Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο (+video)

Συμβουλές για τη φύτευση αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι υποτροπικό καρποφόρο δέντρο και η φύτευση του περιορίζεται σε περιοχές που δεν επικρατούν πολύ ψυχροί χειμώνες. Για την φύτευση του αβοκάντο, στις κατάλληλες περιοχές, προμηθευόμαστε δενδρύλλια εμβολιασμένα με την επιθυμητή ποικιλία. Οι πιο γνωστές ποικιλίες αβοκάντο είναι οι ποικιλίες Haas, Fuerte και Ertinger.

1. Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του αβοκάντο;

Η καλλιέργεια του αβοκάντο χρειάζεται βαθιά, γόνιμα εδάφη, με καλή αποστράγγιση, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο και άλατα. Πριν τη φύτευση, το έδαφος πρέπει να οργωθεί σε βάθος 30 εκατοστών για την καταστροφή των πολυετών ζιζανίων και για την αφρατοποίηση του εδάφους, η οποία συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των δένδρων. Ενδείκνυται η ενσωμάτωση κοπριάς για να αυξηθεί η περιεκτικότητα του εδάφους σε οργανική ουσία.

2. Ποια είναι η εποχή φύτευσης του αβοκάντο και ποιες οι κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης;

Η πιο κατάλληλη εποχή φύτευσης του αβοκάντο είναι αρχές άνοιξης και εναλλακτικά αρχές φθινοπώρου. Οι αποστάσεις φύτευσης του αβοκάντο κυμαίνονται ανάλογα και με τη γονιμότητα του εδάφους, το χρησιμοποιούμενο υποκείμενο και τη ζωηρότητα της χρησιμοποιούμενης ποικιλίας.

Συνήθεις είναι οι αποστάσεις φύτευσης σε μορφή ορθογώνιου 5 επί 6 μέτρα. Πριν τη φύτευση των δενδρυλλίων αβοκάντο, γίνεται η επισήμανση των θέσεων φύτευσης, η διάνοιξη των λάκκων διαστάσεων 45×45 εκατοστών και ακολουθεί η φύτευσή τους.

Διαφήμιση

3. Τι προσέχουμε κατά τη φύτευση των νεαρών δέντρων αβοκάντο;

Κατά την φύτευση των δενδρυλλίων φροντίζουμε να φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο και το επιφανειακό χώμα να πέφτει στη βάση του ριζικού συστήματος. Μαζί με την φύτευση του αβοκάντο γίνεται και η τοποθέτηση των πασάλων στήριξης των δενδρυλλίων. Μετά τη φύτευση, ακολουθεί καλό πότισμα των δενδρυλλίων.

Tα νεόφυτα δενδρύλλια αβοκάντο απαιτούν προστασία του κορμού και των βραχιόνων τους από τον ήλιο. Επίσης, τα νεαρά δενδρύλλια αβοκάντο χρειάζονται μέτρια λίπανση καθώς είναι ευαίσθητα στην υψηλή αγωγιμότητα του εδάφους. Επίσης, αποφεύγουμε το κλάδεμα των δέντρων τα 2 πρώτα χρόνια για να μη προκαλέσουμε πρόωρη ανθοφορία.

10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)
10 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)

4. Πώς μπορούμε να φυτέψουμε αβοκάντο από κουκούτσι

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι, καρφώνοντας 3 οδοντογλυφίδες στο κουκούτσι και τοποθετώντας το σε ποτήρι με νερό με τέτοιο τρόπο ώστε να βρέχεται μόνο το κάτω μέρος του. Τοποθετούμε το ποτήρι με το κουκούτσι αβοκάντο κοντά σε ένα παράθυρο με αρκετό φως και μετά από 1-2 μήνες, θα έχουμε ένα νεαρό φυτό αβοκάντο που μπορούμε να μεταφυτέψουμε σε γλάστρα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (31)

 1. ΜΙΧΑΛΗΣ Π[ΕΤΡΟΥ
  26/05/2024

  Αγαπητέ κε Λιονουδάκη καλημέρα
  Πρώτη μου απόπειρα για να φυτέψω αβοκάντο με κουκούτσι και είμαι στο στάδιο όπου το μεταφύτεψα σε γλ΄άστρα. Όμως μετά από λίγες μέρες πέταξε και 2ο κορμό.
  -Τι κάνω? Κόβω το 2ο και αφήνω ένα?
  -Πρέπει να εμβολιαστεί και πότε?

  Σας ευχαριστώ

  • Καλύτερα να αφήσεις έναν κορμό. Μπορείς να τον εμβολιάσεις άμεσα.

  • Κόψε τον δεύτερο βλαστό και εμβολίασε το φυτό την άνοιξη της επόμενης χρονιάς.

  • Ευτυχία Ρηγα
   26/05/2024

   Καλησπέρα σας!!
   Έχω φυτέψει καρπό αβοκάντο σε γλάστρα έχουν βγει τα μεταφυτεψα σε μεγαλύτερη γλάστρα ..
   Τα έχω σε σκιερό μέρος τα ποτίζω τακτικά αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι μου ξερενονται τα φύλλα ..το ένα από τα τέσσερα δεντράκια έχουν ξεραθεί όλα τα φύλλα του !!
   Τι μπορεί να φταίει και τι μπορώ να κάνω ??
   Σας ευχαριστώ πολύ !!

 2. Νίκος
  08/06/2022

  Καλησπέρα, πριν 15 μέρες φύτεψα διάφορα ξινόδετρα όπως λεμονιές (Ζαμπετακη, interdonato και Βακαλου), πορτοκαλιές, lime και 2 δέντρα avocado, ενδεικτικά σε ένα χωράφι το οποίο είναι στο Ηράκλειο της Κρήτης περίπου 30 μέτρα σε υψόμετρο από την θάλασσα, 5.5 χιλιόμετρα απόσταση σε ευθεία γραμμή από την θάλασσα σε ένα χωράφι όπου ο ποταμός περνάει παράλληλα απ την μια μεριά του χωραφιου η πάνω μεριά η οποία είναι πιο μακριά απ τον ποταμό έχει χώματα τα οποία είναι πιο άσπρα ( κουσκουροχωμα) όπως λέμε και η κάτω μεριά έχει πιο σκούρο χώμα το οποίο είναι σαν να έχει και λίγο άμμο και λίγες λίγες μικρές πέτρες θαλάσσης. Τις 2 ποικιλίες αβοκάντο τις φύτεψα στην μεριά του χωραφιου η οποία είναι κοντά στον ποταμό με το πιο σκούρο χώμα όπως σας περιέγραψα και πιο πάνω. Θέλω να ρωτήσω απ την πείρα σας αν αυτά τα 2 φυτά avocado θα πιάσουν και θα αναπτυχθούν ή αν τσάμπα τα φύτεψα. (για τα ξινοδεντρα δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία καθώς υπάρχουν ήδη στο χωράφι και πάνε μια χαρά.)

 3. Αλεξάνδρα
  23/02/2021

  Kαλησπέρα σας!
  Προπσάθησα πριν απο 1 μηνα περιπου να δημιουργησω φυτο αβοκαντο και το εχω στο ποτηρι του για πανω απο 1 μηνα και δεν εχει γινει τιποτα εκτοσ απο ενα πολυ μικρο και αργο ανοιγμα!
  Να σας εξηγησω πως τα εχω βαλε…Πηρα ενα ποτηρι το γεμισα με νερό και εβαλα 4 οδοντογλυφιδες στον καρπο και το κατω μερος βρεχεται ενω το πανω οχι και εχει αλλαξει καπως το σχημα του λατω μερους αλλα τιποτα δεν εχει γινει επισης απο την στιγμη που εβαλα το νερο δεν το εχω αλλαξει πρεπει;;;
  Τι εχω κανει λαθος μπορειτε να με βοηθησετε;;
  επρεπε να κανω κατι αλλο;;
  Αναμενο την απαντηση σας!

  • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Θέλει ζεστό περιβάλλον και ηλιοφάνεια για να αναπτυχθεί το φυτό αβοκάντο. Εξασφάλισε αυτές τις συνθήκες και περίμενε.

 4. Άρης
  06/11/2020

  Καλημέρα.. έχω μια σημαντική ερώτηση και θα ήθελα την βοήθεια σας. Ενα δέντρο αβοκάντο που δημιουργήθηκε από κουκούτσι μπορεί να κάνει καρπούς; Εχει φτάσει τα 2 μέτρα και δεν ξέρω αν θα πρέπει να την φυτέψω στο χώμα η όχι.
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

  • Καλημέρα Άρη.
   Μπορείς να έχεις καρποφορία από δέντρο που φύτεψες με κουκούτσι αλλά θα πρέπει να το εμβολιάσεις με την επιθυμητή ποικιλία για να εξασφαλίσεις παραγωγή.

 5. Θεόδωρος Κόλλιας
  09/10/2020

  Χαίρετε!
  Έχω φυτέψει αρκετά αβοκάντο απο κουκόυτσι και έχουν φτάσει το 1,5 μέτρο και βρίσκομαι στο σημέιο να τα μεταφυτέυσω σε πιο μεγάλη γλάστρα (50×38.5 cm_40 λιτρα) για το επόμενο στάδιο μεγαλώματος. Δεν έχω κάποιο χώρο στο έδαφος να τα φυτέψω και αναρωτιέμαι αν μπορούν να μεγαλώσουν και ίσως να καρποφορήσουν κάποια στιγμή σε γλάστρα. Αν γίνεται πιο είναι το ιδανικό μέγεθος της γλάστρας. Επίσης θα ήθελα λίγες συμβουλές για την προετοιμασία της γλάστρας και την σωστή συντήρηση τους σε γλάστρα.

  Ευχαριστώ.

  • Καλησπέρα Θεόδωρε. Θα μεγαλώσουν αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να τα εμβολιάσεις με την επιθυμητή ποικιλία. Θα χρειαστεί γλάστρα 80-100 λίτρων για να έχουν ικανοποιητική ανάπτυξη και καρποφορία. Διάλεξε δυτικό ή ανατολικό σημείο προφυλαγμένο από δυνατούς ανέμους για τα αβοκάντο σου.

 6. ΙΩΑΝΝΗΣ
  20/07/2020

  Καλησπερα! Εχω 3 φυτα αβοκαντο σε χωμα στη βεραντα και η αληθεια ειναι οτι χρειαζονται μεταφυτευση σε μεγαλυτερη γλαστρα και περισσοτερο χωμα.
  Ειναι κακο να τα μεταφυτευσω τωρα μεσα ιουλιου με την ζεστη ;
  Εευχαρστω.

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Καλύτερα να κάνεις μεταφύτευση του αβοκάντο στις αρχές του Σεπτέμβρη αφού περάσουν οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

 7. Αμαλία
  15/06/2020

  Καλημέρα σας,
  Έχω αβοκάντο σε γλάστρα τους τελευταίους μήνες. Ενώ έχει καλή κ σταδιακή ανάπτυξη, μόλις σήμερα βρήκα μαύρα σημάδια στα φύλλα.του τα κάτω τα πιο μικρά καθώς επίσης φαίνονται κ κάποια σημάδια σε ένα άλλο.. φαίνεται σαν να κάηκαν- στέγνωσαν. Πάντα τσεκαρω το χώμα του κ το έχω μέσα στο σπίτι μέχρι να μεγαλώσει αρκετά. Τι μπορώ να κάνω?

 8. Ιωάννης
  21/04/2020

  Καλησπερα και χρονια πολλα. Εχω μερικες αποριες σχετικα με μερικα δεντρα που εχω. 1 πριν δεκα μερες φυτευσα ενα χειμωνιατικο αβοκαντο γυρω στην περιοχη σε αποσταση 300 με 500 μετρα εχει χωραφια με αβοκαντο πρεπει να φυτευσω δευτερο η θα γεινει επικονιαση απο την γυρω περιοχη. 2 εχω ενα δεντρο κορομηλιας ασπρης εδω και δεκα χρονια,ποτε δεν την εχω δει ανθισμενη ολα αυτα τα χρονια μεχρι σημερα δεν εχει ανθισει και καπου καπου βγαζει στο συνολο 10 ανθη που αυτα δενουν ενα δυο κορομηλα και πεφτουν, μετα γυρω στα τελη μαιου αρχες ιουνιου βγαζει φυλλα και ειναι υγειαιστατη τι πρεπει να κανω<την ποτιζω ελαχιστα και δεν τις εχω βαλει λιπασμα ο ηλιος την βλεπει μετα τις δωδεκα το μεσημερι βορινα φυτεμενη με το σπιτι μου ανατολικα που την σκιαζει.

  • Καλησπέρα Ιωάννη. Σχετικά με τα ερωτήματα σου,
   1) δεν χρειάζεται να φυτεύσεις δεύτερο αβοκάντο για επικονίαση.
   2) φρόντισε να κλαδέψεις την κορομηλιά, να την ποτίσεις και να της βάλεις και λίπασμα για καρποφόρα δέντρα.

 9. Αφροδίτη.
  08/12/2019

  Καλησπέρα σας!! Προ ενα μήνα αγόρασα και φυτεψα δενδρύλλιο αβοκάντο ποικιλιας fuerte. Από το φυτώριο μου είπαν πως είναι δύο ετών. Η ανησυχία μου είναι πως σε άλλα φυτώρια τα ίδια(2ετων,fuerte) τα πωλούν 15-20€. Ανησυχώ μήπως το δικό μου δεν καρποφορήσει. Αν υπάρχει κάποιος τρόπος να το ελέγξω πριν μεγαλώσει πολύ,θα ήθελα να μου πείτε. Ευχαριστώ πολύ!

  • Αφροδίτη, καλησπέρα. Εϊναι καλό να δεις αν το αβοκάντο σου είναι εμβολιασμένο καταρχήν. Αυτό μπορείς να το δεις κάπου στο βλαστό αν έχει κάποια διόγκωση στο σημείο εμβολιασμού. Η τιμή στα φυτώρια είναι ενδεικτική και δεν μπορούμε απαραίτητα την ποιότητα του δενδρυλλίου.

 10. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ
  05/10/2019

  γεια σας κ ευχαριστουμε για τις υπεροχες συμβουλες που μας χαριζετε! αβοκαντο απο κουκουτσι 3ων ετων , 1 σε γλαστρα 2 σε χωμα επικληνες εδαφος γιατι ετσι ειχα βρει οτι ειναι τ ιδανικο ,ηλιολουστο σημειο , λιπανση με κοπρια… ολα καλα εγκλιματιστηκε σχετικα γρηγορα στην μεταμφυτευση , εχει ψηλωσει παρα πολυ αλλα δεν λεει ο κορμος του να παχυνει με τιποτα. ! λετε στο αρθρο οτι τυχον κλαδεμα νωριτερα απο τα 4 χρονια θα προαλεσει προωρη ανθοφορια . δηλαδη? ειναι κακο ?. φετος δεν το κλαδεψα γιατι δεν βρηκα παστα κλαδεματος να του βαλω αλλα φετος μετα τα κρυα εχω σκοπο να το κλαδεψω στην κορυφη του (εκει δεν περνει κλαδεμα το αβκαντο? θα βοηθησει στην παχυνση του κορμου? κ επισης φετος εβαλα 10 μετρα πιο κει νεαρο αβοκαντο απο κουκουτσι παλι για περισοτερες πιθανοτητες επικονιασης. 2 προβληματικες εδω. 1 δεν ειμαι συγουρη για τη ποικιλια, αν ειναι ιδια κ 2 θα υπαρξει προβληημα που το ενα ειναι νεαρο φυτο κ το αλλο οχι? ευχχαριστω! α! κ μεχρι στιγμης εχω αντιμετωπισει προβλημα με καφε φυλλα που ειναι απο τα αλατα του νερου που ομως μετα τα προτοβροχια συνερχετε γρηγορα!

  • Καλημέρα Κωνσταντίνα. Καλό είναι να κλάδέψεις το αβοκάντο μετά τις παγωνιές του χειμώνα. Το κλάδεμα θα βοηθήσει την πάχυνση του κορμού και την πλευρική ανάπτυξη. Μπορείς να προσθέσεις βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου που βοηθά την πάχυνση του κορμού. Πραγματικά το βρόχινο νερό είναι πολύ ωφέλιμο καθώς εκπλύνει τα άλατα. Η φύτευση του καινούριου δέντρου θα βοηθήσει την ρπικονίααση όταν ανθίσει, ειδικά αν είναι διαφορετική ποικιλία.

 11. Αντώνης Μαρκάκης
  17/10/2018

  Καλησπέρα ,ήθελα την γνώση σου ως γεωπόνος σε μια σκέψη μου. Εχω μια έκταση με λιανοελιες στο εμπρόσνερο Αποκορώνου Χανίων Κρήτης (υψομετρο 260 μετρα) και σκέφτομαι να ξεριζώσω 70 ελιές 20 ετων που έχω σε μια έκταση 4 στρέματα (λακος) και να φυτέψω στην θέση τους όσα αβοκάντο μπορώ. Τι χρειάζεται να κάνω σχετικά πιστεύεις , πριν ,ως έλεγχο καταλληλότητας ?Εκτιμάς ότι αξίζει ,Υπάρχει νερό ήδη απο ΟΑΔΥΚ και το έδαφος είναι επίπεδο .Οι ελιές έχουν πλήρη βεντέμα καθε 2-3 χρόνια.
  σε ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σου.
  σαν “κίνηση”

  • Καλησπέρα Αντώνη.
   θα σου έλεγα να ελέγξεις αν το συγκεκριμένο χωράφι είναι προστατευμένο από την παγωνια΄κα ιτους βοριάδες. Σε αυτό το υψόμετρο του χωριού, δεν είναι εξασφαλισμένη η καλλιέργεια του αβοκάντο και θα ήταν μάλλον παρακινδυνευμένο να φυτευτεί. Θα σου έλεγα να φροντίσεις καλύτερα τις ελιές καθώς και να τις μετατρέψεις σε βιολογική καλλιέργεια για να έχεις καλύτερη παραγωγή και βελτιωμένο εισόδημα.

 12. aggelos
  07/05/2018

  ΕΧΩ ΕΝΑ ΑΒΟΚΑΝΤΟ 4 ΧΡΟΝΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ. ΑΠΟ ΚΟΥΚΟΥΤΣΙ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΤΩΡΑ ΠΕΡΙΠΟΥ 4 ΜΕΤΡΑ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΑΝΘΗ. ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΘΕΣΗ ΣΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΑ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΣΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ. ΛΙΠΑΣΜΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΡΟΣΘΕΤΩ ΤΟ ΑMINA ΧΑΛΚΟΥ. ΤΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΘΙΖΕΙ?

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   12/05/2018

   Γεια σου Άγγελε. Θα πρέπει να αναφέρουμε εισαγωγικά ότι το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Αν δεν ανθίζει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια ή έχει υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία, κοπριά) ή υπερβολικό πότισμα. Θα σου πρότεινα να μειώσεις λίγο το νερό για να δούμε αν θα ανθίσει. Ίσως, χρειάζεται να εμβολιαστεί και στην επιθυμητή ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην καλλιέργεια αβοκάντο επιλέγουμε να βάζουμε δυο διαφορετικές ποικιλίες γιατί γίνεται επικονίαση από το ένα δέντρο σε άλλο.

 13. Δημητρης Μαυραγάνης
  13/01/2018

  Αξιότιμε κύριε Λιονουδάκη,
  Είχα μια επιτυχή προσπάθεια πριν από χρόνια (6 και παραπάνω) μεταφυτεύσεως avocado από κουκούτσι σε γλάστρα και στη συνέχεια στο έδαφος.
  Η ανάπτυξη του ικανοποιητική και η θέση φύτευσης στο κήπο πιστεύω σωστή. (προστασία από βοριά, χωρίς απευθείας έκθεση στον ήλιο για αρκετές ώρες, πότισμα τακτικό, αποστράγγιση σε καλό βαθμό κλπ) ΟΜΩ,Σ καρπό είδα μόνο από τον μανάβη. Περιοχή φύτευσης Αττική, Κορυδαλλός. Αν δεν πρόκειται να κάνει προκοπή να δώσω τη θέση του σε κάποιο άλλο δέντρο. Στην ίδια θέση Λωτός και Λεμονιά τα σπάνε. Πλησίον σε απόσταση δε υπάρχει και κομποστοποιητής .

  • Τα Μυστικά του Κήπου
   20/01/2018

   Καταρχήν, Δημήτρη θα πρέπει να αναφέρουμε εισαγωγικά ότι το αβοκάντο είναι υποτροπικό φυτό που χρειάζεται σχετικά ζεστό, δροσερό περιβάλλον, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες και πολύ ψυχρούς χειμώνες για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει. Θα πρέπει να δούμε αν ανθίζει το αβοκάντο σου. Αν δεν ανθίζει, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη ηλιοφάνεια ή έχει υπερβολική αζωτούχα λίπανση (αμμωνία, κοπριά) ή υπερβολικό πότισμα. Αν ανθίζει αλλά δεν έχουμε καρπόδεση, τότε χρειάζεται να εμβολιαστεί στην επιθυμητή ποικιλία. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην καλλιέργεια αβοκάντο επιλέγουμε να βάζουμε δυο διαφορετικές ποικιλίες γιατί γίνεται επικονίαση από το ένα δέντρο σε άλλο. H ύπαρξη του κομποστοποιητή σε κοντινή θέση δεν δημιουργεί πρόβλημα σε καμία περίπτωση. Δες περισσότερες πληροφορίες για την καλλιέργεια του αβοκάντο στο σχετικό μας άρθρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *