εικόνα

Αντιμετωπίστε τον φυλλοκνίστη στη λεμονιά

mistikakipou-michaliskoulieris-filloknistis

Αντιμετωπίστε τον φυλλοκνίστη στη λεμονιά

Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα έντομο που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς, αλλά και των υπόλοιπων ειδών των εσπεριδοειδών. Κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, όπου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο και αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων, για τα εμβολιασμένα δένδρα, καθώς και για τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Πολλαπλασιάζεται γρήγορα, ειδικά σε ζεστό περιβάλλον, και έχει πολλές γενιές το χρόνο.

 

Τι ζημιές κάνει ο φυλλοκνίστης στη λεμονιά;

 

Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης της λεμονιάς κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπωρου. Η ζημιά προκαλείται από τις προνύμφες, δηλαδή τα σκουλήκια της πεταλούδας, που κάνουν στοές κάτω από την επιδερμίδα των νεαρών φύλλων και των νεαρών βλαστών. Στη συνέχεια συστρέφονται και παραμορφώνονται οπότε σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δένδρου. Στα μεγάλα δέντρα, η ζημιά δεν είναι σημαντική, καθώς δεν προσβάλλει τα ώριμα και σκληρά φύλλα. Μοναχά στην περίπτωση κάποιας πρώιμης προσβολής της άνοιξης, είναι δυνατό να επηρεαστεί η άνθηση και η καρποφορία.

 

Ποια είναι η βιολογική καταπολέμηση του φυλλοκνίστη;
 

Η βιολογική αντιμετώπιση του εντόμου είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα. Καταρχήν, η λίπανση με κοπριές και βιολογικά αζωτούχα λιπάσματα πρέπει να γίνεται νωρίς, ώστε η νέα βλάστηση της άνοιξης να είναι πρώιμη και να αποφεύγεται η προσβολή από το έντομο. Επίσης, οι λαίμαργοι, δηλαδή οι δυνατοί φρέσκοι βλαστοί, που ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν προς την κορφή του δένδρου, χωρίς διακλαδώσεις, πρέπει να αφαιρούνται. Τέλος, μόλις φανεί η πρώτη προσβολή, πρέπει να γίνεται βιολογικός ψεκασμός με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ανά 10-15 μέρες. Κατά το ψέκασμα, είναι αρκετό να καλύπτεται μόνο η νεαρή βλάστηση και όχι τα παλαιότερα φύλλα.

 

Κι ένα μυστικό για τον φυλλοκνίστη…

 

Στον ελληνικό χώρο, ο φυλλοκνίστης πρωτοεμφανίστηκε σε Ρόδο, Κω, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Κρήτη το καλοκαίρι του 1995. Από εκεί εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στη δυτική Ελλάδα και πλεόν αποτελεί ένα σημαντικό εντομολογικό έχθρο των εσπεριδοειδών στη χώρα μας.

Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.