Πότε φυτεύουμε αγκινάρες;

ποτε φυτευουμε αγκιναρες

Ποια εποχή είναι κατάλληλη για σπορά και φύτευση αγκινάρας;

Η αγκινάρα είναι ένα από τα αγαπημένα λαχανικά της μεσογειακής κουζίνας που καλλιεργούμε παραδοσιακά για να απολαμβάνουμε τη μοναδική γεύση της στο φαγητό ή ώμη με λίγο λεμόνι.

Πρόκειται για ένα πολυετές θαμνώδες φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε τόσο στον κήπο μας, όσο και σε γλάστρα στην αυλή ή στο μπαλκόνι.

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες αγκινάρας για να φυτέψουμε με διαφορετικό χρώμα και σχήμα, καθώς επίσης ποικιλίες αγκινάρας με αγκάθια ή χωρίς.

Ας δούμε αναλυτικά, ποια εποχή φυτεύονται οι αγκινάρες, καθώς επίσης χρήσιμες συμβουλές για τη φύτευση ώστε να απολαμβάνουμε πλούσια συγκομιδή με νόστιμες αγκινάρες από τον κήπο στην κουζίνα μας.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή και με ποιο τρόπο φυτεύουμε τις αγκινάρες;

Οι αγκινάρες φυτεύονται μέσα στο φθινόπωρο με έτοιμα φυτά που προμηθευόμαστε από φυτώρια για να φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα.

Αν δεν βρίσκουμε έτοιμα φυτά αγκινάρας ή προτιμάμε να φτιάξουμε τα δικά μας, υπάρχουν 3 εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να κάνουμε πολλαπλασιασμό της αγκινάρας: α) ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες, β) ο πολλαπλασιασμός με σπόρους και γ) ο πολλαπλασιασμός με ριζώματα.

Αξίζει να αναφέρουμε πως η εποχή φύτευσης της αγκινάρας διαφέρει ανάλογα τον τρόπο πολλαπλασιασμού που θα επιλέξουμε.

Φυτά αγκινάρας
Νεαρά φυτά αγκινάρας σε μικρές γλάστρες

α) Πότε φυτεύουμε αγκινάρες από παραφυάδες;

Ο πιο δημοφιλής τρόπος είναι το φύτεμα της αγκινάρας με παραφυάδες που παίρνουμε από παλαιότερα φυτά, κυρίως τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο για να φυτέψουμε στον κήπο μας.

Το υπέργειο τμήμα του φυτού της αγκινάρας ξεραίνεται το καλοκαίρι, ωστόσο με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου ή μετά τα πρώτα φθινοπωρινά ποτίσματα που κάνουμε στον κήπο μας, αρκετοί βλαστοφόροι οφθαλμοί της αγκινάρας βγαίνουν από τον λήθαργο και ξεκινάνε να αναπτύσσονται.

Μόλις οι παραφυάδες της αγκινάρας φτάσουν σε ύψος περίπου 30 εκατοστών και διαθέτουν 4-5 φύλλα, μπορούμε να τις αφαιρέσουμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά.

Χρησιμοποιώντας μία τσάπα, παίρνουμε προσεκτικά κάθε νεαρό βλαστό με τη δική του θυσανώδη ρίζα και με τμήμα της σαρκώδους ρίζας του παλιού φυτού.

Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδικασία, φυτεύουμε τις παραφυάδες στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας για να αναπτυχθούν σε νέα φυτά αγκινάρας.

Παραφυάδες αγκινάρας
Οι παραφυάδες του φυτού της αγκινάρας

β) Πότε φυτεύουμε αγκινάρες από σπόρο;

Η φύτευση της αγκινάρας με σπόρο απαιτεί περισσότερο χρόνο και ξεκινάει με σπόρους που παίρνουμε από τα φυτά, αφού ωριμάσει ο καρπός τους στις αρχές του καλοκαιριού.

Αν δεν έχουμε φυτά αγκινάρας, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρους αγκινάρας σε διάφορες ποικιλίες από γεωπονικά καταστήματα.

Η σπορά της αγκινάρας γίνεται στα μέσα στου καλοκαιριού. Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλαστράκια ή σε ειδικούς δίσκους φύτευσης σε βάθος 1 εκατοστού.

Για να επιταχύνουμε τη βλάστησή τους, μπορούμε πριν φυτέψουμε τους σπόρους να τους βάλουμε σε ένα βρεγμένο πανάκι για 24 ώρες.

Στις αρχές του φθινοπώρου, όταν τα σπορόφυτα αγκινάρας έχουν φτάσει σε ύψος 15 εκατοστών, τα μεταφυτεύουμε σε γλάστρες φυτωρίου.

Αφού περάσουν 4-5 εβδομάδες, όταν τα νεαρά φυτά έχουν φτάνει σε ύψος 25 εκατοστών και έχουν αποκτήσει 2 ζεύση φύλλων, μπορούμε να τα φυτέψουμε στην οριστική τους θέση.

σποροφυτο αγκιναρας και παραφυαδα αγκιναρας
Αριστερά: Αγκινάρα από σπόρο | Δεξιά: Παραφυάδα αγκινάρας

γ) Πότε φυτεύουμε αγκινάρες από ριζώματα;

Στις αρχές φθινοπώρου, μέσα στο Σεπτέμβριο, αφαιρούμε υπόγεια ριζώματα του φυτού (ξηρόφυτα) από παλιά φυτά αγκινάρας και τα διαχωρίζουμε για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρες φυτωρίου για να βλαστήσουν σταδιακά.

Θα χρειαστεί όμως πρώτα να ποτίσουμε τα φυτά της αγκινάρας στα τέλη του καλοκαιριού για να σπάσει ο λήθαργος των οφθαλμών των υπόγειων ριζωμάτων.

Η διαδικασία μοιάζει με αυτή των παραφυάδων που αφήνουμε τους οφθαλμούς να εκβλαστήσουν πάνω στο φυτό, ωστόσο στην περίπτωση των ξηρόφυτων αφαιρούμε τα ριζώματα από το μητρικό φυτό πριν βλαστήσουν.

Πολλαπλασιασμός αγκινάρας
Πολλαπλασιασμός αγκινάρας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

2. Σε τι αποστάσεις φυτεύουμε τις αγκινάρες;

Οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης της αγκινάρας στον κήπο μας είναι 1 μέτρο μεταξύ των φυτών και 1,5 μέτρο μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

Αποφεύγουμε να φυτεύουμε πιο κοντά τις αγκινάρες, καθώς λόγω του πυκνού φυλλώματος υπάρχει κίνδυνος έντονων προσβολών από την ασθένεια της ανθράκωσης και από έντομα όπως οι αφίδες.

3. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για φύτευση αγκινάρας στον κήπο;

Η καλλιέργεια της αγκινάρας αναπτύσσεται καλύτερα σε αφράτα γόνιμα εδάφη με καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει μετά το πότισμα ή τις βροχές.

Κατά τη φύτευση της αγκινάρας στον λάκκο, είναι πολύ σημαντικό να προσθέτουμε οργανική ουσία στο έδαφος, ενσωματώνοντας καλά χωνεμένη κοπριάκομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα.

κοπρια βιολογικο λιπασμα
Κοπριά, ένα φυσικό οικολογικό λίπασμα

4. Πώς φυτεύουμε αγκινάρα σε γλάστρα;

Για να φυτέψουμε τις αγκινάρες σε γλάστρα και να έχουν καλή ανάπτυξη και καρποφορία, επιλέγουμε μπαλκόνι με νότια ή δυτική έκθεση που εξασφαλίζει ικανοποιητική ηλιοφάνεια.

Προμηθευόμαστε μεγάλες γλάστρες, ύψους και διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών καθώς και εμπλουτισμένο φυτόχωμα ειδικό για λαχανικά, στο οποίο φυτεύουμε τα μικρά φυτά αγκινάρας.

5. Κι ένα μυστικό για τη φύτευση της αγκινάρας

Αμέσως μετά τη φύτευση της αγκινάρας, ένα καλό πότισμα είναι απαραίτητο για την ομαλότερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος.

αγκιναρα καλλιεργεια
5 μυστικά για την καλλιέργεια αγκινάρας
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *