εικόνα

Επτά μυστικά για τη βιγόνια

Επτά μυστικά για τη βιγόνια

Επτά μυστικά για τη βιγόνια

Η βιγόνια είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες και το συναντάμε σε αυλές και σε μπαλκόνια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη που συνθέτουν μία πλούσια ανθοφορία κατά την ανοιξιάτικη περίοδο. Σας παραθέτουμε τα επτά πιο σημαντικά μυστικά για τις βιγόνιες, ώστε να τους εξασφαλίσετε υγιή ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία.

 
Επτά μυστικά για τις βιγόνιες:
 

1. Επιλέξτε θέσεις που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, μακριά από θέσεις ψυχρές και ρεύματα αέρα. Οι βιγόνιες προτιμούν ημισκιερές τοποθεσίες, µε πλούσιο αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας. Πάντως, οι ποικιλίες με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

 

2. Επιλέξτε φυτόχωμα για οξύφιλα για την μεταφύτευση της βιγόνιας ή δημιουργείστε μίγμα από καστανόχωμα και περλίτη σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για υπόστρωµα. Οι βιγόνιες δεν μεταφυτεύονται συχνά, καθώς δεν υπάρχει πλούσιο ριζικό σύστημα. Αλλάζετε γλάστρα κατά τον πολλαπλασιασμό του φυτού που γίνεται διαχωρισμός του ριζώματος. Η βιγόνια ανήκει στα φυτά που θέλουν μικρές γλάστρες για την αναπτυξη τους.
 
3. Ποτίζετε τις βιγόνιες συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το χειμώνα καλό είναι να περιορίζετε πολύ τα ποτίσματα. Το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση, καθώς το φυτό έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα. Προσέχετε η γλάστρα να αποστραγγίζει καλά.
 
4. Φροντίστε να μην βρέχετε τα φύλλα της βιγόνιας όταν ποτίζετε, γιατί αναπτύσσεται ο μύκητας του ωιδίου κάνοντας λευκά στίγματα στα φύλλα. Επίσης, κυκλικά στίγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις. Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Γι’ αυτό άλλωστε φροντίζουμε να τοποθετούνται σε χώρους με επαρκή αερισμό.

 

5. Προτιμήστε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες και πολύ ελαφρύ, δηλαδή αραίωση από ξερά κλαδιά και μαραμένα φύλλα στις νάνες ποικιλίες, για να επιτύγχουμε καλύτερο αερισμό. Αυτό΄το καθάρισμα γίνεται στις αρχές της άνοιξης εν όψει της επικείμενης ανθοφορίας της βιγόνιας.

 

6. Λιπαίνουμε τις βιγόνιες από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου με πλήρες υδατοδιαλυτό λίπασμα μια φορά το μήνα. Αποφεύγουμε την υπερβολικη λίπανση γιατί η βιγκόνια είναι ευαίσθητη και μπορεί να προκληθούν τοξικότητες στα φύλλα.

 

7. Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι «η βιγόνια της Λουκέρνης», φυτό αρκετά ψηλό που βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη, ενώ «η βιγόνια η κηλιδωτή» έχει σκούρα πράσινα φύλλα με ασημένιες κηλίδες με χαρακτηριστικά μικρά άνθη ροζ χρώματος.

 
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Κυριακή Κοντομιχάλου Μάρτιος 7, 2018

Μπορείτε μαζί με την απάντηση για τον θερινό πολτό εύκολα και απλά να μας πείτε πότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζωύφια και πότε μύκητες; θέλω απλά να χρησιμοποιώ μόνο δύο σκευάσματα π. Χ έχω καταλάβει ότι μύκητες είναι ο ένας έχουν μια άσπρη πάχνη και όταν έχουν κάτι στίγματα. Και ζωύφια όταν κάτι τρώει τα φύλα η κάνει λευκά κουκουλια. Και επίσης έχω καταλάβει ότι τα ζωύφια τα αντιμετωπίζω με θερινό. Πολτό ενώ τους μύκητες προφανώς με κάτι άλλο Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 10, 2018

    Καλησπέρα Κυριακή. Για τους μύκητες μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μίγμα από βρέξινο χαλκό και βρέξιμο θειάφι, για να ψεκάζεις τα φυτά σου προληπτικά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων προληπτικά, μπορείς να ψεκάζεις με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.