10 εξωτικά φυτά από τη ζούγκλα για το σπίτι μας

10 εξωτικά φυτά από τη ζούγκλα για το σπίτι μας

Υπάρχουν φυτά της ζούγκλας που επιβιώνουν μέσα στο σπίτι ως φυτά εσωτερικού χώρου; Στα πυκνά τροπικά δάση κυριαρχεί η έντονη βλάστηση που καλύπτει τα τοπία με τεράστια ποικιλομορφία και απαράμιλλη ομορφιά. Τα ψηλά δέντρα της ζούγκλας επιτρέπουν σχετικά περιορισμένη ηλιοφάνεια να περάσει μέσα από τα κλαδιά τους. Υπάρχει αρκετή υγρασία λόγω των έντονων βροχοπτώσων και επικράτουν σταθερά σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, γύρω από τους 20°C.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι τέσσερις εποχές του χρόνου διακρίνονται με πολύ δυσκολία η μία από την άλλη. Τα εξωτικά φυτά που προέρχονται από τις τροπικές ζούγκλες και τα δάση της νότιας και κεντρικής Αμερικής, της Αφρικής, της Ασίας και της Αυστραλίας, διαφέρουν σημαντικά από αυτά που αναπτύσσονται στην εύκρατη ζώνη, με τα δικά τους υπέροχα χρώματα, τα εντυπωσιακά φύλλα και την μοναδική ομορφιά.

Μπορούμε να δημιουργήσουμε ανάλογες συνθήκες με αυτές που επικρατούν στα τροπικά δάση και τις ζούγκλες, και να φιλοξενήσουμε αρκετά από τα εξωτικά φυτά των τροπικών δασών ως φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε στο σπίτι μας. Πώς το καταφέρνουμε αυτό;

Διαφήμιση

Τι συνθήκες χρειάζονται τα εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου μέσα στο σπίτι;

Για να ευδοκιμήσουν τα τροπικα φυτά μέσα στο εσωτερικό του σπιτιού μας, τα τοποθετούμε σε φωτεινά σημεία που δεν έρχονται σε απευθείας επαφή με τις ακτίνες του ήλιου που μπορούν να δημιουργήσουν εγκαύματα στο φύλλωμα τους. Επίσης, φροντίζουμε να υπάρχει σχετική υγρασία, γιατί διαφορετικά παρουσιάζονται ξηράνσεις και μαυρίσματα στις άκρες του φυλλώματος των φυτών – κάτι που μπορούμε να το αποφύγουμε βρέχοντας το φύλλωμα των φυτών σε περιόδους ξηρασίας.

Η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 16-25°C για να έχουν καλή ανάπτυξη και ανθοφορία τα τροπικά φυτά. Τα τοποθετούμε μακριά από θερμαντικά σώματα, καθώς και παγωμένα τζάμια την περίοδο του χειμώνα. Για τη φύτευση των τροπικών φυτών μέσα στο σπίτι, χρησιμοποιούμε ειδικό φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά, που να εξασφαλίζει καλό αεριμό και αποστράγγιση.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα περισσότερα τροπικά φυτά που επιλέγουμε ως φυτά εσωτερικού χώρου έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τοξικές ουσίες από το εσωτερικό του σπιτιού, να καθαρίζουν την ατμοσφαιρα και να μας ανεβάζουν τη διάθεση, χαρίζοντάς μας διαύγεια και ευεξία.

Εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου από τη ζούγκλα

Φυσικά υπάρχουν πολλά είδη για να επιλέξουμε, από τροπικά φυτά χαμηλής ανάπτυξης, μέχρι θαμνώδη και αναρριχώμενα ή με κρεμοκλαδή ανάπτυξη. Μεγάλη ποικιλία σε μορφές φυλλώματος, καθώς επίσης στα σχέδια και τα χρώματα των λουλούδιων τους. Ας δούμε, λοιπόν, τα δημοφιλέστερα φυτά που προέρχονται από τις τροπικές ζούγκλες και μπορούμε εύκολα να φροντίσουμε στο σπίτι μας για να χαρίσουμε μία εξωτική νότα στην καθημερινότητά μας.

1. Ορχιδέα

Από τα διάφορα φυτά που ευδοκιμούν στα τροπικά δάση, η ορχιδέα είναι το πιο δημοφιλές φυτό που έχουμε στο σπίτι ή το γραφείο μας. Χρησιμοποιούμε πευκόφλουδα στη γλάστρα για να φυτέψουμε την ορχιδέα, καθώς στο φυσικό της περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω στους κορμούς των δένδρων της ζούγκλας. Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες ορχιδέας, όπως η σιμπίντιουμ που είναι ορχιδέα εξωτερικού χώρου, ενώ υπάρχουν πολλά άγρια είδη ορχιδέας που αυτοφύονται στον ελληνικό χώρο. Το πιο διαδεδομένο είδος ορχιδέας είναι η ορχιδέα φαλαινόψις (Phalaenopsis) που ξεχωρίζει για τα εντυπωσιακά λουλούδια, σε διάφορα σχήματα και χρωματισμούς που μπορούν να διαρκέσουν από έναν ως τρεις μήνες.

10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)
10 μυστικά για τη φροντίδα της ορχιδέας (+video)

2. Αιχμέα

Η αιχμέα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυτά εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε σπίτια με καταγωγή από τα τροπικά δάση της Βραζιλίας, όπου στο φυσικό της περιβάλλον αναπτύσσεται ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων. Η αιχμέα διαθέτει στενόμακρα δερματώδη γκριζοπράσινα φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού σε μορφή ρόδακα, ενώ τα βράκτια φύλλα που βγαίνουν από το κέντρο του φυτού, έχουν ροζ χρώμα και δίνουν την εντύπωση ενός μεγαλοπρεπούς λουλουδιού. Αυτά τα ροζ φύλλα διατηρούνται στο φυτό για αρκετούς μηνες ενώ το πραγματικό μικρό μπλε λουλούδι της αιχμέας που φυτρώνει ανάμεσα από τα βράκτια φύλλα, διατηρείται για λίγο διάστημα επάνω στο φυτό.

Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Αιχμέα, ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου

3. Ριψαλίς

Η ριψαλίς είναι άλλο ένα φυτό εσωτερικού χώρου με καταγωγή από τη ζούγκλα και τα τροπικά δάση της κεντρικής και νότιας Αμερικής. Στο φυσικό της περιβάλλον ζει ως επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων. Αν και δε φέρει καθόλου αγκάθια πάνω στους βλαστούς της, ανήκει στην οικογένεια των κάκτων και γιαυτό αναφέρεται σαν κάκτος της ζούγλκας. H ριψαλίδα έχει πανέμορφους χαρακτηριστικούς στενόμακρους κυλιδρικούς βλαστούς που αναπτύσσονται αργά και μπορούν να φτάσουν σε μήκος τα 2 μέτρα.

Ριψαλίς, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ριψαλίς, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

4. Γκουζμάνια

Από τη λίστα με τα εξωτικά φυτά εσωτερικού χώρου, δεν μπορεί να λείπει η γκουσμάνια, το ξαδερφάκι του ανανά, που αναπτύσσεται σαν επίφυτο πάνω σε κορμούς δέντρων στα τροπικά δάση και στη ζούγκλα της νότιας Αμερικής. Η γκουζμάνια έχει στενόμακρα φύλλα όπου σχηματίζουν ένα μίσχο σε μορφή ροζέτας με έντονο κόκκινο χρώμα. Μερικοί νομίζουν ότι είναι το λουλούδι του φυτού, ωστόσο πρόκειται για βράκτια (τροποποιημένα) φύλλα. Υπάρχουν αρκετά είδη και ποικιλίες γκουσμάνιας που φέρουν εκτός από κόκκινα, κίτρινα και πορτοκαλί βράκτια φύλλα. Τα πραγματικά λουλούδια της γκουσμάνιας είναι μικρά κίτρινου χρώματος χωρίς ιδιαίτερη καλλωπιστική αξία.

Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου
Γκουσμάνια, ένα τροπικό φυτό εσωτερικού χώρου

5. Χλωρόφυτο

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εξωτικά φυτά για εσωτερικούς χώρους με καταγωγή από τα τροπικά δάση της νότιας Αφρικής έίναι το χλωρόφυτο, γνωστό και ως «φυτό αράχνη» ή spider plant. Με σημαντική καλλωπιστική αξία, το χλωρόφυτο διαθέτει στενόμακρα δίχρωμα φύλλα, χρώματος πράσινου και μπεζ, μήκους 20-40 εκατοστών, ιδανικό για κρεμαστές γλάστρες και καλάθια λόγω της κρεμοκλαδούς ανάπτυξης του που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή. Το χλωρόφυτο έχει γρήγορη ανάπτυξη και εμφανίζει με μικρά άνθη μπροστά στο φύλλωμα του φυτού που περνούν σχεδόν απαρατήρητα.

Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα
Χλωρόφυτο, φυτό εσωτερικού χώρου που καθαρίζει τον αέρα

6. Σπαθίφυλλο

Από τα τροπικά δάση της Κολομβίας και της Βενεζουέλας στη κεντρική και νότια Αμερική, μας έρχεται το σπαθίφυλλο, ένα από τα πιο δημοφιλή φυτά εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά λευκά λουλούδια που δημιουργούν μια υπέροχη αντίθεση με το σκούρο πράσινο χρώμα των φύλλων του. Το όνομα του απεικονίζει το σχήμα των φύλλων αλλά και των λουλουδιών του που μοιάζουν με σπαθιά. Πέρα από την εξωτική ομορφιά του, το σπαθίφυλλο έχει και αυτό, όπως και τα περισσότερα φυτά που προέρχονται από τροπικά δάση και ζούγκλα, την ιδιότητα να καθαρίζει τον αερά του σπιτιού και του γραφείου μας από ατμοσφαιρικούς ρύπους και τοξικές ουσίες.

Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο
Συμβουλές φροντίδας για το σπαθίφυλλο

7. Μονστέρα

Με προέλευση από τα τροπικά δάση και τις ζούγκλες της κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού, η μονστέρα είναι ένα καταπράσινο αειθαλές φυτό με μεγάλα γυαλιστερά και δερματώδη φύλλα που φέρουν χαρακτηριστικές σχισμές αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή φυτού εσωτερικού χώρου. Η μονστέρα επιβιώνει ακόμα και σε συνθήκες με λίγο φως, ενώ έχει αργή ανάπτυξη και μας δίνει λίγα φύλλα κάθε χρόνο. Τα φύλλα της μονστέρας έχουν σχήμα καρδιάς και μπορούν να ξεπεράσουν σε μήκος το μισό μέτρο, ενώ το φυτό σταδιακά μπορεί να φτάσει σε ύψος 2-3 μέτρων. Μετά από κάποια χρόνια ανθίζει και βγάζει στενόμακρους πράσινους καρπούς που τρώγονται και μοιάζουν με αυτούς του καλαμποκιού, με χαρακτηριστικό άρωμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε μπανάνα και ανανά.

Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Μονστέρα, εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Διαφήμιση

8. Ζαμιoκούλκας

Άλλο ένα εξωτικό φυτό από τα τροπικά δάση και τη ζούγκλα της Αφρικής είναι ο ζαμιοκούλκας, ένα εξαιρετικά ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου που συναντάμε σε μοντέρνα σαλόνια σπιτιών και σε επαγγελματικούς χώρους. Ο ζαμιοκούλκας εντυπωσιάζει με τα βαθυπράσινα γυαλιστερά φύλλα του, που ξεκινούν από τα ριζώματά του. Χαρακτηρίζεται από βραδύ ρυθμό ανάπτυξης, το ύψος του μπορεί να υπερβεί και το ένα μέτρο μπορεί να διακοσμήσει δωμάτια μέσα στο σπίτι που έχούν λιγότερο διαθέσιμο φωτισμό.

Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου
Ζαμιοκούλκας, ανθεκτικό φυτό εσωτερικού χώρου

9. Σανσιβέρια

Από τα τροπικά δάση της Αφρικής, μας έρχεται η σανσιβέρια, ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορούμε να στολίσουμε στο σαλόνι και στο γραφείο. Πολυετές φυτό με ταχεία ανάπτυξη που φτάνει σε ύψος συνήθως το ένα μέτρο, με στενόμακρα, μυτερά φύλλα, με σαρκώδη υφή που έχουν την ιδιότητα να αποθηκεύουν νερό. Λόγω των χαρακτηριστικών φύλλων που διαθέτει, στο εξωτερικό την ονομάζουν «φυτό φίδι», ενώ στην Ελλάδα έχει επικρατήσει η ονομασία «γλώσσα της πεθεράς». Σε αραιά διαστήματα μπορεί να εμφανίσει μικρά λευκά λουλούδια, τα οποία ωστόσο δεν έχουν σημαντική καλλωπιστική αξία.

Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
Σανσιβέρια, η γλώσσα της πεθεράς
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

10. Καλαθέα

Και για το τέλος της λίστας με τα εξωτικά φυτά, η εντυπωσιακή καλαθέα, που έχει κατάγωγή τα τροπικά δάση της Βραζιλίας. Ξεχωρίζει με τα μεγάλα γυαλιστερά φύλλα και δίνει ένα διαφορετικό αέρα στο σαλόνι του σπιτιού ή του γραφείο μας. Η καλαθέα μας καθηλώνει με το μέγεθος των φύλλων, στενόμακρα ή στρογγυλά, σε διάφορους χρώματικούς συνδιασμούς και όμορφα ριγέ σχέδια. Είναι αξιοσημείωτο ότι η κάτω επιφάνεια του φυλλώματος διαθέτει βυσσινή απόχρωση, που δημιουργεί ενδιαφέρουσα αντίθεση με την πράσινη πάνω επιφάνεια των φύλλων.

Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Καλαθέα, φυτό εσωτερικού χώρου με εντυπωσιακά φύλλα
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Σχετικά θέματα:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *