εικόνα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα (+video)

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα (+video)

Πολλές φορές θαυμάζουμε ένα φυτό, ένα λουλούδι σε ένα κήπο και θέλουμε να έχουμε ένα ολόιδιο. Υπάρχει τρόπος, εύκολος και οικονομικός. Ο πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα είναι ένας απλός και γρήγορος τρόπος δημιουργίας νέων φυτών, καλλωπιστικών, αρωματικών ή καρποφόρων θάμνων και δέντρων. Τα μοσχεύματα είναι τμήματα βλαστών των φυτών που έχουν τη δυνατότητα να αναπτύσσουν ριζικό σύστημα υπό κατάλληλες συνθήκες και να δώσουν νέα φυτά που διαθέτουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά με τα μητρικά φυτά από τα οποία τα κόψαμε.

 


 

Πώς διακρίνονται τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή που τα κόβουμε

 

Τα μοσχεύματα ανάλογα με την εποχή κοπής τους διακρίνονται σε τρεις βασικούς τύπους:
 
Φυλλώδη μοσχεύματα
 
Μοσχεύματα που λαμβάνουμε από τα φυτά κατά την αρχική βλάστηση, την εποχή της άνοιξης. Πρόκειται για μαλακούς πράσινους που κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Μάρτιο ως Μάιο.
 
Ημιξυλώδη μοσχεύματα
 
Μοσχεύματα που λαμβάνονται από τα φυτά κατά την καλοκαιρινή βλάστηση. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν μερικώς ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Ιούνιο ως Σεπτέμβριο.
 
Ξυλώδη μοσχεύματα
 
Μοσχεύματα που λαμβάνουμε κατά την χειμερινή περίοδο του λήθαργου των φυτών. Πρόκειται για βλαστούς που έχουν ξυλοποιηθεί και κόβονται από τα φυτά κατά τους μήνες Οκτώβριο ως Φεβρουάριο.

 


Πώς προετοιμάζουμε τα μοσχεύματα πριν τη φύτευση;

 

Κόβουμε τα μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών από δυνατούς βλαστούς που δεν έχουν άνθη και καρπούς, λίγα χιλιοστά κάτω από το μάτι. Απομακρύνουμε τα φύλλα, από τη βάση των μοσχευμάτων μέχρι τα 2/3 του μήκους. Διατηρουμε λίγα φύλλα για να μπορεί να φωτοσυνθέτει το φυτό. Βρέχουμε σε νερό τη βάση τoυ μοσχεύματος και τη βάζουμε σε ορμόνη ριζοβολίας, τινάζοντας ελαφρά. Η ορμόνη ριζοβολίας είναι μια ουσία που βοηθα το φυτό να βγάλει ρίζες και προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Να σημειώσουμε ότι και το μέλι είναι μια φυσική ορμόνη ριζοβολίας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αλλά υπολείπεται σε αποτελεσματικότητα.

 

Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των μοσχευμάτων;

 

Ανοίγουμε με ένα καλαμάκι ή με ένα μολύβι μια τρύπα στο χώμα και φυτεύουμε το μόσχευμα σε μία μικρή γλάστρα που περιέχει αφράτο φυτόχωμα. Αν χρησιμοποιήσουμε χώμα του κήπου, προσθέτουμε αρκετή άμμο και περλίτη για να το ελαφρύνουμε. Στη συνέχεια τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα σε φωτεινό δροσερό περιβάλλον που δεν το κτυπούν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε τα μοσχεύματα και ψεκάζουμε με νερό το φύλλωμα, κάθε 2 μέρες για να διατηρήσουμε μια σχετική υγρασία στο χώμα και στο περιβάλλον. Μετά από 2-3 μήνες, το φυτό μας θα έχει ριζώσει και θα μπορεί να μεταφυτευτεί στην οριστική του θέση.

 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό των φυτών με μοσχεύματα

 

Για να βοηθήσουμε το φυτό να ριζώσει γρηγορότερα, μπορούμε να σκεπάσουμε τη γλάστρα με το μόσχευμα με μια νάυλον σακούλα για 2 βδομάδες. Η ναύλον σακούλα στηρίζεται σε 3-4 καλαμάκια που έχουμε καρφώσει στο χώμα έτσι ώστε να μην έρχεται σε επαφή με το μόσχευμα. Ανοίγουμε τη σακούλα για λίγο καθε 3-4 μέρες για να ποτίζουμε το φυτό και για να αερίζεται.

 

Περισσότερα άρθρα για τον πολλαπλασιασμό φυτών

 
Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς, πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της τριανταφυλλιάς με μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός γαρδένιας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά γαρδένιας
Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ροδιάς
Πολλαπλασιασμός συκιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά συκιάς
Πολλαπλασιασμός γιασεμιού, πώς δημιουργούμε νέα φυτά γιασεμιού
Πολλαπλασιασμός βασιλικού, πώς δημιουργούμε νέα φυτά βασιλικού
Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά δεντρολίβανου
Πολλαπλασιασμός λεβάντας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά λεβάντας
Πολλαπλασιασμός γερανιού, πώς δημιουργούμε νέα φυτά γερανιού
Πολλαπλασιασμός κρασούλας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά κρασούλας
Πολλαπλασιασμός νυχτολούλουδου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά νυχτολούλουδου
Πολλαπλασιασμός βασιλικού, πώς δημιουργούμε νέα φυτά βασιλικού
Πολλαπλασιασμός αλόης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά αλόης
Πολλαπλασιασμός ιβίσκου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ιβίσκου
Πολλαπλασιασμός ορτανσίας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ορτανσίας
 

Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο youtube και δες περισσότερα βίντεο με συμβουλές για τα φυτά και τον κήπο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (22)

σχολιαστής
ΧΡΙΣΤΟΣ 5 Οκτωβρίου 2020

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω κατα ποσο μπορεί να πολλαπλασιαστεί και η αροκαρια με μόσχευμα. Σας ευχαριστώ πολύ!

Απάντηση
σχολιαστής
ΔΗΜΗΤΡΗΣ 24 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το κανάλι σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποια εποχή είναι η καλύτερη για να δοκιμάσω πολλαπλασιασμό σε acer palmatum? Το φυτό είναι φυλλοβόλο όπως γνωρίζετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων . ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Απάντηση
σχολιαστής
Γιάννης 10 Αυγούστου 2020

Καλησπέρα, Χρειάζομαι την βοήθεια σας.Θέλω να πολλαπλασιάσω με ριζοβολία κλαδιά Αχλαδιάς και Βερικοκιάς.Πια είναι η καλύτερη εποχή? Υπάρχει κάποιο βίντεο που να δείχνει λεπτομερώς την τεχνική που θα πρέπει να ακολουθήσω για να έχω επιτυχία?
Ευχαριστώ πολύ.

Απάντηση
σχολιαστής
ΑΝΕΣΤΗΣ 18 Ιουνίου 2020

Καλημέρα μπορείτε να μου πείτε αν κόψω κλωνάρι από βιγκα και το βάλω στο νερό θα βγάλει ρίζα για να το φυτέψω μετέπειτα στο χώμα?

Απάντηση
σχολιαστής
Ευθυμης 26 Μαΐου 2020

Γεια σας!Ήθελα να ρωτήσω εάν μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα από Ελατοειδη;ποια εποχή;και το ποσοστό επιτυχιας εφόσον πάρω μοσχεύματα από τη βάση σου δένδρου λόγο δυσκολίας να φτάσω κορυφή.Ευχαριστ ως εκ των προτέρων.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Μαΐου 2020

  Καλησπέρα Ευθύμη.
  Βεβαίως και μπορείς να πολλαπλασιάσεις έλατο με μοσχεύματα αν και το ποσοστό επιτυχίας είναι σχετικά περιορισμένο. Παίρνεις τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) έλατου στα μέσα του φθινοπώρου ή στα μέσα του χειμώνα από καινούρια ετήσια βλάστηση.

  Απάντηση
σχολιαστής
δημητρης 24 Απριλίου 2020

γινεται να κοψω ενα κλαδι απο πορτοκαλια και να κανω μόσχευμα με ορμονη ριζοβολιας

Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ 21 Απριλίου 2020

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΜΙΑ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΑ, ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΜΠΟΛΙΑΣΩ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΑΛΛΟ ΔΕΝΤΡΟ, ΕΙΔΑ ΟΤΙ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΡΟΔΟΕΙΔΩΝ, ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΡΟΔΟΕΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ; ΕΧΩ ΓΕΜΙΣΕΙ ΜΟΥΣΜΟΥΛΙΕΣ, ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΧΩ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Απάντηση
σχολιαστής
Michalis 7 Απριλίου 2020

Καλησπερα.Σε μερικά είδη λουλουδιών τα βάζουμε σε νερό για να βγάλουν ρίζες….Κάθε πόσες μέρες αλλάζουμε το νερό τους και επισεις είναι καλό να βάζουμε στο νερό λίγο ορμόνη ριζοβολειας?
Ευχαριστω

Απάντηση
σχολιαστής
E K 15 Ιανουαρίου 2019

Καλησπέρα,

Ήθελα να ρωτήσω ποιά είναι η καλύτερη εποχή για λήψη μοσχεύματος από μουριά;

Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 15 Ιανουαρίου 2019

  Καλησπέρα. Μπορούμε να πάρουμε μοσχεύματα μουριάς μήκους 20-25 εκατοστά τόσο από το χειμωνιάτικο κλάδεμα είτε από βλαστούς μέσα στο καλοκαίρι αφού θα έχουμε αφαιρέσει τα φύλλα του και θα τα φυτέψουμε σε γλάστρες με αφράτο φυτόχωμα που θα διατηρήσουμε σε δροσερό περιβάλλον.

  Απάντηση
σχολιαστής
Μάκης 5 Οκτωβρίου 2018

Θέλω να πάρω μόσχευμα απο μια τριανταφυλλιά. Είναι όμως τώρα σε ανθοφορία. Θα έχω επιτυχία αν δοκιμάσω αυτή την εποχή;
Ευχαριστώ.

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Οκτωβρίου 2018

  Καλησπέρα Μάκη.
  Κατάλληλη εποχή για να πάρεις μοσχεύματα από τριανταφυλλιά είναι μέσα στην άνοιξη.Θα έχεις πολύ περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας. Κόβουμε μοσχεύματα με μήκος 20-25 εκατοστών με 4-5 οφθαλμούς από καλοσχηματισμένα κλαδιά τριανταφυλλιάς που αρχίζουν να ξυλοποιούνται. Διατηρούμε δύο-τρία φύλλα στην κορυφή του μοσχεύματος της τριανταφυλλιάς και απομακρύνουμε τα χαμηλότερα φύλλα. Δες περισσότερες πληροφορίες για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.