εικόνα

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα

Καλλιέργεια ανανά σε γλάστρα μέσα στο σπίτι

Ο ανανάς αν και μας θυμίζει μακρινές τροπικές περιοχές, όπως η Χαβάη, μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, στο μπαλκόνι αλλά και στον κήπο μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ακόμη και για τους πιο αρχάριους. Προμηθευόμαστε ένα ώριμο φρούτο ανανά, μια γλάστρα, εμπλουτισμένο φυτόχωμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εξωτικές καλλιέργειες στο σαλόνι μας!

 

Ποια είναι η διαδικασία για να φυτέψω ανανά σε γλάστρα;

 

Παίρνουμε τον ανανά και κόβουμε το πάνω μέρος των φύλλων μαζί με 2-3 εκατοστά σάρκας. Αφού καταναλώσουμε και απολαύσουμε την υπόλοιπη σάρκα (το εδώδιμο μέρος δηλαδή), στη συνέχεια αφαιρούμε περιφερειακά τα κάτω φύλλα του ανανά μέχρι ένα ύψος 3-4 εκατοστών από τη βάση του. Από αυτό το σημείο διαφαίνεται ένας δακτύλιος υποτυπωδών ριζιδίων από το οποίο θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του ανανά. Γεμίζουμε με βρεγμένο φυτόχωμα τη γλάστρα μας και φυτεύουμε το κομμάτι του ανανά μέχρι ένα βάθος 3-4 εκατοστών ώστε τα ριζίδια του ανανά να βρίσκονται μέσα στο φυτόχωμα.

 


Ποια φροντίδα χρειάζεται ο ανανάς, αφού τον φυτέψουμε σε γλάστρα;

 

Τοποθετούμε τον ανανά με τη γλάστρα σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι μας. Οι ρίζες του ανανά σταδιακά θα αναπτύσσονται μέσα στο βρεγμένο χώμα. Σχετικά με το πότισμα και την λίπανση, ποτίζουμε σε τακτικά διαστήματα αμέσως μόλις στεγνώνει το χώμα, ενώ καλό είναι να εφαρμόζουμε υγρό πλήρες λίπασμα μια φορά το μήνα. Το αρχικό φύλλωμα του ανανά θα γίνει καφέ και θα ξεραθεί σταδιακά, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων θα βγουν νέα φύλλα από το εσωτερικό του φυλλώματος. O ανανάς θα αναπτυχθεί στη γλάστρα και θα δώσει τον καρπό του ανανά σε 18-24 μήνες για να τον απολαύσουμε αλλά και για να επαναλάβουμε εκ νέου τη διαδικασία.

 

Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια του ανανά σε γλάστρα

 
Ο ανανάς αν φυτευτεί σε γλάστρα θα αποκτήσει μικρότερο μέγεθος φυτού από όταν φυτεύεται στο έδαφος (γίνεται μέχρι τα 2 μέτρα) και θα δώσει μικρότερο μέγεθος καρπού, αποτελεί όμως μία όμορφη και εύκολη επιλογή που μπορούμε να έχουμε στο σπίτι μας.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (7)

σχολιαστής
Νικος Αντωνίου 10 Ιουλίου 2020

Ευχαριστώ πολύ φίλε μου να σαι καλά

Απάντηση
σχολιαστής
Νικος Αντωνίου 22 Μαΐου 2020

Γειά σας.Εχω βάλει την κολοριζια ελιάς σε μεγάλη γλαστρα και δεν την χωρούσε. Η κολοριζια ήταν 70cm και έκοψα 10 cm στην δεξιά. Έκανα λάθος δεν θα πιάσει?Ευχαριστώ

Απάντηση
σχολιαστής
Ηλιάδης Κώστας 16 Μαρτίου 2019

Πολύ ωραία και κατατοπιστική η σελίδα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω για τον ανανά, αφού καταφέρουμε και πάρουμε καρπό μετά από δύο περίπου χρόνια, κατόπιν το φυτό το αντικαθιστούμε ή θα ξαναβγάλει καρπό και αν ναι πόσους μήνες μετά;

Ευχαριστώ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Μαρτίου 2019

  Καλησπέρα Κώστα. Το φυτό του ανανά θα δώσει πλαινούς βλαστούς που καλό είναι να τους μεταφυτεύσεις με τη ρίζα τους σε νεά γλάστρα για να σου δώσει ξανά καινούριους καρπούς.

  Απάντηση
  σχολιαστής
  ΜΙΡΕΛΛΑ ΑΒΡΑΑΜΙΔΟΥ 20 Ιουλίου 2019

  Καλησπέρα!
  Έχω βάλει το πάνω μέρος του ανανά σε βάζο με νερό, έχει βγάλει ρίζες, έχει βγάλει και ένα ματάκι δίπλα από τις ρίζες και ξεκίνησε να αναπτύσσεται και το εσωτερικό με καινούργια φύλλα!!! Πότε μπορώ να το βάλω σε γλάστρα??? Πόσο νερό θα θέλει μετά το φύτεμα σε γλάστρα???
  Ευχαριστώ!!!

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.