Πώς δημιουργούμε φυτό αβοκάντο από κουκούτσι

Κουκούτσι αβοκάντο

Δέντρο αβοκάντο από σπόρο, ένας εύκολος και απολαυστικός τρόπος για να δημιουργήσουμε τα δικά μας φυτά.

Κάθε καρπός αβοκάντο περιέχει ένα μεγάλο στρογγυλό κουκούτσι με εντυπωσιακή λεία υφή. Το κουκούτσι του αβοκάντο περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί ένα νέο δέντρο.

Η διαδικασία είναι απλή και μπορεί να γίνει ιδιαίτερα διασκεδαστική, ενώ αποτελεί πολύ ενδιαφέρουσα δραστηριότητα και για παιδιά. Θα χρειαστούμε ένα κουκούτσι αβοκάντο, ένα ποτήρι ή ένα γυάλινο βαζάκι, λίγο νερό κι ένα παράθυρο με φως.

Ας δούμε αναλυτικά τα βήματα για να δημιουργήσουμε δέντρο αβοκάντο από κουκούτσι και να το διατηρήσουμε σε γλάστρα στο σπίτι ή να το μεταφυτέψουμε στον κήπο μας.

Διαφήμιση

1. Πώς δημιουργούμε ένα φυτό αβοκάντο από κουκούτσι;

Για να φτιάξουμε λοιπόν ένα φυτό αβοκάντο από κουκούτσι, ακολουθούμε την διαδικασία όπως αναλυτικά περιγράφουμε παρακάτω:

 • Κόβουμε το αβοκάντο σε δύο μέρη χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι.
 • Αφαιρούμε προσεκτικά το κουκούτσι από τον καρπό του αβοκάντο με ένα κουτάλι και προσέχουμε να μην το τραυματίσουμε.
 • Πλένουμε καλά το κουκούτσι για να απομακρύνουμε υπολείμματα που έχουν μείνει από το αβοκάντο.
 • Χρησιμοποιούμε 3-4 οδοντογλυφίδες για να στηρίξουμε το κουκούτσι στο ποτήρι με τέτοιο τρόπο, ώστε η φαρδιά πλευρά του σπόρου να κοιτάει προς τα κάτω.
 • Το κουκούτσι πρέπει να έρχεται σε επαφή με το νερό για να μπορέσει να αναπτύξει ρίζα, οπότε φροντίζουμε περίπου το 1/3 του σπόρου να καλύπτεται με νερό.
 • Τοποθετούμε το ποτήρι σε ζεστό περιβάλλον με αρκετό φως και αλλάζουμε το νερό κάθε 2-3 μέρες.

Ο σπόρος του αβοκάντο χρειάζεται 2-6 εβδομάδες για να μας δώσει ρίζα και βλαστό, όμως δεν έχουν όλα τα κουκούτσια την ικανότητα να βλαστήσουν. Σε περίπτωση που έχουν περάσει 2 μήνες και το κουκούτσι δεν έχει ανοίξει, καλύτερα να δοκιμάσουμε ξανά με καινούργιο κουκούτσι.

Αν ο χώρος που έχουμε το κουκούτσι δεν έχει αρκετό φως, τότε το φυτό θα αναπτύξει μακρύ βλαστό με φύλλα στην κορυφή, στην προσπάθεια του να ψηλώσει για να βρει φως.

Κουκούτσι αβοκάντο
Περιμένουμε το αβοκάντο να αναπτύξει δυνατή ρίζα

2. Τι γίνεται αφού βλαστήσει το κουκούτσι του αβοκάντο;

Όταν η ρίζα του φυτού μεγαλώσει αρκετά και φτάσει σε μήκος 5-10 εκατοστών, μπορούμε να φυτέψουμε το νεαρό φυτό αβοκάντο σε γλάστρα. Για τη φύτευση, χρησιμοποιούμε αφράτο φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και περλίτη.

Επιλέγουμε γλάστρα διαμέτρου τουλάχιστον 25-30 εκατοστών και φροντίζουμε να διαθέτει τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Τοποθετούμε το νεαρό φυτό στη γλάστρα και αφήνουμε περίπου το μισό κουκούτσι να προεξέχει από το χώμα.

Μεταφέρουμε τη γλάστρα σε σημείο με αρκετό φως και ηλιοφάνεια, συνήθως κοντά σε κάποιο παράθυρο. Ποτίζουμε κάθε 3-4 μέρες για να διατηρούμε υγρασία στο χώμα και προσέχουμε να μην ποτίζουμε υπερβολικά, γιατί το φυτό θα αρχίσει να κιτρινίζει.

Αξίζει να αναφέρουμε πώς τα νεαρά φυτά αβοκάντο είναι ευαίσθητα στα άλατα που περιέχει το νερό και μπορεί να δημιουργήσουν καφέτιασμα στα φύλλα. Για να το αποφύγουμε, αντί για νερό βρύσης μπορούμε να ποτίζουμε με βρόχινο νερό.

Αν θέλουμε να φυτέψουμε το νεαρό φυτό αβοκάντο στον κήπο μας, κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση είναι στις αρχές της άνοιξης ή στις αρχές του φθινοπώρου, όπως περιγράφουμε αναλυτικά στο άρθρο με συμβουλές για τη φύτευση του αβοκάντο.

Το αβοκάντο χρειάζεται προστασία από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Φροντίζουμε να δέχονται αρκετό ήλιο και τα φυτεύουμε σε σημεία προστατευμένα από τον αέρα και τον παγετό.

3. Πότε θα δώσει καρπούς το δέντρο του αβοκάντο που προήλθε από κουκούτσι;

Τα δέντρα αβοκάντο που δημιουργούμε από σπόρο χρειάζονται αρκετά χρόνια για να μας δώσουν καρπούς. Για να ωριμάσει και να καρποφορήσει το αβοκάντο από σπόρο, μπορεί να χρειαστεί να περάσουν και 10 χρόνια. Πρέπει να γνωρίζουμε πως το αβοκάντο είναι ένα υποτροπικό φυτό που χρειάζεται συγκεκριμένο εύρος ήπιων θερμοκρασιών για να αναπτυχθεί και να ευδοκιμήσει.

Αν σκοπεύουμε να διατηρήσουμε το αβοκάντο σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, τότε θα πρέπει να αρκεστούμε στην καλλωπιστική αξία του. Οι πιθανότητες να μας δώσει καρποφορία σε αυτή την περίπτωση είναι ελάχιστες.

4. Κι ένα μυστικό για τα φυτά αβοκάντο από σπόρο

Ο πιο αποδοτικός και σίγουρος τρόπος για να μας δώσουν καρπούς τα δέντρα αβοκάντο που δημιουργήσαμε από σπόρο, είναι με μπόλιασμα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ο πολλαπλασιασμός και σε επαγγελματικά φυτώρια, όπου το αβοκάντο εμβολιάζεται με την επιθυμητή ποικιλία για να μπορέσει να μπει πιο γρήγορα σε παραγωγή και να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ποικιλίας.

Καλλιέργεια αβοκάντο
11 μυστικά για την καλλιέργεια του αβοκάντο (+video)
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (8)

 1. Κατερίνα
  30/04/2024

  Καλησπέρα σας. Φύτεψα το αβοκάντο μου σε γλάστρα, αφου ειχε δημιουργηθεί αρκετές ρίζες, αλλα τη δεύτερη μέρα μαράθηκαν τα φύλλα του. Τι μπορω να κανω για να το σωσω;

 2. Ιουλια
  28/04/2024

  Έχει βγει στον κήπο από κουκούτσι ένα δένδρο αβοκάντο. Έχει μεγαλώσει αρκετά. Έχει γίνει δένδρο αλλά δεν έχει βγάλει καρπό ακόμα. Τι να κάνω;

  • Δες πρώτα αν το δέντρο ανθίζει κανονικά. Πάντως, καλό ήταν να μπολιαστεί με κάποια επιθυμητή ποικιλία αβοκάντο.

 3. Δημήτρης
  02/04/2023

  Καλησπέρα, αν αφήσεις το κουκούτσι μέσα σε νερό για πάνω από χρόνο, έχω 2 κουκούτσια που έχουν βλαστήσει σε βάζο εδώ και 14 μήνες, έχει επιπτώσεις πέρα από το να μεγαλώνει πιο αργά? Το κουκούτσι έχει πέσει στο ένα, αλλά δε βλέπω διαφορά στο φύλλωμα πέρα από το στήριγμα. Καμιά συμβουλή?

 4. Ειρήνη
  08/11/2021

  Καλημέρα σας! Ήθελα να ρωτήσω πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να φυτέψω σε γλάστρα το αβοκάντο δέντρο απο κουκούτσι.

  • Καλημέρα Ειρήνη. Καλύτερη εποχή για να φυτέψεις το αβοκάντο είναι την άνοιξη αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *