Κοκοφοίνικας σε γλάστρα, ένα εξωτικό φυτό για το σπίτι

Κοκοφοίνικας σε γλάστρα, συμβουλές για τη φροντίδα του

Τι θα λέγατε να φυτέψουμε μία καρύδα σε γλάστρα και να προσθέσουμε στο σαλόνι μας ένα φυτό εξωτικής ομορφιάς; Ο κοκοφοίνικας είναι ένα από τα πιο διάσημα τροπικά φυτά που έχουμε συνδέσει με εικόνες από μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς και μαγευτικές παραλίες. Στο φυσικό του περιβάλλον, το δέντρο του κοκοφοίνικα ξεπερνά σε ύψος τα 30 μέτρα και μας δίνει πλούσια παραγωγή από πεντανόστιμες καρύδες, γι’ αυτό και είναι επίσης γνωστό με την ονομασία φυτό καρύδα ή δέντρο καρύδα.

Σε νότιες περιοχές της χώρας μας, όπου το κλίμα είναι πιο ζεστό και επικρατούν σχετικά ήπιοι χειμώνες, οι κοκοφοίνικες μπορούν να φυτευθούν σε εξωτερικό χώρο και στον κήπο. Στο σημερινό άρθρο, θα δούμε πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα ως διακοσμητικό φυτό εσωτερικού χώρου και θα μάθουμε τι φροντίδα χρειάζεται για να τον απολαμβάνουμε μέσα στο σπίτι. Ακόμα κι αν δε μπορούμε να έχουμε τη δική μας παραγωγή καρύδας, το αισθητικό αποτέλεσμα ενός κοκοφοίνικα σε γλάστρα σίγουρα θα μας ανταμείψει.

Διαφήμιση

Ποια είναι η διαδικασία φύτευσης κοκοφοίνικα σε γλάστρα;

Καταρχήν, μπορούμε να προμηθευτούμε ένα έτοιμο κοκοφοίνικα σε γλάστρα από φυτώρια. Μπορούμε, βέβαια, σχετικά εύκολα να δημιουργήσουμε μόνοι μας το δικό μας φυτό καρύδας σε γλάστρα για να χαρούμε τη διαδικασία από την αρχή. Τα βασικά στάδια της διαδικασίας φύτευσης του κοκοφοίνικα είναι ανάλογα είτε ο κοκοφοίνικας φυτεύεται σε γλάστρα ή απευθείας στο χώμα. Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τα βήματα που απαιτούνται για την φύτευσης κοκοφοίνικα σε γλάστρα.

– Aρχικά θα χρειαστούμε μία φρέσκια καρύδα με το κέλυφος μαζί.
– Κουνάμε την καρύδα για να βεβαιωθούμε ότι έχει υγρό μέσα και στη συνέχεια τη βάζουμε σε νερό για 2-3 μέρες.
– Προμηθευόμαστε μία γλάστρα διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 40 εκατοστών για να μπορούν να αναπτυχθούν οι ρίζες του κοκοφοίνικα.
– Επιλέγουμε φυτόχωμα που να διαθέτει καλή αποστράγγιση και προσθέτουμε άμμο σε αναλογία 3 μέρη φυτόχωμα – 1 μέρος άμμο.
– Φυτεύουμε την καρύδα με το μυτερό σημείο από την κάτω πλευρά, έτσι ώστε να αφήνουμε το ένα τρίτο του κοκοφοίνικα πάνω από το χώμα.
– Αφού φυτέψουμε την καρύδα στη γλάστρα, τη μεταφέρουμε σε ένα καλά φωτιζόμενο ζεστό σημείο μέσα στο σπίτι.
– Ποτίζουμε καλά τη γλάστρα με τον κοκοφοίνικα και επαναλαμβάνουμε το πότισμα πριν στεγνώσει το χώμα. Αποφεύγουμε να λιμνιάζει το χώμα για να μη δημιουργηθούν προβλήματα.
– O κοκοφοίνικας θα αρχίσει να βλαστάνει μέσα σε χρονικό διάστημα 3-6 μηνών και θα αναπτύξει σταδιακά το εντυπωσιακό του φύλλωμα.

Τι φροντίδα χρειάζεται ο κοκοφοίνικας σε γλάστρα;

Αφού βλαστήσει ο κοκοφοίνικας στη γλάστρα, χρειάζεται αρκετή φροντίδα για να διατηρήσουμε υγιές το φυτό με ζωηρή βλάστηση και πράσινο φύλλωμα. Ας δούμε παρακάτω αναλυτικά τι θέση χρειάζεται ο κοκοφοίνικας μέσα στο σπίτι, πόσο συχνά ποτίζουμε, κάθε πότε θέλει λίπασμα και τι προστασία χρειάζεται από ασθένειες και έντομα.

– Θέση φύτευσης του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ο κοκοφοίνικας αγαπάει τη ζέστη και το φως. Για να διατηρήσουμε το φυτό του κοκοφοίνικα μέσα στο σπίτι μας ως φυτό εσωτερικού χώρου, χρειαζόμαστε ένα ζεστό και φωτεινό χώρο. Αποφεύγουμε να τοποθετούμε τη γλάστρα κοντά σε ψυχρά ρεύματα και σε κλιματιστικά.

– Πότισμα του κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Ποτίζουμε σε συχνά διαστήματα περίπου 2 φορές την εβδομάδα από την άνοιξη ως το φθινόπωρο και μία φορά την εβδομάδα την περίοδο του χειμώνα. Παράλληλα είναι σημαντικό να ψεκάζουμε τα φύλλα του την περίοδο του καλοκαιριού με ένα ψεκαστηράκι για να εξασφαλίζουμε σχετική υγρασία στο χώρο.

– Λίπασμα για τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα

Προσθέτουμε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά από αρχές της άνοιξης μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου για να εξασφαλίσουμε πλούσια βλάστηση και καταπράσινο φύλλωμα στον κοκοφοίνικα.

– Προστασία από ασθένειες και έντομα

Για την προστασία από το έντομο της βαμβακάδας (ψευδόκοκκος) και από την ψώρα (κοκκοειδή) που προσβάλλουν το φύλλωμα του κοκοφοίνικα ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα θερινού πολτού που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά με σπιτικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Κι ένα μυστικό για τον κοκοφοίνικα σε γλάστρα

H φυσιολογική διάρκεια ζωής ενός κοκοφοίνικα σε γλάστρα είναι περίπου 5-6 χρόνια, καθώς σπάνια αντέχει περισσότερο. Όταν φτάσει σε αυτή την ηλικία, ειδικά αν ζούμε σε νότιες περιοχές της χώρας, μπορούμε έγκαιρα να τον μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας για να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής του και να μας ανταμείψει με την καρποφορία του.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (16)

 1. Στέλλα
  01/06/2023

  Εγώ θα ήθελα να μάθω αν σε εξωτερικό χώρο φυτεύεται μαζί με την καρύδα του η όχι ?

 2. Aris
  01/11/2022

  Καλησπέρα σάς! Έχω ένα κοκοφοίνικα 5 μήνες και όλο το καλοκαίρι ήταν σε ημισκιερό μέρος στη βεράντα. Θεωρείται ότι θα τα καταφέρει έξω το χειμώνα? Επίσης χρειάζεται μεταφύτευση?

  • Καλησπέρα Άρη. Μπορείς να το διατηρήσεις έξω αλλά καλά θα ήταν να το σκεπάσεις με νάιλον για προστασία από παγωνιά και βοριάδες. Κατάλληλη εποχή για μεταφύτευση στις αρχές της άνοιξης.

 3. Aris
  10/06/2022

  Αγοράσαμε ένα κοκοφοίνικα σε γλαστρα διαμέτρου 25cm και ύψος 1,20. Την καλύπτει ή καλό θα ήταν να την μεταφυτεύσω? Επίσης τι χώμα χρησιμοποιούμε? Ξέρουμε αν η καρύδα πρέπει να παραμένει στεγνή κατά το πότισμα? Ευχαριστώ για άλλη μια φορά.

  • Καλησπέρα Άρη. Μπορείς να την μεταφυτεύσεις σε μεγαλύτερη γλάστρα με φυτόχωμα γενικής χρήσης. Η καρύδα καλύτερα να μένει στεγνή κατά το πότισμα.

 4. Χάρης
  03/02/2022

  Καλημέρα, έχω έναν κοκοφοινικα σε γλάστρα, τα 2/5 φύλλα του – μικρότερα σε μέγεθος – έχουν ξεραθεί και τα δύο μεγάλα έχουν συρρικνωθεί κατά το ήμισυ. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

 5. Μιχαέλα
  16/01/2022

  Καλημέρα σας, έχω έναν κοκοφοίνικα γύρω στους 5 μήνες και εδώ και ένα μήνα ξεκίνησε να μαραίνεται. Σήμερα έχουν μαραθεί σχεδόν τελείως τα φύλλα. Δεν του έχω αλλάξει γλάστρα από τότε που το πήρα και το ποτίζω κανονικά μια φορά την εβδομάδα, το χώμα του είναι υγρό. Τι μπορεί να συμβαίνει και τι μπορώ να κάνω για να το σώσω; Το έχω σε εσωτερικό χώρο .
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  • Καλησπέρα Μιχαέλα. Ο κοκοφοίνικας θέλει φωτεινό σημείο με υγρασία μακριά από θερμαντικά σώματα. Πότιζε τον μόλις στεγνώνει το χώμα.

 6. Δημήτρης
  20/02/2021

  Καλησπέρα σας! έχω έναν κοκοφοίνικα ο οποίος έχει εμφανίσει κίτρινα στίγματα που στην συνέχεια μαυρίζουν και καταστρέφουν ολόκληρο το φύλλο.. Επίσης παρατηρώ ότι εδώ και 3 μήνες τα νέα φύλλα δεν μεγαλώνουν και παραμένουν κλειστά… Ποτίζεται κανονικά μια φορά την βδομάδα και είναι δίπλα σε παράθυρο… Που μπορεί να οφείλεται?
  Τέλος, καταλάθος για κάποιες ώρες έμεινε χτες δίπλα στο καλοριφέρ που ήταν σε λειτουργία. Μπορεί να του προκαλεσε κάποια επιπρόσθετη βλάβη? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις χρήσιμες συμβουλές σας!

  • Καλησπέρα Δημήτρη. Ο κοκοφοίνικας θέλει τροπικό κλίμα μέσα στο σπίτι με αρκετή υγρασία στο περιβάλλον. Αυτό είναι πρόβλημα καθώς λόγω του καλοριφέρ, των κλιματιστικών του αφυγραντήρα δημιουργούνται συνθήκες ανάπτυξης ασθενειών, κιτρινίσματα και μαυρίσματα στα φύλλα. Θα ήταν καλό να ψεκάσεις τα φύλλα του με διάλυμα χαλκού.

 7. Μήνα
  06/02/2021

  Έχω ένα κοκοφοίνικα ένα μήνα τώρα και τά φύλλα του άρχισαν να μαυρίζουν και νά ξεραίνονται. Μπορείτε να μου πείτε τί μπορεί να φταίει?? Τόν έχω μπροστά σέ μπαλκονό-πορτα!! Σάς ευχαριστώ πολύ!!

 8. Νατασα
  04/01/2021

  Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά για τις ημέρες!!
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πιθανότητες εχει να επιβιώσει ένας Κοκοφοίνικας που ήταν σε τέλεια κατάσταση αλλα έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν τα φύλλα του..
  Δεν ήξερα ότι θέλει μόνο μια φορά την εβδομάδα πότισμα το χειμώνα όπως διάβασα εδώ…το φυτό είναι νέο σε ηλικία το έχω περίπου 7 μήνες κ είχε 2 φύλλα μόλις όταν το πήρα ενώ τώρα εχει 7! Μονάχα ένα φύλο εχει κιτρινίσει ολοκληρωτικά τα άλλα μόλις έχουν αρχίσει…παρακαλώ πείτε μου τι μπορώ να κάνω

  • Καλησπέρα Νατάσα και χρόνια πολλά. Αφαίρεσε το κίτρινο φύλλο του κοκοφοίνικα, διόρθωσε το πότισμα, εξασφάλισε μία φωτεινή θέση για τον κοκοφοίνικα και πρόσθεσε υγρό λίπασμα για πράσινα φυτά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *