Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της αγγελικής με μοσχεύματα

Η αγγελική είναι ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους που διαθέτει υπέροχα δερματώδη φύλλα και είναι ιδανική για τη δημιουργία φυτικού φράχτη.

Η αγγελική μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, ωστόσο αν θέλουμε να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά με τον πιο γρήγορο και οικονομικό τρόπο ακολουθούμε τη μέθοδο πολλαπλασιασμού φυτών με μοσχεύματα.

Ας δούμε λοιπόν τα βήματα που ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε νέα φυτά αγγελικής και να τα φυτέψουμε σε φράχτη ή σε άλλες θέσεις στον κήπο μας.

1. Τι μοσχεύματα χρησιμοποιούμε για τον πολλαπλασιασμό της αγγελικής;

Για τον πολλαπλασιασμό της αγγελικής, παίρνουμε ημιξυλώδη τμήματα βλαστών (μοσχεύματα), μήκους περίπου 15 εκατοστών, από υγιείς και καλοσχηματισμένους βλαστούς, στα τέλη του καλοκαιριού ή μέσα στο φθινόπωρο. Αφαιρούμε τα φύλλα ξεκινώντας από το κάτω μέρος του βλαστού της αγγελικής, μέχρι τα 2/3 του και αφήνουμε τα φύλλα στο υπόλοιπο 1/3 του μοσχεύματος.

Τα φύλλα στο πάνω μέρος του μοσχεύματος είναι απαραίτητα, καθώς μέσω της διαδικασίας φωτοσύνθεσης συντελούν στην συγκέντρωση θρεπτικών στοιχείων για την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος του νέου φυτού.

2. Ποια διαδικασία ακολουθούμε στον πολλαπλασιασμό της αγγελικής;

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα του βλαστού της αγγελικής σε μια γλάστρα φυτωρίου σε βάθος περίπου 7-8 εκατοστών μέσα στο χώμα. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στην τομή της βάσης του μοσχεύματος για να αυξήσουμε την αποτελεσματικότητα και την επιτυχία του πολλαπλασιασμού. Η ορμόνη ριζοβολίας βοηθά στο γρήγορο και καλύτερο σχηματισμό ριζικού συστήματος και κατά συνέπεια στην δημιουργία ενός δυνατότερου φυτού από το μόσχευμα που φυτέψαμε.

Πριν φυτέψουμε το μόσχευμα, γεμίζουμε το γλαστράκι με φυτόχωμα γενικής χρήση ή αναμιγνύουμε τύρφη και περλίτη σε αναλογία 2:1 για να δημιουργήσουμε καλύτερες συνθήκες αερισμού και αποστράγγισης. Στη συνέχεια, τοποθετούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα της αγγελικής σε δροσερό φωτεινό μέρος που να έχει σχετική υγρασία και θερμοκρασία περίπου 18-20°C.

3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της αγγελικής

Ποτίζουμε τακτικά και σε μικρές ποσότητες το γλαστράκι με το μόσχευμα της αγγελικής, καθώς το υπερβολικό πότισμα μπορεί να σαπίσει το ριζικό σύστημα του φυτού. Ο σχηματισμός των ριζών του νέου φυτού αγγελικής ολοκληρώνεται, υπό κανονικές συνθήκες, σε περίπου 6-8 εβδομάδες, και είμαστε έτοιμοι να φυτέψουμε τα φυτά μας απευθείας σε μία θέση στον κήπο μας.

Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Αγγελική, λαμπερή και παραθαλάσσια
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Φωτεινή
  19/02/2024

  Καλημέρα,μπορουμε να κάνουμε τον πολλαπλασιασμό κατευθείαν στο έδαφος;;;για να αποφύγουμε την χρήση γλαστρας;;σας ευχαριστώ πολύ

  • Είναι αρκετά πιο δύσκολο στο έδαφος και είναι λίγες οι πιθανότητες επιτυχίας.

   • Μαρία Σκληβάνου
    26/04/2024

    Καλησπέρα!!! Έχω δύο κλωνάρια το φυτό αγγελική, είναι περίπου μισό μέτρο. Αυτή την στιγμή τα έχω σ’ ενα μπουκάλι με νερό. Θέλω να τα φυτέψω στην γλάστρα , τι πρέπει να κάνω. Σε ευχαριστώ πολύ….

    • θα πρέπει να κόψεις κλαδάκια όπως αναφέρουμε αναλυτικά στο άρθρο και να τα φυτέψεις σε γλάστρες φυτωρίου.

 2. Alexandra
  19/04/2021

  Καλησπέρα! Μπορούμε να βάλουμε τα μοσχεύματα σε νερό περιμένοντας να να βγει ρίζα και κατόπιν να φυτεύσουμε σύμφωνα με τις οδηγίες σας ή δεν “πιάνει” αυτή η μέθοδος στην αγγελική? Ευχαριστώ πολύ

  • Καλησπέρα Αλεξάνδρα. Αυτή η μέθοδος να βάλεις τα μοσχεύματα σε νερό για τον πολλαπλασιασμό τους δεν έχει αποτέλεσμα στην αγγελική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *