Πότε φυτεύουμε φράουλες;

ποτε φυτευουμε φραουλες

Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες στον κήπο και στο μπαλκόνι μας;

H φράουλα αποτελεί το αγαπημένο φρούτο της άνοιξης με τη μοναδική γεύση που ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους.

Και είμαστε τυχεροί, καθώς η καλλιέργεια της φράουλας ανήκει στα πιο εύκολα κηπευτικά για αρχάριους.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να έχει υπερβολικές απαιτήσεις σε φροντίδα, μπορεί να μας δώσει πολλούς καρπούς από ένα φυτό, ακόμα κι όταν φυτεύεται σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα.

Οι φράουλες δεν φυτεύονται όλο τον χρόνο και χρειάζεται να γνωρίζουμε την κατάλληλη εποχή φύτευσης για να εξασφαλίσουμε πλούσια παραγωγή και καλή ποιότητα καρπών.

Ας δούμε αναλυτικά πότε φυτεύονται οι φράουλες, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη σωστή φύτευση στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Διαφήμιση

1. Ποια είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες;

Υπάρχει ένας βασικός διαχωρισμός για τη φύτευση της φράουλας, καθώς για ερασιτεχνική φύτευση συνηθίζουμε να φυτεύουμε σε διαφορετική εποχή από τους επαγγελματίες καλλιεργητές.

α) Φύτευση φράουλας στις αρχές της άνοιξης

Ο πιο εύκολος και άμεσος τρόπος είναι να φυτέψουμε φράουλες στις αρχές της άνοιξης, καθώς αυτή την εποχή μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα φυτά φράουλας από φυτώρια.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανοιξιάτικη φύτευση της φράουλας δίνει μικρότερη παραγωγή κατά την πρώτη χρονιά μέχρι το καλοκαίρι. Την επόμενη χρονιά, τα φυτά φράουλας που φυτέψαμε θα μας δώσουν μία πλούσια συγκομιδή μέσα στην άνοιξη.

β) Φύτευση φράουλας στις αρχές του φθινοπώρου

Οι επαγγελματίες καλλιεργητές συνηθίζουν να φυτεύουν μοσχεύματα φράουλας μέσα στον Σεπτέμβριο.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα φυτά της φράουλας χρειάζονται προστασία από την έντονη παγωνιά και καλλιεργούνται σε χαμηλά θερμοκήπια μορφής τούνελ.

Με αυτό τον τρόπο οι φραουλιές δημιουργούν εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα και είναι έτοιμες να δώσουν πλούσια παραγωγή μέσα στην άνοιξη.

2. Ποιες ποικιλίες φράουλας φυτεύουμε στον κήπο και στο μπαλκόνι;

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες φράουλας για να καλλιεργήσουμε στον κήπο και το μπαλκόνι μας.

Οι πιο κλασικές είναι οι δίφορες και πολύφορες ποικιλίες φραουλιάς που δίνουν παραγωγή δύο ή περισσότερες φορές μέσα σε μία καλλιεργητική χρονιά.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον για τους καλλιεργητές έχουν οι μεγαλόκαρπες ποικιλίες φράουλας που διαθέτουν μεγάλο μέγεθος καρπού, καθώς και η φράουλα ανανά με την ιδιαίτερη γεύση και το ξεχωριστό άρωμα.

3. Πώς φυτεύουμε φράουλες στον κήπο;

Για τη φύτευση της φράουλας στον κήπο επιλέγουμε ηλιοφανείς θέσεις, καθώς το φυτό χρειάζεται τουλάχιστον 6-8 ώρες ήλιο την ημέρα για να δώσει καλή συγκομιδή.

Σε περιοχές με πολύ ζεστό κλίμα, προτιμούμε να φυτεύουμε τις φράουλες σε ημισκιερές δροσερές θέσεις, καθώς τα φυτά είναι ευαίσθητα σε υψηλές θερμοκρασίες και συνθήκες καύσωνα.

Φυτεύουμε τις φράουλες στον κήπο στις κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης: 30-50 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 70-80 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Κατά τη φύτευση της φράουλας, δημιουργούμε υπερυψωμένες θέσεις φύτευσης σε «σαμαράκια» για να στραγγίζει καλά το νερό και να πετύχουμε πρωιμότητα στην παραγωγή καρπών.

Αρκετοί καλλιεργητές φράουλας σκεπάζουν το έδαφος με γεωύφασμα ή χρησιμοποιούν φυσικά υλικά εδαφοκάλυψης για να περιορίσουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων αγριόχορτων και να διατηρήσουν υγρασία στο χώμα.

Καλλιέργεια φραουλιάς εδαφοκάλυψη
Αποστάσεις φύτευσης σε βιολογική καλλιέργεια φραουλιάς με χρήση νάυλον εδαφοκάλυψης

4. Πώς φυτεύουμε φράουλες σε γλάστρα στο μπαλκόνι;

Μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε φράουλες σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας σε σημεία με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό.

Υπάρχουν επίσης κρεμαστές γλάστρες ειδικές για φύτευση φράουλας, οι οποίες διαθέτουν ειδικά ανοίγματα για την φύτευση αρκετών φυτών φράουλας.

Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές διαμορφώνουν αυτοσχέδιες γλάστρες ανακυκλώνοντας παλιά βαρέλια, θερμοσίφωνες και τελάρα, ενώ κάποιοι άλλοι επιλέγουν πλαστικούς σωλήνες ή κατασκευάζουν μικρά θερμοκήπια για τη φύτευση της φράουλας.

Σε κάθε περίπτωση, για την φύτευση της φράουλας, χρειαζόμαστε εμπλουτισμένο φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη που εξασφαλίζει καλή αποστράγγιση του νερού κατά το πότισμα.

5. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση της φράουλας

Αρκετοί ερασιτέχνες καλλιεργητές συνηθίζουν να διαχωρίζουν τα ριζώματα των παλαιών φυτών φράουλας στα τέλη του χειμώνα και στη συνέχεια τα φυτεύουν σε γλαστράκια φυτωρίου ή απευθείας στο έδαφος.

φραουλα καλλιεργεια
13 μυστικά για φύτευση και καλλιέργεια φράουλας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *