Πότε και πώς γίνεται τo κλάδεμα της χαρουπιάς
Ποια εποχή κλαδεύουμε τις χαρουπιές και με ποιο τρόπο;
To κλάδεμα αποτελεί μία από τις βασικές εργασίες στην καλλιέργεια της χαρουπιάς για να αναπτύξει πλούσια βλάστηση, να εξασφαλίσουμε ικανοποιητική καρποφορία και να έχουμε ευκολότερη συγκομιδή.
Αν αφήσουμε ακλάδευτες τις χαρουπιές, θα αναπτύξουν μεγάλους και πυκνούς βλαστούς που σταδιακά συντελούν σε εξασθένηση του δέντρου και μειωμένη καρποφορία σε χαρούπια.
Εκτός από την παραγωγή χαρουπιών, το δέντρο της χαρουπιάς διαθέτει επίσης σημαντική καλλωπιστική αξία, καθώς το γυαλιστερό δερματώδες φύλλωμα προσφέρει πλούσια σκιά και γι’ αυτό επιλέγεται για φύτευση σε δρόμους, πεζοδρόμια και κήπους.
Ας δούμε πότε κλαδεύουμε τις χαρουπιές, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για να έχουν πλούσια ζωηρή βλάστηση και σημαντική παραγωγή καρπών.
1. Ποια εποχή γίνεται το κλάδεμα στις χαρουπιές;
Κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τις χαρουπιές είναι στα τέλη του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης καθώς το δέντρο της χαρουπιάς παρουσιάζει ευαισθησία στις χειμωνιάτικες παγωνιές.
Το κλάδεμα της χαρουπιάς διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα χαρουπιάς και το κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται κάθε χρόνο στα μεγαλύτερα δέντρα χαρουπιάς.
2. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα χαρουπιάς;
Το κλάδεμα διαμόρφωσης γίνεται στα νεαρά δενδρύλλια χαρουπιάς, τα πρώτα χρόνια μετά την φύτευση στον κήπο και στο χωράφι, ώστε να πάρουν το κατάλληλο σχήμα που θέλουμε να δώσουμε.
Αρχικά, τις πρώτες δύο χρονιές, κλαδεύουμε μόνο τις πολλές παραφυάδες που βγαίνουν πλευρικά από την βάση του κορμού της χαρουπιάς και αποδυναμώνουν την ανάπτυξη του νεαρού δέντρου.
Σταδιακά, τα επόμενα χρόνια, όταν τα νεαρά δέντρα χαρουπιάς αρχίζουν να μπαίνουν σε καρποφορία, κλαδεύονται οι κατώτεροι βλαστοί, ώστε η χαρουπιά να διαμορφωθεί σε σχήμα κυπελλοειδές και να δυναμώσουμε τον κορμό του δέντρου.
Το κυπελλοειδές σχήμα της χαρουπιάς περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός κεντρικού κορμού, ύψους 70-80 εκατοστών και 4-5 βραχίονες που διακλαδίζονται από τον κεντρικό κορμό.
3. Πώς κλαδεύουμε τα δέντρα χαρουπιάς για πλούσια καρποφορία;
Το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας της χαρουπιάς πρέπει να είναι ελαφρό και αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δένδρου και στην ανάπτυξη νέας βλάστησης.
Κατά το κλάδεμα της χαρουπιάς, στόχος είναι να βελτιώσουμε τον φωτισμό και τον αερισμό στο εσωτερικό του δέντρου. Αφαιρούμε ξερούς, άρρωστους και αδύναμους βλαστούς, καθώς επίσης κλαδιά που μπλέκονται μεταξύ τους.
Κλαδεύουμε, επίσης, τους βλαστούς της χαρουπιάς που φεύγουν πολύ ψηλά, μειώνοντας το ύψος τους ώστε να ελέγξουμε την ανάπτυξη του και να βοηθήσουμε την καρποφορία του.
Γενικότερα, αποφεύγουμε να κάνουμε βαρύ κλάδεμα που ευνοεί την εμφάνιση παρενιαυτοφορίας, του φαινομένου που εμφανίζεται και σε άλλες καλλιέργειες όπως στην καλλιέργεια της ελιάς, όπου μία χρονιά καλής παραγωγής ακολουθείται από μία πολύ μειωμένη ή μηδενική παραγωγή.
Μετά το κλάδεμα της χαρουπιάς, ψεκάζουμε τα δέντρα με χαλκό και κάνουμε επάλειψη με πάστα κλαδέματος στις τομές για να τα προστατεύσουμε από την προσβολή μυκητολογικών και βακτηριακών ασθενειών.
Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της χαρουπιάς
Σε χαρουπιές που διατηρούμε για καλλωπιστική χρήση, μπορούμε να κάνουμε σχετικά πιο έντονο κλάδεμα αν απαιτείται, καθώς δεν μας ενδιαφέρει η παραγωγή καρπών.
Σχόλια (0)