Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων

Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων

Η επιτυχία του εμβολιασμού των καρποφόρων δέντρων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από 3 παραμέτρους: α) την επιλογή της κατάλληλης τεχνικής από τον εμβολιαστή, β) ο εμβολιασμός να γίνεται στον σωστό χρόνο και γ) με την επιλογή κατάλληλου εμβολίου.

Για να μπορέσουμε να ενώσουμε το εμβόλιο (μπόλι) με το δέντρο στο οποίο επιθυμούμε να δώσουμε νέα χαρακτηριστικά, όπως περιγράψαμε σε προηγούμενα άρθρα, χρειάζεται να επιλέξουμε τον κατάλληλο τρόπο εμβολιασμού, να γνωρίζουμε ποια εποχή και πώς γίνεται το μπόλιασμα για κάθε καρποφόρο δέντρο, καθώς επίσης ποια υποκείμενα δέντρων είναι συμβατά και με ποια είδη.

Στο σημερινό άρθρο, αναλύουμε τα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε για το μπόλιασμα, καθώς και με ποια κριτήρια τα επιλέγουμε, ανάλογα την μέθοδο και την εποχή του μπολιάσματος που εφαρμόζει ο εμβολιαστής.

Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο
Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο

1. Τι προσέχουμε όταν επιλέγουμε μπόλι για εμβολιασμό;

Για να πραγματοποιήσουμε επιτυχημένους εμβολιασμούς των καρποφόρων δέντρων, επιλέγουμε μπόλια με τα εξής χαρακτηριστικά:
 
• Τα εμβόλια πρέπει να λαμβάνονται από υγιή μητρικά καρποφόρα δέντρα που είναι απαλλαγμένα από μυκητολογικές ασθένειες, εντομολογικές προσβολές, καθώς και από ιώσεις. Σε περίπτωση που τα εμβόλια δεν είναι υγιή, οι ασθένειες μεταφέρονται στα νέα δέντρα που μπολιάζουμε.
• Προηθευόμαστε εμβόλια από ποικιλίες καρποφόρων δέντρων που έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά για να μας δώσουν καλή και ποιοτική παραγωγή.
• Τα εμβόλια πρέπει να είναι ώριμα και να διαθέτουν πολύ καλά ανεπτυγμένους οφθαλμούς.
• Αποφεύγουμε τόσο τους οφθαλμούς της βάσης, όσο και της κορυφής από τους εμβολιοφόρους βλαστούς των καρποφόρων δέντρων.
• Αποφεύγουμε τους λαίμαργους βλαστούς των καρποφόρων δέντρων για μπόλια, καθώς καθυστερούν να μπουν σε καρποφορία.

Διαφήμιση

2. Πώς επιλέγουμε τα εμβόλια ανάλογα την μέθοδο μπολιάσματος των δέντρων;

Ανάλογα την μέθοδο μπολιάσματος και την εποχή εμβολιασμού κάθε δέντρου, επιλέγουμε τα κατάλληλα μπόλια σύμφωνα ως εξής:
 
• Για τους ανοιξιάτικους εμβολιασμούς, εγκεντρισμούς και ενοφθαλμισμούς (Απρίλιο-Μάιο), των φυλλοβόλων καρποφόρων δέντρων (αχλαδιά, μηλιά, βερυκοκιά, κερασια, δαμασκηνιά κλπ) επιλέγουμε χειμερινά μπόλια που τα διατηρούμε σε ψυγείο θερμοκρασίες 3-4°C μέχρι την εποχή του μπολίασματος την άνοιξη.
• Για τους εμβολιασμούς της ανοιξιάτικης περιόδου (Απρίλιο-Μάιο), εγκεντρισμούς και ενοφθαλμισμούς, των αειθαλών καρποφόρων δέντρων (λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά, ελιά, αβοκάντο, μουσμουλιά κλπ.) παίρνουμε μπόλια από βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς, αφαιρώντας τα φύλλα ώστε να παραμείνουν μόνο οι μίσχοι των φύλλων.
• Για τους εμβολιασμούς της καλοκαιρινής περιόδου (Ιούνιο – Ιούλιο) που γίνονται κυρίως στα φυτώρια για την παραγωγή νεαρών δενδρυλλίων, επιλέγουμε ώριμους εμβολιοφόρους βλαστούς (μπόλια) με καλά ανεπτυγμένους οφθαλμούς που προέρχονται από καινούρια βλάστηση και αφαιρούμε τα φύλλα για να μείνουν μόνο οι μίσχοι, ενώ αν θέλουμε μπορούμε να τους διατηρήσουμε σε ψυγείο για χρονική περίοδο μίας βδομάδας.
• Για τους εμβολιασμούς με ενοφθαλμισμό με κοιμώμενο οφθαλμό, από τα τέλη του καλοκαιριού (Άυγουστος) ως τα μέσα φθινοπώρου (Οκτώβριος) επιλέγουμε μπόλια (εμβολιοφόρους βλαστούς) που προέρχονται από καινούρια βλάστηση και αφαιρούμε τα φύλλα για να παραμείνουν μόνο οι μίσχοι. Και σε αυτή την περίπτωση, αν θέλουμε μπορούμε να διατηρήσουμε τα μπόλια σε ψυγείο για χρονική περίοδο μίας βδομάδας.

Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων

3. Κι ένα μυστικό για τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στο μπόλιασμα των δέντρων

Είναι σημαντικό κατά την διάρκεια των εμβολιασμών να διατηρούμε τη βάση των εμβολιοφώρων βλαστών σε ένα δοχείο με νερό σε σκιερό μέρος. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίζουμε ότι παραμένουν σε καλή κατάσταση οι οφθαλμοί των βλαστών.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. αποστολος Χαμηλάκης
  01/01/2024

  Προσπαθώ να εμβολιασω φυστικιά Αιγινης τον Αυγουστο και δεν το πετυχαίνω ,μπορείτε να μου στείλετε μια συμβουλή

 2. Natassa
  09/03/2021

  Καλημέρα σας, συνεργάζεστε με κάποιον που ξέρει να κάνει μπόλιασμα σε λεμονιά μήπως; Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Νατάσα. Στα Μυστικά του Κήπου δίνουμε απλά συμβουλές για τα φυτά και δεν αναλαμβάνουμε ή συστήνουμε για κηποτεχνικές εργασίες όπως για το μπόλιασμα της λεμονιάς.

 3. Yvoni
  27/04/2020

  Καλησπέρα,

  Μήπως γνωρίζετε από πού μπορώ να προμηθευτώ εμβολιοφόρους βλαστούς για λεμονιές? Από μία διαδικτυακή αναζήτηση που έκανα βρήκα το CCPP (citrus clonal protection program) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια αλλά θέλω να πιστεύω υπάρχουν απλούστερες εγχώριες πηγές που θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω.

  Ευχαριστώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *