εικόνα

Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά και εσπεριδοειδή

Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη στη λεμονιά

Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη σε λεμονιά και εσπεριδοειδή

Όσοι έχουμε νεαρά δέντρα λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς πιθανότατα έχουμε συναντήσει τον φυλλοκνίστη και ψάχνουμε λύσεις για την αντιμετώπισή του. Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα έντομα που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το κουμκουάτ, το περγαμόντο, το κίτρο και το γκρέιπ φρουτ. Αποτελεί σημαντική απειλή επίσης για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων εσπεριδοειδών, τα εμβολιασμένα δέντρα, καθώς και τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Ο φυλλοκνίστης πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας στα νησιά της Ρόδου, της Χίου, της Σάμου και της Κρήτης το καλοκαίρι του 1995 και σύντομα εξαπλώθηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ας δούμε, αναλυτικά, τι ζημιές κάνει ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή και πώς μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε με οικολογικούς τρόπους για να προστατέψουμε τα δέντρα και τις καλλιέργειές μας.

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του εντόμου του φυλλοκνίστη;

 

Ο φυλλοκνίστης είναι ένα μικρό ανοιχτόχρωμο πεταλουδάκι 2-3 χιλιοστών που γεννά αυγά στην κάτω επιφάνεια των φύλλων των λεμονιάς, της πορτοκαλιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών. Από τα αβγά του φυλλοκνίστη βγαίνουν κάμπιες που δημιουργούν στοές πάνω στα φύλλα των εσπεριδοειδών που μοιάζουν με φιδάκι. O φυλλοκνίστης πολλαπλασιάζεται και εξαπλώνεται γρήγορα, ειδικά σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον και σε συνθήκες κακού αερισμού των δέντρων. Ο φυλλοκνίστης έχει πολλές γενιές το χρόνο, ειδικά στις νότιες περιοχές της Ελλάδας που το κλίμα είναι πιο ξηροθερμικό.

 

Τι ζημιές κάνει ο φυλλοκνίστης στα εσπεριδοειδή;

 

Η μεγαλύτερη ζημιά που κάνει το έντομο του φυλλοκνίστη εμφανίζεται στα στάδια της νέας τρυφερής βλάστησης των εσπεριδοειδών κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Τα φύλλα των νεαρών δενδρυλλιών εσπεριδοειδών συστρέφονται και παραμορφώνονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η φωοτοσυνθετική δραστηριότητα, οπότε σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δέντρου. Στα μεγάλα δέντρα λεμονιάς, πορτοκαλιάς, μανταρινιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών η ζημιά από τον φυλλοκνίστη δεν είναι σημαντική, καθώς δεν προσβάλλει τα ώριμα και σκληρά φύλλα.

 


Πώς γίνεται η αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με οικολογικό τρόπο;

 

Ο φυλλοκνίστης είναι ένα αρκετά ανθεκτικό έντομο και η καταπολέμηση του με οικολογικά μέσα είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση. Συγκεκριμένα, απαιτείται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει τα κατάλληλα καλλιεργητικά μέτρα μαζί με ψεκασμούς (ράντισμα) με οικολογικά σκευάσματα που είναι εγκεκριμένα για τη βιολογική γεωργία.
 
– Προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη
 

Φροντίζουμε κάνουμε την εφαρμογή της λίπανσης των εσπεριδοειδών με κοπριά και βιολογικά αζωτούχα λιπάσματα έγκαιρα, ώστε η νέα βλάστηση της άνοιξης να είναι πρώιμη και να αποφεύγεται η προσβολή από το έντομο του φυλλοκνίστη.
 
Πραγματοποιούμε άμεση αφαίρεση των λαίμαργων βλαστών, δηλαδή των δυνατών φρέσκων βλαστών που δεν έχουν διακλαδώσεις και ξεκινούν από χαμηλά ανεβαίνοντας προς την κορυφή του δένδρου, για να περιορίσουμε τη βλάστηση που μπορεί να προσβάλλει ο φυλλοκνίστης στα δέντρα μας.

 
– Αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με ψέκασμα κατά την προσβολή
 

Μόλις εντωπίσουμε την πρώτη προσβολή από φυλλοκνίστη στα εσπειδοειδή δέντρα, κάνουμε άμεσο ψεκασμό με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ανά 10-15 μέρες. Ο θερινός πολτός και η φυσική πυρεθρίνη είναι οικολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη διαρκούν από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, καθόλη την περίοδο δράσης του εντόμου.

 


Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας της λεμονιάς
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών


 

Κι ένα μυστικό για την καταπολέμηση του φυλλοκνίστη

 

Κατά το ράντισμα για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη, είναι αρκετό να καλύπτεται μόνο η νεαρή βλάστηση του δέντρου και όχι τα παλαιότερα φύλλα, καθώς η ώριμη βλάστηση δεν αποτελεί πεδίο προσβολής του εντόμου.

 

Περισσότερα άρθρα για τα καρποφόρα δέντρα και την προστασία τους

 
Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο
Αποστάσεις φύτευσης για καλλιέργειες καρποφόρων δέντρων
Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων
Αντιμετώπιση του αλευρωδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά
Αντιμετώπιση της βαμβακάδας στα φυτά (κοκκοειδή)
Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
Μελίγκρα, 5 φυσικοί τρόποι καταπολέμησης
Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα
Λειχήνες, αντιμετώπιση σε καρποφόρα δέντρα
Αντιμετώπιση της καρπόκαψας στις μηλιές
Αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της αχλαδιάς
Πώς χρησιμοποιούμε τον χαλκό σε φυτά και καλλιέργειες
Λεμονιά, 8 μυστικά για καλλιέργεια λεμονιάς
Πορτοκαλιά, 8 μυστικά για καλλιέργεια πορτοκαλιάς
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

Farma-chem


data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (37)

σχολιαστής
ΝΙΚΟΣ 15 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπέρα Έχω καρποφόρα νεαρά δένδρα τα ποτιζο κάθε βδομάδα, και τους ριχνο Πολύ νερό Μήπος τους κανο κακό, Και πια είναι η καταλιλη ποσότητα,Ευχαριστό πολύ,και μου αρέσει να διαβάζω ότι γράφεται

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Σεπτεμβρίου 2020

  Καλησπέρα Νίκο και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Το πότισμα των νεαρών καρποφόρων δέντρων εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως το είδος των καρποφόρων δέντρων, από την εποχή που βρισκόμαστε, από το έδαφος καθώς από τις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Σε κάθε περίπτωση, αυτή την περίοδο μπορείς να ποτίζεις τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα τα καρποφόρα δέντρα σου ρίχνοντας ενδεικτικά 20 λίτρα νερό σε κάθε δέντρο. Το πότισμα επαναλαμβάνεται όταν στεγνώνει το χώμα που είναι φυτεμένα τα δέντρα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Νικος 4 Σεπτεμβρίου 2020

Καλησπερα σας,εχω μια λεμονια στο μπαλκονι ,η οποια ειναι διφορη και τους τελευταιους μηνες δεν εχει πολλα φυλλα και κανα 2 κλαδακια ξεραθηκαν,εχει και κατι καφε στιγματα στον κορμο ,στα φυλλα και στους καρπους που εχει. Τι μπορω να κανω;;

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΔΡΕΑΣ 2 Σεπτεμβρίου 2020

Καλημερα με ποια αναλογια βαζουμε τον θερινο πολτο και την πυρεθρινη?

Απάντηση
σχολιαστής
ΤΑΣΟΣ Σ. 21 Μαΐου 2020

Εχω 35 λευλαντ στον κηπο μου 10-12 ετων και υψους 9-10 μετρων, στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ. Ολα πασχουν απο τον μυκητα που τα προσβαλλει και ξεραινει και εχουν φυτοφθορα.
καθε χρονο κανω 1-2 εφαρμογες με χαλκο και αλλιετ. Η κατασταση τους βαινει προς το χειροτερο.
Τα ποτιζα μια φορα την εβδομαδα ριχνοντας 16 λιτρα σε καθε ενα, απο εφετος ξεκινησα με 8 λιτρα αλλα καθε 4 ημερες, μηπως και αυτο τα ωφελησει.
Ενας φιλος μου ειπε να τους ριχνω καθε εβδομαδα 10 λιτρα νερο εχοντας διαλυσει σε αυτο και 20 γραμμαρια μαγειρικης σοδας, λογω του οτι η σοδα καταστρεφει καθε μορφης μυκητα στην φυση.
Θα ηθελα την αποψη σας στο θεμα.

Απάντηση
σχολιαστής
Ανδρεας 22 Απριλίου 2020

Στις πορτοκαλιες παρουσιαστικαν μικρες λευκες πεταλουδες κατω απο τα φυλλα σας παρακαλω βοηθειστεμε .Ευχαριτω εκ των προτερων.

Απάντηση
σχολιαστής
Chrisovalantis 7 Απριλίου 2020

Από που μπορούμε να προμηθευτούμε το οικολογικό σκεύασμα Neem Oil ;;;

Απάντηση
σχολιαστής
Κώστας Ζαχαράκης 28 Μαρτίου 2020

Χαίρετε Θα ήθελα να μου δώσετε τη συμβουλή σας για μία λεμονιά που έχω φυτεμένη σε βαρέλι στην ταρατσα ,η οποία στρίβει τα φύλλα δεν ξέρω πως λέγεται η ασθένεια αυτή αλλά ήθελα παρακαλώ να μου πείτε Με τι μπορώ να την ψεκάσω ευχαριστώ πολύ …και αν είναι δυνατόν με τη δοσολογία για ένα δέντρο 170 περίπου το ύψος του και ηλικία 2 ετών

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 29 Μαρτίου 2020

  Καλησπέρα Κώστα. Πιθανότατα η λεμονιά σου έχει προσβληθεί από φυλλοκνίστή ή από μελίγκρα. Μπορείς να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού 5ml σε ένα λίτρο νερό και να ψεκάσεις. Ο θερινός πολτός βρίσκεται σε γεωπονικά καταστήματα και είναι οικολογικό σκεύασμα.

  Απάντηση
σχολιαστής
Θεοδωρος 24 Δεκεμβρίου 2019

Καλησπέρα σας
Μπορείτε να μου δώσετε έναν οδηγό μπούσουλα λίπανσης λεμονιάς ετησίως και χρονικώς πότε θα γίνει η εφαρμογή ;;θα προτιμούσα διαφυλλικο λίπανση. Και επιπλέον ποια η γνώμη σας για τον Λεονάρδιτη .ευχαριστω εκ των προτέρων συγγνώμη για την ενόχληση

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Δεκεμβρίου 2019

  Καλησπέρα Θεόδωρε. Για διαφυλλικό οικολογικό ψεκασμό της λεμονιάς, μπορείς να ψεκάσεις με εκχύλισμα φυκιών και μίγμα ιχνοστοιχείων στις αρχές της άνοιξης, στις αρχές του καλοκαιριού και στις αρχές του φθινοπώρου. Δες αναλυτικά για τη λίπανση της λεμονιάς στο σχετικό μας άρθρο για την φροντίδα της λεμονιάς. Σχετικά με το λεοναρδίτη, που είναι ένα χρήσιμο εδαφοβελτιωτικό υλικό, θα έχουμε σύντομα αναφορά σε συγκεκριμένο άρθρο μας.

  Απάντηση
σχολιαστής
Babis 23 Νοεμβρίου 2019

Εγώ κατάφερα να καταπολεμήσω το φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με neem oil. Φοβερά αποτελεσματικό!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Μαίρη 18 Νοεμβρίου 2019

Αναφέρετε να ψεκάσουμε με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για τα «σγουρά» φύλλα. Σε τι αναλογία πρέπει να είναι το καθένα?

Απάντηση
σχολιαστής
ΜΑΡΙΑ 30 Οκτωβρίου 2019

ΕΧΩ ΔΙΆΦΟΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΉ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΥΝ ΤΙ ΆΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΛΕΊΠΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
σχολιαστής
Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι εχω διπιστωση και μου ειπαν οτι επιδη τα φυλλα της ξερενοντε και πευτουν οτι εχουν φιλοκνιστη μου συν 21 Σεπτεμβρίου 2019

Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι στην οποια τα φυλλα ξερενονται μου ειπαν το εχει προβλημα με φυλλοκνιστη,μου ειπαν να ψεκασω καθε 10 μερες με 1 κουταλια σουπας σιδηρου σε 3 λιτρα νερο, το εκανα αλλα χωρις αποτελεσμα, εσεις τι με συμβουβετε να κανω? να μη χασω το δενδρο μου? Σας ευχαριστω, περιμενω την συμβουλη σας.

Απάντηση
σχολιαστής
Χρήστος Θεοδώρου 21 Ιουλίου 2019

Γεια σας. Πριν από 2-3 μήνες κέντρωσα τη λεμονιά με νέα ποικιλία. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί τόσο στα φύλλα του δέντρου όσο και σε αυτά της νέας ποικιλίας συμπτώματα φυλλοκνίστη. Μου πρότειναν ψέκασμα με confidor. Θα έχει αποτέλεσμα ή να προτιμήσω παραφινέλαιο;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα Χρήστο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είαι χημικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη. Στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε μόνο οικολογικά σεκυάσματα εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.

  Απάντηση
σχολιαστής
Ελένη Ζανέλη 27 Ιουνίου 2019

Γεια σας. Έχω βουκαμβίλιες σε γλάστρες .έχουν εμφανιστεί στην κάτω πλευρά των φύλλων κάτι άσπρα σαν βαμβακερά σκουληκάκια καθώς επίσης και στο κορμό τους. Τι είναιαυτό και πως αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
σχολιαστής
EIRHNH 30 Μαΐου 2019

Καλησπέρα σας. Έχω μια μικρή λεμονιά σε γλάστρα που έχει αρχίσει να βγάζει λεμονάκια. Κάθε χρόνο βγάζει τουλάχιστον 30 lime. Τώρα είναι πάλι γεμάτη με μικρά λεμονάκια αλλά παρατηρώ ότι πολλά από αυτά πέφτουν ενώ είναι ακόμη πολύ μικρά. Σε ορισμένα φύλλα βλέπω μυρμήγκια και μερικά φύλλα έχουν αρχίσει να ζαρώνουν, όπως στη φωτογραφία σας. Έχω ένα φάρμακο DURSBAN για ψέκασμα αλλά δεν ξέρω αν κάνει να ψεκάσω τώρα που έχει τα λεμονάκια. Μπορείτε να με συμβουλέψετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαΐου 2019

  Καλησπέρα Ειρήνη. Η λεμονιά lime είχε μεγάλη καρποφορία και επειδή είναι πολύ μικρή δεν μπορεί να κρατήσει όλους τους καρπούς. Επίσης, η λεμονιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από και γιαυτό ανεβαίνουν τα μυρμήγκια για να πάρουν τα μελιτώματα που αφήνει η μελίγκρα. Το συγκεκριμένο φάρμακο που είναι χημικό αν το ψεκάσεις θα πρέπει να περιμένεις ένα μήνα. θα σου πρότεινα καλύτερα να δεις πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα με οικολογικό τρόπο όπως προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.

  Απάντηση
σχολιαστής
ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΙΣΣΗΣ 16 Δεκεμβρίου 2018

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΣΕ
ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΦΥΤEΨΩ ΝΕΑ ΛΕΜΟΝΙΑ;EINAI ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ.EXETE KAΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ (ΠΡΙΟΝΙΑ ΚΤΛ)ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΩ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ;

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Δεκεμβρίου 2018

  Καλησπέρα Ηλία. Καλύτερα να αποφύγεις να φυτέψεις λεμονιά ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές στη συγκεκριμένη θέση. Για την εκρίζωση του παλιού δέντρου, θα πρέπει να φέρεις ένα μικρό εσκαφέα.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6 Μαρτίου 2019

  ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΙΝΑ». ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΜΑΣΙΦ ΣΙΔΕΡΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ 1,5 ΕΩΣ 2 ΜΕΤΡΑ. ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΧΟΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΛΕΜΙΟΥ.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  Ηλιας 17 Απριλίου 2019

  Αν κ καθυστερημένα -ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Ακολούθησα την συμβουλη σας κ επέλεξα να φυτεψω νέο φυτό-ΛΕΜΟΝΙΑ Ζαμπετακη-σε άλλον χωρο-χωραφι. Προσπάθησα να δημιουργησω καλές συνθηκες ( μεγάλο εύρος λάκκο )ενώ το καλοκαίρι έκανα συχνά πότισματα φέτος το χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις τα φύλλα έγιναν πολύ κίτρινωπα .Λειπείναι κάποιο στοιχείο ή έχει να κάνει με το πολύ νερό;

  Ευχαριστώ και πάλι,

  Απάντηση
σχολιαστής
Κουλλα 28 Σεπτεμβρίου 2018

Τα λεμόνια μου σχιζουν και σκάνε πριν ακόμα ωριμάσουν. Που ωφειλεται?

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Οκτωβρίου 2018

  Καλημέρα. Το σκάσιμο των λεμονιών πιθανότατα οφείλεται σε πρόσφατες βροχοπτώσεις ή σε απότομες διακυμάνσεις ημερήσιας θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης, το σκάσιμο των καρπών μπορεί να προκληθεί και από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα στο στάδιο αύξησης του καρπού.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.