εικόνα

Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο

Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο

Συγκαλλιέργεια φυτών στο λαχανόκηπο

Συγκαλλιέργεια ονομάζουμε τη μέθοδο καλλιέργειας διάφορων φυτών στον ίδιο χώρο, για την βελτίωση της παραγωγής, ποιοτικά και ποσοτικά. Στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, όπου ο χώρος καλλιέργειας στον κήπο είναι περιορισμένος και δεν επαρκεί για την φύτευση πολλών ειδών, η επιλογή της συγκαλλιέργειας είναι επιβεβλημένη.

 

Ποια είναι τα οφέλη της συγκαλλιέργειας στο λαχανόκηπο;
 
Tα οφέλη της συγκαλλιέργειας στο λαχανόκηπο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς επιτυγχάνουμε αύξηση της παραγωγικότητας και της ποικιλίας των ειδών που καλλιεργούμε. Παράλληλα, εξοικονομούμε νερό κατά την άρδευση καθώς και σημαντική μείωση των εισροών σε θρεπτικά στοιχεία. Επίσης, με τη μέθοδο της συγκαλλιέργειας συνεισφέρουμε στην ολοκληρωμένη καταπολέμηση των μυκητολογικών και εντομολογικών εχθρών στο λαχανόκηπο μας. Ειδικά τη σύγχρονη εποχή, όπου η τάση για την μονοκαλλιέργεια είναι κυρίαρχη, η συγκαλλιέργεια είναι μια μέθοδος απαραίτητη στο πλαίσιο της αειφορίας και της ενίσχυσης της βιοποικιλότητα.

 

Τι πρέπει να προσέξουμε στη συγκαλλιέργεια των φυτών;
 
Κατά τη συγκαλλιέργεια, εμπλουτίζουμε το χώμα με αρκετή οργανική ουσία είτε σε μορφή κομπόστ, είτε σε μορφή καλοχωνεμένη κοπριάς και εξασφαλίζουμε επαρκή και σταθερή άρδευση για τα συγκαλλιέργούμενα φυτά. Επιλέγουμε φυτά με διαφορετικού βάθους ριζικό σύστημα, για να μειώσουμε τον ανταγωνισμό για τα θρεπτικά του εδάφους και το νερό. Επίσης, επιλέγουμε φυτά ανθεκτικά στη σκίαση δίπλα στα ψηλά φυτά ή φυτά που απαιτούν προφύλαξη από το άμεσο ηλιακό φως και είναι ευαίσθητα στα ηλιεγκαύματα. Τέλος, σε ψηλά φυτά, όπως τα καλαμπόκια, επιλέγουμε να φυτέψουμε αναρριχόμενα φυτά, όπως τα φασόλια, για να αναπτυχθούν πάνω στο κεντρικό στέλεχος των καλαμποκιών.

 

Και μερικά μυστικά συγκαλλιέργειας στο λαχανόκηπο
 
• Το αγγούρι συγκαλλιεργείται με καλαμπόκι, φασόλια, μπιζέλια, ραπανάκια, ραδίκια, καρότα, άνηθο.
• Το καλαμπόκι συγκαλλιεργείται με φασόλια, κολοκυθιές, πατάτες, αγγούρι, πεπόνι και μαϊντανό.
• Το καρότο συγκαλλιεργείται με μαρούλι, ραπανάκι, κρεμμύδι και ντομάτα.
• Η κολοκυθιά συγκαλλιεργείται με καλαμπόκι, πεπόνι και ραπανάκι.
• Τα κρεμμύδια και τα σκόρδα συγκαλλιεργούνται με αγγούρι, φράουλες, μαρούλια, κολοκυθιές, παντζάρια, καρότα και ντομάτες.
• Το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι συγκαλλιεργούνται με κρεμμύδια, πατάτες, σέλινο, άνηθο και μαρούλι.
• Το μαρούλι συγκαλλιεργείται με αγγούρι, ραπανάκι, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, φράουλες, κουνουπίδι.
• Η ντομάτα συγκαλλιεργείται με σκόρδο, κρεμμύδι, μαϊντανό, καρότο, κατιφέ και βασιλικό.
• Η πατάτα συγκαλλιεργείται με καρότο, σέλινο, μπιζέλια, καλαμπόκι, κρεμμύδι, σπανάκι.
• Η πιπεριά συγκαλλιεργείται με κρεμμύδι, βασιλικό, μπάμιες, μαϊντανό, καρότα.
• Η φασολιά συγκαλλιεργείται με καλαμπόκι, αγγούρι, ραπανάκι, φράουλα, καρότα, μελιτζάνα και πατάτες.

 

Καλές συγκαλλιέργειες!

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Σχολιάστε

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιευθεί. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *