Μέντα σε γλάστρα, συμβουλές για φύτευση και φροντίδα

Μέντα σε γλάστρα

Φυτεύουμε μέντα σε γλάστρα στο μπαλκόνι, στην αυλή και στη βεράντα για να κόβουμε ολοφρέσκα φύλλα γεμάτα άρωμα τη στιγμή που τα χρειαζόμαστε.

Η μέντα είναι από τα βότανα που λατρεύουμε για τα δροσερά μυρωδάτα φύλλα της που χρησιμοποιούνται σε σαλάτες, φαγητά, ροφήματα και σε υπέροχα δροσερά ποτά.

Ιδανικό φυτό για πρωτάρηδες στην κηπουρική, η μέντα είναι ένα φυτό χωρίς υπερβολικές απαιτήσεις σε φροντίδα, αρκεί να προσέξουμε το πότισμα που είναι αρκετά συχνό, ειδικά τη ζεστή περίοδο καλοκαιριού.

Μπορούμε, λοιπόν να φτιάξουμε ένα μικρό κήπο στο μπαλκόνι μας για να καλλιεργήσουμε μέντα μαζί με άλλα αγαπημένα αρωματικά φυτά και βότανα όπως δυόσμο σε γλάστρα, δεντρολίβανο σε γλάστρα, θυμάρι σε γλάστρα και ρίγανη σε γλάστρα.

Επίσης, μπορούμε να καλλιεργήσουμε αρκετά λαχανικά σε γλάστρα, όπως μαρούλια σε γλάστρα, ντοματίνια σε γλάστρα και πιπεριές σε γλάστρα, ακόμα και καρποφόρα δέντρα όπως λεμονιά σε γλάστρα και πορτοκαλιά σε γλάστρα.

Ας δούμε, λοιπόν, τι φροντίδα χρειάζεται η καλλιέργεια της μέντας σε γλάστρα για να τη διατηρήσουμε δροσερή και καταπράσινη για να απολαμβάνουμε τα αρωματικά φύλλα της.

Διαφήμιση

1. Σε τι θέση τοποθετούμε τη γλάστρα της μέντας στο μπαλκόνι;

Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε να τοποθετήσουμε τη μέντα, σε μία ημισκιερή προστατευμένη θέση στο μπαλκόνι μας αν θέλουμε να εμφανίσει πλούσια βλάστηση με καταπράσινο φύλλωμα.

Αν το μπαλκόνι μας έχει νότια έκθεση και έντονη ηλιοφάνεια, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά διαστήματα ειδικό διχτυωτό πανί, σχετικά αραιής πλέξης, για την προστασία από τον άνεμο, τον παγετό και την έντονη ηλιοφάνεια.

2. Ποιες γλάστρες είναι κατάλληλες για να φυτέψουμε μέντα;

Η μέντα είναι καλό να φυτεύεται σε σχετικά πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα, λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των ριζωμάτων της που καταλαμβάνουν γρήγορα το χώρο της γλάστρας. Η μεταφύτευση της μέντας είναι καλό να γίνεται σε γλάστρα δύο νούμερα μεγαλύτερη από αυτή που αγοράσαμε στο φυτώριο.

Επιλέγουμε γλάστρες, πλαστικές, πήλινες ή μεταλλικές, φροντίζοντας σε κάθε περίπτωση να διαθέτουν τρύπες για να φεύγει το νερό που περισσεύει με το πότισμα στα πιατάκια. Για διευκόλυνση μας, μπορούμε να χρησιμοποιούμε γλάστρες φυτωρίου τις οποίες θα βάζουμε στη συνέχεια σε κασπώ της αρεσκείας μας.

Επιλέγουμε γλάστρες
Πως επιλέγουμε γλάστρες για τα φυτά

3. Τι φυτόχωμα επιλέγουμε για την φύτευση της μέντας σε γλάστρα

Για τη φύτευση της μέντας σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη για να εξασφαλίζουμε καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε δικό μας φυτόχωμα, χρησιμοποιώντας 70% τύρφη ή αφράτο επιφανειακό χώμα από τον κήπο, 20% κομπόστ που έχουμε φτιάξει από τα υλικά της κουζίνας μας 20% και 10% περλίτη ή ελαφρόπετρα.

4. Πότε μεταφυτεύουμε τη μέντα σε μεγαλύτερη γλάστρα;

Αν παρατηρήσουμε οι ρίζες της μέντας να εξέρχονται κάτω από τη γλάστρα ή να εξέρχονται από την επιφάνεια του χώματος, είναι η ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα.

Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση της μέντας είναι η περίοδος της άνοιξης και οι αρχές του φθινοπώρου, αφού ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή ανθοφορία του φυτού.

Μεταφύτευση φυτού
5 μυστικά για μεταφύτευση φυτών σε γλάστρα

5. Πόσο συχνά ποτίζουμε τη μέντα στη γλάστρα;

Σχετικά με τις ανάγκες της μέντας σε νερό, θα χρειαστεί τακτικά ποτίσματα. Ποτίζουμε συνήθως δύο φορές την εβδομάδα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και κάθε δυο μέρες την περίοδο του καλοκαιριού. Σε έντονη ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες, η μέντα χρειάζεται πότισμα σε καθημερινή βάση για να αντέξει τη ζέστη.

Αν αμελήσουμε το πότισμα, η μέντα μας δείχνει ότι θέλει νερό, καθώς τα φύλλα της αρχίζουν να ζαρώνουν. Το φυτό αποκτάει μία όψη σαν μαραμένο που αποτελεί χαρακτηριστική ένδειξη ότι χρειάζεται πότισμα άμεσα για να επανέλθει.

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι ρίζες της μέντας έχουν πυκνώσει τόσο πολύ στη γλάστρα, ώστε όταν την ποτίζουμε, το χώμα να μην απορροφά το νερό και το φυτό να μένει απότιστο.

6. Κάθε πότε βάζουμε λίπασμα στη μέντα;

Είναι χρήσιμο να προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, που βοηθάει την ανάπτυξη του φυτού.

Αποφεύγουμε να βάζουμε λίπασμα τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού και σε συνθήκες έντονης παγωνιάς το χειμώνα.

7. Πώς προστατεύουμε τη μέντα στο μπαλκόνι από έντομα και ασθένειες;

Αν και η μέντα είναι σχετικά ανθεκτική σε έντομα και ασθένειες, μπορούμε να ψεκάσουμε προληπτικά το φυτό με αυτοσχέδιο οικολογικό σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και μία κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε 1 λίτρο νερό.

Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας
Πώς χρησιμοποιούμε το πράσινο σαπούνι στα φυτά του κήπου μας

Σε περίπτωση έντονης προσβολής, για πιο δραστική αντιμετώπιση των εντόμων, χρησιμοποιούμε βιολογικά εντομοκτόνα όπως το φυσικό πύρεθρο που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

8. Χρειάζεται κλάδεμα η μέντα στη γλάστρα;

Κορφολογούμε συχνά τη μέντα στην γλάστρα, κόβοντας τις άκρες των βλαστών της, μια φορά το μήνα για να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη αδύνατων βλαστών.

Επίσης, κατά την μεταφύτευση, μπορούμε να κλαδέψουμε αρκετά χαμηλά τη μέντα για να μην στρεσαριστεί το φυτό ώστε να παρουσιάσει ξανά γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος της.

9. Πώς δημιουργούμε καινούρια φυτά μέντας από τη γλάστρα μας;

Αν η μέντα που έχουμε σε γλάστρα έχει πολύ πυκνές ρίζες, μπορούμε να φτιάξουμε καινούρια φυτά μέντας με διαίρεση του φυτού. Συγκεκριμένα, μπορούμε να διαχωρίσουμε με ένα μαχαίρι τις ρίζες και το φύλλωμα της μέντας σε 2-3 μέρη και να το φυτέψουμε σε γλαστράκια φυτωρίου που θα διατηρήσουμε σε δροσερό περιβάλλον.

Μία άλλη εύκολη σπιτική μέθοδος πολλαπλασιασμού της μέντας για να φτιάξουμε καινούρια φυτά είναι να κόψουμε μικρά κλαδιά μήκους περίπου 10 εκατοστών, να τα βάζουμε σε ποτήρια με νερό για να βγάλουν ρίζες και στην συνέχεια να τα μεταφυτεύουμε σε καινούριες γλάστρες.

Καλλιέργεια μέντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας

10. Κι ένα μυστικό για την καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Η μέντα μπορεί να φυτευθεί σε ζαρντινιέρα και να αναπτυχθεί αρμονικά μαζί με άλλα βότανα, όπως ο δυόσμος, ο βασιλικός, η ρίγανη και η ματζουράνα.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (7)

 1. Μαρια
  15/07/2020

  Mεταφυτεψα σε μεγαλυτερη γλαστρα την μεντα,εβαλα ενα κοματι χαρτι κουζινας στο πατο της γλαστρα (για καλητερη αποστραγκιση δεν ξερω αν εκανα καλα) την βλεπω και εχει μαραζωσει καπως ,εχει γυρισει προς τα κατω προς το χωμα τα φυλλα της ενω και την ποτιζω καθημερινα (εχει και παρεα διπλα σε αλλες γλαστρες βασιλικο και δυοσμο)της εβαλα και λιπασμα αυτο με τα μπιλακια και την κλαδεψα …βοηθεια πως να την σωσω;

  • Καλησπέρα Μαρία. Βάλε την μέντα άμεσα σε σκιερή θέση και πότιζε την μόλις στεγνώνει το χώμα κάθε 2-3 μέρες. Απέφυγε να βάλεις άλλο κοκκώδες λίπασμα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών που βοηθά να ριζώσει το φυτό μετά την μεταφύτευση.

 2. Αντώνης
  13/06/2020

  Γεια χαρά!
  Πριν λίγες μέρες μεταφυτεψα την μέντα μου από μια γλάστρα σε μια ζαρντινιέρα, προσθέτωντας βότσαλα στην βάση, χώμα γενικής χρήσης και κομπόστ. Στο τέλος πρόσθεσα λίγο βιολογικό λίπασμα σε μπιλάκια. Την ποτίζω κάθε 2 μέρες πριν στεγνώσει τελείως το χώμα και βρίσκεται σχετικά σε σκιά, χτυπώντας την ο ήλιος για μία ώρα περίπου νωρίς το μεσημέρι. Σήμερα παρατήρησα στην μια πλευρά έχει αρχίσει το κλαδί να μαραίνει και έχουν μαυρίσει τα φύλλα και δεν μπορώ να καταλάβω τι χρειάζεται για να συνέλθει!

  • Καλησπέρα Αντώνη. Φρόντιζε να ποτίζεις την μέντα μόλις στεγνώνει το χώμα στη γλάστρα. Πιθανότατα την πότισες πολύ και γιαυτό μαραίνεται και μαυρίζουν τα φύλλα της.

   • Αντώνης
    13/06/2020

    Σε ευχαριστώ πολύ Κώστα!

 3. Γρηγόρης
  12/08/2019

  Μπορώ να φυτέψω σε μια ζαρντινιερα μέντα, δυόσμο και βασιλικό

  • Καλησπέρα Γρηγόρη. Μπορείς να φυτέψεις στην ίδια ζαρντινιέρα μέντα, δυόσμο και βασιλικό αρκεί να την έχεις σε ημισκερή θέση στην αυλή ή στο μπαλκόνι σου και οι αποστάσεις των φυτών να είναι 20 εκατοστά μεταξύ τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ