εικόνα

Καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα

Καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα

Καλλιέργεια δυόσμου σε γλάστρα

Στα περισσότερα μπαλκόνια της Μεσογείου συναντάμε τον δυόσμο σε γλάστρα να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Δημοφιλές αρωματικό φυτό και στα ελληνικά σπίτια, ο δυόσμος αποτελεί πρώτη ύλη για σαλάτες, για συνταγές μαγειρικής, για αφεψήματα ακόμη και για αγαπημένα ποτά. Ας δούμε λοιπόν τα πιο σημαντικά μυστικά της καλλιέργειας του δυόσμου σε γλάστρα.

 

Τι συνθήκες θέλει ο δυόσμος για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι;
 
Βρείτε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση στο μπαλκόνι σας για να ευδοκιμήσει ο δυόσμος. Αν το μπαλκόνι σας έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζετε τον δυόσμο σε καθημερινή βάση για να ευδοκιμήσει. Φροντίστε να προφυλάξετε τον δυόσμο από την παγωνιά και τους βοριάδες, γιατί τα φύλλα του θα εμφανίσουν εγκαύματα. Μπορείτε, για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσετε αντιανεμικό πανί για να προστατέψετε το δυόσμο την περίοδο του χειμώνα.

 

Τι γλάστρα και τι φυτόχωμα να επιλέξω για τον δυόσμο στο μπαλκόνι;
 
Για την καλλιέργεια του δυόσμου στο μπαλκόνι, θα χρειαστούμε γλάστρα ή ζαρντινιέρα, σχετικά ρηχή αλλά αρκετά πλατιά, καθώς τα ριζώματα του δυόσμου αναπτύσσονται πλευρικά και έχουν ταχεία ανάπτυξη. Προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε το δυόσμο μας ή πιο εξειδικευμένο για αρωματικά φυτά, εμπλουτισμένο με περλίτη, ώστε να έχει καλύτερο αερισμό και στράγγιση.

 

Τι φροντίδα θα χρειαστεί ο δυόσμος σε γλάστρα;
 
θα πρέπει να κορφολογούμε συχνά τον δυόσμο για να περιορίζουμε την πλαγιόκλαδη ανάπτυξη και τους αδύνατους βλαστούς. Επίσης, μετά την καλοκαιρινή ανθοφορία του δυόσμου, θα χρειαστεί να τον κλαδέψουμε αυστηρά για να παρουσιάσει ξανά δυνατή ανάπτυξη. Σχετικά με τις ανάγκες του δυόσμου σε νερό, θα χρειαστούν τακτικά ποτίσματα και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε καθημερινή βάση. Τέλος, αν και ο δυόσμος δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικός σε λίπανση, η ενσωμάτωση καλοχωνεμένης κοπριάς ή βιολογικού λιπάσματος για αρωματικά φυτά, μια φορά το μήνα την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου, είναι πολύ ευεργετική.

 

Κι ένα μυστικό για το δυόσμο στη γλάστρα
 
Μόλις παρατηρήσουμε ότι τα ριζώματα του δυόσμου βγαίνουν από την επιφάνεια του χώματος στη γλάστρα μας, είναι κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε νέα μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα. Η μεταφύτευση του δυόσμου είναι καλό να γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή του φθινοπώρου, σε γλάστρα ένα ή δύο νούμερα μεγαλύτερη.

 

Μάθετε περισσότερα για τη μεταφύτευση φυτών, καθώς και συμβουλές για φροντίδα δυόσμου στα σχετικά μας άρθρο.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
Γιώργος Λιανός Ιούνιος 1, 2018

Τώρα ξεκινάω τον «κήπο μου σε γλάστρες» και με τα πολύ κατατοπιστικά άρθρα σου πιστεύω ότι θα τα καταφέρω.
Συγχαρητήρια και ευχαριστίες

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Ιούνιος 1, 2018

  Σε ευχαριστούμε Γιώργο, καλή επιτυχία και… καλή συγκομιδή!

  Απάντηση
σχολιαστής
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΑΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ Αύγουστος 1, 2018

Καλημέρα! ΠΟΙΑ ΕΊΝΑΙ Η ΚΑΛΎΤΕΡΗ ΕΠΟΧΉ ΓΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ:ΛΟΥΊΖΑ, ΦΑΣΚΌΜΗΛΟ, ΜΑΤΖΟΥΡΑΝΑ,ΕΣΤΡΑΓΚΌΝ ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

Απάντηση
  σχολιαστής
  Τα Μυστικά του Κήπου Αύγουστος 3, 2018

  Καλημέρα Κατερίνα. Η καλύτερη εποχή για να φυτέψεις αρωματικά φυτά σε γλάστρα, όπως λουίζα φασκόμηλο, εστραγκόν, ματζουράνα είναι μέσα στο φθινόπωρο αφού περάσουν οι ζεστές μέρες του καλοκαιριού ή στις αρχές της άνοιξης. Δες περισσότερες συμβουλές για την μεταφύτευση φυτών στο σχετικό άρθρο που έχουμε δημοσιεύσει.

  Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.