εικόνα

Πέντε αρωματικά φυτά για ρόφημα

Πέντε Αρωματικά Φυτά για Ρόφημα

Πέντε αρωματικά φυτά για ρόφημα

Τι υπέροχο που είναι να συλλέγουμε τα δικά μας βότανα μας και να απολαμβάνουμε το ρόφημα που φτιάξαμε. Ας φυτέψουμε, λοιπόν, σε γλαστράκια στο μπαλκόνι, σε παρτέρι ή σε βραχόκηπο, για να συγκομίσουμε τα φύλλα και τα άνθη τους την κατάλληλη ώρα. Σήμερα, σας προτείνουμε πέντε επιλεγμένα αρωματικά φυτά για να επωφεληθείτε από τα ευεργετικά οφέλη που δίνουν στην καθημερινότητα και στην υγεία σας. Το φαρμακείο της φύσης είναι εδώ:

 

Δίκταμο: φημισμένο ενδημικό αρωματικό φυτό της Κρήτης, πολυετές, αειθαλές, ξεχωρίζει για τα ωοειδή γκριζοπράσινα φύλλα που καλύπτονται από λευκό χνούδι κα τα χαρακτηριστικά άνθη, ανοικτού ρόδινου χρώματος. Χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του συναχιού, της γρίπης, τους πονοκεφάλους, τις πεπτικές διαταραχές και τους ρευματισμούς.

 

Ματζουράνα: αγαπημένο βότανο της μεσογειακής γης, φυτό ποώδες, πολυετές ή διετές, με στρογγυλά φύλλα και ροζ ή λευκά άνθη που έχουν χαρακτηριστικό άρωμα. Συνιστάται για την αντιμετώπιση κρυολογημάτων, στομαχόπονους, κοιλόπονους, την αϋπνία, καθώς επίσης κάνει καλό και στην αρτηριακή πίεση.

 

Φασκόμηλο: πολυετής, αρωματικός, θάµνος της Μεσογείου, με φύλλα επιμήκη και παχιά, συνήθως λευκοπράσινα και άνθη μωβ χρώματος, πολύ αρωματικά. Εξαιρετικά τονωτικό, σε αφέψημα βοηθά στην καταπολέμηση της γρίπης, ενώ επίσης έχει καρδιοτονωτικές και αντιδιαβητικές δράσεις.

 

Δυόσμος: το πιο δημοφιλές αρωματικό βότανο της Μεσογείου μαζί με το βασιλικό. Πολυετές φυτό, αειθαλές, με βλαστούς τετράγωνους και πολύ αρωματικά φύλλα και άνθη. Διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες για την καταπολέμηση των πόνων του στομάχου, για τη ναυτία, για την αϋπνία, τις νευρώσεις, τις ημικρανίες και τις ταχυπαλμίες.

 

Μελισσόχορτο: θαμνώδες, ενδημικό φυτό της Νοτίου και της Κεντρικής Ευρώπης με ωοειδή και οδωντωτά φύλλα, που αναδίδουν ελαφρύ άρωμα λεμονιού. Το αφέψημα του μελισσόχορτου θεωρείται χαλαρωτικό με αντικαταθλιπτική δράση, κατάλληλο για την αντιμετώπιση των αυπνιών, των ταχυκαρδιών και της υπέρτασης.

 
 

Πώς να τα φροντίσετε
 
– Επιλέξτε ηλιοφανείς θέσεις φύτευσης για το δίκταμο και το φασκόμηλο και ημισκιερές για το δυόσμο, τη ματζουράνα και το μελισόχορτο.
 
– Φροντίστε να έχουν καλή αποστράγγιση ειδικά αν τα φυτέψουμε σε γλάστες ή ζαρντινιέρες και τοποθετείστε μια στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας.
 
– Ποτίζετε 1-2 φορές την εβδομάδα άνοιξη και φθινόπωρο, δυο-τρεις φορές τη βδομάδα την περίοδο του καλοκαιριού και το χειμώνα 1 φορά τη βδομάδα εκτός αν βρέχει.
 
– Συλλέξτε τα φύλλα και τους ανθισμένους βλαστούς, στις αρχές της άνθισης, καθώς έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια.
 
– Αποξηράνετε σε σκιερό περιβάλλον, χωρίς υγρασία, σε καλά αεριζόμενο χώρο και αποθηκεύστε σε βαζάκια αεροστεγώς κλεισμένα.

 
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.