Καλλιέργεια και φροντίδα ρίγανης σε γλάστρα

Καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα

Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Το μοναδικό άρωμα και η γεύση της ρίγανης είναι μπορούν να απογειώσουν κάθε είδους σαλάτα και ψητό φαγητό που ετοιμάζουμε. Τη ρίγανη την συναντάμε άγρια στην ελληνική ύπαιθρο απ’ όπου μπορούμε να τη συλλέξουμε.

Μπορούμε όμως επίσης να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και να απολαμβάνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα της όποτε τα χρειαζόμαστε. Και μάλιστα, δε θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα για την καλλιέργειά της σε γλάστρα, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές.

1. Που και πώς καλλιεργείται η ρίγανη σε γλάστρα;

Φυτεύοντας τη ρίγανη σε γλάστρα την τοποθετούμε σε ηλιοφανές μέρος, καθώς η ρίγανη αγαπάει τον ήλιο. Μόνο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας.

Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε τη ρίγανη στη γλάστρα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

Διαφήμιση

2. Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η ρίγανη σε γλάστρα;

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φυτόχωμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν διαθέτουμε αφράτο χώμα στον κήπο μας, μπορούμε να το αναμείξουμε με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1 για να φυτέψουμε τη ρίγανη μας.

Τοποθετούμε τη ρίγανη σε γλάστρα με τρύπες στη βάση, για να μπορεί να απομακρύνεται το νερό. Σχετικά με το μέγεθος της γλάστρας, υπολογίζουμε να έχει ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 25 εκατοστών για να μπορέσει να ευδοκιμήσει το φυτό.

3. Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η ρίγανη σε γλάστρα;

Όταν φυτεύεται η ρίγανη σε γλάστρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το πότισμα. Χρειάζεται όμως σταθερά και συχνά ποτίσματα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οπωσδήποτε 2-3 φορές τη βδομάδα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, προσέχουμε να μην την ποτίζουμε υπερβολικά για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα.

Κι όσον αφορά το λίπασμα, αρκεί προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα δυο φορές την άνοιξη και μια φορά φθινόπωρο.

4. Τι κλάδεμα χρειάζεται η ρίγανη σε γλάστρα;

Αρχικά, μια ελαφριά μορφή κλάδέματος, είναι και το σταδιακό κορφολόγημα που κόβουμε φύλλα από τις κορυφές των βλαστών για να χρησιμοποιήσουμε. Πάντως, για να δώσει νέα δυνατή βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο, η ρίγανη θα πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά στα τέλη του καλοκαιριού.

Στις αρχές της άνοιξης, ίσως χρειαστεί ένα ελαφρύ κλάδεμα για να καθαρίσουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά του χειμώνα.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

5. Κι ένα μυστικό για τη ρίγανη σε γλάστρα

Μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε τη ρίγανη σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, όπως η μαντζουράνα, ο δυόσμος και η μέντα καθώς χρειάζονται παρόμοια φροντίδα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)