εικόνα

7 μυστικά για φροντίδα βιγόνιας

Επτά μυστικά για τη βιγόνια

7 μυστικά για φροντίδα βιγόνιας

Η βιγόνια (γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια) είναι αγαπημένο καλλωπιστικό φυτό που φυτεύεται κυρίως σε γλάστρες και την συναντάμε σε αυλές και μπαλκόνια. Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, συνήθως 40-50 εκατοστών, η βιγόνια χαρακτηρίζεται από έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα και πολλά μικρά ρόδινα ή λευκά άνθη. Η βιγόνια ανθίζει από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο.

 

Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για την φύτευση της βιγόνιας;

 

Επιλέγουμε ημισκιερές θέσεις φύτευσης για την βιγόνια, σε σημεία που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, μακριά από ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα. Η βιγόνια είναι ευαίσθητη στο κρύο και στον πολύ ήλιο. Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε προφυλαγμένα μέρη µε καλό αερισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας. Οι ποικιλίες βιγόνιας με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

 

Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της βιγόνιας;

 

H βιγόνια ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια και η ορτανσία, και φυτεύεται σε έδαφος με χαμηλό pH. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα για την μεταφύτευση της βιγόνιας σε γλάστρα ή δημιουργούμε μίγμα από καστανόχωμα και περλίτη σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για υπόστρωµα. Οι βιγόνιες δεν μεταφυτεύονται συχνά, καθώς δεν διαθέτουν πλούσιο ριζικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι βιγόνιες θέλουν μικρές γλάστρες για την ανάπτυξη τους.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα έχουν οι βιγόνιες;

 

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, αλλά σε μικρές ποσότητες την εποχή της άνοιξης και την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα καλό είναι να περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να δημιουργήσει σάπισμα βλαστών στη βάση της βιγόνιας. Η βιγόνια έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και πρέπει να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας.

 

Τι ανάγκη σε λίπανση έχουν οι βιγόνιες;

 

Η βιγόνια έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπανση, καθώς είναι αρκετά ευαίσθητο φυτό. Αποφεύγουμε την υπερβολικη λίπανση γιατί μπορεί να προκληθούν καψίματα στα φύλλα της βιγόνιας. Επιλέγουμε ειδικό λίπασμα για οξύφιλα φυτά, υγρό ή κοκκώδες και λιπαίνουμε τις βιγόνιες, σε μικρή ποσότητα, μια φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η βιγόνια;

 

Επιλέγουμε μέτριο κλάδεμα στις θαμνώδεις ποικιλίες βιγόνιας και πολύ ελαφρύ κλάδεμα (αραίωση από ξερά κλαδιά και μαραμένα φύλλα) στις νάνες ποικιλίες για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό. Το κλάδεμα γίνεται στις αρχές της άνοιξης εν όψει της επικείμενης ανθοφορίας της. Ο πολλαπλασιασμός της βιγόνιας γίνεται με σπόρο και με μοσχεύματα.

 

Τι ασθένειες προσβάλλουν τη βιγόνια;

 

Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες, γιατί οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Για το λόγο αυτό, πρέπει να τοποθετούμε τις βιγόνιες σε χώρους με επαρκή αερισμό. Φροντίζουμε να μην βρέχουμε τα φύλλα της βιγόνιας κατά το πότισμα, για αποφυγή ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου – που δημιουργεί λευκά στίγματα στα φύλλα. Επίσης, κυκλικά στίγματα που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει προσβολή από βακτηριώσεις.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη βιγόνια

 

Οι πιο διαδεδομένες ποικιλίες είναι η «βιγόνια της Λουκέρνης», φυτό αρκετά ψηλό που βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη, καθώς και η «βιγόνια η κηλιδωτή» που έχει σκούρα πράσινα φύλλα με ασημένιες κηλίδες με χαρακτηριστικά μικρά άνθη ροζ χρώματος.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την φροντίδα περισσότερων καλλωπιστικών φυτών όπως γαρδένια, ορτανσία, καμέλια, αζαλέα και τριανταφυλλιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (2)

σχολιαστής
Κυριακή Κοντομιχάλου Μάρτιος 7, 2018

Μπορείτε μαζί με την απάντηση για τον θερινό πολτό εύκολα και απλά να μας πείτε πότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζωύφια και πότε μύκητες; θέλω απλά να χρησιμοποιώ μόνο δύο σκευάσματα π. Χ έχω καταλάβει ότι μύκητες είναι ο ένας έχουν μια άσπρη πάχνη και όταν έχουν κάτι στίγματα. Και ζωύφια όταν κάτι τρώει τα φύλα η κάνει λευκά κουκουλια. Και επίσης έχω καταλάβει ότι τα ζωύφια τα αντιμετωπίζω με θερινό. Πολτό ενώ τους μύκητες προφανώς με κάτι άλλο Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Τα Μυστικά του Κήπου Μάρτιος 10, 2018

    Καλησπέρα Κυριακή. Για τους μύκητες μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μίγμα από βρέξινο χαλκό και βρέξιμο θειάφι, για να ψεκάζεις τα φυτά σου προληπτικά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων προληπτικά, μπορείς να ψεκάζεις με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.