εικόνα

Καλλωπιστικό λάχανο με εντυπωσιακά χρώματα

Καλλωπιστικό λάχανο

Καλλωπιστικό λάχανο με εντυπωσιακά χρώματα

Το καλλωπιστικό λάχανο είναι ετήσιο καλλωπιστικό φυτό του χειμώνα και το συναντάμε σε πολλούς χρωματισμούς από λευκό, κρεμ και πράσινο, μέχρι ροζ και μωβ. Δεν είναι τόσο σφικτό σαν το κανονικό λάχανο, καθώς τα φύλλα του είναι πιο ανοικτά και καταλήγουν σε λεία ή δαντελωτή άκρη. Το καλλωπιστικό λάχανο δεν τρώγεται, αλλά χρησιμοποιείται για καλλωπιστική χρήση για να δώσει εντυπωσιακούς χρωματισμούς μέσα στο χειμωνιάτικο σκηνικό.

 

Σε τι συνθήκες ευδοκιμεί το καλλωπιστικό λάχανο;
 
Το καλλωπιστικό λάχανο μπορεί να φυτευτεί με σπόρο στο παρτέρι ή σε γλάστρα στα τέλη του καλοκαιριού. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά από τα φυτώρια για να φυτέψουμε απευθείας στα μέσα φθινοπώρου. Για το καλλωπιστικό λάχανο, επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη. Χρειάζεται έδαφος που να στραγγίζει καλά, καθώς δεν είναι ανθεκτικό στην υπερβολική υγρασία. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το καλλωπιστικό λάχανο παρουσιάζει μεγάλη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Τι πότισμα, λίπανση ή άλλη φροντίδα θέλει το καλλωπιστικό λάχανο;
 
Το καλλωπιστικό λάχανο χρειάζεται μέτρια ποτίσματα, αν και την περίοδο που ευδοκιμεί έχει αρκετές βροχοπτώσεις. Σχετικά με τη λίπανση, η προσθήκη πλήρους κοκκώδους λιπάσματος ή υγρού λιπάσματος, μια φορά το μήνα, επαρκεί για την καλή ανάπτυξη του. Επίσης, αφαιρούμε σταδιακά τα κάτω φύλλα του καλλωπιστικού λάχανου, όταν αρχίζουν να κιτρινίζουν και ξεραίνονται στις αρχές της άνοιξης. Στα μέσα της άνοιξης, εκπτύσσεται το ανθικό στέλεχος που σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του βιολογικού του κύκλου. Μπορούμε να αφήσουμε να καλλωπιστικό λάχανο να σποριάσει για να ξανασπείρουμε, διαφορετικά, το ξεριζώνουμε για να φυτέψουμε τα ανοιξιάτικα ανθόφυτα.

 

Πώς χρησιμοποιείται το καλλωπιστικό λάχανο στην κηποτεχνία;
 
Το καλλωπιστικό λάχανο, αγαπημένο φυτό των κηπουρών, τους φθινοπωρινούς μήνες, μπορεί να φυτευτεί μεμονωμένο σε μια γλάστρα ή δυο-τρία διαφορετικού χρώματος σε μια ζαρντινιέρα. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε πολλά περισσότερα σε σειρά, σε ένα παρτέρι για να δημιουργήσουμε μια ωραία χαμηλή μπορντούρα. Τέλος, κάνουμε υπέροχους συνδυασμούς με άλλα φυτά, όπως για παράδειγμα να έχετε στο κέντρο το καλλωπιστικό λάχανο και γύρω του πρίμουλες, κυκλάμινα ή καλεντούλες που ανθίζουν αυτή την εποχή και ενισχύουν την πολυχρωμία του κήπου μας.

 

Κι ένα μυστικό για το καλλωπιστικό λάχανο
 
Όσο πιο χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες που επικρατούν το φθινόπωρο και το χειμώνα, τόσο πιο έντονοι είναι οι χρωματισμοί του καλλωπιστικού λάχανου καθώς αυξάνει στα φύλλα του η συγκέντρωση φυσικών χρωστικών ουσιών, των ανθοκυανών.

 

Μάθε περισσότερες πληροφορίες για τη φροντίδα φθινοπωρινών λουλουδιών, όπως κυκλάμινο, χρυσάνθεμο, πρίμουλα στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.