εικόνα

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Πρίμουλα, πρώτο λουλούδι του χειμώνα

Πρώτο λουλούδι μέσα στο χειμώνα! H πρίμουλα, αν και πολυετές ποώδες λουλούδι φυτεύεται κυρίως ως ετήσιο καλλωπιστικό για να μας χαρίσει τα υπέροχα άνθη της από αρχές Ιανουαρίου ως αρχές Ιουνίου. Διαθέτει χαρακτηριστικό λογχοειδές φύλλωμα που αναπτύσσεται σε μορφή ροζέτας και αποτελεί ιδανικό φυτό για να φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς και στον κήπο για να δημιουργήσουμε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Το όνομά της πρίμουλας προέρχεται από τα λατινικά και σημαίνει πρώτη, επιβεβαιώνοντας την πρώιμη ανθοφορία της στην καρδιά του χειμώνα. Υπάρχουν, βέβαια, και κάποιες ποικιλίες πρίμουλας που ανθίζουν τους φθινοπωρινούς μήνες. Κι όσο για τα χρώματα, υπάρχουν πολλά είδη πρίμουλας με μεγάλη ποικιλία χρωματισμών: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και εντυπωσιακές δίχρωμες ποικιλίες.

 

Τι συνθήκες θέλει και πώς γίνεται η φύτευση της πρίμουλας;

 

Η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει, γι’ αυτό προτιμούμε κυρίως ημισκιερές θέσεις φύτευσης προστατευμένες από τον έντονο μεσημεριανό ήλιο. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε πως τα ζεστά και τα ψυχρά ρεύματα αέρα μπορούν να προκαλέσουν ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς διαθέτουν επιφανειακό ριζικό σύστημα και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο βάθος. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα. Αν φυτέψουμε την πρίμουλα στο χώμα, προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή ειδικό φυτόχωμα για λουλούδια. Ο πολλαπλασιασμός της πρίμουλας γίνεται σχετικά εύκολα με σπόρο που μπορούμε να φυτέψουμε σε σπορείο που θα φτιάξουμε. Αν προμηθευτούμε από φυτώρια έτοιμα φυτά πρίμουλας, τα φυτεύουμε αποστάσεις περίπου 20 εκατοστά μεταξύ τους.

 

Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα έχει η πρίμουλα;

 

Για να ευδοκιμήσει και να μας χαρίσει πλούσια ανθοφορία, η πρίμουλα χρειάζεται συχνό πότισμα, καθώς έχει αυξημένες ανάγκες σε εδαφική υγρασία. Ειδικά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού θα χρειαστεί τακτικότερα ποτίσματα. Σε κάθε περίπτωση, απαιτείται να της εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση του νερού για να μην εμφανιστούν σαπίσματα στη ρίζα. Σχετικά με τη λίπανση της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα, από τις αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη φθινοπώρου. Να σημειώσουμε ότι η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που δημιουργεί συστροφή του φυλλωματος της πρίμουλας, ενώ αφήνει και μια κολλώδη ουσία που προσελκύει τα μυρμήγκια. Για την αντιμετώπιση της μελίγκρας, ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

 

Κι ένα μυστικό για την πρίμουλα

 

Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σε συνταγές μαγειρικής για τα εδώδιμα λουλούδια της που τρώγονται. Επίσης, τα άνθη της πρίμουλας αξιοποιούνται και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.

 

Περισσότερα χειμωνιάτικα λουλούδια

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες και για άλλα λουλούδια που ανθίζουν μέσα στον χειμώνα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:
 
Τα 10 πιο όμορφα χειμωνιάτικα λουλούδια
Πανσέδες, 5 μυστικά φροντίδας
Κυκλάμινο, 6 μυστικά φροντίδας
Χρυσάνθεμο, 7 μυστικά φροντίδας
Αμαρυλλίδα, το μεγαλοπρεπές λουλούδι
Ίριδα, ένα λουλούδι από τον ουρανό
Χειμωνανθός, το λουλούδι του χειμώνα
Κίτρινο γιασεμί, συμβουλές φροντίδας
Νάρκισσος, ένα πανέμορφο λουλούδι
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.