Ο φυλλοκνίστης ή φυλλορύκτης των εσπεριδοειδών είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα έντομα που προσβάλλει την τρυφερή νεαρή βλάστηση της λεμονιάς και των υπόλοιπων εσπεριδοειδών, όπως η πορτοκαλιά, η μανταρινιά, το κουμκουάτ, το περγαμόντο, το κίτρο και το γκρέιπ φρουτ. Ο φυλλοκνίστης αποτελεί σημαντική απειλή επίσης για τα νεαρά δενδρύλλια των φυτωρίων εσπεριδοειδών, τα εμβολιασμένα δέντρα, καθώς και τις νέες φυτείες εσπεριδοειδών. Στον ελληνικό χώρο, ο φυλλοκνίστης πρωτοεμφανίστηκε στα νησιά της Ρόδου, της Χίου, της Σάμου και της Κρήτης το καλοκαίρι του 1995 και σύντομα εξαπλώθηκε με μεγάλη ταχύτητα στην Πελοπόννησο, στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πλέον, αποτελεί έναν πολύ σοβαρό εντομολογικό εχθρό των εσπεριδοειδών στη χώρα μας.
Οι μεγαλύτερες ζημιές παρουσιάζονται στα στάδια της νέας βλάστησης της λεμονιάς κατά την περίοδο της άνοιξης, του καλοκαιριού και του φθινοπώρου. Τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται από τις προνύμφες, δηλαδή τα σκουλήκια της πεταλούδας, που κάνουν στοές κάτω από την επιδερμίδα των νεαρών φύλλων και των νεαρών βλαστών. Στη συνέχεια τα φύλλα συστρέφονται και παραμορφώνονται, οπότε σταδιακά καθηλώνεται η ανάπτυξη του δέντρου. O φυλλοκνίστης πολλαπλασιάζεται γρήγορα, ειδικά σε ζεστό και ξηρό περιβάλλον, και έχει πολλές γενιές το χρόνο. Στα μεγάλα δέντρα λεμονιάς, πορτοκαλιάς και μανταρινιάς, η ζημιά από τον φυλλοκνίστη δεν είναι σημαντική, καθώς δεν προσβάλλει τα ώριμα και σκληρά φύλλα.
Η βιολογική αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη είναι εξαιρετικά δύσκολη και απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης που συνδυάζει καλλιεργητικά μέτρα και ψεκασμούς με βιολογικά σκευάσματα. Καταρχήν, η λίπανση με κοπριά και βιολογικά αζωτούχα λιπάσματα πρέπει να γίνεται νωρίς, ώστε η νέα βλάστηση της άνοιξης να είναι πρώιμη και να αποφεύγεται η προσβολή από το έντομο του φυλλοκνίστη. Οι λαίμαργοι, δηλαδή οι δυνατοί φρέσκοι βλαστοί, που ξεκινούν από χαμηλά και ανεβαίνουν προς την κορφή του δένδρου, χωρίς διακλαδώσεις, πρέπει να αφαιρούνται άμεσα πριν προσβληθούν από τον φυλλοκνίστη. Μόλις φανεί η πρώτη προσβολή του φυλλοκνίστη στα εσπειδοειδή δέντρα πρέπει να γίνεται βιολογικός ψεκασμός με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης ανά 10-15 μέρες. Οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη με οικολογικά σκευάσματα, θα πρέπει να διαρκέσουν από τα μέσα της άνοιξης μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου, περίοδο δράσης του εντόμου.
Κατά το ψέκασμα για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη, είναι αρκετό να καλύπτεται μόνο η νεαρή βλάστηση του δέντρου και όχι τα παλαιότερα φύλλα καθώς δεν αποτελούν πεδίο προσβολής του εντόμου.
Δες συμβουλές για την καταπολέμηση περισσότερων εντόμων και ακάρεων που προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
• 3 οικολογικοί τρόποι προστασίας των φυτών με φυσικά υλικά
• Αντιμετώπιση του αλευρωδη σε λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά
• Μελίγκρα, 5 τρόποι καταπολέμησης
• Αντιμετώπιση του τετράνυχου στον κήπο
• Αντιμετώπιση της βρωμούσας στον κήπο
• Αντιμετώπιση της λιριόμυζας στον κήπο
• Κοκκοειδή, αντιμετώπιση της ψώρας των φυτών
• Αντιμετώπιση του σκουληκιού στα βερίκοκα
• Αντιμετώπιση της καρπόκαψας στις μηλιές
• 5 μυστικά για το θειάφι
• 5 μυστικά για αντιμετώπιση εντόμων και ασθενειών στον λαχανόκηπο
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (22)
Babis 23 Νοεμβρίου 2019
Εγώ κατάφερα να καταπολεμήσω το φυλλοκνίστη ψεκάζοντας με neem oil. Φοβερά αποτελεσματικό!!!
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 25 Νοεμβρίου 2019
Καλησπέρα Μπάμπη. Ευχαριστούμε για τη χρήσιμη πληροφορία για τη δράση του οικολογικού σκευάσματος neem oil σχετικά με την καταπολέμηση του φυλλοκνίστη.
Μαίρη 18 Νοεμβρίου 2019
Αναφέρετε να ψεκάσουμε με μίγμα θερινού πολτού και φυσικής πυρεθρίνης για τα «σγουρά» φύλλα. Σε τι αναλογία πρέπει να είναι το καθένα?
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Νοεμβρίου 2019
Καλησπέρα Μαίρη. Μπορείς να ψεκάσεις με αναλογία θερινού πολτού 5cc/1 λίτρο νερό και φυσικής πυρεθρίνης 1cc/1 λίτρο νερό.
ΜΑΡΙΑ 30 Οκτωβρίου 2019
ΕΧΩ ΔΙΆΦΟΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΉ ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΚΑΡΠΟΥΝ ΤΙ ΆΡΑΓΕ ΤΟΥΣ ΛΕΊΠΕΙ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Οκτωβρίου 2019
Καλησπέρα Μαρία. Σίγουρα το τακτικό πότισμα και η λίπανση είναι βασικές προυποθέσεις για να πάνε καλά τα εσπεριδοειδή σου. Δες αναλυτικές συμβουλές για την καλλιέργεια της λεμονιάς, την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς και την καλλιέργεια της μανταρινιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.
Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι εχω διπιστωση και μου ειπαν οτι επιδη τα φυλλα της ξερενοντε και πευτουν οτι εχουν φιλοκνιστη μου συν 21 Σεπτεμβρίου 2019
Καλημερα εχω μια λεμονια στο μπαλκονι στην οποια τα φυλλα ξερενονται μου ειπαν το εχει προβλημα με φυλλοκνιστη,μου ειπαν να ψεκασω καθε 10 μερες με 1 κουταλια σουπας σιδηρου σε 3 λιτρα νερο, το εκανα αλλα χωρις αποτελεσμα, εσεις τι με συμβουβετε να κανω? να μη χασω το δενδρο μου? Σας ευχαριστω, περιμενω την συμβουλη σας.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 22 Σεπτεμβρίου 2019
Καλημέρα. Ο ψεκασμός με διάλυμα σιδήρου δεν φέρνει αποτέλεσμα για τον φυλλοκνίστη. Ψέκασε με διάλυμα θερινοού πολτού που θα προμηθευτείς από γεωπονικά καταστήματα.
Χρήστος Θεοδώρου 21 Ιουλίου 2019
Γεια σας. Πριν από 2-3 μήνες κέντρωσα τη λεμονιά με νέα ποικιλία. Τον τελευταίο καιρό έχουν εμφανιστεί τόσο στα φύλλα του δέντρου όσο και σε αυτά της νέας ποικιλίας συμπτώματα φυλλοκνίστη. Μου πρότειναν ψέκασμα με confidor. Θα έχει αποτέλεσμα ή να προτιμήσω παραφινέλαιο;
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 21 Ιουλίου 2019
Καλησπέρα Χρήστο. Το συγκεκριμένο σκεύασμα είαι χημικό εντομοκτόνο για την αντιμετώπιση του φυλλοκνίστη. Στα Μυστικά του Κήπου προτείνουμε μόνο οικολογικά σεκυάσματα εγκεκριμένα για βιολογική καλλιέργεια.
Ελένη Ζανέλη 27 Ιουνίου 2019
Γεια σας. Έχω βουκαμβίλιες σε γλάστρες .έχουν εμφανιστεί στην κάτω πλευρά των φύλλων κάτι άσπρα σαν βαμβακερά σκουληκάκια καθώς επίσης και στο κορμό τους. Τι είναιαυτό και πως αντιμετωπίζεται; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 30 Ιουνίου 2019
Καλησπέρα ελένη. Είναι έντομο του ψευδόκοκου πιθανότατα που προσβάλλει τις βουκαμβίλιες σου και θα πρέπει να ψεκάσεις με διάλυμα θερινού πολτού για να το αντιμετωπίσεις.
EIRHNH 30 Μαΐου 2019
Καλησπέρα σας. Έχω μια μικρή λεμονιά σε γλάστρα που έχει αρχίσει να βγάζει λεμονάκια. Κάθε χρόνο βγάζει τουλάχιστον 30 lime. Τώρα είναι πάλι γεμάτη με μικρά λεμονάκια αλλά παρατηρώ ότι πολλά από αυτά πέφτουν ενώ είναι ακόμη πολύ μικρά. Σε ορισμένα φύλλα βλέπω μυρμήγκια και μερικά φύλλα έχουν αρχίσει να ζαρώνουν, όπως στη φωτογραφία σας. Έχω ένα φάρμακο DURSBAN για ψέκασμα αλλά δεν ξέρω αν κάνει να ψεκάσω τώρα που έχει τα λεμονάκια. Μπορείτε να με συμβουλέψετε; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαΐου 2019
Καλησπέρα Ειρήνη. Η λεμονιά lime είχε μεγάλη καρποφορία και επειδή είναι πολύ μικρή δεν μπορεί να κρατήσει όλους τους καρπούς. Επίσης, η λεμονιά σου έχει προσβληθεί πιθανότατα από και γιαυτό ανεβαίνουν τα μυρμήγκια για να πάρουν τα μελιτώματα που αφήνει η μελίγκρα. Το συγκεκριμένο φάρμακο που είναι χημικό αν το ψεκάσεις θα πρέπει να περιμένεις ένα μήνα. θα σου πρότεινα καλύτερα να δεις πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την μελίγκρα με οικολογικό τρόπο όπως προτείνουμε στο σχετικό μας άρθρο.
ΗΛΙΑΣ ΚΟΝΙΣΣΗΣ 16 Δεκεμβρίου 2018
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ,
ΣΕ
ΣΗΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΦΥΤΕΜΕΝΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΒΛΗΘΕΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΜΕ ΚΟΡΥΦΟΞΗΡΑ,ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΝΑ ΦΥΤEΨΩ ΝΕΑ ΛΕΜΟΝΙΑ;EINAI ΑΥΛΗ ΣΠΙΤΙΟΥ.EXETE KAΠΟΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΙΝΗΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ (ΠΡΙΟΝΙΑ ΚΤΛ)ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΣΩ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ;
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 17 Δεκεμβρίου 2018
Καλησπέρα Ηλία. Καλύτερα να αποφύγεις να φυτέψεις λεμονιά ή κάποιο άλλο εσπεριδοειδές στη συγκεκριμένη θέση. Για την εκρίζωση του παλιού δέντρου, θα πρέπει να φέρεις ένα μικρό εσκαφέα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 6 Μαρτίου 2019
ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑΛΙΑ ΧΕΙΡΟΣ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΟΥ ΕΓΩ ΤΟ ΞΕΡΩ ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΠΑΡΑΜΙΝΑ». ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΥΛΙΝΔΡΙΚΟ ΜΑΣΙΦ ΣΙΔΕΡΟ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ ΠΕΡΙΠΟΥ 2 ΕΚΑΤΟΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΗΚΟΥΣ ΑΠΟ 1,5 ΕΩΣ 2 ΜΕΤΡΑ. ΣΤΟ ΕΝΑ ΑΚΡΟ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΧΟΕΙΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΛΛΟ ΕΧΕΙ ΜΟΡΦΗ ΚΑΛΕΜΙΟΥ.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Μαρτίου 2019
Καλησπέρα Δημήτρη. Σε ευχαριστούμε πολύ για την πολύ χρήσιμη πληροφορία.
Ηλιας 17 Απριλίου 2019
Αν κ καθυστερημένα -ευχαριστώ πολύ για τις οδηγίες. Ακολούθησα την συμβουλη σας κ επέλεξα να φυτεψω νέο φυτό-ΛΕΜΟΝΙΑ Ζαμπετακη-σε άλλον χωρο-χωραφι. Προσπάθησα να δημιουργησω καλές συνθηκες ( μεγάλο εύρος λάκκο )ενώ το καλοκαίρι έκανα συχνά πότισματα φέτος το χειμώνα με αρκετές βροχοπτώσεις τα φύλλα έγιναν πολύ κίτρινωπα .Λειπείναι κάποιο στοιχείο ή έχει να κάνει με το πολύ νερό;
Ευχαριστώ και πάλι,
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 18 Απριλίου 2019
Καλησπέρα Ηλία. Το κιτρίνισμα στα φύλλα μπορεί να οφείλεται στο υπερβολικό πότισμα ή υγρασία καθώς και στην έλλειψη σιδήρου.
Κουλλα 28 Σεπτεμβρίου 2018
Τα λεμόνια μου σχιζουν και σκάνε πριν ακόμα ωριμάσουν. Που ωφειλεται?
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 9 Οκτωβρίου 2018
Καλημέρα. Το σκάσιμο των λεμονιών πιθανότατα οφείλεται σε πρόσφατες βροχοπτώσεις ή σε απότομες διακυμάνσεις ημερήσιας θερμοκρασίας και υγρασίας. Επίσης, το σκάσιμο των καρπών μπορεί να προκληθεί και από υπερβολική λίπανση με αμμωνιακά λιπάσματα στο στάδιο αύξησης του καρπού.
Γράψε το δικό σου σχόλιο: