εικόνα

10 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

5 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

10 μυστικά για την καλλιέργεια της χαρουπιάς

Η χαρουπιά είναι αειθαλές αιωνόβιο δέντρο που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά του άνυδρου μεσογειακού τοπίου. Διαθέτει πυκνό και γυαλιστερό στρογγυλό φύλλωμα και αναπτύσσεται σε μεγάλο δέντρο που μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα. Η χαρουπιά είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στην ξηρασία και συχνά τη συναντάμε άγρια στην ύπαιθρο να αναπτύσσεται χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες. Η χαρουπιά είναι γνωστή και με το όνομα ξυλοκερατιά, καθώς οι καρποί της, τα χαρούπια, έχουν σχήμα που θυμίζει ξύλινο κέρατο. Στην Χίο τη συναντάμε ως κουντουρουδιά, ενώ στην Κύπρο αναφέρεται και ως τερατσιά.

 

Η καλλιέργεια της χαρουπιάς έχει ως βασικό προϊόν τα χαρούπια, τους καρπούς με την ευχάριστη, γλυκιά γεύση από τα οποία παρασκευάζουμε το χαρουπόμελο και το χαρουπάλευρο. Τα χαρούπια, ήδη από την αρχαιότητα χρησιμοποιούνται ως φυσικό γλυκαντικό. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναθερμανθεί το ενδιαφέρον και συναντάμε πολλά καινούργια προϊόντα με βάση τα χαρούπια, καθώς διαθέτουν σημαντική διατροφική αξία, όντας πλούσια σε σάκχαρα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και φυτικές ίνες. Επιπλέον, οι αλεσμένοι καρποί του χαρουπιού αποτελούν εξαιρετική ζωοτροφή, οι σπόροι του χαρουπιού, μετά από επεξεργασία, δίνουν υψηλής ποιότητας ζελατίνη, ενώ το ξύλο της χαρουπιάς προσφέρει εξαιρετική καύσιμη ύλη.

 

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η χαρουπιά είναι ένα δέντρο ιδιαίτερης καλλωπιστικής αξίας που προσφέρει πλούσια σκια όλο το χρόνο χωρίς να έχει σημαντικές απαιτήσεις σε περιποίηση. Για το λόγο αυτό, οι χαρουπιές φυτεύονται σε δρόμους, σε πεζοδρόμια, σε κήπους, σε πλατείες και σε πάρκα. Ας δούμε αναλυτικά τι φροντίδα χρειάζεται η χαρουπιά για να αναπτυχθεί σε μεγάλο δέντρο με πλούσιο φύλλωμα και σημαντική παραγωγή χαρουπιών.

 


1. Πώς διαχωρίζονται οι ποικιλίες χαρουπιάς;

 

Η χαρουπιά είναι δίοικο φυτό, δηλαδή υπάρχουν δέντρα χαρουπιάς που φέρουν μόνο αρσενικά άνθη και είναι άκαρπα, ενώ υπάρχουν και δέντρα χαρουπιάς που φέρουν θηλυκά άνθη που δίνουν καρπούς. H επικονίαση της χαρουπιάς γίνεται με τις μέλισσες και με τον άνεμο. Οι ποικιλίες χαρουπιάς διακρίνονται κυρίως σε 2 κατηγορίες:

 
– Ποικιλίες άγριας χαρουπιάς
 

Υπάρχουν άγριες ποικιλίες χαρουπιάς που είναι συνήθως αυτοφυείς, είναι πιο πρώιμες και δίνουν μικρότερου μεγέθους καρπούς που δεν αξιοποιούνται. Οι άγριες ποικιλίες χαρουπιάς χρησιμοποιούνται είτε για καλλωπιστική χρήση ή για υποκείμενα των ήμερων ποικιλιών χαρουπιάς.

 
– Ήμερες ποικιλίες χαρουπιάς
 

Οι ήμερες ποικιλίες χαρουπιάς διακρίνονται για τους μεγάλου μεγέθους καρπούς που έχουν γλυκιά σακχαρώδη γεύση και προορίζονται τόσο για ζωοτροφή, όσο και για ανθρώπινη κατανάλωση. Υπάρχουν πολλές αξιόλογες ποικιλίες χαρουπιάς με προέλευση τη Χίο, τη Σάμο, την Κρήτη και την Κύπρο, καθώς επίσης εισαγόμενες ισπανικές, ιταλικές και αμερικάνικες ποικιλίες. Οι ήμερες ποικιλίες εμβολιάζονται πάνω σε άγριες ποικιλίες χαρουπιάς για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και πλουσιότερη παραγωγή χαρουπιών.

 

2. Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια της χαρουπιάς για να αναπτυχθεί;

 

Η χαρουπιά ευδοκιμεί σε ξηροθερμικές συνθήκες χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία λόγω του ανεπτυγμένου ριζικού συστήματος. Είναι ανθεκτική τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ενώ είναι σχετικά ανθεκτική και στον παγετό. Επιπλέον, μπορεί να φυτευθεί και σε παραθαλάσσιες περιοχές, καθώς αντέχει στην αλατότητα. Τη συναντήσουμε σε όλους τους τύπους εδαφών, ακόμα και σε ξηρά άγονα πετρώδη ασβεστολιθικά εδάφη.

 

3. Πότε φυτεύουμε χαρουπιές και σε τι αποστάσεις;

 

Κατάλληλη εποχή για την φύτευση νεαρών δέντρων χαρουπιάς είναι στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Ανοίγουμε λάκους διαμέτρου και βάθους 40×40 εκατοστών και στη συνέχεια φυτεύουμε τις χαρουπιές σε αποστάσεις 8-10 μέτρων μεταξύ των θέσεων και των γραμμών φύτευσης. Για να εξασφαλίσουμε καλύτερη επικονίαση στην καλλιέργεια της χαρουπιάς, φροντίζουμε να φυτεύουμε ένα αρσενικό δέντρο χαρουπιάς κάθε 9 θηλυκά δέντρα χαρουπιάς. Όπως σε όλα τα αειθαλή καρποφόρα δέντρα, φυτεύουμε τις χαρουπιές οπωσδήποτε με μπαλα χώματος και προσέχουμε να μη σπάμε τα λεπτά ριζίδια κατά την φύτευση.

 


Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα
Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε καρποφόρα δέντρα


 

4. Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια της χαρουπιάς;

 

Η χαρουπιά έχει πολύ μικρές απαιτήσεις σε νερό και θεωρείται ξηρική καλλιέργεια. Για τη μεγαλύτερη περίοδο του χρόνου δεν χρειάζεται πότισμα, καθώς έχει πολύ δυνατό ριζικό σύστημα, ενώ τα φύλλα της διαθέτουν μία κηρώδη επικάλυψη που περιορίζει τις απώλειες σε νερό λόγω διαπνοής. Μόνο τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, συνιστούμε να γίνονται 2-3 ποτίσματα στη χαρουπιά για να τη βοηθήσουμε να έχει καλύτερη ανάπτυξη και καρποφορία. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το υπερβολικό πότισμα σε νεαρά δενδύλλια χαρουπιάς, μπορεί να προκαλέσει μαυρίσματα στα φύλλα ή σαπίσματα στις ρίζες και πρέπει να αποφεύγεται.

 

5. Χρειάζεται λίπασμα η καλλιέργεια της χαρουπιάς;

 

Η χαρουπιά έχει μικρές απαιτήσεις σε λίπασμα, ακόμα και όταν είναι φυτεμένη σε άγονα εδάφη. Αν και αρκετοί καλλιεργητές χαρουπιάς δεν βάζουν καθόλου λίπασμα, η προσθήκη πλήρους βιολογικού λιπάσματος με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στα τέλη του χειμώνα, βοηθά την ανάπτυξη του φυλώματος και την αύξηση της παραγωγής. Συμπληρωματικά, στις καλλιέργειες χαρουπιάς μπορούν να γίνουν διαφυλλικοί ψεκασμοί με υγρό λίπασμα καλίου, κατά την περίοδο ανάπτυξης των καρπών. Σε δέντρα χαρουπιάς που έχουμε για καλλωπιστική χρήση προτιμούμε να προσθέτουμε πλήρες κοκκώδες λίπασμα στις αρχές της άνοιξης και στις αρχές του φθινοπώρου.

 


Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες
Κάλιο, τι προσφέρει ως λίπασμα σε φυτά και καλλιέργειες


 

6. Ποιες ασθένειες και έντομα προσβάλλουν την χαρουπιά;

 

Η χαρουπιά είναι πολύ ανθεκτική σε προσβολές από έντομα και ασθένειες και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι χαρουπιές μπορεί να προσβληθούν από ένα είδος πεταλούδας (Myelois ceratoniae), από τον αλευρώδη και από κοκκοειδή (λεκάνιο). Ωστόσο, ο πιο σημαντικός εχθρός των καλλιεργειών της χαρουπιάς είναι τα ποντίκια. Τα ποντίκια απολαμβάνουν τα χαρούπια ως ιδιαίτερα ελκυστική τροφή και επιπλέον προκαλούν σοβαρές ζημιές στα δέντρα χαρουπιάς κατά τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, καθώς ξύνουν τον φλοιό του κορμού για να αναζητήσουν νερό.

 

7. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της χαρουπιάς;

 

Το κλάδεμα της χαρουπιάς γίνεται στα τέλη του χειμώνα και διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δέντρα και κλάδεμα καρποφορίας στα ενήλικα δέντρα.

 
– Κλάδεμα διαμόρφωσης της χαρουπιάς
 

Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια χαρουπιάς για να πάρουν το σχήμα τους. Αρχικά, τα πρώτα χρόνια καλλιέργειας, κλαδεύουμε μόνο τις παραφυάδες που βγαίνουν πλευρικα απο την βάση του κορμού. Σταδιακά, όταν τα νεαρά δέντρα χαρουπιάς αρχίζουν να μπαίνουν σε καρποφορία, κλαδεύονται οι κατώτεροι βλαστοί έτσι ώστε η χαρουπιά να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές, δηλαδή ένα κεντρικό κορμό ύψους 70-80 εκατοστών και 4-5 βραχίονες που διακλαδίζονται.

 
– Κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς
 

Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου και στην ανάπτυξη νέας βλάστησης. Παράλληλα, αφαιρούμε ξερούς και συμπλεκόμενους κλάδους για να βελτιωθεί ο φωτισμός και ο αερισμός στο εσωτερικό του δέντρου της χαρουπιάς. Aποφεύγουμε να κάνουμε βαρύ κλάδεμα, καθώς ευνοείται η εμφάνιση παρενιαυτοφορίας, δηλαδή το φαινόμενο όπου μία καλή παραγωγή χαρουπιών ακολουθείται από μία πολύ μειωμένη ή μηδενική παραγωγή. Είναι σημαντικό μετά το κλάδεμα της χαρουπιας να γίνεται επάλειψη με πάστα κλαδέματος στις τομές για να αποφύγουμε την προσβολή από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

 

8. Με ποιους τρόπους γίνεται ο πολλαπλασιασμός της χαρουπιάς;

 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά χαρουπιάς με 4 τρόπους: με σπόρο, με εναέριες καταβολάδες, με φυλλοφόρα και ξυλοποιημένα μοσχεύματα, καθώς επίσης με εμβολιασμό.

 
– Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με σπόρο
 

Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά χαρουπιάς από σπόρο, μπορούμε να τον φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης. Επειδή ο σπόρος
της χαρουπιάς καθυστερεί αρκετές φορές να φυτρώσει, είναι καλό να βάζουμε τον σπόρο σε νερό για 24 ώρες πριν τον φυτέψουμε ή να ξύσουμε με ένα γυαλόχαρτο το περίβλημα του.

 
– Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με εναέριες καταβολάδες
 

Μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά χαρουπιάς με τη μέθοδο των εναέριων καταβολάδων μέσα στην άνοιξη, παίρνοντας ένα βλαστό του φυτού και κάνοντας μία τομή στη μέση του βλαστού για να βγάλει ρίζες. Στη συνέχεια, σε μία σακούλα βάζουμε φυτόχωμα ή χώμα από τον κήπο μαζί με άμμο σε αναλογία 2:1 και τη δένουμε με τέτοιο τρόπο ώστε το σημείο τομής να είναι μέσα στο χώμα της σακούλας. Ποτίζουμε σταδιακά για να βγάλει ρίζες ο βλαστός της χαρουπιάς. Μετά από 2 μήνες που θα έχει βλαστήσει, μπορούμε να τον αποκόψουμε από το αρχικό φυτό.

 
– Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με μοσχεύματα
 

Η μέθοδος πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα γίνεται παίρνοντας ξυλώδη τμήματα βλαστών, μήκους 15-20 εκατοστών, κατά την περίοδο του φθινοπώρου ή μαλακά φυλλοφόρα μοσχεύματα την περίοδο της άνοιξης. Είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στην βάση του μοσχεύματος για να επιτύχει ο πολλαπλασιασμός. Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου με μίγμα φυτοχώματος και άμμου σε αναλογία 2:1 και τα αφήνουμε σε δροσερό μέρος για 7-8 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν και τα μεταφυτεύσουμε.

 
– Πολλαπλασιασμός χαρουπιάς με εμβολιασμό
 

Η χαρουπιά πολλαπλασιάζεται συνήθως με εμβολιασμό στα τέλη της άνοιξης μέσα στον Μάιο. Τα δενδρύλλια χαρουπιάς που έχουν προκύψει από σπόρο, όταν φτάσουν σε ηλικία 3 ετών εμβολιάζονται με την μέθοδο του ενοφθαλμισμού με όρθιο Τ.

 


Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων


 

9. Πότε γίνεται η συλλογή των χαρουπιών και πώς διατηρούνται;

 

Η ωρίμανση των καρπών της χαρουπιάς διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο. Ξεκινά το φθινόπωρο που εμφανίζονται τα άνθη μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού της επόμενης χρονιάς που ωριμάζουν οι πρώτοι καρποί. Τα χαρούπια ωριμάζουν και είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν ο φλοιός αποκτά το καστανό χαρακτηριστικό χρώμα. Ανάλογα την ποικιλία της χαρουπιάς, οι καρποί ωριμάζουν την περίοδο του φθινοπώρου από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. Η συγκομιδή των χαρουπιών γίνεται με το χέρι ή μηχανικά με ράβδισμα.

 

10. Κι ένα τελευταίο μυστικό για τα χαρούπια

 

Οι αποξηραμένοι σπόροι της χαρουπιάς, γνωστοί ως κεράτια, στην αρχαιότητα χρησιμοποιήθηκαν ως μονάδα βάρους για χρυσό, πολύτιμους λίθους και μπαχαρικά. Από εκεί, προέκυψε η σημερινή λέξη «καράτι».

 

Περισσότερες συμβουλές για την καλλιέργεια καρποφόρων δέντρων

 
Ανθεκτικά φυτά εξωτερικού χώρου για όλο τον χρόνο
Φυτά κατάλληλα για ξερά και άγονα εδάφη
Εξωτικά δέντρα που μεταμορφώνουν τον κήπο μας
Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα των δέντρων
Μουσμουλιά, 7 μυστικά για την καλλιέργεια της μουσμουλιάς
Φραγκοσυκιά, 10 μυστικά για την καλλιέργεια της φραγκοσυκιάς
Αβοκάντο, 10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο
Ροδιά, 8 μυστικά για την καλλιέργεια της ροδιάς
Συκιά, 10 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
Αμυγδαλιά, 6 μυστικά για την καλλιέργεια της αμυγδαλιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (61)

σχολιαστής
Γιώργος 5 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα , θα ήθελα να ρωτήσω πόσες χαρουπιές μπορούμε να φυτέψουμε στο στρέμμα και πόσο περίπου κοστίζει το κάθε φυτό . Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Γιώργο. Συνήθως μπαίνουν περίπου 15 φυτά χαρουπιας στο στρέμμα ανάλογα βέβαια και τον τύπο του εδάφους. Σχετικά με το κόστους του κάθε φυτού, θα πρέπει να απευθυνθείς σε φυτώρια για να ρωτήσεις σχετική τιμή.

  Απάντηση
σχολιαστής
΄ΜΙΧΑΛΗΣ 25 Αυγούστου 2020

εχω φυτεψει χαρουπια με σπορο.ειναι περιπου 6 ετων με υψος 2 μετρα και δεν εχει βγαλει καρπο.θα βγαλει καποτε η θα μινει αγρια

Απάντηση
σχολιαστής
Γιωργος 15 Αυγούστου 2020

Καλημέρα σας.Συγχαρητηρια για τις εξαίρετες πληροφορίες που μας δίνεται .Θα ήθελα να ρωτήσω το μπόλιασμα της χαρουπιάς γίνεται μόνο σε άγρια χαρούπια η και σε αλλά δένδρα?

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΔΡΕΑΣ 4 Ιουνίου 2020

Καλησπερα ποια ειναι η καλυτερη εποχη για φυτεμα χαρουπιας?και ποσο αποδιδει ενα στρεμα?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 4 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ανδρέα.
  Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της χαρουπιάς είναι μέσα στο φθινόπωρο ή στις αρχές της άνοιξης. Η απόδοση ενός στρέμματος χαρουπιάς μπορεί να φτάσει σε παραγωγή 0,6 – 1,0 τόνους ξηρού βαρους χαρουπιού.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΝΔΡΕΑΣ 4 Ιουνίου 2020

   Καλησπερα για την εποχη της φυτευσης δεν εχει σημασια αν ειναι το δεντρο σε σακουλα η σε γλαστρα?η αποδοση αυτη που λετε σε τι αποσταση φυτεευσης ειναι τα δεντρα?και φανταζομαι για ποτιστικους χαρουπονες σωστα?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Ανδρέα. Πραγματικά αναφερόμαστε για ποτιστική καλλιέργεια χαρουπιάς με αποστάσεις φύτευσης 9Χ9 μέτρα καθώς στην ξηρική καλλιέργεια οι αποδόσεις είναι πολύ πιο μειωμένες. Πράγματι, δεν έχει σημασία η εποχή φύτευσης αν είναι η χαρουπιά φυτεμένη σε γλάστρα ή σακούλα.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     ΑΝΔΡΕΑΣ 5 Ιουνίου 2020

     Καλησπερα μεγαλη η αποδοση του στρεμματος ειχα την αποψη οτι ειναι μεχρι1,5 τονο το στρεμμα να υποθεσω οτι αυτες οι αποδοσεις που λετε ειναι μετα τα 20 χρονια των δεντρων χωρια τισ καλιεργιτικες φροντιδες που αναλυσαμε παραπανω

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 5 Ιουνίου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα. Εκ παραδρομής γράφτηκε αυτή η απόδοση και διορθώνουμε. Η καλλιέργεια χαρουπιας συνήθως δίνει 500-800 κιλά ξηρού βάρους καρπού/ ανά στρέμμα και σε εξαιρετικές περιπτώσεις να υπερβεί τον ένα τόνο.

   σχολιαστής
   ΑΝΔΡΕΑΣ 5 Ιουνίου 2020

   Καλησπερα ο ενας τονος ανα στρεμμα ειναι για δεντρα πανω απο 20 ετων?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Ιουνίου 2020

    Καλημέρα Ανδρέα. Ναι, είναι για ενήλικα δέντρα χαρουπιάς.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     ΑΝΔΡΕΑΣ 6 Ιουνίου 2020

     Καλημερα οι χαρουπιες ενηλικιωνοντε μετα τα 20 χρονια?oπως εχετε καταλαβει καλλιεργω χαρουπιες οπως και ελιες σε ενα χωριο κοντα στην Μονεβασια ποια ειναι η γνωμη σας για μια τριτη αποδοτικη καλλιεργεια?Σε σχεση με τν περιοχη.Ακομα να σας πω οτι εχω δονητικο μηχανημα για τις ελεις ευχαριστω

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 7 Ιουνίου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα.
      Τα Μυστικά του Κήπου απευθύνονται κυρίως σε ερασιτέχνες καλλιεργητές του κήπου. Για τις ανάγκες συμβουλευτικής καλλιέργειας σε επαγγελματικό επίπεδο ποι απαιτεί πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση, όπως στη δική σου περίπτωση, θα πρέπει να απευθυνθείς σε γεωπόνους της περιοχής σου.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 8 Ιουνίου 2020

      Καλημερα κατανοητη η προηγουμενη απαντηση στο ερωτη μα μου κατι αλλο που ηθελα να ρωτησω ηταν το εξης μπολιασα καποιες χαρουπιες τον απριλιο το χωραφι ειναι ποτιστικο πιστευετε οτι αν τισ ποτισω τελη ιουνιου θα ανεβασουν χυμους με αποτελεσμα να ξεραθουν τα παλουκια?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 8 Ιουνίου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα.
      Μπορείς να τις ποτίσεις στα τέλη του Ιουνίου τις χαρουπιές και δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τα εμβόλια.

    σχολιαστής
    ΑΝΔΡΕΑΣ 16 Ιουνίου 2020

    Καλησπερα ηθελα να σας πω οτι για το ποτισμα το χαρουπιων που λεγαμε εχω την εξης απορια.Οταν της μπολιασα αυτες βγαλαν απο κατω πολλα αγρια αυτα πρεπει να τα κοψω πριν το ποτισμα η δεν εχει σημασια?

    Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΝΔΡΕΑΣ 2 Ιουλίου 2020

   Καλημερα ξερετε καποια φυτωριο που να εχει ενβολιασμενες χαρουπιες?για να αντικαθαστθσω αυτες που δν πιασαν φετος

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουλίου 2020

    Καλησπέρα Ανδρέα. Δεν έχουμε υπόψη μας.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     ΑΝΔΡΕΑΣ 10 Αυγούστου 2020

     Καλημερα ηθελα να ρωτησω τα εξης εχω λιγες φιστικες αιγινις οι οποιες ομως δν ανοιγουν τα φιστικια οταν φτασει ο καιρος για συγκομιδη.Κατι ακομα που ηθελα να ρωτισω ειναι το εξης εχω κανει μια ανλυση εδαφουσ σε ενα χωραφι το οποιο εχει υψηλες τιμες σε ανθρακικο ασβεστιο αυτο επηρεαζει σε κατι?και επισης δν εχει οργανικη ουσια πως μπορουμε να το βελτιωσουμε αυτο?

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Αυγούστου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα. Για τις φυστικιές και το άνοιγμα των καρπών, χρειάζεται τακτικό πότισμα μέχρι δέκα μέρες πριν τη συγκομιδή για βελτίωση του ανοίγματος των καρπών καθώς και λίπανση με πλήρες βιολογικό λίπασμα. Μπορείς να ρίξεις κομπόστ και κοπριά για να βελτιώσεις την περιεκτικότητα του χωραφιού σε οργανική ουσία. Αν έχει ψηλές τιμές σε ανθρακικό ασβέστιο και έχει υψηλό pH, δεν γίνεται εύκολα απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων, όπως σίδηρος, ψευδάργυρος, μαγγάνιο και βόριο. Μπορείς να προσθέσεις θειάφι για να μειώσεις το pH.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 11 Αυγούστου 2020

      Καλημερα οταν λετε τακτικο ποτισμα?μια φορα την εβδομαδα?το οποιο να το αρχισω τετια εποχη?για το λιπασμα σε καθε ποτισμα να τους βαζω?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Αυγούστου 2020

      Οπωσδήποτε κάνε πότισμα μία φορά τη βδομάδα και πρόσθεσε μία φορά βιολογικό λίπασμα αυτή την εποχή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 12 Αυγούστου 2020

      Καλημερα εκ παραδρομης εγραψα για το ανθρακικο ασβεστιο στην αναλυση το οποιο ειναι αυξημενο αλλα το ενεργο ανθρακικο ασβεστιο ειναι σε φυσιολογικες τιμες για το χωραφι.Μια αλλη απορια ειναι η εξης σε μια αναλυση φυλλων που εχω κανει για αλλο χωραφι αυτη δειχνει το υπαρχει πολυ νατριο δηλαδη ειναι η φυσιολογικη τιμη ειναι <0,250% αυτο εχει 0,300%πως αυτο μπορουμε να το διορωοσουμε?επιρεαζει καπου αρνητικα?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Αυγούστου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να προσθέσεις εδαφοβελτιωτικά υλικά για βελτίωση του χωραφιού και διόρθωση νάτριο όπως κοπριά, κομπόστ, ζεόλιθο ή ατταπουλγίτη.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 13 Αυγούστου 2020

      Καλημερα τι επιπτωσεις εχει για την ελια του υψηλο νατριο?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 13 Αυγούστου 2020

      Η υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να δημιουργήσει τοξικότητα στα φυτά και να παρουσιάζουν τα φυτά συμπτώματα που μοιάζουν σαν να υποφέρουν από έντονες συνθήκες ξηρασίας.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 25 Σεπτεμβρίου 2020

      Καλησπερα σε χωραφι ελιων με ελλειψη ψευδαργυρου πως προσθετουμε τον ψευδαργυρο με ψεκασμα η στο εδαφος?και σε ποια εποχη?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 26 Σεπτεμβρίου 2020

      Καλημέρα Ανδρέα.
      Μπορείς να ψεκάσεις το φύλλωμα των ελιών με υγρό λίπασμα ψευδαργύρου στις αρχές της άνοιξης για πιο άμεση απορρόφηση.

      σχολιαστής
      ΑΝΔΡΕΑΣ 17 Οκτωβρίου 2020

      Καλησπερα ηθελα να ρωτισω τι προσφερει το ασβεστιο στις ελιες και τι ο ψευδαργυρος?

      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Οκτωβρίου 2020

      Καλημέρα Ανδρέα. Δες το αναλυτικό άρθρο μας για το λίπασμα ασβεστίου στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει. Το λίπασμα ψευδαργύρου που μπορεί να γίνει διαφυλλικά στις ελιές στην αρχή της άνοιξης μπορεί να βοηθήσει στην ανθοφορία και την καρπόδεση της ελιάς.

σχολιαστής
ΑΝΔΡΕΑΣ 31 Μαΐου 2020

Καλησπερα σας λετε οτι μπρουν να γινουν διαφυλικοι ψεκασμοι ποτε τους κανουμε αυτους ποσοι ειναι?και με πια συχνοτητα?με φυλλολιπασμα το κανουμε αυτο?ευχαριστω

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 1 Ιουνίου 2020

  Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να κάνεις διαφυλλικό ψεκασμό με υγρό λίπασμα ψευδαργύρου για να βοηθήσεις την καρπόδεση και στη συνέχεια μετά από 1 μήνα μπορείς να κάνεις ένα διαφυλλικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για να ενισχύσεις την αύξηση του μεγέθους και το γέμισμα των καρπών.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   ΑΝΔΡΕΑΣ 2 Ιουνίου 2020

   Καλημερα ευχαριιστω για την απαντηση ποτε κανουμε τον διαφυλικο ψεκασμο με ψευδαγυρο?και με πια αναλογια ml/νερο?

   Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 2 Ιουνίου 2020

    Καλησπέρα Ανδρέα. Κάνουμε τον διαφυλλικό ψεκασμό με υγρό διάλυμα ψευδάργυρου κατά την ανθοφορία της χαρουπιάς για να έχουμε καλύτερη καρπόδεση. Η αναλογία του ψεκαστικού διαλύματος είναι 2cc/lt νερό.

    Απάντηση
     σχολιαστής
     ΑΝΔΡΕΑΣ 2 Ιουνίου 2020

     Καλησπερα αρχες νοεμβριου ειναι καλα για να το ριξω?η αναλογια στο καλιο ειναι η ιδια?

     Απάντηση
      σχολιαστής
      Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 3 Ιουνίου 2020

      Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορείς να την ψεκάσεις την περίοδο της ανθοφορίας της χαρουπιάς μέσα στο φθινόπωρο. Σχετικά με τον ψεκασμό με υγρό κάλιο, θα πρέπει να συμβουλευτείς τις οδηγίες του κάθε σκευάσματος για να προσδιορίσεις την αναλογία του διαλύματος για τον ψεκασμό (μια συνήθη αναλογία σχετικών σκευασμάτων καλίου είναι 2cc/1lt).

σχολιαστής
Κωνσταντίνος 20 Μαΐου 2020

Καλησπέρα, μία χαρουπιά που έχει φυτρώσει από κουκούτσια όταν μεγαλώσει θα κάνει χαρούπια; και αν δεν κάνει μπορούμε να την κεντρισουμε;

Απάντηση
σχολιαστής
Σταυρος Παπαδοπουλος 12 Μαΐου 2020

Η Αγιοχαρουπια μπορει να μπολιαστη αλλο καρποφορο αν ναι πιο

Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 11 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.

Μπορώ να φυτεύσω τους σπόρους που βρίσκω μέσα σε ξερό χαρούπι; Χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη διαδικασία;;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 11 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ιωάννα. Μπορείς να φυτέψεις τους σπόρους χαρουπιού που βρίσκεις σε ξερό χαρούπι για να δημιουργήσεις καινούριο φυτά χαρουπιάς αλλά χρειάζεται μία διαδικασία για να αυξήσεις το ποσοστό επιτυχίας. Μπορείς να βάλεις τουs σπόρους του ξερού χαρουπιού για να μαλακώσουν σε κρύο νερό για 2 ώρες και στη συνέχεια ξύνεις το εξωτερικό του σπόρου επιφανειακά. Μετά, απλώνεις τους σπόρους σε ένα δίσκο και ρίχνεις νερό που έχει βράσει μέχρι να καλυφθούν οι σπόροι και τους αφήνεις για 24 ώρες. Μετά μπορείς να τους φυτεύσεις τους σπόρους του χαρούπιού σε γλάστράκια που τα έχεις γεμίσεις με φυτόχωμα γενικής χρήσης σε βάθος 0,5 εκατοστό.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΓΙΑΝΝΗΣ 2 Απριλίου 2020

Καλησπέρα

σκεφτομαι να βαλω μια χαρουπια στην αυλη μου για ισκιο αλλα δε ξερω ποσα χρονια κανει για να μεγαλωσει αρκετα…

Απάντηση
σχολιαστής
Αλέξανδρος 29 Νοεμβρίου 2019

Κατά τη γνώμη σας ποια εποχή είναι η καλλίτερη για εμβολιασμό της χαρουπιάς.
Είναι εφικτή κατά τη γνώμη σας η αναπαραγωγή νέου δένδρου με ήμερους βλαστούς.
σας ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 13 Αυγούστου 2019

Φύτεψα σε γλάστρα κουκούτσια χαρουπιάς και φύτρωσαν φυτά. Πόσο να τα αφήσω να μεγαλώσουν και πότε μπορώ να τα φυτέψω στη γη; Επίσης μ ενδιαφέρει τι ρίζες κάνει, μη προβληματίσει το σπίτι, όπως έγινε με μια συκιά που οι ρίζες της έκανα ρωγμές στο σπίτι. Ευχαριστώ!

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 14 Αυγούστου 2019

  Καλημέρα Ζωή. Μπορείς να διαχωρίσεις τα μικρά φυτά αρχες Σεπτέμβρη, μαζί με χώμα στις ρίζες τους και να τα φυτέψεις σε μεγαλύτερα γλαστράκια. Στις αρχές της άνοιξης, μπορείς να τα μεταφυτεύσεις στην οριστική τους θέση. Πάντως η χαρουπιά έχει σκληρό ριζικό σύστημα και καλό είναι να αποφύγεις να είναι κοντά σε τοίχους σπιτιού, πέτρινους φράκτες ή πλακάκια.

  Απάντηση
   σχολιαστής
   Ζωή 19 Αυγούστου 2019

   Ευχαριστώ για την απάντηση! Το ριζικό σύστημα της χαρουπιάς μπορεί να είναι σκληρό, αλλά μ ενδιαφέρει αν είναι κάθετο (όπως ξέρω για τα κωνοφόρα) η οριζόντιο… Πόσα μέτρα μακριά να είναι από το σπίτι, γιατί και το οικόπεδο που θα την φυτέψω, δεν είναι και πολύ μεγάλο. Αν είναι να προβληματίσει το σπίτι, καλύτερα να μην την βάλω.

   Απάντηση
σχολιαστής
Ζωή 3 Νοεμβρίου 2018

Αν φυτέψω τα κουκούτσια που έχουν μέσα τα χαρούπια θα καταφέρω να κάνω δενδράκι; Αν όχι τι να κάνω για ν αποκτήσω χαρουπιά; Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιας Βουρουκος 24 Αυγούστου 2018

Υπάρχουν χαρούπια βιολογικά και μη?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου 24 Αυγούστου 2018

  Καλησπέρα Ηλία.
  Υπάρχει συμβατική καλλιέργεια χαρουπιάς και φυσικά υπάρχει και καλλιέργεια χαρουπιας σύμφωνα με τις αρχές και τους κανονισμούς της βιολογικής γεωργίας όπου απαγορεύεται η χρήση χημικών λιπασμάτων και χημικών φυτοπροστατευτικών προιόντων.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.