Πότε φυτεύουμε κουκιά;

ποτε φυτευουμε κουκια

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για σπορά και φύτευση κουκιών;

Τα κουκιά είναι από τα πιο δημοφιλή όσπρια που φυτεύονται κάθε χρόνο για την παραγωγή ξηρών σπόρων, αλλά και για την παραγωγή των χλωρών λοβών.

Η σπορά των κουκιών γίνεται συνήθως στον κήπο ή σε χωράφι και δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές φροντίδες για να εξασφαλίσουμε μία καλή παραγωγή καρπών.

Αν δε διαθέτουμε κήπο, μπορούμε να φυτέψουμε κουκιά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στη βεράντα, την αυλή και το μπαλκόνι μας.

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η φύτευση των κουκιών περιλαμβάνεται συχνά σε προγράμματα χλωράς λίπανσης καθώς και αμειψισποράς για αν ενισχύσουμε το χωράφι με θρεπτικά συστατικά.

Ας δούμε λοιπόν ποια εποχή είναι κατάλληλη για να φυτέψουμε κουκιά, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το φύτεμα ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή χλωρών και ξερών λοβών.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή σπέρνουμε τα κουκιά;

Η καλλιέργεια των κουκιών είναι ανθεκτική σε χαμηλές θερμοκρασίες, ωστόσο για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρπόδεση και παραγωγή απαιτούνται θερμοκρασίες μεταξύ 10-20°C.

Έτσι η σπορά των κουκιών γίνεται, στα νοτιότερα ζεστά μέρη της Ελλάδας, από αρχές Σεπτέμβρη μέχρι τέλη Νοεμβρίου και η συγκομιδή στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης.

Σε πιο ψυχρά και ορεινά μέρη, η φύτευση των κουκιών γίνεται από αρχές Φεβρουάριου μέχρι τέλη Μαρτίου και η συγκομιδή στις αρχές του καλοκαιριού.

Υπάρχουν πρώιμες και όψιμες ποικιλίες κουκιών για να επιλέξουμε, με διαφορετικά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το μήκος του λοβού και με τον αριθμό σπόρων που περιέχει ο λοβός.

σποροι παραδοσιακης ποικιλιας κουκιων
Σπόροι παραδοσιακής ποικιλίας κουκιών

2. Πώς σπέρνουμε τα κουκιά και σε τι αποστάσεις;

H σπορά των κουκιών γίνεται απευθείας στο χώμα με αυλάκια που ανοίγουμε για τις σειρές φύτευσης σε αποστάσεις 40-60 εκατοστών μεταξύ τους.

Φυτεύουμε 3-4 σπέρματα κουκιών σε κάθε θέση φύτευσης σε βάθος 3-5 εκατοστών και αφήνουμε αποστάσεις 20-30 εκατοστών μεταξύ κάθε θέσης.

Αποφεύγουμε την πυκνότερη φύτευση των κουκιών, καθώς μπορεί να συντελέσει στην προσβολή από ασθένειες όπως η σκωρίαση και η ανθράκωση λόγω κακού αερισμού και υψηλής υγρασίας.

3. Σε πόσες μέρες φυτρώνουν τα κουκιά;

Ο σπόρος των κουκιών φυτρώνει μετά από περίπου 10 μέρες σε συνθήκες σχετικής υγρασίας και θερμοκρασίας γύρω στους 20οC.

Πριν φυτέψουμε τα κουκιά στο χώμα, φροντίζουμε να τα βάζουμε σε ένα βρεγμένο πανί για 24 ώρες ώστε να ενισχύσουμε την φυτρωτικότητα τους και να βλαστήσουν πιο γρήγορα.

4. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση των κουκιών;

Τα κουκιά μπορούν να φυτευτούν σε όλα τα είδη εδάφους, αν και ευδοκιμούν καλύτερα σε πλούσια και γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση.

Σε πιο ελαφριά και αμμουδερά εδάφη, η καλλιέργεια του κουκιού δίνει πιο πρώιμες, αλλά σημαντικά μικρότερες αποδόσεις.

Για να την προετοιμασία του εδάφους πριν τη σπορά των κουκιών, κάνουμε καλό όργωμα ώστε να γίνει πιο αφράτο το χώμα και να αναπτυχθεί καλύτερα η ρίζα των φυτών.

Η ενσωμάτωση κοπριάς και κομπόστ στο χώμα, πριν το φύτεμα των κουκιών, βοηθά στην αύξηση της παραγωγής, καθώς εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, βελτιώνει τη δομή του εδάφους και βοηθάει στον καλύτερο αερισμό του.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

5. Πώς φυτεύουμε κουκιά σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Για να φυτέψουμε κουκιά σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι, επιλέγουμε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό ώστε να εξασφαλίσουμε περισσότερη ηλιοφάνεια.

Επιλέγουμε γλάστρες ή ζαρντινιέρες, μεσαίου βάθους 25-30 εκατοστών και πλατιές που μας επιτρέπουν να φυτέψουμε αρκετά κουκιά.

Γεμίζουμε τις γλάστρες με εμπλουτισμένο φυτόχωμα που περιέχει περλίτη για να αναπτυχθούν καλύτερα τα φυτά και να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή κουκιών.

6. Κι ένα μυστικό για τον σπόρο των κουκιών

Αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο κουκιών για την επόμενη χρονιά, αφού ολοκληρωθεί η καλλιέργεια, αφήνουμε τα κουκιά να ξεραθούν πάνω στο φυτό. Στη συνέχεια, παίρνουμε τους σπόρους από τους ξερούς λοβούς, τους αφήνουμε σε σκια για 5-6 μέρες να στεγνώσουν και τους αποθηκεύουμε σε δροσερό μέρος μέσα σε γυάλινα βάζα.

Καλλιέργεια κουκιών
Κουκιά: 7 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (2)

  1. Βαλεριος
    22/11/2023

    Απο Ευβοια, υψομετρο 350 μ. τα φυτεψα 1 μηνα πριν, εγιναν πελωρια!

  2. Κώστας
    12/11/2023

    Μόλις εχτές τά έσπειρα τά κουκιά..στην Κέρκυρα βρίσκομαι!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *