Πολλαπλασιασμός λεμονιάς: Πώς δημιουργούμε νέα φυτά

λεμονια πολλαπλασιασμος

Πώς φτιάχνουμε καινούργια φυτά λεμονιάς;

Η λεμονιά είναι το αγαπημένο καρποφόρο δέντρο που φυτεύεται στις αυλές των ελληνικών σπιτιών για τα υπέροχα λεμόνια με τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση.

Αρκετές φορές συναντάμε σε καλλιέργεια λεμονιάς ορισμένες ποικιλίες πολύ παραγωγικές με καλή ποιότητα λεμονιών που είναι πλούσια σε χυμό και θέλουμε να φυτέψουμε κι εμείς στον κήπο μας.

Μπορούμε να βρούμε διάφορες ποικιλίες λεμονιάς σε φυτώρια. Ωστόσο, αν θέλουμε να εξοικονομήσουμε χρήματα, είναι εύκολο να φτιάξουμε τα δικά μας δέντρα για τον πολλαπλασιασμό της λεμονιάς.

Υπάρχουν αρκετές ξένες ποικιλίες όπως η Lisbon, η Eureka και η Interdonato, αλλά και ελληνικές όπως η Μαγληνή, η Καρυστινή, η Αδαμοπούλου και η Ζαμπετάκη που αξίζει να δοκιμάσουμε.

Ας δούμε λοιπόν πώς φτιάχνουμε νέα φυτά λεμονιάς από αγαπημένες ποικιλίες για να απολαμβάνουμε μοναδική γεύση καθημερινά σε χυμούς, στις σαλάτες και στο φαγητό μας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά λεμονιάς;

Ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς γίνεται με 3 βασικούς τρόπους: 1) με εμβολιασμό της επιθυμητής ποικιλίας σε ήδη υπάρχον δέντρο, 2) φυτεύοντας κουκούτσια (σπόρους) και 3) κόβοντας τμήματα βλαστών (μοσχεύματα).

Για να έχουμε επιτυχία, όποια μέθοδο και αν ακολουθήσουμε, είναι σημαντικό ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς να γίνεται την κατάλληλη εποχή ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα.

1. Πολλαπλασιασμός λεμονιάς με μπόλιασμα των δέντρων

Ο πιο διαδεδομένος τρόπος πολλαπλασιασμού της λεμονιάς και άλλων εσπεριδοειδών δέντρων όπως η καλλιέργεια της μανταρινιάς και η καλλιέργεια της πορτοκαλιάς είναι με μπόλιασμα.

Η βασική μέθοδος για το μπόλιασμα της λεμονιάς είναι ο εμβολιασμός με “μάτι”, δηλαδή ο ενοφθαλμισμός με Τ ή με ανεστραμμένο Τ.

Κατάλληλη εποχή για να εμβολιάσουμε τη λεμονιά είναι στις αρχές της άνοιξης, Μάρτιο και Απρίλιο, ανάλογα βέβαια και την περιοχή, καθώς και την περίοδο του φθινόπωρου.

Ο εμβολιασμός των επιθυμητών ποικιλιών λεμονιάς, εκτός από δέντρα λεμονιάς, μπορεί να γίνει σε κατάλληλα υποκείμενα εσπεριδοειδών όπως: νερατζιά, πορτοκαλιά, Poncirus trifoliata (τρίφυλλη πορτοκαλιά), μανταρινιά Cleopatra και Citrange Troyer.

Η διαδικασία του μπολιάσματος των δέντρων απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία, γι’ αυτό γίνεται κυρίως σε φυτώρια και σε επαγγελματικές καλλιέργειες.

Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων
Υποκείμενα καρποφόρων δέντρων και συμβατές ποικιλίες για μπόλιασμα

2. Πολλαπλασιασμός λεμονιάς από κουκούτσι

Ο πιο απλός τρόπος για να δημιουργήσουμε εύκολα ένα νέο δέντρο λεμονιάς είναι φυτεύοντας τα κουκούτσια από ένα λεμόνι.

Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση των σπόρων λεμονιάς σε γλαστράκια φυτωρίου είναι την περίοδο της άνοιξης ή στην αρχή του φθινοπώρου.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ιδανική για ερασιτέχνες και για παιδιά, καθώς είναι πολύ εύκολη και μας επιτρέπει να παρατηρήσουμε τη δημιουργία του φυτού από την αρχή.

Θα πρέπει να επισημάνουμε, ωστόσο, ότι ο πολλαπλασιασμός της λεμονιάς από κουκούτσι δίνει φυτό που δεν θα έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με την ποικιλία από την οποία προέρχεται.

Αφού βλαστήσει ο σπόρος και αναπτυχθεί το νεαρό φυτό λεμονιάς, μπορούμε να κάνουμε μπόλιασμα με την επιθυμητή ποικιλία για να εξασφαλίσουμε λεμόνια που έχουν τα χαρακτηριστικά μίας συγκεκριμένης ποικιλίας.

3. Πολλαπλασιασμός λεμονιάς με μοσχεύματα

Ένας εύκολος τρόπος για να δημιουργήσουμε νέα φυτά λεμονιάς που διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας που επιθυμούμε είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα, φυτεύοντας δηλαδή κλαδάκια που κόβουμε από δέντρο λεμονιάς.

Για τον πολλαπλασιασμό της λεμονιάς με μοσχεύματα ακολουθούμε τα εξής βήματα:

  • Την περίοδο της άνοιξης, κόβουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από υγιείς δυνατούς βλαστούς.
  • Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου που έχουμε γεμίσει με μίγμα που περιέχε τύρφη και περλίτη σε αναλογία 2:1.
  • Διατηρούμε τα γλαστράκια σε δροσερό περιβάλλον και ποτίζουμε κάθε 2 μέρες για να διατηρούμε υγρασία στο χώμα.
  • Μετά από 2-3 μήνες, τα μοσχεύματα της λεμονιάς θα έχουν ριζώσει και μπορούμε να τα φυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική τους θέση στον κήπο.
Πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός φυτών με μοσχεύματα

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της λεμονιάς

Για να εξασφαλίσουμε μεγαλύτερη επιτυχία του πολλαπλασιασμού της λεμονιάς με μοσχευμάτα, χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος.

λεμονια καλλιεργεια φροντιδα
10 μυστικά για την καλλιέργεια της λεμονιάς
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

  1. Βετα
    08/10/2023

    Έχεις φυτρωσει από κουκούτσι μια λεμονιά ,έχει ψυλωσει πάνω από μέτρο,θα δώσει λεμονιά άραγε;

  2. Δημήτρης
    07/10/2023

    Καλημέρα ποια λεμονιά να μπολιάσω που να έχει πολλά λεμόνια;

    • Δημητρη καλημέρα. Μπορείς να επιλέξεις δίφορες ποικιλίες λεμονιάς όπως η ποικιλία Ζαμπετάκη και η ποικιλία Αδαμοπούλου.

  3. Λούλα
    07/10/2023

    Καλημέρα καλό Σαββατοκύριακο!
    Έχω δημιουργήσει τέσσερα φυτά που έχουν γίνει 20 εκατοστά στο ύψος από κουκούτσια.
    Θέλω να μου πείτε αν όταν μεγαλώσουν θα βγάλουν καρπό; Τα λεμόνια που πήρα τον σπόρο ήταν πολύ ζουμερά.
    Ευχαριστώ!!

    • Λούλα καλημέρα! Τα φυτά λεμονιάς από σπόρο θα δώσουν καρπούς αλλά τα λεμόνια που θα παράγει δεν θα έχουν τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς το μέγεθος και την περιεκτικότητα χυμού με τα λεμόνια από τα οποία πήρες το κουκούτσι. Σε αυτή την περίπτωση, το φυτό λεμονιάς θα πρέπει να εμβολιαστεί με την επιθυμητή ποικιλία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ