εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

Καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

5 μυστικά για καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

Έχεις μαϊντανό σε γλάστρα του μπαλκονιού σου; Αν δεν έχεις, να φυτέψεις γρήγορα! Εξάλλου, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση και είναι ένα από τα πιο εύκολα μυρωδικά που προτείνουμε ανεπιφύλακτα για καλλιέργεια σε γλάστρα στο μπαλκόνι και στην αυλή. Ο μαϊντανός αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο μυρωδικό που χρησιμοποιούμε σχεδόν καθημερινά στην κουζίνα μας, ταιριάζει σχεδόν σε όλα τα φαγητά και είναι τεράστια ευκολία να μπορεί κανείς να κόβει φρέσκα φύλλα τη στιγμή που τα χρειάζεται και να τα απολαμβάνει σε νόστιμες σαλάτες, σούπες, ψάρια και όσπρια.

 

Τι συνθήκες θέλει ο μαϊντανός για να ευδοκιμήσει σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά για την φύτευσή του. Χρησιμοποιούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα που δεν είναι ιδιαίτερα βαθιά, ύψους 20-25 εκατοστών και τοποθετούμε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και ο μαϊντανός προτιμά ηλιόλουστες θέσεις την περίοδο του φθινοπώρου, κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να μεταφέρουμε τη γλάστρα του μαϊντανού σε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και δροσερό φύλλωμα, καθώς ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα του μαϊντανού.

 

Πώς φυτεύουμε τον μαϊντανό σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο κατευθείαν σε γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού, αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, τοποθετούμε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο, την διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει το φυτό μας και εφόσον μεγαλώσει λίγο την μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, φυτεύουμε τον σπόρο σε σκιερό και δροσερό μέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα νεαρά φυτά μαϊντανού από φυτώρια. Εφόσον προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών. Η μεταφύτευση των φυτών μαϊντανού καλό είναι να γίνεται μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα;

 

Ποτίζουμε τακτικά τον μαϊντανό μας σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί καθημερινό πότισμα. Μην ξεχάσουμε και τη λίπανση του μαϊντανού! Αν το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό του μαϊντανού δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Αν το χώμα μας είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε στις γλάστρες 1-2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

 

Κατά τη συγκομιδή του μαϊντανού από την γλάστρα, κόβουμε πρώτα τα περιφερειακά φύλλα. Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνουμε το φυτό να μας δώσει νέα βλάστηση από την κορυφή του.

 

Δες συμβουλές για την καλλιέργεια μαϊντανού σε κήπο, καθώς και συμβουλές για καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών όπως άνηθος σε γλάστρα, ρόκα σε γλάστρα, μάραθο σε γλάστρα, κρεμμύδι σε γλάστρα, μέντα σε γλάστρα, και ρίγανη σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.