Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Εγκαύματα από τον ήλιο σε ντομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες

Τα καλοκαιρινά κηπευτικά έχουν άμεση ανάγκη τον ήλιο για να αναπτυχθούν, όμως οι έντονες ακτίνες του μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα στους καρπούς στην καλλιέργεια της ντομάτας, την καλλιέργεια της πιπεριάς και την καλλιέργεια της μελιτζάνας.

Η παρατεταμένη ηλιοφάνεια κατά την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου, ειδικά της μεσημεριανές ώρες, δημιουργεί χαρακτηριστικά ανοικτά καφετιάσματα, κυρίως στο πάνω και στο πλαϊνό μέρος των καρπών των κηπευτικών.

Αυτά τα καφετιάσματα σταδιακά σκουραίνουν και παίρνουν την μορφή σκληρών δερματωδών ξηράνσεων μα αποτέλεσμα οι καρποί να μην ωριμάζουν κανονικά και να είναι ακατάλληλοι για κατανάλωση.

Διαφήμιση

Πώς μπορούμε να αποφύγουμε εγκαύματα από τον ήλιο;

Για την προστασία των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και της μελιτζάνας από τον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, λαμβάνουμε τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα στον λαχανόκηπο, προκειμένου να αποφύγουμε προβλήματα και καψίματα από την έντονη ηλιακή ακτινοβολία.

  • Τοποθετούμε ειδικό δίχτυ προστασίας από τον ήλιο, διαπερατότητας 40-50%, για να μην έρχονται απευθείας σε επαφή οι καρποί των φυτών με τις έντονες ακτίνες του ήλιου κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.
  • Επιλέγουμε κατάλληλες ποικιλίες ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας με πλούσιο φύλλωμα ώστε να είναι ανθεκτικές στα εγκαύματα των καρπών από τον ήλιο.
  • Κάνουμε πρώιμες ή όψιμες φυτεύσεις ντομάτας, πιπεριάς και μελιτζάνας έτσι ώστε ο κύριος όγκος της παραγωγής των καρπών να μην είναι την περίοδο έντονης ηλιοφάνειας των μηνών Ιουλίου και Αυγούστου.
  • Προσθέτουμε πλήρες λίπασμα στα φυτά μας ώστε να έχουν καλή βλάστηση και πλούσιο φύλλωμα που να αναπτυχθεί και να προστατεύσει τους καρπούς από τις ακτίνες του ήλιου.
  • Κάνουμε τακτικά ποτίσματα τις απογευματινές και νυχτερινές ώρες, ώστε οι καρποί των φυτών μας να είναι δροσεροί κατά την ζεστή περίοδο της ημέρας.
  • Ψεκάζουμε τα φυτά μας με οικολογικό εκχύλισμα φυκιών που λόγω των φυσικών ορμονών που περιέχουν, βοηθούν σε συνθήκες υψηλού θερμικού στρες και υπερβολικής ζέστης, την σημαντική αναπλήρωση των κατεστραμμένων κυττάρων των φυτών.
  • Κάνουμε ψεκασμό στο φύλλωμα και στους καρπούς των φυτών με υγρό λιπασμα ασβεστίου ώστε να είναι πιο ανθεκτικός ο φλοιός τους στα εγκαύματα από τον ήλιο.
προστασια καυσωνα φυτα
Προστασία φυτών από ζέστη και καύσωνα

Κι ένα μυστικό για την αντιμετώπιση των εγκαυμάτων από τον ήλιο στα κηπευτικά

Για να προστατέψουμε τους καρπούς των κηπευτικών από εγκαύματα, ψεκάζουμε προληπτικά τα φυτά μας με φυσικά ορυκτά όπως ο καολίνης και ο ζεόλιθος που δημιουργούν ένα άσπρο αδιαπέρατο στρώμα προστασίας από τις δυνατές ακτίνες του ήλιου.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (0)

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ