαβασα ολες τις απαντησεις παραπανω, οποτε δυο διευκρινίσεις θα θελα. Ποτε βαζουμε το υγρο λιπασμα ανθοφοριας και ποσο αποτιστη να την αφήσουμε, να στεγνωνει εντελως η γλαστρα της? Και μια ξεχωριστη ερωτηση: διαβασα ειναι φυλλοβολο. Επειδη την εχω απο την ανοιξη, τι να περιμενω τωρα που θ αρχισουν τα κρυα, θα μεινει γυμνο ή απλως θ αραιωσει. Γιατι βλεπω να κιτρινιζουν φυλλα και δεν ξερω αν ειναι απο πολυ νερο που ειπατε ή κατι φυσιολογικο λογω φθινοπώρου. Σας ευχαριστώ!

  • Καλημέρα Στέλλα. Αυτή την περίοδο, μέσα στο φθινόπωρο, πότιζε μία φορά την εβδομάδα την γλυσίνα. Σταδιακά από τα τέλη φθινοπώρου τα φύλλα της γλυσίνας κιτρινίζουν και πέφτουν. Υγρό λίπασμα ανθοφορίας μπορείς να βάλεις από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα μέσα καλοκαιριού και να επαναλαμβάνεις κάθε 2-3 εβδομάδες.

 14. Ελισαβετ
  09/08/2020

  Γεια σας. Εχω γλυσινια ενα χρονο. Πρεπει να ειναι 5 χρονων. Δεν εχει ανθισει, αν και ειναι σε πρωινη ηλιολουστη θεση. Μεσα στον Ιουλιο αρχισε να ξεραινονται τα φυλλα της. Τι φταιει; Εχω και ενα δεντρακι νυχτολουλουδο. Και αυτο δεν ανθισε. Τι να κανω; Ευχαριστω.

  • Καλημέρα Ελισάβετ.Και για τη γλυσίνα και για το νυχτολούλουδο, η ξήρανση των φύλλων καθώς και το γεγονό ςπως δεν άνθισαν μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικό πότισμα ή σε υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα.

 15. Ελένη
  02/05/2020

  Καλησπέρα! Έχω μία wisteria εδώ κι ένα χρόνο σε γλάστρα! Από σπορο. Ενώ έχει ανάπτυξη και βγάζει φύλλα δεν έχει καθόλου άνθη! Πού μπορεί να οφείλεται αυτό;

  • Καλησπέρα Ελένη. Βάλε την γλυσίνα (βιστέρια) σε ηλιοφανές μέρος, μην ποτίζεις υπερβολικά και πρόσθεσε υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει σταδιακά τα υπέροχα λουλούδια της.

 16. Ευα
  29/04/2020

  Έχω και εγώ εδώ και 6 χρόνια σε γλάστρα σε μπαλκόνι αναπτύσσεται αλλά δεν βγάζει ανθεί ποτέ Όταν την πήρα είχε ανθοφορία Τώρα γιατί ;

  • Καλησπέρα Εύα. Πιθανότατα θέλει περισσότερη ηλιοφάνεια η γλυσίνια σου για να έχει ανθοφορία και ίσως μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Πρόσεχε επίσης να μην ποτίζεις υπερβολικά ενώ είναι σημαντικό να προσθέσεις και λίπασμα ανθοφορίας.

 17. Ελευθερία
  14/04/2020

  Γειά σας
  Μπράβο σας για το πολύ οργανωμένο και βοηθητικό σάιτ που έχετε κάνει για όλους εμάς που αγαπάμε τα φυτά και χρειαζόμαστε βοήθημα να έχετε καλή δύναμη σε ότι κάνετε

  Έχω μια Γλυσινια λευκή 8 χρόνια πέρση έβγαλε μονο 2 άνθη φέτος κανένα είναι σε ανατολική θέση απο το Μεσημέρη και μετα δε την βλέπει ο ήλιος.
  Τι είναι αυτό που χρειάζεται για να ανθίζει;

  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Ελευθερία και σε ευχαριστόύμε για τα καλά σου λόγια.
   Θέλει αρκετή ηλιοφάνεια για να έχει πλούσια ανθοφορία η γλυσίνα. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας για να σου χαρίσει περισσότερα λουλούδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *