εικόνα

Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

Κατιφές και βασιλικός στον κήπο

Κατιφές και βασιλικός για προστασία στον λαχανόκηπο

Γιατί φυτεύουμε κατιφέδες και βασιλικούς ανάμεσα στα λαχανικά; Η συγκαλλιέργεια των κηπευτικών με κατιφέ και βασιλικό είναι μια ωφέλιμη τεχνική οικολογικής καλλιέργειας στον λαχανόκηπο μας. Παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες, φύτευαν ανάμεσα από τα κηπευτικά βασιλικό και κατιφέ, καθώς είχε παρατηρηθεί ότι έχουν εντομοδιωκτικές ιδιότητες και αναπτύσσονταν πολύ αρμονικά με τα λαχανικά του κήπου μας. Ο κατιφές είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθοφόρα φυτά, εύκολο στην καλλιέργεια, που προφυλάσσει τις ντομάτες, τις φράουλες, τις μελιτζάνες και τις πιπεριές από διάφορα έντομα εδάφους λόγω των εκκρίσεων που παράγουν οι ρίζες του. Παράλληλα, ο βασιλικός διαθέτει εντομοδιωκτικές ιδιότητες για διάφορα έντομα του λαχανόκηπου που προσβάλλουν τα φύλλα, τα άνθη και τους καρπούς των κηπευτικών. Να προσθέσουμε ότι οι κατιφέδες προσελκύουν και τις μέλισσες οπότε συντελούν στην καλύτερη επικονίαση και καρπόδεση των κηπευτικών μας στο λαχανόκηπο.

 


Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ στον λαχανόκηπο;

 

Μπορούμε να φυτέψουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους που σπέρνουμε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γράμμες των κηπευτικών, για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν σταδιακά. Επίσης, μπορούμε να φυτέψουμε έτοιμα σπορόφυτα βασιλικού και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου μας. Συνήθως, σε κάθε γραμμή φύτευσης που έχουμε τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετούμε 2-3 φυτά βασιλικού και 2-3 φυτά κατιφέ. Αν φυτεύουμε στο μπαλκόνι, βάζουμε μία γλάστρα με βασιλικούς και μία γλάστρα με κατιφέδες ανάμεσα από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών μας για να τα προστατεύσουμε.

 


Συγκαλλιέργεια φυτών στον λαχανόκηπο
Συγκαλλιέργεια φυτών στον λαχανόκηπο


 

Κι ένα μυστικό για την συγκαλλιέργεια φυτών

 

Το θέμα της αρμονικής συμβίωσης των φυτών δεν έχει μελετηθεί σε βάθος από τη γεωπονική επιστήμη που περισσότερο επενδύει στην μονοκαλλιέργεια. Η τέχνη της συγκαλλιέργειας στηρίζεται κυρίως στην παρατήρηση της παραδοσιακών καλλιεργητών, έχει πολλές προοπτικές και μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αειφορίας, της φυσικής καλλιέργειας και της οικολογικής γεωργίας.

 

Περισσότερα χρήσιμα άρθρα

 
Ποια φυτά καλλιεργούμε μαζί στον λαχανόκηπο
Συμβουλές φροντίδας για τον βασιλικό
Συμβουλές φροντίδας για τον κατιφέ
Ποιο είναι το σωστό πότισμα για τα λαχανικά
Πώς χρησιμοποιούμε τη στάχτη στον κήπο
Αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια λαχανικών
Πώς χρησιμοποιούμε το θειάφι και τη θειοχαλκίνη
Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
5 τρόποι για την καταπολέμηση της μελίγκρας
Προστασία φυτών με φυσικά υλικά
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΜΑΤΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ 19 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για όλες τις χρήσιμες συμβουλές! Θα μπορούσα να βάλω κατιφε στην ίδια γλάστρα με την λεμονια για τους ίδιους λόγους που μπαίνει σε μποστάνι? Θα την προστατεύσει σε κάποιο βαθμό? Επίσης, το αλυσσο που εχω βάλει υπάρχει περίπτωση να την επιβαρύνει?

Απάντηση
σχολιαστής
Παναγιώτης 18 Ιουνίου 2020

Καλησπερα. Έχω ενα κήπο 30m2 στην ταράτσα με (ντομάτες, αγγουριές, μελιτζάνες, πιπεριές, κολοκυθιές , αμπελοφάσουλα, σπανάκι και βλητα. Ανάμεσα στα φυτά έχω βάλει κατιφέδες και βασιλικούς. Τον κήπο τον έφτιαξα φέτος (πρωτομαγιά φύτεψα και πήρα 6m3 χώμα πλήρες κομπόστ). Εδώ και 10 μέρες βλέπω τρύπεσ στο φύλλωμα των βασιλικών καθώς και στις ντομάτες και καρούλιασμα των φύλλων. Ψέκασα με νερό + οινόπνευμα + πράσινο σαπούνι όπως προτείνεται και παρατήτησα οτι κάτι πετούσε μέσα στα φύλλα. Να μην πολυλογώ είδα με μεγενθυτικό φακό και μικρές πράσινες ακρίδες και μικρό πράσινο αραχνάκι (τετράνυχο). Σε κάποια φυτά που ήταν λίγο μεγαλύτερα έβαλα θειάφι και θειοχαλκίνη. Τι μου προτείνεται να κάνω γιατί αν είχα μόνο τετράνυχο έχω δει το άρθρο σας. Για την ακρίδα τι να κάνω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.