Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά και εσπεριδοειδή

Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στη λεμονιά

Όσοι έχουμε νεαρά δέντρα λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς πιθανότατα έχουμε συναντήσει τον φυλλοκνίστη και ψάχνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή του.

Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα έντομα που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το κουμκουάτ, το περγαμόντο, το κίτρο και το γκρέιπ φρουτ.

Αποτελεί σημαντική απειλή επίσης για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων εσπεριδοειδών, τα εμβολιασμένα δέντρα, καθώς και τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών.

Ο φυλλοκνίστης πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας στα νησιά της Ρόδου, της Χίου, της Σάμου και της Κρήτης το καλοκαίρι του 1995 και σύντομα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ας δούμε, αναλυτικά, τι ζημιές κάνει ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τα δέντρα και τις καλλιέργειές μας.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εντόμου του φυλλοκνίστη;

Ο φυλλοκνίστης είναι ένα μικρό ανοιχτόχρωμο πεταλουδάκι 2-3 χιλιοστών που γεννά αυγά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών. Από τα αβγά του φυλλοκνίστη βγαίνουν κάμπιες που δημιουργούν στοές πάνω στα φύλλα των εσπεριδοειδών που μοιάζουν με φιδάκι.

Πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον και σε συνθήκες κακού αερισμού των δέντρων. Ο φυλλοκνίστης έχει πολλές γενιές το χρόνο, ειδικά στις νότιες περιοχές της Ελλάδας που το κλίμα είναι πιο ξηροθερμικό.

Διαφήμιση

Τι ζημιές κάνει ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή;

Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει το έντομο του φυλλοκνίστη εμφανίζεται στα στάδια της νέας τρυφερής βλάστησης των εσπεριδοειδών κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου.

Χαρακτηριστικό σημάδι προσβολής από φυλλοκνίστη είναι το στρίψιμο των φύλλων. Τα φύλλα των νεαρών δενδρυλλιών εσπεριδοειδών συστρέφονται και παραμορφώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωτοσυνθετική δραστηριότητα, οπότε σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δέντρου.

φυλλοκνιστης εσπεριδοειδων
Φυλλοκνίστης εσπεριδοειδών: Κατσαρά φύλλα και στοές που μοιάζουν με φιδάκι

Σε μεγάλα δέντρα στην καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς, την καλλιέργεια της μανταρινιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών, η ζημιά από τον φυλλοκνίστη δεν είναι σημαντική, καθώς δεν προσβάλλει τα ώριμα και σκληρά φύλλα.

Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με οικολογικό τρόπο;

Ο φυλλοκνίστης είναι ένα αρκετά ανθεκτικό έντομο και η καταπολέμηση του με οικολογικά μέσα είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση.

Συγκεκριμένα, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει τα κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα μαζί με ψεκασμούς (ράντισμα) με οικολογικά σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για τη βιολογική γεωργία.

1. Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη

Φροντίζουμε κάνουμε την εφαρμογή της λίπανσης των εσπεριδοειδών με κοπριά και βιολογικά αζωτούχα λιπάσματα έγκαιρα, ώστε η νέα βλάστηση της άνοιξης να είναι πρώιμη και να αποφεύγεται η προσβολή από το έντομο του φυλλοκνίστη.
 
Πραγματοποιούμε άμεση αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, δηλαδή των δυνατών φρέσκων βλαστών που δεν έχουν διακλαδώσεις και ξεκινούν από χαμηλά ανεβαίνοντας προς την κορυφή του δένδρου, για να περιορίσουμε τη βλάστηση που μπορεί να προσβάλλει ο φυλλοκνίστης στα δέντρα μας.

2. Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με ψέκασμα κατά την προσβολή

 Μόλις εντωπίσουμε την πρώτη προσβολή από φυλλοκνίστη στα εσπειδοειδή δέντρα, κάνουμε άμεσο ψεκασμό με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ανά 10-15 μέρες. Ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη είναι οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη διαρκούν από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, καθόλη την περίοδο δράσης του εντόμου.

Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του φυλλοκνίστη

Κατά το ράντισμα για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη, είναι αρκετό να καλύπτεται μόνο η νεαρή βλάστηση του δέντρου και όχι τα παλαιότερα φύλλα, καθώς η ώριμη βλάστηση δεν αποτελεί πεδίο προσβολής του εντόμου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (43)

  1. ΚΑΛΥΨΩ ΚΟΥΑΛΗ
    04/06/2023

    Εγώ ηθελα να ρωτήσω για τις ροδιες τωρα που είναι ανθισμένες τι να τις ψεκάσω και μετά κάθε πότε θα θέλουν ψέκασμα και με τι φάρμακα, διότι κάθε χρόνο μας λειώνουν τα ρόδια

  2. Σπύρος Α
    30/05/2021

    Καλησπέρα σας κ. Λιονουδάκη. Για μια λεμονιά 20 ετών με γυρισμένα φύλλα, μπαμπακάδα και μελίγκρα υποθέτω πως μια λύση είναι ο θερινός πολτός. Όμως τέλος Μάιου που υπάρχει σχετική ανθοφορία και μικρά πράσινα λεμονάκια, μήπως υπάρξει πρόβλημα από τον ψεκασμό με θερινό πολτό; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Σπύρο. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις σκευάσματα θερινού πολτού ή αλάτων καλίου για αν ψεκάσεις τη λεμονιά σου. Φρόντισε η λεμονιά σου να είναι ποτισμένη και να ψεκάσεις κατά το σούρουπο.

  3. Χρυσούλα
    17/12/2020

    Μετά το κλάδεμα μια μεγάλης ηλικίας λεμόνια (περιπου25 χρονων), κιτρινιζουν και πεφτουν τα φυλλα ενω αυτα που κραταει αποκτούν παραξενο (σγουρο) σχήμα.

  4. ΝΙΚΟΣ
    15/09/2020

    Καλησπέρα Έχω καρποφόρα νεαρά δένδρα τα ποτιζο κάθε βδομάδα, και τους ριχνο Πολύ νερό Μήπος τους κανο κακό, Και πια είναι η καταλιλη ποσότητα,Ευχαριστό πολύ,και μου αρέσει να διαβάζω ότι γράφεται

    • Καλησπέρα Νίκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το πότισμα των νεαρών καρποφόρων δέντρων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως το είδος των καρποφόρων δέντρων, από την εποχή που βρισκόμαστε, από το έδαφος καθώς από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο μπορείς να ποτίζεις τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα τα καρποφόρα δέντρα σου ρίχνοντας ενδεικτικά 20 λίτρα νερό σε κάθε δέντρο. Το πότισμα επαναλαμβάνεται όταν στεγνώνει το χώμα που είναι φυτεμένα τα δέντρα.

  5. Νικος
    04/09/2020

    Καλησπερα σας,εχω μια λεμονια στο μπαλκονι ,η οποια ειναι διφορη και τους τελευταιους μηνες δεν εχει πολλα φυλλα και κανα 2 κλαδακια ξεραθηκαν,εχει και κατι καφε στιγματα στον κορμο ,στα φυλλα και στους καρπους που εχει. Τι μπορω να κανω;;

  6. ΑΝΔΡΕΑΣ
    02/09/2020

    Καλημερα με ποια αναλογια βαζουμε τον θερινο πολτο και την πυρεθρινη?

    • Καλησπέρα Ανδρέα. Μπορούμε να βάλουμε τον θερινό πολτό για τον ψεκασμό του φυλλώματος των εσπεριδοειδών σε αναλογία 5cc/1λίτρο και φυσική πυρεθρίνη σε αναλογία 1cc/1lt.

  7. ΤΑΣΟΣ Σ.
    21/05/2020

    Εχω 35 λευλαντ στον κηπο μου 10-12 ετων και υψους 9-10 μετρων, στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ολα πασχουν απο τον μυκητα που τα προσβαλλει και ξεραινει και εχουν φυτοφθορα.
    καθε χρονο κανω 1-2 εφαρμογες με χαλκο και αλλιετ. Η κατασταση τους βαινει προς το χειροτερο.
    Τα ποτιζα μια φορα την εβδομαδα ριχνοντας 16 λιτρα σε καθε ενα, απο εφετος ξεκινησα με 8 λιτρα αλλα καθε 4 ημερες, μηπως και αυτο τα ωφελησει.
    Ενας φιλος μου ειπε να τους ριχνω καθε εβδομαδα 10 λιτρα νερο εχοντας διαλυσει σε αυτο και 20 γραμμαρια μαγειρικης σοδας, λογω του οτι η σοδα καταστρεφει καθε μορφης μυκητα στην φυση.
    Θα ηθελα την αποψη σας στο θεμα.

  8. Ανδρεας
    22/04/2020

    Στις πορτοκαλιες παρουσιαστικαν μικρες λευκες πεταλουδες κατω απο τα φυλλα σας παρακαλω βοηθειστεμε .Ευχαριτω εκ των προτερων.

  9. Chrisovalantis
    07/04/2020

    Από που μπορούμε να προμηθευτούμε το οικολογικό σκεύασμα Neem Oil ;;;

  10. Κώστας Ζαχαράκης
    28/03/2020

    Χαίρετε Θα ήθελα να μου δώσετε τη συμβουλή σας για μία λεμονιά που έχω φυτεμένη σε βαρέλι στην ταρατσα ,η οποία στρίβει τα φύλλα δεν ξέρω πως λέγεται η ασθένεια αυτή αλλά ήθελα παρακαλώ να μου πείτε Με τι μπορώ να την ψεκάσω ευχαριστώ πολύ …και αν είναι δυνατόν με τη δοσολογία για ένα δέντρο 170 περίπου το ύψος του και ηλικία 2 ετών

    • Καλησπέρα Κώστα. Πιθανότατα η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από φυλλοκνίστή ή από μελίγκρα. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού 5ml σε ένα λίτρο νερό και να ψεκάσεις. Ο θερινός πολτός βρίσκεται σε γεωπονικά καταστήματα και είναι οικολογικό σκεύασμα.

  11. Θεοδωρος
    24/12/2019

    Καλησπέρα σας
    Μπορείτε να μου δώσετε έναν οδηγό μπούσουλα λίπανσης λεμονιάς ετησίως και χρονικώς πότε θα γίνει η εφαρμογή ;;θα προτιμούσα διαφυλλικο λίπανση. Και επιπλέον ποια η γνώμη σας για τον Λεονάρδιτη .ευχαριστω εκ των προτέρων συγγνώμη για την ενόχληση

    • Καλησπέρα Θεόδωρε. Για διαφυλλικό οικολογικό ψεκασμό της λεμονιάς, μπορείς να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών και μίγμα ιχνοστοιχείων στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Δες αναλυτικά για τη λίπανση της λεμονιάς στο σχετικό μας άρθρο για την φροντίδα της λεμονιάς. Σχετικά με το λεοναρδίτη, που είναι ένα χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό, θα έχουμε σύντομα αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο μας.

  12. Babis
    23/11/2019

    Εγώ κατάφερα να καταπολεμήσω το φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με neem oil. Φοβερά αποτελεσματικό!!!

    • Καλησπέρα Μπάμπη. Ευχαριστούμε για τη χρήσιμη πληροφορία για τη δράση του οικολογικού σκευάσματος neem oil σχετικά με την καταπολέμηση του φυλλοκνίστη.

  13. Μαίρη
    18/11/2019

    Αναφέρετε να ψεκάσουμε με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για τα “σγουρά” φύλλα. Σε τι αναλογία πρέπει να είναι το καθένα?

    • Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να ψεκάσεις με αναλογία θερινού πολτού 5cc/1 λίτρο νερό και φυσικής πυρεθρίνης 1cc/1 λίτρο νερό.

  14. ΜΑΡΙΑ
    30/10/2019

    ΕΧΩ ΔΙΆΦΟΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΉ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΥΝ ΤΙ ΆΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΛΕΊΠΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  15. Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι εχω διπιστωση και μου ειπαν οτι επιδη τα φυλλα της ξερενοντε και πευτουν οτι εχουν φιλοκνιστη μου συν
    21/09/2019

    Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι στην οποια τα φυλλα ξερενονται μου ειπαν το εχει προβλημα με φυλλοκνιστη,μου ειπαν να ψεκασω καθε 10 μερες με 1 κουταλια σουπας σιδηρου σε 3 λιτρα νερο, το εκανα αλλα χωρις αποτελεσμα, εσεις τι με συμβουβετε να κανω? να μη χασω το δενδρο μου? Σας ευχαριστω, περιμενω την συμβουλη σας.

    • Καλημέρα. Ο ψεκασμός με διάλυμα σιδήρου δεν φέρνει αποτέλεσμα για τον φυλλοκνίστη. Ψέκασε με διάλυμα θερινοού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.

  16. Χρήστος Θεοδώρου
    21/07/2019

    Γεια σας. Πριν από 2-3 μήνες κέντρωσα τη λεμονιά με νέα ποικιλία. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί τόσο στα φύλλα του δέντρου όσο και σε αυτά της νέας ποικιλίας συμπτώματα φυλλοκνίστη. Μου πρότειναν ψέκασμα με confidor. Θα έχει αποτέλεσμα ή να προτιμήσω παραφινέλαιο;

    • Καλησπέρα Χρήστο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είαι χημικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη. Στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε μόνο οικολογικά σεκυάσματα εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.

  17. Ελένη Ζανέλη
    27/06/2019

    Γεια σας. Έχω βουκαμβίλιες σε γλάστρες .έχουν εμφανιστεί στην κάτω πλευρά των φύλλων κάτι άσπρα σαν βαμβακερά σκουληκάκια καθώς επίσης και στο κορμό τους. Τι είναιαυτό και πως αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα ελένη. Είναι έντομο του ψευδόκοκου πιθανότατα που προσβάλλει τις βουκαμβίλιες σου και θα πρέπει να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.

  18. EIRHNH
    30/05/2019

    Καλησπέρα σας. Έχω μια μικρή λεμονιά σε γλάστρα που έχει αρχίσει να βγάζει λεμονάκια. Κάθε χρόνο βγάζει τουλάχιστον 30 lime. Τώρα είναι πάλι γεμάτη με μικρά λεμονάκια αλλά παρατηρώ ότι πολλά από αυτά πέφτουν ενώ είναι ακόμη πολύ μικρά. Σε ορισμένα φύλλα βλέπω μυρμήγκια και μερικά φύλλα έχουν αρχίσει να ζαρώνουν, όπως στη φωτογραφία σας. Έχω ένα φάρμακο DURSBAN για ψέκασμα αλλά δεν ξέρω αν κάνει να ψεκάσω τώρα που έχει τα λεμονάκια. Μπορείτε να με συμβουλέψετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    • Καλησπέρα Ειρήνη. Η λεμονιά lime είχε μεγάλη καρποφορία και επειδή είναι πολύ μικρή δεν μπορεί να κρατήσει όλους τους καρπούς. Επίσης, η λεμονιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από και γιαυτό ανεβαίνουν τα μυρμήγκια για να πάρουν τα μελιτώματα που αφήνει η μελίγκρα. Το συγκεκριμένο φάρμακο που είναι χημικό αν το ψεκάσεις θα πρέπει να περιμένεις ένα μήνα. θα σου πρότεινα καλύτερα να δεις πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα με οικολογικό τρόπο όπως προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

  19. ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΙΣΣΗΣ
    16/12/2018

    ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
    ΣΕ
    ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΦΥΤEΨΩ ΝΕΑ ΛΕΜΟΝΙΑ;EINAI ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ.EXETE KAΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ (ΠΡΙΟΝΙΑ ΚΤΛ)ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΩ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ;

    • Καλησπέρα Ηλία. Καλύτερα να αποφύγεις να φυτέψεις λεμονιά ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές στη συγκεκριμένη θέση. Για την εκρίζωση του παλιού δέντρου, θα πρέπει να φέρεις ένα μικρό εσκαφέα.

    • ΔΗΜΗΤΡΗΣ
      06/03/2019

      ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ “ΠΑΡΑΜΙΝΑ”. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΜΑΣΙΦ ΣΙΔΕΡΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ 1,5 ΕΩΣ 2 ΜΕΤΡΑ. ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΧΟΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΛΕΜΙΟΥ.

    • Ηλιας
      17/04/2019

      Αν κ καθυστερημένα -ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Ακολούθησα την συμβουλη σας κ επέλεξα να φυτεψω νέο φυτό-ΛΕΜΟΝΙΑ Ζαμπετακη-σε άλλον χωρο-χωραφι. Προσπάθησα να δημιουργησω καλές συνθηκες ( μεγάλο εύρος λάκκο )ενώ το καλοκαίρι έκανα συχνά πότισματα φέτος το χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις τα φύλλα έγιναν πολύ κίτρινωπα .Λειπείναι κάποιο στοιχείο ή έχει να κάνει με το πολύ νερό;

      Ευχαριστώ και πάλι,

  20. Κουλλα
    28/09/2018

    Τα λεμόνια μου σχιζουν και σκάνε πριν ακόμα ωριμάσουν. Που ωφειλεται?

    • Καλημέρα. Το σκάσιμο των λεμονιών πιθανότατα οφείλεται σε πρόσφατες βροχοπτώσεις ή σε απότομες διακυμάνσεις ημερήσιας θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης, το σκάσιμο των καρπών μπορεί να προκληθεί και από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα στο στάδιο αύξησης του καρπού.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ