εικόνα

Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Γλυσίνα, αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Γλυσίνα, ένα αναρριχώμενο φυτό με κρεμαστά άνθη

Άλλοι τη λένε γλυσίνα, άλλοι γλυσίνια, μέχρι και γλυτσίνια θα την ακούσουμε! Όπως και να την πει κανείς, ένα είναι το σίγουρο. Η γλυσίνα είναι φυλλοβόλος αναρριχώμενος θάμνος που ξεχωρίζει για τις χαρακτηριστικές κρεμαστές ταξιανθίες, σε μορφή τσαμπιού. Άνθη με απαλό άρωμα, σε διάφορες αποχρώσεις του μωβ και του μπλε, που εμφανίζονται την εποχή Απριλίου – Μαΐου, και μπορεί να παρουσιάσει μια μικρότερη δεύτερη ανθοφορία στα μέσα του Ιουνίου. Με καταγωγή από την Κίνα, η γλυσίνα μας, αναφέρεται σαν ένα από τα αρχαιότερα ανθισμένα δέντρα. Καθώς διαθέτει γρήγορο ρυθμό ανάπτυξης και σχηματίζει πλούσιο φύλλωμα για σκίαση, τι καλύτερο να διαλέξουμε για την δημιουργία φράχτη, πέργολας και κρεβατίνας.

 

Σε ποιες συνθήκες φυτεύεται και ευδοκιμεί η γλυσίνα;

 

Η γλυσίνα ευδοκιμεί σε εδάφη πλούσια, βαθιά και καλά στραγγιζόμενα. Είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες, όμως δεν αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Για τη φύτευση της γλυσίνας χρειάζόμαστε σημείο με αρκετό ήλιο για να μπορέσει μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία και πυκνή βλάστηση. Η γλυσίνα μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα, όμως η ανάπτυξης της δεν θα είναι το ίδιο έντονη. Κατάλληλη εποχή μεταφύτευσης της γλυσίνας, σε χώμα ή σε γλάστρα, είναι η περίοδος του φθινόπωρου και της άνοιξης.

 


Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η γλυσίνα;

 

Η γλυσίνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε πότισμα, εκτός από την περίοδο της ανθοφορίας, όπου οι ανάγκες της γίνονται μεγαλύτερες για να έχει πολλά άνθη. Η γλυσίνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε λίπανση και αρκεί μια βασική λίπανση την άνοιξη με κοκκώδες λίπασμα γενικής χρήσης. Όταν είναι φυτεμένη στο χώμα, σε πολλές περιπτώσεις η γλυσίνα δεν λιπαίνεται καθόλου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η γλυσίνα;

 

Καθώς η ανάπτυξη της γλυσίνας είναι ταχύτατη, το ετήσιο κλάδεμα είναι αναγκαίο. Κλαδεύουμε την γλυσίνα δραστικά τους πρώτους μήνες του χειμώνα, αραιώνοντας ξερούς και αδύναμους βλαστούς, ώστε να δημιουργηθούν δυνατοί και υγιείς βλαστοί την άνοιξη. Ο πολλαπλασιασμός της γλυσίνας γίνεται με καταβολάδες ή με ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα που λαμβάνονται στις αρχές του καλοκαιριού. Η φύτευση σπόρου της γλυσίνας, καλύτερα να αποφεύγεται καθώς το νέο φυτό δεν θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με το φυτό από το οποίο προέρχεται ο σπόρος.

 

Κι ένα μυστικό για την γλυσίνα

 

Τα άνθη της γλυσίνας σερβίρονται και στο πιάτο μας! Μια ξεχωριστή συνταγή σε γλυκό του κουταλιού, προερχόμενη από την γειτονική Τουρκία, γίνεται με το άνθος της γλυσίνας. Μοναδικό άρωμα και υπέροχη γεύση!

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές για περισσότερα αναρριχητικά φυτά όπως η βουκαμβίλια, το γιασεμί, το φούλι, η διπλαδένια, η αμπέλοψη, το ρυγχόσπερμο και το αγιόκλημα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.