εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια χαρουπιάς

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

5 μυστικά για καλλιέργεια χαρουπιάς

Η χαρουπιά, γνωστή και ως ξυλοκερατιά, είναι αειθαλές δέντρο με πυκνό γυαλιστερό φύλλωμα και μεγάλη καλλωπιστική αξία που φυτεύεται σε δρόμους, κήπους και πάρκα. Καλλιεργείται κυρίως για τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση που περιέχουν σάκχαρα και πλήθος θρεπτικών ουσιών, από τα οποία παρασκευάζουμε το χαρουπόμελο, το χαρουπάλευρο και το παστέλι. Επίσης, οι αλεσμένοι καρποί του χαρουπιού αποτελούν εξαιρετική ζωοτροφή, ενώ οι σπόροι του χαρουπιού, μετά από επεξεργασία, δίνουν υψηλής ποιότητας ζελατίνη. Το ξύλο της χαρουπιάς αποτελεί εξαιρετική καύσιμη ύλη.

 

Τι εδαφοκλιματικές συνθήκες απαιτούνται για την φύτευση και την καλλιέργεια της χαρουπιάς;

 

Η χαρουπιά είναι καρποφόρο δέντρο των ξηρών και θερμών κλιμάτων, ευδοκιμεί σε παραθαλάσσιες περιοχές στην Νότια Ελλάδα και στην Κρήτη. Η χαρουπιά θεωρείται σχετικά ανθεκτικό φυτό ως προς τον παγετό. Οι απαιτήσεις της χαρουπιάς σε έδαφος είναι αρκετά περιορισμένες. Θα την συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη. Η φύτευση της χαρουπιάς γίνεται σε αποστάσεις 8-10 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης και των γραμμών φύτευσης.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα και λίπανση έχει η καλλιέργεια της χαρουπιάς;

 

Η καλλιέργεια της χαρουπιάς έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και πότισμα. Μόνο τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, συνιστούμε να γίνονται 2-3 ποτίσματα στη χαρουπιά για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Σχετικά με τις ανάγκες της χαρουπιάς σε λίπανση, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, στα τέλη του χειμώνα, ενώ συμπληρωματικά μπορούν να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί, κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών.

 

Πώς κλαδεύεται και πώς πολλαπλασιάζεται η χαρουπιά;

 

Η χαρουπιά κλαδεύεται σταδιακά και διαμορφώνεται σε σχήμα κυπελλοειδές. Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου, στην ανάπτυξη νέας βλάστησης, στην αφαίρεση των ξηρών και συμπλεκόμενων κλάδων και στην αύξηση του φωτός και του αερισμού στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς. Ο πολλαπλασιασμός της χαρουπιάς γίνεται με σπόρο, με εναέριες καταβολάδες, με φυλλοφόρα και ξυλοποιημένα μοσχεύματα καθώς και με εμβολιασμό με ενοφθαλμισμό (μάτι).

 

Πότε ωριμάζουν και συγκομίζονται τα χαρούπια;

 

Τα χαρούπια ωριμάζουν και είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν ο φλοιός αποκτά το καστανό χαρακτηριστικό χρώμα. Ανάλογα την ποικιλία της χαρουπιάς, τα χαρούπια ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται με το χέρι ή μηχανικά με ραβδισμό.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την χαρουπιά

 

Στο παρελθόν, οι αποξηραμένοι σπόροι της χαρουπιάς χρησίμευαν για το ζύγισμα των μπαχαρικών στην Αφρική καθώς επίσης του χρυσού και των πολύτιμων λίθων στις Ινδίες.

 

Δες πληροφορίες και συμβουλές για την καλλιέργεια κι άλλων καρποφόρων δέντρων όπως μουσμουλιά, φραγκοσυκιά, αβοκάντο, ροδιά, βερικοκιά, συκιά, αμυγδαλιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά και λεμονιά.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (13)

σχολιαστής
Αλέξανδρος 29 Νοεμβρίου 2019

Κατά τη γνώμη σας ποια εποχή είναι η καλλίτερη για εμβολιασμό της χαρουπιάς.
Είναι εφικτή κατά τη γνώμη σας η αναπαραγωγή νέου δένδρου με ήμερους βλαστούς.
σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 13 Αυγούστου 2019

Φύτεψα σε γλάστρα κουκούτσια χαρουπιάς και φύτρωσαν φυτά. Πόσο να τα αφήσω να μεγαλώσουν και πότε μπορώ να τα φυτέψω στη γη; Επίσης μ ενδιαφέρει τι ρίζες κάνει, μη προβληματίσει το σπίτι, όπως έγινε με μια συκιά που οι ρίζες της έκανα ρωγμές στο σπίτι. Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα Ζωή. Μπορείς να διαχωρίσεις τα μικρά φυτά αρχες Σεπτέμβρη, μαζί με χώμα στις ρίζες τους και να τα φυτέψεις σε μεγαλύτερα γλαστράκια. Στις αρχές της άνοιξης, μπορείς να τα μεταφυτεύσεις στην οριστική τους θέση. Πάντως η χαρουπιά έχει σκληρό ριζικό σύστημα και καλό είναι να αποφύγεις να είναι κοντά σε τοίχους σπιτιού, πέτρινους φράκτες ή πλακάκια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ζωή 19 Αυγούστου 2019

   Ευχαριστώ για την απάντηση! Το ριζικό σύστημα της χαρουπιάς μπορεί να είναι σκληρό, αλλά μ ενδιαφέρει αν είναι κάθετο (όπως ξέρω για τα κωνοφόρα) η οριζόντιο… Πόσα μέτρα μακριά να είναι από το σπίτι, γιατί και το οικόπεδο που θα την φυτέψω, δεν είναι και πολύ μεγάλο. Αν είναι να προβληματίσει το σπίτι, καλύτερα να μην την βάλω.

   Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 3 Νοεμβρίου 2018

Αν φυτέψω τα κουκούτσια που έχουν μέσα τα χαρούπια θα καταφέρω να κάνω δενδράκι; Αν όχι τι να κάνω για ν αποκτήσω χαρουπιά; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας Βουρουκος 24 Αυγούστου 2018

Υπάρχουν χαρούπια βιολογικά και μη?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Ηλία.
  Υπάρχει συμβατική καλλιέργεια χαρουπιάς και φυσικά υπάρχει και καλλιέργεια χαρουπιας σύμφωνα με τις αρχές και τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας όπου απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και χημικών φυτοπροστατευτικών προιόντων.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.