εικόνα

Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Πώς γίνεται η καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Καλλιέργεια μέντας σε γλάστρα

Μέντα, ένα αγαπημένο αρωματικό φυτό που μπορούμε εύκολα να καλλιεργήσουμε σε γλάστρα ή ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι μας και να συγκομίσουμε τα φρέσκα μυρωδάτα φύλλα της τόσο για τις σαλάτες και τα φαγητά μας, όσο και για να φτιάξουμε ροφήματα ή αγαπημένα δροσερά ποτά. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά μυστικά για την καλλιέργειας της μέντας σε γλάστρα.

 

Εξασφαλίζουμε σκιερή και προφυλαγμένη θέση για τη μέντα σε γλάστρα

 

Η μέντα είναι ευαίσθητη στην παγωνιά του χειμώνα, στους βοριάδες, καθώς και στον δυνατό καλοκαιρινό ήλιο. Γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξουμε για τη γλάστρα της μέντας, μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι μας για να ευδοκιμήσει. Αν το μπαλκόνι σας έχει νότια έκθεση και έντονη ηλιοφάνεια, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστούν εγκαύματα στο φύλλωμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατά διαστήματα ειδικό διχτυωτό πανί, σχετικά αραιής πλέξης, για την προστασία από τον άνεμο, τον παγετό και την έντονη ηλιοφάνεια.

 


Επιλέγουμε κατάλληλη γλάστρα και φυτόχωμα για τη μέντα στη γλάστρα

 

Η μέντα είναι καλό να φυτεύεται σε σχετικά πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα, λόγω της γρήγορης ανάπτυξης των ριζωμάτων της. Διαφορετικά, θα χρειαστεί μεταφύτευση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Για να γεμίσουμε τις γλάστρες μας, θα προμηθευτούμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε τη μέντα μας ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη, ώστε να έχει καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

 

Μεταφυτεύουμε τη μέντα σε μεγαλύτερη γλάστρα αν χρειάζεται

 

Αν παρατηρήσουμε οι ρίζες της μέντας να εξέρχονται κάτω από τη γλάστρα ή να εξέρχονται από την επιφάνεια του χώματος, είναι η ώρα για μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση της μέντας είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη. Επίσης, η μεταφύτευση μπορεί να γίνεις και αρχές φθινοπώρου μετά το τέλος της καλοκαιρινής ανθοφορίας της μέντας. Σε αυτή την περίπτωση, πριν τη μεταφύτευση, μπορούμε να κλαδέψουμε αυστηρά τη μέντα για να παρουσιάσει ξανά γρήγορη ανάπτυξη του φυλλώματος της. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερες συμβουλές σχετικά με τη μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

 

Κάνουμε τακτικά ποτίσματα στη μέντα και προσθέτουμε βιολογικό λίπασμα

 

Σχετικά με τις ανάγκες της μέντας σε νερό, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που υπάρχει έντονη ηλιοφάνεια, σε καθημερινή βάση. Τέλος, αν και η μέντα δεν έχει μεγάλες ανάγκες σε λίπανση, θα ήταν χρήσιμο να προσθέσουμε καλοχωνεμένη κοπριά ή βιολογικό λίπασμα για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα, κατά την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου.

 


7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας
7 μυστικά για τη φροντίδα της μέντας


 

Κι ένα μυστικό για τη μέντα στη γλάστρα

 

Κορφολογούμε συχνά τη μέντα στην γλάστρα, κόβοντας τις άκρες των βλαστών της, μια φορά το μήνα για να διατηρήσουμε συμπαγές το φύλλωμα της και να περιορίσουμε την ανάπτυξη αδύνατων βλαστών.

 
Μάθε περισσότερα για τη μέντα και την καλλιέργεια της σε κήπο στο άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει για φροντίδα μέντας.
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
 data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (7)

σχολιαστής
Μαρια 15 Ιουλίου 2020

Mεταφυτεψα σε μεγαλυτερη γλαστρα την μεντα,εβαλα ενα κοματι χαρτι κουζινας στο πατο της γλαστρα (για καλητερη αποστραγκιση δεν ξερω αν εκανα καλα) την βλεπω και εχει μαραζωσει καπως ,εχει γυρισει προς τα κατω προς το χωμα τα φυλλα της ενω και την ποτιζω καθημερινα (εχει και παρεα διπλα σε αλλες γλαστρες βασιλικο και δυοσμο)της εβαλα και λιπασμα αυτο με τα μπιλακια και την κλαδεψα …βοηθεια πως να την σωσω;

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 16 Ιουλίου 2020

    Καλησπέρα Μαρία. Βάλε την μέντα άμεσα σε σκιερή θέση και πότιζε την μόλις στεγνώνει το χώμα κάθε 2-3 μέρες. Απέφυγε να βάλεις άλλο κοκκώδες λίπασμα και πρόσθεσε υγρό λιπασμα φυκιών που βοηθά να ριζώσει το φυτό μετά την μεταφύτευση.

    Απάντηση
σχολιαστής
Αντώνης 13 Ιουνίου 2020

Γεια χαρά!
Πριν λίγες μέρες μεταφυτεψα την μέντα μου από μια γλάστρα σε μια ζαρντινιέρα, προσθέτωντας βότσαλα στην βάση, χώμα γενικής χρήσης και κομπόστ. Στο τέλος πρόσθεσα λίγο βιολογικό λίπασμα σε μπιλάκια. Την ποτίζω κάθε 2 μέρες πριν στεγνώσει τελείως το χώμα και βρίσκεται σχετικά σε σκιά, χτυπώντας την ο ήλιος για μία ώρα περίπου νωρίς το μεσημέρι. Σήμερα παρατήρησα στην μια πλευρά έχει αρχίσει το κλαδί να μαραίνει και έχουν μαυρίσει τα φύλλα και δεν μπορώ να καταλάβω τι χρειάζεται για να συνέλθει!

Απάντηση
σχολιαστής
Γρηγόρης 12 Αυγούστου 2019

Μπορώ να φυτέψω σε μια ζαρντινιερα μέντα, δυόσμο και βασιλικό

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.