εικόνα

7 μυστικά για τη φροντίδα της βιγόνιας

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

7 μυστικά για τη φροντίδα της βιγόνιας

Η βιγόνια, γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια, είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρα στην αυλή και σε μπαλκόνι, καθώς και σε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει σε ύψος συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, η βιγόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

 


Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση της βιγόνιας;

 

Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της. Η βιγόνια είναι ευαίσθητη στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο, γι’ αυτό δε θέλουμε να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε σημεία µε καλό αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας και την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ποικιλίες βιγόνιας με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της βιγόνιας;

 

H βιγόνια ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια και η ορτανσία, και φυτεύεται σε έδαφος με χαμηλό pH. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα για την μεταφύτευση της βιγόνιας σε γλάστρα ή δημιουργούμε μίγμα από καστανόχωμα και περλίτη σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για υπόστρωµα. Οι βιγόνιες δεν χρειάζονται συχνή μεταφυτεύση, καθώς διαθέτουν σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμούν τις μικρές γλάστρες για την ανάπτυξη τους.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η βιγόνια;

 

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να προκαλέσει σάπισμα των βλαστών στη βάση του φυτού. Η βιγόνια έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και πρέπει σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας. Επίσης, η βιγόνια έχει μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και πρέπει να γνωρίζουμε πως η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει έντονα καψίματα στα φύλλα της. Επιλέγουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, υγρό ή κοκκώδες και λιπαίνουμε τις βιγόνιες, σε μικρή ποσότητα, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

  

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η βιγόνια;

 

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βιγόνιας είναι στις αρχές της άνοιξης εν όψει της επικείμενης ανθοφορίας της. Προτιμούμε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες βιγόνιας, διατηρώντας το σχήμα της, αραιώνοντας και κορφολογώντας τους βλαστούς της. Στις νάνες ποικιλίες κάνουμε ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά κλαδιά και φύλλα για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Ο πολλαπλασιασμός της βιγόνιας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα βλαστών αλλά και φύλλων. Για τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα βλαστών, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών περίπου και αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα κατα το 1/2 του μήκους του βλαστού το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα για να ριζώσει. Βέβαια, μπορούμε να δημιούργήσουμε καινούρια φυτά βιγόνιας, αν πάρουμε ένα σχετικά μεγάλο και ώριμο φύλλο και το φυτέψουμε σε μια γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας στο φυτόχωμα τον μίσχο του ενώ το φύλλο παραμένει εξωτερικά.

 

Τι ασθένειες και έντομα προσβάλλουν τη βιγόνια;

 

Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, καθώς οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Είναι πολύ σημαντικό να τοποθετούμε τις βιγόνιες σε χώρους με επαρκή αερισμό και φροντίζουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα της βιγόνιας κατά το πότισμα, για αποφυγή ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου – που δημιουργεί λευκά στίγματα στα φύλλα. Επίσης, όταν βλέπουμε κυκλικά στίγματα στα φύλλα της βιγόνιας που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις. Για την αντιμετώπιση των εντόμων του αλευρώδη, της μελίγκρας καθώς και της ψώρας καθώς και του τετράνυχου που προσβάλλουν την βιγόνια, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα θερινού πολτού ή σαπώνων αλάτων καλίου.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη βιγόνια

 

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η «βιγόνια της Λουκέρνης», φυτό αρκετά ψηλό που βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη, καθώς και η «βιγόνια η κηλιδωτή» που έχει σκούρα πράσινα φύλλα με ασημένιες κηλίδες με χαρακτηριστικά μικρά άνθη ροζ χρώματος. Επίσης, η πιο ωραία ποικιλία βιγόνιας θεωρείται η βασιλική βιγόνια ή βασίλισσα.

 

Περισσότερα λουλούδια

 

Καλλωπιστικά φυτά ανθεκτικά στη σκια
Λουλούδια με έντονο άρωμα
Καλλωπιστικά φυτά που μεγαλώνουν χωρίς χώμα
Φυτά για γραφείο και επαγγελματικό χώρο
Γαρδένια, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Ορτανσία, 5 μυστικά για τη φροντίδα της
Καμέλια, 6 μυστικά για τη φροντίδα της
Αζαλέα, 7 μυστικά για τη φροντίδα της
Τριανταφυλλιά, 10 μυστικά για τη φροντίδα της
Γαρυφαλλιά, 5 μυστικά για τη φροντίδα της

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Miltoplast


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (20)

σχολιαστής
Ευδοξία Μαυριδου 30 Αυγούστου 2020

Καλή σας ημέρα!Έχω μια μικρή βιγονια που είναι αναριχωμενη σε γλαστρα,την είχα εδώ και ένα μήνα στο μπαλκόνι μου και ήταν φάτσα στον πρωινό ήλιο μέχρι το μεσημέρι..είναι μια χαρά..Αλλά επειδή μεγαλώνοντας δεν έχω που να την βάλω ,την μετέφερα μέσα στο σπίτι απέναντι από το παράθυρο της σκάλας….έχει αρκετό φως αλλά δεν την βλέπει ήλιος…δεν γνωρίζω το όνομα της γειτονιάς ….μπορώ να σας πω …είναι αυτές που τα λουλούδια της μοιάζουν με σταφυλια….έχω άγχος μήπως χαλασει….τι λέτε εσείς …μήπως πρέπει να την βγάλω πάλι έξω? Ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Αυγούστου 2020

  Καλημέρα Ευδοξία. Πιθανότατα το φυτό σου είναι γλυσίνια και πρέπει να την διατηρήσεις σε εξωτερικό μέρος. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της γλυσίνας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση
σχολιαστής
Κατερίνα 6 Ιουλίου 2020

Πήρα μια βιγόνια από φυτώριο πριν 3 μέρες, τη μεταφύτεψα την ίδια μέρα σε μεσαία ζαρντινιέρα με τρύπες και έβαλα φυτόχωμα για οξύφιλα (έβαλα κάτω και μια στρώση ελαφρόπετρα) και την έχω ποτίσει 2 φορές από τότε, αργά το απόγευμα. Δεν την βλέπει ο ήλιος εκεί που είναι αλλά είναι φωτεινό το σημείο. Το φυτό έχει αρχίσει και «πέφτει» και τα λουλούδια της φαίνονται σαν καμένο χαρτί (ξεκινάει από τις άκρες προς τα μέσα). Υπάρχει τρόπος να σωθεί; Τι πρόβλημα έχει;

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΑΡΣΙΑ 22 Ιουνίου 2020

γεια σας ενα μεγαλο ευχαριστω για τις ομορφες συμβουλες κ με καθε λεπτομερεια που μας δινεται…θα ηθελα να ρωτησω για την πανδωρε ισχυουν τα παραπανω ειναι της ιδιας οικογενειας;ευχαριστω πολυ..

Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη 19 Μαΐου 2020

Γεια σας έχω μια ροζ βιγκονια σε γλαστράκι
Όταν την πήρα ήταν ανθισμένη μια χαρα μετά από μοα βδομάδα περίπου έχει αρχίσει και γέρνει προς τα κάτω. Τι μπορεί να φταίει τι να κάνω;

Απάντηση
σχολιαστής
ΓΕΩΡΓΙΟΣ 19 Απριλίου 2020

Γεια σας, η μπιγκόνια μου είναι λευκή. Πάνω σε ένα από τα ανθάκια της, λοιπόν, κοντά στην κορυφή, πρόσεξα μία τάση καφεκίτρινου λεκέ και το ανθάκι αυτό έπαψε να είναι λευκό και φαίνεται να ζητά βοήθεια,,, Ανεπαίσθητο ακόμα το πρόβλημα διότι η μπιγκόνια έχει καλή ανθοφορία, στη γλάστρα, αλλά προφανώς κάτι συμβαίνει…Έχετε ιδέα τί μπορεί να είναι αυτός ο λεκές και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω ώστε να μην επεκταθεί;

Απάντηση
σχολιαστής
Βικτωρία 7 Απριλίου 2020

Τα φύλλα της βιγόνιας έχουν κοκκινίσει όλα. Τι μπορεί να φταίει;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Απριλίου 2020

  Καλησπέρα Βικτωρία. Τα φύλλα της βιγόνιας έχουν κοκκινήσει λόγω παγωνιάς. Σταδιακά θα επανέλθουν μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες μέσα στην άνοιξη. Για να τα βοηθήσεις μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών.

  Απάντηση
σχολιαστής
M ενια 15 Οκτωβρίου 2019

Εχω βιγονια που εχει μονο ο κορμος της ειναι ενα μετρο . Την κλαδεψα εως που βγηκε πρασινο σημειο. Την σωζω;

Απάντηση
σχολιαστής
Ελενη 1 Ιουνίου 2019

Τα φύλλα της βιγκονιας κάνουν μαύρες κηλίδες και μετά στεγνώνουν. Από ότι διάβασα στο άρθρο σας πρέπει να προβλήθηκε από βακτηριωση πως μπορώ να το αντιμετωπίσω και με ποιο φάρμακο να ψεκασω;

Απάντηση
σχολιαστής
Στέφανος 1 Ιουνίου 2019

Έχω μια ροζ βιγονια αλλά τα λουλούδια τις έχουν ξεραθεί προφανώς λόγω τις έκθεσης της στον ήλιο.Περα από τον τοποθέτηση σε κάποιο ημισκιερό μέρος τι άλλο χρειάζεται;

Απάντηση
σχολιαστής
Κυριακή Κοντομιχάλου 7 Μαρτίου 2018

Μπορείτε μαζί με την απάντηση για τον θερινό πολτό εύκολα και απλά να μας πείτε πότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζωύφια και πότε μύκητες; θέλω απλά να χρησιμοποιώ μόνο δύο σκευάσματα π. Χ έχω καταλάβει ότι μύκητες είναι ο ένας έχουν μια άσπρη πάχνη και όταν έχουν κάτι στίγματα. Και ζωύφια όταν κάτι τρώει τα φύλα η κάνει λευκά κουκουλια. Και επίσης έχω καταλάβει ότι τα ζωύφια τα αντιμετωπίζω με θερινό. Πολτό ενώ τους μύκητες προφανώς με κάτι άλλο Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 10 Μαρτίου 2018

  Καλησπέρα Κυριακή. Για τους μύκητες μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μίγμα από βρέξινο χαλκό και βρέξιμο θειάφι, για να ψεκάζεις τα φυτά σου προληπτικά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων προληπτικά, μπορείς να ψεκάζεις με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.