9 μυστικά για τη φροντίδα της βιγόνιας

Συμβουλές για τη φροντίδα της βιγόνιας

Βιγόνια, ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή καλλωπιστικά φυτά που συναντάμε παραδοσιακά στις αυλές των γονιών μας, γνωστή και ως μπιγκόνια ή βιγκόνια.

Λουλούδι χαμηλής ανάπτυξης, που φτάνει συνήθως σε ύψος 40-50 εκατοστών, η βιγόνια ξεχωρίζει με το έντονο πράσινο, γυαλιστερό φύλλωμα της και τα πολλά μικρά ρόδινα, λευκά ή κίτρινα άνθη.

Αν και θεωρείται σχετικά ευαίσθητο φυτό, η βιγόνια είναι ιδιαίτερα δημοφιλής χάρη στη μοναδική ομορφιά και την πλούσια ανθοφορία της που ξεκινά από τον Μάιο και διαρκεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Η βιγόνια αποτελεί ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια για μπαλκόνι, ενώ συχνά τη συναντάμε φυτεμένη σε γλάστρα σε αυλές και βεράντες, καθώς επίσης σε εντυπωσιακά κρεμαστά καλάθια.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό της βιγόνιας είναι ότι ανήκει στα φυτά που αντέχουν σε σκια, ενώ κάποιες ποικιλίες βιγόνιας μπορούν να διατηρηθούν μέσα στο σπίτι ως φυτά εσωτερικού χώρου.

Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες και είδη βιγόνιας, μαζί χρήσιμες συμβουλές για τη φροντίδα τους ώστε να απολαύσουμε πλούσια ανθοφορία με πολλά λουλούδια και μεγάλη διάρκεια.

Διαφήμιση

1. Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες και είδη βιγόνιας;

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες και είδη βιγόνιας οι οποίες διαχωρίζονται σε 4 βασικές κατηγορίες, τις κέρινες, τις κονδυλώδεις, τις ριζωματώδεις και τις ανθεκτικές. Παρακάτω αναφέρουμε μερικές δημοφιλείς ποικιλίες βιγόνιας:

 • Βιγόνια της Λουκέρνης: ποικιλία βιγόνιας αρκετά ψηλή που βγάζει ροδοκόκκινα λουλούδια το χειμώνα και την άνοιξη.
 • Βιγόνια η κηλιδωτή: ποικιλία βιγόνιας με σκούρα πράσινα φύλλα με ασημένιες κηλίδες με χαρακτηριστικά μικρά άνθη ροζ χρώματος.
 • Βασιλική βιγόνια ή βασίλισσα: ποικιλία βιγόνιας που θεωρείται η πιο ωραία καθώς διαθέτει κόκκινα άνθη.
 • Βιγόνια Ρεξ (Rex): εντυπωσιακή ποικιλία βιγόνιας με μεγάλα φύλλα, που τη συναντάμε κυρίως ως φυτό εσωτερικού χώρου.

Αξίζει να αναφερθούμε σε ένα ακόμα φυτό που η ονομασία του παραπέμπει σε είδος βιγόνιας (Begonia sp), ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες βιγόνιες. Πρόκειται για την μπιγκόνια μεγανθής (Bignonia grandiflora), ένα αναρριχώμενο φυτό με γρήγορη ανάπτυξη και μεγάλα κόκκινα ή πορτοκαλί λουλούδια σε σχήμα τρομπέτας.

2. Ποιες θέσεις είναι κατάλληλες για τη φύτευση της βιγόνιας;

Οι βιγόνιες αναπτύσσονται καλύτερα σε ημισκιερές θέσεις. Φυτεύουμε τη βιγόνια σημείο που δεν χτυπάει απευθείας ηλιακό φως, προκειμένου να αποφύγουμε τη δημιουργία εγκαυμάτων στο φύλλωμα και τα λουλούδια της.

Είναι ευαίσθητες στον δυνατό ήλιο και στο έντονο κρύο, γι’ αυτό αποφεύγουμε η βιγόνια μας να έρχεται σε επαφή με ψυχρά και θερμά ρεύματα αέρα.

Τοποθετούμε τις γλάστρες με τις βιγόνιες σε θέσεις µε καλό αερισμό, συνήθως σε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό που διευκολύνουν τη μείωση της υγρασίας και την αποφυγή ανάπτυξης ασθενειών.

3. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για τη φύτευση της βιγόνιας;

H βιγόνια ανήκει στα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια και η ορτανσία, και φυτεύεται σε έδαφος με χαμηλό pH.

Για τη μεταφύτευση της βιγόνιας σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για οξύφιλα φυτά. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας μίγμα με καστανόχωμα και περλίτη σε αναλογία 3:1 που είναι άριστο για την ανάπτυξη και την ανθοφορία της βιγόνιας.

Οι βιγόνιες δε χρειάζονται συχνή μεταφυτεύση, καθώς διαθέτουν σχετικά περιορισμένο ριζικό σύστημα. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμάμε μικρές γλάστρες για να ενισχύσουμε την ανθοφορία τους.

Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα
Πώς επιλέγουμε φυτόχωμα

4. Κάθε πότε θέλει πότισμα η βιγόνια;

Ποτίζουμε τις βιγόνιες συχνά, δυο φορές την εβδομάδα την εποχή της άνοιξης και κάθε 2 μέρες την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού. Το χειμώνα περιορίζουμε κατά πολύ το νερό, καθώς το υπερβολικό πότισμα ενδέχεται να προκαλέσει σάπισμα των βλαστών στη βάση του φυτού.

Η βιγόνια έχει ευαίσθητο ριζικό σύστημα και πρέπει να εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση τοποθετώντας μια στρώση χαλικιού στη βάση της γλάστρας για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα.

5. Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στη βιγόνια;

Η βιγόνια παρουσιάζει ικανοποιητική ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία, έχοντας μικρές απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία. Η υπερβολική λίπανση μπορεί να δημιουργήσει έντονα καψίματα στα φύλλα της βιγόνιας και πρέπει να αποφεύγεται.

Χρησιμοποιούμε υγρό ή κοκκώδες λίπασμα, ειδικό για οξύφιλα φυτά, και λιπαίνουμε τις βιγόνιες με μικρές ποσότητες μία φορά το μήνα, από την άνοιξη μέχρι τέλος φθινοπώρου για να ενισχύσουμε την ανάπτυξη και την ανθοφορία τους.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

6. Πότε και με ποιο τρόπο κλαδεύουμε τη βιγόνια;

Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα της βιγόνιας είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα και πριν ξεκινήσει η ανοιξιάτικη ανθοφορία της.

Στις θαμνώδεις ποικιλίες βιγόνιας, κάνουμε κλάδεμα διατηρώντας το συμπαγές σχήμα της βιγόνιας, αραιώνοντας ξερά και σαπισμένα κλαδιά ενώ παράλληλα κορφολογούμε τους βλαστούς της.

Στις νάνες ποικιλίες βιγόνιας, περιοριζόμαστε σε πιο ελαφρύ κλάδεμα, αφαιρώντας ξερά κλαδιά και φύλλα για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό.

Διαφήμιση

7. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της βιγόνιας;

Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βιγόνιας α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα βλαστών και γ) με μοσχεύματα φύλλων. Ας δούμε αναλυτικές πληροφορίες για τους κυριότερους τρόπους πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά βιγόνιας.

α) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με σπόρο: Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους της βιγόνιας για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε γλαστράκια φυτωρίου με κατάλληλο φυτόχωμα. Οι σπόροι θα φυτρώσουν μετά από διάστημα 2-3 εβδομάδων.

β) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με μοσχεύματα: Για τον πολλαπλασιασμό της βιγόνιας με μοσχεύματα, κόβουμε τμήματα βλαστού μήκους 15 εκατοστών την περίοδο της άνοιξης. Αφού αφαιρέσουμε τα φύλλα κατά το 1/2 του μήκους του βλαστού το φυτεύουμε σε μικρή γλάστρα για να ριζώσει.

Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

γ) Πολλαπλασιασμός της βιγόνιας με φύλλο: Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βιγόνιας, αν πάρουμε ένα σχετικά μεγάλο και ώριμο φύλλο και το φυτέψουμε σε μια γλάστρα φυτωρίου βυθίζοντας στο φυτόχωμα τον μίσχο του ενώ το φύλλο παραμένει εξωτερικά.

8. Ποιες ασθένειες και ποια έντομα προσβάλλουν τη βιγόνια;

Οι βιγόνιες προσβάλλονται εύκολα από μυκητολογικές ασθένειες καθώς οι βλαστοί της περιέχουν μεγάλη αναλογία νερού. Για την αποφυγή ανάπτυξης του μύκητα του ωιδίου, ο οποίος δημιουργεί λευκές κηλίδες στα φύλλα, τοποθετούμε τις βιγόνιες σε θέση με επαρκή αερισμό και φροντίζουμε να μη βρέχουμε τα φύλλα κατά το πότισμα .

Όταν βλέπουμε κυκλικά στίγματα στα φύλλα της βιγόνιας που αρχίζουν να μαυρίζουν σημαίνει ότι υπάρχει προσβολή από βακτηριώσεις και θα πρέπει να ψεκάσουμε το φύλλωμα της με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για να το αντιμετωπίσουμε.

Για προστασία από τον αλευρώδη, τη μελίγκρας, την ψώρα των φυτών (κοκκοειδή), καθώς και τον τετράνυχο, ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα, όπως ο θερινός πολτός και τα άλατα καλίου.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο, ψεκάζουμε με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

9. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τη βιγόνια

Αξίζει να σημειώσουμε πως οι ποικιλίες βιγόνιας με τα κόκκινα άνθη είναι πιο ανθεκτικές στο άμεσο ηλιακό φως σε σχέση με τις βιγόνιες με τα ροζ άνθη που είναι πιο ευαίσθητες.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (32)

 1. Θεοδόσης
  22/05/2023

  Έχω μια κόκκινη βιγόνια όπου τα άνθη της είναι εντάξει όμως τα φύλλα της είναι ξεραμένα στις άκρες, τσαλακωμένα και λίγα. Πως μπορώ να το διορθώσω;

 2. Διαμαντω
  24/02/2023

  Καλησπέρα σας, έχω μια βαγόνια λευκη. Την άφησα έξω τον χειμώνα καθωσ την έβλεπα να συνεχίζει τα άνθη και τα φύλλα της να είναι φυσιολογικά. Μετά από μια έντονη παγωνια με -6, έπεσαν φύλλα και άνθη, καθώς και ο κορμος τησ είναι κοκκινοκιτρινος… σώζεται;;; ευχαριστώ πολύ

  • Την περίοδο του χειμώνα, η βιγόνια πρέπει να έρχεται σε προφυλαγμένο μέρος από την παγωνιά ή σε εσωτερικό χώρο. Κλάδεψε την άμεσα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά για να αναπτύξει το φύλλωμα της.

 3. Aris
  19/05/2022

  Έχω μια ροζ βιγόνια σε ζαρτινιερα 40cm, δείχνει σωστή ανθοφορία και ανάπτυξη αλλά τα άνθη της έχουν αρχίσει και γίνονται λευκά. Οφείλεται κάπου αυτό? Επίσης απο την αρχή την αγόρασα σε κανονικό χώμα αντι για οξυφυλλα και προσφάτως συνειδητοποιησα ότι είναι λαθος.

 4. ΘΕΟΔΩΡΑ
  17/12/2021

  Πριν μια εβδομάδα (μέσα σχεδόν Δεκεμβρίου) έβαλα τη βιγόνια μέσα στο σπίτι για χειμώνα(Αθήνα) και άρχισε να ρίχνει τα φύλλα της,πολλά από τα οποία στις άκρες είναι ξερά..
  Να τη βγάλω πάλι έξω;
  Ευχαριστώ!

 5. Χρήστος
  12/04/2021

  Γεια σας. Πηρα μια μπιγκόνια dragon και μου ειπαν από εκεί που την πήρα ότι θέλει φυτόχωμα γενικής χρήσης. Μήπως έκαναν λάθος και να τη βάλω σε χώμα για οξύφιλα;

 6. Εύη
  23/01/2021

  Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Διαβάζω συχνά τις συμβουλές σας για φυτά και ήθελα να σας κάνω μια ερώτηση. Έχω μια βασιλική μπιγονια αρκετά ψηλή έξω στην αυλή. Πριν λίγες ημέρες της άλλαξα γλαστρα κ την έβαλα σε μεγαλύτερη και εκεί που πήγαινε πολύ καλά άρχισε να χάνει φύλλα. Ένα από τα κλαδιά της έχει μείνει σχεδόν γυμνό. Τι μπορώ να κάνω να τη σώσω; Μήπως να τη βάλω μέσα στο σπίτι για το χειμώνα; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  • Καλημέρα Εύη και καλή χρονιά και σε σένα. Δεν ήταν κατάλληλη εποχή για να κάνεις μεταφύτευση της βιγόνιας μέσα στο χειμώνα. Καλό είναι να την μεταφέρεις μέσα στο σπίτι την περίοδο του χειμώνα και στη συνέχεια να την κλαδέψεις και να την βγάλεις σε εξωτερικό χώρο.

 7. Ευδοξία Μαυριδου
  30/08/2020

  Καλή σας ημέρα!Έχω μια μικρή βιγονια που είναι αναριχωμενη σε γλαστρα,την είχα εδώ και ένα μήνα στο μπαλκόνι μου και ήταν φάτσα στον πρωινό ήλιο μέχρι το μεσημέρι..είναι μια χαρά..Αλλά επειδή μεγαλώνοντας δεν έχω που να την βάλω ,την μετέφερα μέσα στο σπίτι απέναντι από το παράθυρο της σκάλας….έχει αρκετό φως αλλά δεν την βλέπει ήλιος…δεν γνωρίζω το όνομα της γειτονιάς ….μπορώ να σας πω …είναι αυτές που τα λουλούδια της μοιάζουν με σταφυλια….έχω άγχος μήπως χαλασει….τι λέτε εσείς …μήπως πρέπει να την βγάλω πάλι έξω? Ευχαριστώ πολύ!

  • Καλημέρα Ευδοξία. Πιθανότατα το φυτό σου είναι γλυσίνια και πρέπει να την διατηρήσεις σε εξωτερικό μέρος. Δες αναλυτικές συμβουλές για την φροντίδα της γλυσίνας στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 8. Κατερίνα
  06/07/2020

  Πήρα μια βιγόνια από φυτώριο πριν 3 μέρες, τη μεταφύτεψα την ίδια μέρα σε μεσαία ζαρντινιέρα με τρύπες και έβαλα φυτόχωμα για οξύφιλα (έβαλα κάτω και μια στρώση ελαφρόπετρα) και την έχω ποτίσει 2 φορές από τότε, αργά το απόγευμα. Δεν την βλέπει ο ήλιος εκεί που είναι αλλά είναι φωτεινό το σημείο. Το φυτό έχει αρχίσει και “πέφτει” και τα λουλούδια της φαίνονται σαν καμένο χαρτί (ξεκινάει από τις άκρες προς τα μέσα). Υπάρχει τρόπος να σωθεί; Τι πρόβλημα έχει;

  • Καλησπέρα Κατερίνα. Πότιζε τη βιγόνια σου όταν στεγνώνει το χώμα, αφαίρεσε τα λουλούδια της που μοιάζουν καμένα και ψέκασε με διάλυμα χαλκού.

 9. ΤΑΡΣΙΑ
  22/06/2020

  γεια σας ενα μεγαλο ευχαριστω για τις ομορφες συμβουλες κ με καθε λεπτομερεια που μας δινεται…θα ηθελα να ρωτησω για την πανδωρε ισχυουν τα παραπανω ειναι της ιδιας οικογενειας;ευχαριστω πολυ..

 10. Ελενη
  19/05/2020

  Γεια σας έχω μια ροζ βιγκονια σε γλαστράκι
  Όταν την πήρα ήταν ανθισμένη μια χαρα μετά από μοα βδομάδα περίπου έχει αρχίσει και γέρνει προς τα κάτω. Τι μπορεί να φταίει τι να κάνω;

  • Καλησπέρα Ελένη. Πρόσεχε να μην ποτίζεις υπερβολικά τη βιγκόνια και εξασφάλισε μία φωτεινήθέση που δεν την κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 11. ΓΕΩΡΓΙΟΣ
  19/04/2020

  Γεια σας, η μπιγκόνια μου είναι λευκή. Πάνω σε ένα από τα ανθάκια της, λοιπόν, κοντά στην κορυφή, πρόσεξα μία τάση καφεκίτρινου λεκέ και το ανθάκι αυτό έπαψε να είναι λευκό και φαίνεται να ζητά βοήθεια,,, Ανεπαίσθητο ακόμα το πρόβλημα διότι η μπιγκόνια έχει καλή ανθοφορία, στη γλάστρα, αλλά προφανώς κάτι συμβαίνει…Έχετε ιδέα τί μπορεί να είναι αυτός ο λεκές και πώς πρέπει να το αντιμετωπίσω ώστε να μην επεκταθεί;

 12. Βικτωρία
  07/04/2020

  Τα φύλλα της βιγόνιας έχουν κοκκινίσει όλα. Τι μπορεί να φταίει;;

  • Καλησπέρα Βικτωρία. Τα φύλλα της βιγόνιας έχουν κοκκινήσει λόγω παγωνιάς. Σταδιακά θα επανέλθουν μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες μέσα στην άνοιξη. Για να τα βοηθήσεις μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα εκχυλίσματος φυκιών.

 13. M ενια
  15/10/2019

  Εχω βιγονια που εχει μονο ο κορμος της ειναι ενα μετρο . Την κλαδεψα εως που βγηκε πρασινο σημειο. Την σωζω;

  • Καλημέρα Μένια. Ναι, η βιγόνα θα αναβλαστήσει αρκεί να τη βάλεις σε φωτεινό σημείο που δεν την κτυπουν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

 14. Ελενη
  01/06/2019

  Τα φύλλα της βιγκονιας κάνουν μαύρες κηλίδες και μετά στεγνώνουν. Από ότι διάβασα στο άρθρο σας πρέπει να προβλήθηκε από βακτηριωση πως μπορώ να το αντιμετωπίσω και με ποιο φάρμακο να ψεκασω;

  • Καλησπέρα Ελένη. Προσπάθησε να αποφύγεις το υπερβοικό πότισμα, απομάκρυνε τα προσβεβλημένα φύλλα και ψέκασε με χαλκούχο διάλυμα.

 15. Στέφανος
  01/06/2019

  Έχω μια ροζ βιγονια αλλά τα λουλούδια τις έχουν ξεραθεί προφανώς λόγω τις έκθεσης της στον ήλιο.Περα από τον τοποθέτηση σε κάποιο ημισκιερό μέρος τι άλλο χρειάζεται;

  • Καλησπέρα Στέφανε. Εκτός από την τοποθέτηση της βιγόνιας σε ημισκιερό μέρος, φρόντισε να εξασφαλίσεις σταθερό πότισμα κάθε 2-3 μέρες και να προσθέτεις υγρό λίπασμα ανθοφορίας.

 16. Κυριακή Κοντομιχάλου
  07/03/2018

  Μπορείτε μαζί με την απάντηση για τον θερινό πολτό εύκολα και απλά να μας πείτε πότε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζωύφια και πότε μύκητες; θέλω απλά να χρησιμοποιώ μόνο δύο σκευάσματα π. Χ έχω καταλάβει ότι μύκητες είναι ο ένας έχουν μια άσπρη πάχνη και όταν έχουν κάτι στίγματα. Και ζωύφια όταν κάτι τρώει τα φύλα η κάνει λευκά κουκουλια. Και επίσης έχω καταλάβει ότι τα ζωύφια τα αντιμετωπίζω με θερινό. Πολτό ενώ τους μύκητες προφανώς με κάτι άλλο Ευχαριστώ

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   10/03/2018

   Καλησπέρα Κυριακή. Για τους μύκητες μπορείς να χρησιμοποιείς ένα μίγμα από βρέξινο χαλκό και βρέξιμο θειάφι, για να ψεκάζεις τα φυτά σου προληπτικά. Για την αντιμετώπιση των εντόμων προληπτικά, μπορείς να ψεκάζεις με θερινό πολτό ή με σάπωνες αλάτων καλίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *