Όλοι λατρεύουμε τον δυόσμο! Σε όποιο σπίτι και να πάμε, θα τον συναντήσουμε σε αυλές και μπαλκόνια να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό μετά τον βασιλικό, ο δυόσμος αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Τα φύλλα του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται, επίσης, σε διάφορα ποτά και κοκτέιλ. Ας μην περιμένουμε! Παίρνουμε γλαστρούλα, φτυαράκι, φυτόχωμα και ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε τον δικό μας δυόσμο σε γλάστρα.
Βρίσκουμε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα του δυόσμου στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν ο χώρος που θα επιλέξουμε έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζουμε τον δυόσμο σε καθημερινή βάση για να ευδοκιμήσει. Ο δυόσμος χρειάζεται προστασία από την παγωνιά και τους βοριάδες για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φύλλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αντιανεμικό πανί για να προστατέψουμε τον δυόσμο την περίοδο του χειμώνα, ενώ το πότισμα ή ο ψεκασμός στα φύλλα με εκχύλισμα από φύκια θα βοηθήσει το φυτό μας να αναπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες.
Για την καλλιέργεια του δυόσμου στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα σχετικά ρηχή, αλλά αρκετά πλατιά, καθώς τα ριζώματα του δυόσμου αναπτύσσονται πλευρικά και έχουν ταχεία ανάπτυξη. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη που εξασφαλίζει στο δυόσμο μας δροσερό περιβάλλον και καλύτερο αερισμό. Η προσθήκη στρώσης από χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας, θα βοηθήσει στην καλύτερη στράγγιση του νερού.
Καταρχήν, δεν αφήνουμε τον δυόσμο να πει το νερό, νεράκι! Θα χρειαστεί τακτικό πότισμα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο δυόμος πρέπει να ποτίζεται σε καθημερινή βάση. Αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική. Και να μην ξεχασουμε κάτι πολύ σημαντικό! Κορφολογούμε συχνά τον δυόσμο για να περιορίζουμε την πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και τους αδύνατους βλαστούς. Επίσης, μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, τον κλαδεύουμε αυστηρά για να παρουσιάσει νέα βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα μέσα στο φθινόπωρο.
Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα του δυόσμου βγαίνουν από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα μας, είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε νέα μεταφύτευση σε γλάστρα μεγαλύτερου μεγέθους. Η μεταφύτευση του δυόσμου είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη.
Δες περισσότερες συμβουλές για τη φροντίδα δυόσμου στον κήπο, καθώς και πληροφορίες για την καλλιέργεια και άλλων αρωματικών φυτών σε γλάστρα όπως βασιλικός σε γλάστρα, μέντα σε γλάστρα, δυόσμος σε γλάστρα, ρίγανη σε γλάστρα, δεντρολίβανο σε γλάστρα, λεβάντα σε γλάστρα και φασκόμηλο σε γλάστρα.
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)
Ευγενία Καμαρινου 28 Ιουλίου 2019
Τα αρωματικά μου στη γλάστρα γρήγορα αποχρωματιζονται(θυμάρι μαντζουρανα).Δεν μοιάζει για μελίγκρα.Προφανως δεν θέλω να βάλω εντομοκτόνο.Ευχαριστω.
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 28 Ιουλίου 2019
Καλημέρα Ευγενία. Το θυμάρι και η ματζουράνα που αποχρωματίζονται μπορεί να οφείλαται σσ υπερβολικό πότισμα ή σε προσβολη από τετράνυχο. Δες αναλυτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του τετράνυχου, στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Βασιλική 28 Μαΐου 2019
Μπορείτε σας παρακαλώ να μου πείτε γιατί τα φύλλα του δυόσμου μαυρίζουν και έγιναν σγουρά?
Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 31 Μαΐου 2019
Καλημέρα Βασλική. Πιθανότατα, από το υπερβολικό πότισμα μαυρίζουν τα φύλλα του δυόσμου
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ 1 Αυγούστου 2018
Καλημέρα! ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΕΠΟΧΉ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ:ΛΟΥΊΖΑ, ΦΑΣΚΌΜΗΛΟ, ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ,ΕΣΤΡΑΓΚΌΝ ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Τα Μυστικά του Κήπου 3 Αυγούστου 2018
Καλημέρα Κατερίνα. Η καλύτερη εποχή για να φυτέψεις αρωματικά φυτά σε γλάστρα, όπως λουίζα φασκόμηλο, εστραγκόν, ματζουράνα είναι μέσα στο φθινόπωρο αφού περάσουν οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης. Δες περισσότερες συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.
Γιώργος Λιανός 1 Ιουνίου 2018
Τώρα ξεκινάω τον «κήπο μου σε γλάστρες» και με τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα σου πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες
Τα Μυστικά του Κήπου 1 Ιουνίου 2018
Σε ευχαριστούμε Γιώργο, καλή επιτυχία και… καλή συγκομιδή!
Γράψε το δικό σου σχόλιο: