εικόνα

Μαϊντανός σε γλάστρα, 6 μυστικά για την καλλιέργειά του

Καλλιέργεια μαϊντανού σε γλάστρα

Μαϊντανός σε γλάστρα, 6 μυστικά για την καλλιέργειά του

Ο μαϊντανός είναι από τα αγαπημένα μυρωδικά που χρησιμοποιούμε συχνά την κουζίνα μας και μπορούμε πολύ εύκολα να καλλιέργήσουμε σε γλάστρες και ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι μας. Η καλλιέργεια του μαϊντανού απαιτεί ελάχιστη φροντίδα και είναι ιδιαίτερα φιλική για αρχάριους κηπουρούς. Φυτεύεται μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη, καθώς θεωρείται φυτό ψυχρής εποχής. Υπάρχουν πολλές ποικιλίες μαϊντανού για να επιλέξουμε, από την ντόπια ποικιλία με το στενό φύλλο και το έντονο άρωμα, την πλατύφυλλη που είναι πιο ανθεκτική και δίνει πολλές συγκομιδές, μέχρι τη σγουρή ποκιλία που έχει μεγαλύτερη διάρκεια συντήρησης μετά το κόψιμο. Αξίζει να καλλιεργήσουμε τον δικό μας μαϊντανό σε γλάστρα για να απολαμβάνουμε όλη τη γεύση και το άρωμα των φρέσκων φύλλων του και να τα απολαμβάνουμε τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε σε υπέροχες σαλάτες, σούπες, θαλασσινά και όσπρια.

 

Τι συνθήκες χρειάζεται η καλλιέργεια του μαϊντανού σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός χρειάζεται γόνιμο έδαφος, γι’ αυτό επιλέγουμε φυτόχωμα εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά για την φύτευσή του. Χρησιμοποιούμε μία σχετικά ρηχή γλάστρα ή ζαρντινιέρα, ύψους 20-25 εκατοστών, καθώς ο μαιντανός διαθέτει επιφανειακό ριζικό σύστημα και τοποθετούμε μια στρώση χαλικιών ή βότσαλων στη βάση της γλάστρα για να απομακρύνεται πιο εύκολα το νερό. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγουμε αρκετά προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν κατά το πότισμα, όπως σαπίσματα στη ρίζα. Ο μαϊντανός προτιμά ηλιόλουστες θέσεις κατά την περίοδο του φθινοπώρου που είναι δροσερός ο καιρός, κατά την περίοδο του καλοκαιριού ωστόσο πρέπει μεταφέρουμε τη γλάστρα με τον μαϊντανό σε ημισκιερές θέσεις για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πιο δροσερό φύλλωμα, καθώς ο συνδυασμός ζέστης και ξηρασίας μπορεί να προκαλέσει κιτρίνισμα και ξήρανση στα φύλλα του μαϊντανού.

 

Πώς φυτεύουμε τον μαϊντανό σε γλάστρα;

 

Ο μαϊντανός φυτεύεται με σπόρο κατευθείαν στη γλάστρα σε βάθος περίπου 0,5 – 1 εκατοστού, αποφεύγοντας την πυκνή φύτευση. Σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, τοποθετούμε την γλάστρα σε εσωτερικό χώρο και την διατηρούμε εκεί μέχρι να φυτρώσει το φυτό μας. Αφού μεγαλώσει λίγο το φυτό μας, τη μεταφέρουμε σε εξωτερικό χώρο. Αν φυτέψουμε καλοκαιρινό σπόρο καλοκαιριού, επιλέγουμε οπωσδήποτε σκιερό και δροσερό μέρος. Εναλλακτικά, μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα νεαρά φυτά μαϊντανού από φυτώρια. Για τα έτοιμα σπορόφυτα, μπορούμε να τοποθετήσουμε 3-4 φυτά μαϊντανού σε αποστάσεις περίπου 10 εκατοστών σε μιά στρογγυλή γλάστρα διαμέτρου 20 εκατοστών ή αρκετά περισσότερα αν διαθέτουμε μια στενόμακρη ζαρντινιέρα. Η μεταφύτευση των φυτών μαϊντανού καλό είναι να γίνεται μέσα στο φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη για να μπορέσει να αναπτυχθεί καλύτερα το φύλλωμα τους.

 

Κάθε πότε θέλει πότισμα και τι λίπανση χρειάζεται ο μαϊντανός σε γλάστρα;

 

Ποτίζουμε τακτικά τον μαϊντανό μας σε μικρές ποσότητες κάθε φορά, αποφεύγοντας την υπερβολική υγρασία που μπορεί να προκαλέσει κιτρινίσματα στο φύλλωμα και σαπίσματα στη ρίζα. Κατά την περίοδο του καλοκαιριού ίσως χρειαστεί καθημερινό πότισμα και δροσισμός του φυλλώματος με ένα ψεκαστηράκι κατά το σούρουπο. Σχετικά με τη λίπανση του μαϊντανού στη γλάστρα, αν το φυτόχωμα που θα χρησιμοποιήσουμε είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά, το φυτό του μαϊντανού δεν θα χρειαστεί άμεσα λίπασμα αλλά μετά από ένα μηνα. Αν όμως χώμα μας είναι φτωχό σε θρεπτικά συστατικά, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στις γλάστρες άμεσα πλήρες βιολογικό λίπασμα ενισχυμένο σε άζωτο για πλούσια βλάστηση. Συγκεκριμένα, προσθέτουμε στις γλάστρες 1-2 κουταλιές της σούπας βιολογικό λίπασμα και επαναλαμβάνουμε κάθε μήνα.

 

Πώς προστατεύουμε τον μαϊντανό από ασθένειες και έντομα;

 

Για την οικολογική προστασία του μαϊντανού από μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν το φύλλωμα του φυτού, ψεκάζουμε με διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά του γλυκού μαγειρική σόδα και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο σε 2 λίτρα νερό. Για να αντιμετωπίσουμε προληπτικά διάφορα έντομα που προσβάλλουν το μαιντανό όπως ο θρίπας, η ψύλλα, η μελίγκρα και ο τετράνυχος, ψεκάζουμε κάθε 2 βδομάδες με διάλυμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 20 γραμμάρια τριμμένου πράσινου σαπουνιού και 5ml οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

 


7 μυστικά για καλλιέργεια και φύτευση μαϊντανού
7 μυστικά για καλλιέργεια και φύτευση μαϊντανού


 

Κι ένα τελευταίο μυστικό για την καλλιέργεια του μαιντανού σε γλάστρα

 

Η πρώτη συγκομιδή μαιντανού συνήθως γίνεται 1-1,5 μήνες μετά την μεταφύτευση ή 2 μήνες περίπου μετά την σπορά. Κατά τη συγκομιδή του μαϊντανού από την γλάστρα, κόβουμε πρώτα τα περιφερειακά φύλλα για να ενθαρρύνουμε το φυτό να μας δώσει νέα βλάστηση από την κορυφή του και να πάρουμε σύντομα νέα σοδειά.

 

Περισσότερα άρθρα για κήπο στο μπαλκόνι

 
Mαϊντανός, 7 μυστικά φύτευσης και καλλιέργειας
Άνηθος, καλλιέργεια σε γλάστρα
Ρόκα, καλλιέργεια σε γλάστρα
Εστραγκόν, καλλιέργεια σε γλάστρα
Μάραθο, καλλιέργεια σε γλάστρα
Κρεμμύδι, καλλιέργεια σε γλάστρα
Μαρούλι, καλλιέργεια σε γλάστρα
Ρίγανη, καλλιέργεια σε γλάστρα
7 μυστικά για καλλιέργεια λαχανικών σε γλάστρα
Ντοματίνια, καλλιέργεια σε γλάστρα
Αγγούρι, καλλιέργεια σε γλάστρα
Μελιτζάνα, καλλιέργεια σε γλάστρα
Πιπεριά, καλλιέργεια σε γλάστρα
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.




Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.