Φροντίδα δυόσμου σε γλάστρα

Δυόσμος: Καλλιέργεια σε γλάστρα

Όλοι λατρεύουμε τον δυόσμο! Σε όποιο σπίτι και να πάμε, θα τον συναντήσουμε σε αυλές και μπαλκόνια να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό μετά τον βασιλικό, ο δυόσμος αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Τα φύλλα του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται, επίσης, σε διάφορα ποτά και κοκτέιλ.

Ας μην περιμένουμε, λοιπόν. Παίρνουμε γλαστρούλα, φτυαράκι, φυτόχωμα και ετοιμαζόμαστε να φυτέψουμε τον δικό μας δυόσμο σε γλάστρα.

1. Τι συνθήκες χρειάζεται ο δυόσμος για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;

Βρίσκουμε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα του δυόσμου στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν ο χώρος που θα επιλέξουμε έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζουμε τον δυόσμο σε καθημερινή βάση για να ευδοκιμήσει.

Ο δυόσμος χρειάζεται προστασία από την παγωνιά και τους βοριάδες για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φύλλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αντιανεμικό πανί για να προστατέψουμε τον δυόσμο την περίοδο του χειμώνα, ενώ το πότισμα ή ο ψεκασμός στα φύλλα με εκχύλισμα από φύκια θα βοηθήσει το φυτό μας να αναπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες.

Διαφήμιση

2. Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα να επιλέξω για τον δυόσμο σε γλάστρα;

Για την καλλιέργεια του δυόσμου στο μπαλκόνι, χρησιμοποιούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα σχετικά ρηχή, αλλά αρκετά πλατιά, καθώς τα ριζώματα του δυόσμου αναπτύσσονται πλευρικά και έχουν ταχεία ανάπτυξη.

Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη που εξασφαλίζει στο δυόσμο μας δροσερό περιβάλλον και καλύτερο αερισμό.

Η προσθήκη στρώσης από χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας, θα βοηθήσει στην καλύτερη στράγγιση του νερού.

3. Τι πότισμα, λίπανση και κλάδεμα χρειάζεται ο δυόσμος σε γλάστρα;

Καταρχήν, δεν αφήνουμε τον δυόσμο να πει το νερό, νεράκι! Θα χρειαστεί τακτικό πότισμα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες ο δυόμος πρέπει να ποτίζεται σε καθημερινή βάση.

Αν και δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε λίπανση, η ενσωμάτωση κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική.

Και να μην ξεχασουμε κάτι πολύ σημαντικό! Κορφολογούμε συχνά τον δυόσμο για να περιορίζουμε την πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και τους αδύνατους βλαστούς.

Μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, τον κλαδεύουμε αυστηρά για να παρουσιάσει νέα βλάστηση και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα μέσα στο φθινόπωρο.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Τα Μυστικά του Κήπου (@mistikakipou) on

4. Κι ένα μυστικό για τον δυόσμο σε γλάστρα

Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα του δυόσμου βγαίνουν από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα μας, είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε νέα μεταφύτευση σε γλάστρα μεγαλύτερου μεγέθους. Η μεταφύτευση του δυόσμου είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (24)