εικόνα

Καλλιέργεια και φροντίδα ρίγανης σε γλάστρα

Καλλιέργεια ρίγανης σε γλάστρα

Καλλιέργεια και φροντίδα ρίγανης σε γλάστρα

Η ρίγανη είναι ένα αρωματικό φυτό, πλούσιο σε αιθέρια έλαια, που χρησιμοποιούμε καθημερινά στην κουζίνα μας. Το μοναδικό άρωμα και η γεύση της ρίγανης είναι μπορούν να απογειώσουν κάθε είδους σαλάτα και ψητό φαγητό που ετοιμάζουμε. Τη ρίγανη την συναντάμε άγρια στην ελληνική ύπαιθρο απ’ όπου μπορούμε να τη συλλέξουμε. Μπορούμε όμως επίσης να την καλλιεργήσουμε σε γλάστρα και να απολαμβάνουμε φρέσκα ή αποξηραμένα τα φύλλα της όποτε τα χρειαζόμαστε. Και μάλιστα, δε θα δυσκολευτούμε ιδιαίτερα για την καλλιέργειά της σε γλάστρα, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικές βασικές συμβουλές.

 

Που και πώς καλλιεργείται η ρίγανη σε γλάστρα;

 

Φυτεύοντας τη ρίγανη σε γλάστρα την τοποθετούμε σε ηλιοφανές μέρος, καθώς η ρίγανη αγαπάει τον ήλιο. Μόνο τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, θα χρειαστεί να την μεταφέρουμε σε μια ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας. Η ρίγανη παρουσιάζει αντοχή στην παγωνιά του χειμώνα και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία. Κατάλληλη εποχή για να μεταφυτέψουμε τη ρίγανη στη γλάστρα, είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο.

 


Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί η ρίγανη σε γλάστρα;

 

Η ρίγανη δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε φυτόχωμα, αρκεί να έχει καλή αποστράγγιση. Αν διαθέτουμε αφράτο χώμα στον κήπο μας, μπορούμε να το αναμείξουμε με κομπόστ και περλίτη σε αναλογία 5:2:1 για να φυτέψουμε τη ρίγανη μας. Τοποθετούμε τη ρίγανη σε γλάστρα με τρύπες στη βάση, για να μπορεί να απομακρύνεται το νερό. Σχετικά με το μέγεθος της γλάστρας, υπολογίζουμε να έχει ύψος και διάμετρο τουλάχιστον 25 εκατοστών για να μπορέσει να ευδοκιμήσει το φυτό.

 

Τι φροντίδα σε πότισμα και λίπανση θέλει η ρίγανη σε γλάστρα;

 

Όταν φυτεύεται η ρίγανη σε γλάστρα έχει μέτριες ανάγκες ως προς το πότισμα. Χρειάζεται όμως σταθερά και συχνά ποτίσματα τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, οπωσδήποτε 2-3 φορές τη βδομάδα. Την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, προσέχουμε να μην την ποτίζουμε υπερβολικά για να μην παρουσιαστούν σαπίσματα στη ρίζα. Κι όσον αφορά το λίπασμα, αρκεί προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή πλήρες βιολογικό λίπασμα δυο φορές την άνοιξη και μια φορά φθινόπωρο.

 

Τι κλάδεμα χρειάζεται η ρίγανη σε γλάστρα;

 

Αρχικά, μια ελαφριά μορφή κλάδέματος, είναι και το σταδιακό κορφολόγημα που κόβουμε φύλλα από τις κορυφές των βλαστών για να χρησιμοποιήσουμε. Πάντως, για να δώσει νέα δυνατή βλάστηση μέσα στο φθινόπωρο, η ρίγανη θα πρέπει να κλαδεύεται αυστηρά στα τέλη του καλοκαιριού. Στις αρχές της άνοιξης, ίσως χρειαστεί ένα ελαφρύ κλάδεμα για να καθαρίσουμε ξερούς και αδύναμους βλαστούς που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά του χειμώνα.

  

Κι ένα μυστικό για τη ρίγανη σε γλάστρα

 

Μπορούμε να συγκαλλιεργήσουμε τη ρίγανη σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα μαζί με άλλα αρωματικά φυτά, όπως η μαντζουράνα, ο δυόσμος και η μέντα καθώς χρειάζονται παρόμοια φροντίδα.

 

Διάβασε περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια ρίγανης στον κήπο, καθώς και συμβουλές για την φύτευση περισσότερων αρωματικών φυτών σε γλάστρα όπως βασιλικός σε γλάστρα, μέντα σε γλάστρα, δυόσμος σε γλάστρα, ρίγανη σε γλάστρα, δεντρολίβανο σε γλάστρα, λεβάντα σε γλάστρα, φασκόμηλο σε γλάστρα και δυόσμος σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 
Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Elena 24 Μαΐου 2020

καλησπέρα. παρατήρησα στο βασιλικό τη ρίγανη το ιημαρξ κ το δυόσμο λευκες κηλιδες στην επιφάνεια των φύλλων τους….αλλα δε βλέπω κάποιο ζωυφιο…το συμβαίνει;;;επίσης η λεβάντα μου είναι σαν ξεθωριασμένη….Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Μάριος 26 Μαρτίου 2020

Καλησπέρα. Έχω μια ρίγανη σε γλάστρα. Την έχω 4-5 μήνες τώρα και έχει μεγαλώσει. Το πρόβλημα είναι ότι βγάζει φύλλα πράσινα μόνο στις άκρες των κοτσανιών και το υπόλοιπο είναι ξερό. Είναι περίπου 30 εκατοστά τα κλωνάρια της.

Απάντηση
σχολιαστής
Σεραφείμ 22 Ιανουαρίου 2019

Εχω θερμοσπορείο και πριν λιγες βδομαδες αγορασα σπορο φραουλας Γιγας ,τις εσπειρα επιφανιακά(χωρις να τις βάλω στο ψυγείο ,ενω οι οδηγίες το λέγανε ) κι ενώ πεταχτήκανε μου μαραθηκανε !!
Τι πιστευεται εσείς

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.