Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Το ρυγχόσπερμο είναι ένα από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά που επιλέγουμε για φύτευση σε φράχτη και σε πέργκολα, καθώς επίσης για να αναπτυχθεί σε ξύλινο πλαίσιο πάνω σε τοίχο. Με υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη και γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα που εντυπωσιάζουν, το ρυγχόσπερμο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τον κήπο και τον μπαλκόνι μας.

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα και γ) με υπόγειες καταβολάδες. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε φυτά ρυγχόσπερμου για να φυτέψουμε στον κήπο μας και να χαρίσουμε σε φίλους μας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά ρυγχόσπερμου;

1. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρους

Οι σπόροι του ρυγχόσπερμου βρίσκονται στους χαρακτηριστικούς καρπούς του φυτού που μοιάζουν με “φασόλια”. Οι καρποί του ρυγχόσπερμου ωριμάζουν στα τέλη του φθινοπώρου, όταν το χλωρό πράσινο χρώμα τους γίνεται καστανό. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τους ανοίξουμε και να πάρουμε τους σπόρους. Πριν τους φυτέψουμε, τους αφήνουμε να στεγνώσουν για λίγες μέρες τοποθετώντας τους σε ένα δροσερό σημείο.

Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους του ρυγχόσπερμου για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε θήκες σπορείων. Αφού περάσουν 4-5 εβδομάδες, το νεαρό φυτό έχει δημιουργήσει τα πρώτα φύλλα και μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε ένα γλαστράκι φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 10 εκατοστών. Την επόμενη άνοιξη, το ρυγχόσπερμο θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο. Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρο απαιτεί χρόνο και δεν δίνει φυτά ακριβώς όμοια με τα φυτά από τα οποία προέρχεται ο σπόρος.

Οι καρποί του ρυγχόσπερμου που περιέχουν τους σπόρους
Οι καρποί του ρυγχόσπερμου που περιέχουν τους σπόρους

2. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα

Ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία νέων φυτών ρυγχόσπερμου είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Την περίοδο του καλοκαιριού, επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα ρυγχόσπερμου από δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος. Με ένα καλά ακονισμένο κλαδευτήρι, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών, κόβοντας 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους.

Εμβαπτίζουμε την βάση των μοσχευμάτων του ρυγχόσπερμου σε λίγο νερό και μετά σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου σε βάθος 5 εκατοστών σε μικρές γλάστρες φυτώριου, με ελαφρύ εδαφικό μείγμα από τύρφη και περλίτη, και τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Ποτίζουμε συχνά το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα του ρυγχόσπερμου με νερό για να εξασφαλίσουμε υψηλή σχετική υγρασία που συντελεί στην καλύτερη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Μεταφυτεύουμε τα ριζοβολημένα φυτά στην οριστική γλάστρα αφού περάσουν τρεις μήνες ή απευθείας στον κήπο μας την επόμενη άνοιξη.

3. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με καταβολάδες

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των καταβολάδων όπως και με την μέθοδο των μοσχευμάτων μας δίνει φυτά ρυγχόσπερμου που διαθέτουν όμοια χαρακτηριστικά με το αρχικό μας φυτό. Κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρυγχόσπερμου την μέθοδο των καταβολάδων είναι στις αρχές του φθινοπώρου.

Παίρνουμε ένα βλαστό του ρυγχόσπερμου και το βάζουμε στο χώμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Εξασφαλίζουμε ότι η άκρη του βλαστού θα βγαίνει έξω από το χώμα. Ο βλαστός του ρυγχόσπερμου στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Μετά από 2 μήνες μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό του ρυγχόσπερμου και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε στον κήπο μας.

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Συμβουλές για τη φροντίδα του ρυγχόσπερμου

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του ρυγχόσπερμου

Για να επιταχύνουμε την ριζοβολία των φυτών ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των μοσχευμάτων, καλύπτουμε τη γλάστρα με το μόσχευμα με μια νάυλον σακούλα για 2 βδομάδες δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου. Ανοίγουμε τη σακούλα για λίγο κάθε 2-3 μέρες για να ποτίζουμε το φυτό και για να αερίζεται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

 1. Έφη
  09/10/2020

  Καλημέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν το ρυγχόσπερμα εχει την ίδια ανάπτυξη σε γλάστρα και στο έδαφος. Για παράδειγμα έχω φυτέψει σε γλάστρα στο μπαλκόνι τον Απρίλιο και όλο και μεγάλωνε το καλοκαίρι, ενώ η μητέρα μου έχει φυτέψει ένα σε κήπο στο έδαφος περίπου τον Μάιο και δεν έχει μεγαλώσει σχεδόν καθόλου, επίσης τα φύλλα του είναι κόκκινο με κίτρινο, αντί για πράσινα που είναι στο μπαλκόνι μου. Μπορείτε να μου πείτε για ποιόν λόγο συμβαίνει αυτό;

  • Καλημέρα Έφη. Πιθανότατα, το χώμα στη γλάστρα είναι πιο αφράτο και στην αρχή ριζώνει καλύτερα και πιο γρήγορα το ρυγχόσπερμο. Στο χώμα αρχικά καθυστερεί να ριζώσει και επειδή μεταφυτεύτηκε τον Μάιο που έχει πιο πολύ ζέστη, μάλλον το φυτό του ρυγχόσπερμου ζορίστηκε. Μπορείς να προσθέσεις υγρό λίπασμα φυκιών για τόνωση του ρυγχόσπερμου.

 2. ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ
  13/05/2020

  Καλησπέρα.Για άλλη μια φορά να σας δώσω συγχαρητήρια για την πραγματικά πολύ καλή δουλειά που παρουσιάζετε.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:αν κλαδεψω το ρυγχοσπερμο ,καθώς και άλλο ένα ανναριχητικο που έχω(και τα δύο σε γλάστρα) θα μεγαλώσουν πάλι?Εννοώ θα ανναριχηθουν πάλι?
  Σας ευχαριστώ.

  • Καλημέρα Ανδρέα. Βεβαίως και να κλάδέψεις τα αναρριχώμενα φυτά που έχεις για να αναβλαστήσουν και να αναπτυχθούν και πάλι χαρίζοντας καλή ανθοφορία.

 3. NIKOΣ
  12/05/2020

  Αφού σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές, ήθελα να ρωτήσω αν, αντί για αναρρίχηση, μπορώ να φυτέψω ρυγχόσπερμο για εδαφοκάλυψη. Έχω ήδη δύο υπέροχα φυτά σε καφασωτό και έχω κόψει μοσχεύματα τα οποία είναι έτοιμα για φύτευση. Η αρχική ιδέα ήταν για κισσό αλλά η ιδέα του ρυγχόσπερμου φαντάζει πιο ελκυστική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *