εικόνα

5 μυστικά για καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

Καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

5 μυστικά για καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

Ο μαϊντανός είναι από τα πιο δημοφιλή μυρωδικά της μεσογειακής κουζίνας που χρησιμοποιούμε καθημερινά στις συνταγές μας. Καλλιεργείται και ευδοκιμεί πολύ εύκολα σε γλάστρα στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας, καθώς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη περιποίηση, για να κόβουμε και να απολαμβάνουμε φρέσκο μαϊντανό σε σαλάτες και φαγητά.

 

Τι συνθήκες θέλει ο μαϊντανός σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός χρειάζεται γόνιμο έδαφος, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, γι’ αυτό επιλέγουμε εμπλουτισμένο φυτόχωμα με θρεπτικά συστατικά για την φύτευσή του. Χρησιμοποιούμε αβαθή γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ύψους 20-25 εκατοστών για να φυτέψουμε τον μαϊντανό. Τοποθετούμε μια στρώση χαλικιού ή βότσαλου στη βάση της γλάστρας για να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική αποστράγγιση. Αν και ο μαϊντανός προτιμά ηλιόλουστες θέσεις την περίοδο του φθινοπώρου, κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να μεταφέρουμε τη γλάστρα του μαϊντανού σε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη, καθώς ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας επιφέρει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα.

 

Πώς φυτεύουμε το μαϊντανό σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός μπορεί να φυτευτεί με σπόρο κατευθείαν σε γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστό αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, φυτεύουμε σπόρο μαϊντανού σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο, τον διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει και στη συνέχεια τον μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Κατά την ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, φυτεύουμε τον σπόρο σε σκιερό δροσερό χωρο. Μπορούμε επίσης να προμηθευτούμε έτοιμα νεαρά φυτά μαϊντανού από φυτώρια. Εφόσον προμηθευτούμε έτοιμα σπορόφυτα μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών.

 

Τι πότισμα και τι λίπανση θέλει η καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα;

 

Ποτίζουμε τακτικά το μαϊντανό μας στη γλάστρα, σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία, ενώ κατά την περίοδο του καλοκαιριού, ο μαϊντανός ίσως χρειαστεί καθημερινό πότισμα. Σχετικά με τη λίπανση του μαϊντανού, αν το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό του μαϊντανού δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα. Αν το χώμα μας είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, φροντίζουμε να ενσωματώνουμε στις γλάστρες μια κουταλιά της σούπας βιολογικό λίπασμα κάθε μήνα.

 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

 

Συνήθως, κατά τη συγκομιδή του μαϊντανού όταν έχει φυτευτεί σε γλάστρα, κόβουμε τα περιφερειακά φύλλα, για να ενθαρρύνουμε τη νέα βλάστηση από την κορυφή του φυτού.

 

Δες πληροφορίες για την καλλιέργεια μαϊντανού στον κήπο, καθώς και για την καλλιέργεια περισσότερων μυρωδικών και αρωματικών φυτών όπως άνηθο σε γλάστρα, ρόκα σε γλάστρα, μάραθο σε γλάστρα, κρεμμύδι σε γλάστρα, μέντα σε γλάστρα, και ρίγανη σε γλάστρα.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.