εικόνα

Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

Κατιφές και βασιλικός στον κήπο

Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

Η συγκαλλιέργεια των κηπευτικών με κατιφέδες και βασιλικούς είναι μια ωφέλιμη τεχνική οικολογικής καλλιέργειας στο λαχανόκηπο μας. Παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, φύτευαν ανάμεσα από τα κηπευτικά βασιλικό και κατιφέ, γιατί είχε παρατηρηθεί ότι έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και αναπτύσσονταν πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου μας.

 

Γιατί βάζουμε κατιφέ και βασιλικό στον λαχανόκηπο;

 

Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά, εύκολο στην καλλιέργεια, που προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Παράλληλα, ο βασιλικός που είναι το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό, διαθέτει εντομοδιωκτικές ιδιότητες για διάφορα έντομα του λαχανόκηπου που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των κηπευτικών.

 

Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ στον λαχανόκηπο;

 

Μπορείτε να φυτέψετε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους και να τους σπείρετε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γράμμες των κηπευτικών σας, για να φυτρώσουν και να ανπτυχθούν σταδιακά. Επίσης, μπορείτε να φυτέψετε έτοιμα σπορόφυτα βασιλικού και κατιφέ, είτε ανάμεσα από τις γραμμές φύτευσης, είτε ανάμεσα από τα φυτά των κηπευτικών. Αν φυτεύετε στο μπαλκόνι, φυτέψτε μαζί βασιλικούς και κατιφέδες στις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών σας για να τους δώσετε μια οικολογική φυτοπροστασία από τα έντομα.

 

Κι ένα μυστικό για την συγκαλλιέργεια φυτών
 
Το θέμα της αρμονικής συμβίωσης των φυτών δεν έχει μελετηθεί σε βάθος από τη γεωπονική επιστήμη που περισσότερο επενδύει στην μονοκαλλιέργεια. Η τέχνη της συγκαλλιέργειας που στηρίζεται κυρίως στην παρατήρηση της παραδοσιακών καλλιεργητών, έχει πολλές προοπτικές και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αειφορίας, της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας. Μάθε περισσότερα για την συγκαλλιέργεια φυτών καθώς επίσης για φροντίδα βασιλικού στα σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chemΓράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.