Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της κερασιάς

κλαδεμα κερασιας

Ποια εποχή κλαδεύουμε τις κερασιές και με ποιο τρόπο;

To κλάδεμα αποτελεί βασική εργασία στην καλλιέργεια της κερασιάς και πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο για να απολαμβάνουμε πλούσια παραγωγή κερασιών.

Αν δεν κλαδέψουμε τις κερασιές, αναπτύσσουν πολλούς μακριούς και λεπτούς βλαστούς, πυκνό φύλλωμα και εμφανίζουν μειωμένη καρποφορία και χαμηλότερη ποιότητα καρπών.

Το κλάδεμα της κερασιάς δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο τόσο για τον επαγγελματία όσο και για τον ερασιτέχνη καλλιεργητή, αρκεί να ακολουθήσουμε τα κατάλληλα βήματα για να κλαδέψουμε σωστά και να μην έχουμε απώλειες.

Ας δούμε λοιπόν ποια εποχή κλαδεύουμε τις κερασιές, ποιοι είναι οι βασικοί τρόποι κλαδέματος, καθώς και χρήσιμες συμβουλές για το κλάδεμα της κερασιάς ώστε να εξασφαλίσουμε μία πλούσια παραγωγή από νόστιμα και τραγανά κεράσια.

Διαφήμιση

1. Ποια εποχή κλαδεύουμε τις κερασιές;

Το κλάδεμα της κερασιάς γίνεται κάθε χρόνο μέσα στο χειμώνα, τους μήνες Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, όταν η κερασιά βρίσκεται σε κατάσταση λήθαργου.

Η χειμωνιάτικη περίοδος είναι η κατάλληλη εποχή κλαδέματος για όλα τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα. Εκτός από την καλλιέργεια της κερασιάς, αυτή την εποχή γίνεται και το κλάδεμα της ροδακινιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της μηλιάς και το κλάδεμα της βερικοκιάς.

Kλαδεύουμε τις κερασιές σε μέρες που διαθέτουν ηλιοφάνεια και περιορισμένη υγρασία ώστε να περιορίσουμε τον κίνδυνο προσβολής από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.

Μετά το κλάδεμα, ψεκάζουμε τις κερασιές με βιολογικό σκεύασμα χαλκού και καλύπτουμε τις τομές με πάστα κλαδέματος.

Το κλάδεμα της κερασιάς, όπως και σε όλα τα καρποφόρα δέντρα, διαχωρίζεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα κερασιάς και το ετήσιο κλάδεμα καρποφορίας που γίνεται στα μεγαλύτερα δέντρα κερασιάς.

2. Πώς κλαδεύουμε τα νεαρά δέντρα κερασιάς;

Σε κάθε μικρό δέντρο κερασιάς, τα 3-4 πρώτα χρόνια μετά την φύτευση, γίνεται το κλάδεμα διαμόρφωσης που αφορά το σχήμα που δίνουμε στις κερασιές για να έχουν καλή ανάπτυξη και πλούσια καρποφορία.

Δημοφιλέστερα σχήματα διαμόρφωσης της κερασιάς είναι το κυπελλοειδές σχήμα και το σχήμα του οπωροφόρου φράχτη:

  • Κυπελλοειδές σχήμα κερασιάς: Ο κεντρικός κορμός της κερασιάς διαμορφώνεται σε ύψος περίπου μισό μέτρο, από τον οποίο αναπτύσσονται 3-5 κεντρικοί βραχίονες που σχηματίζουν γωνία 60o με τον κορμό. Κάθε βραχίονας φέρει δύο βασικούς κλάδους: ο πρώτος σε απόσταση μισό μέτρο από τη βάση του βραχίονα και ο δεύτερος σε απόσταση 70 εκατοστά, σε αντίθετη κατεύθυνση από τον πρώτο.
  • Οπωροφόρος φράχτης κερασιάς: Στο σχήμα αυτό διαμόρφωσης της κερασιάς, τα νεαρά δενδρύλλια αφήνονται ακλάδευτά με τέτοιο τρόπο ώστε οι δυνατότεροι πλάγιοι βλαστοί να ακολουθούν την κατεύθυνση της γραμμής φύτευσης των δέντρων. Ανάλογα τη ζωηρότητα της ποικιλίας της κερασιάς, αφήνονται 3-5 πλάγιοι βλαστοί οι οποίοι δεν κλαδεύονται. Το ύψος του οπωροφόρου φράκτη δεν υπερβαίνει τελικά τα τέσσερα μέτρα. ζωηρότητας.

3. Πώς κλαδεύουμε τις κερασιές για πλούσια καρποφορία;

Κατά το κλάδεμα των ενήλικων δέντρων κερασιάς που έχουν μπει σε καρποφορία, στοχεύουμε στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, την εξασφάλιση ζωηρής βλάστησης και παράλληλα διατήρηση της καρποφορίας.

Με το κλάδεμα της κερασιάς, επιτυγχάνουμε καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δέντρων για να παράγουμε ποιοτικά και νόστιμα κεράσια.

Για να το επιτύχουμε, αφαιρούμε ετήσιους ή παλιούς κλάδους που δεν μας εξυπηρετούν στο σχήμα, κλαδιά που αλληλοκαλύπτονται, ξερά και άρρωστα κλαδιά, καθώς επίσης χοντρά κλαδιά (λαίμαργα) ορθόκλαδης βλάστησης που πηγαίνουν προς την κορυφή.

8 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς
8 μυστικά για την καλλιέργεια της κερασιάς

Κι ένα μυστικό για το κλάδεμα της κερασιάς

Η βελτίωση του μεγέθους και της ποιότητας των κερασιών με αραίωμα καρπών με το χέρι έχει μεγάλο κόστος και δεν συνηθίζεται. Επιτυγχάνεται μόνο μέσω κατάλληλου κλαδέματος της καρποφόρου βλάστησης την χειμερινή περίοδο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ