Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Το ρυγχόσπερμο είναι ένα από τα πιο όμορφα και ανθεκτικά αναρριχώμενα φυτά που επιλέγουμε για φύτευση σε φράχτη και σε πέργκολα, καθώς επίσης για να αναπτυχθεί σε ξύλινο πλαίσιο πάνω σε τοίχο. Με υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη και γυαλιστερά καταπράσινα φύλλα που εντυπωσιάζουν, το ρυγχόσπερμο αποτελεί μία εξαιρετική επιλογή για τον κήπο και τον μπαλκόνι μας.

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: α) με σπόρο, β) με μοσχεύματα και γ) με υπόγειες καταβολάδες. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε φυτά ρυγχόσπερμου για να φυτέψουμε στον κήπο μας και να χαρίσουμε σε φίλους μας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά ρυγχόσπερμου;

1. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρους

Οι σπόροι του ρυγχόσπερμου βρίσκονται στους χαρακτηριστικούς καρπούς του φυτού που μοιάζουν με “φασόλια”. Οι καρποί του ρυγχόσπερμου ωριμάζουν στα τέλη του φθινοπώρου, όταν το χλωρό πράσινο χρώμα τους γίνεται καστανό. Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να τους ανοίξουμε και να πάρουμε τους σπόρους. Πριν τους φυτέψουμε, τους αφήνουμε να στεγνώσουν για λίγες μέρες τοποθετώντας τους σε ένα δροσερό σημείο.

Στις αρχές της άνοιξης, βάζουμε τους σπόρους του ρυγχόσπερμου για 24 ώρες στο νερό για να έχουν μεγαλύτερη φυτρωτικότητα και στη συνέχεια τους φυτεύουμε σε θήκες σπορείων. Αφού περάσουν 4-5 εβδομάδες, το νεαρό φυτό έχει δημιουργήσει τα πρώτα φύλλα και μπορούμε να το μεταφυτεύσουμε σε ένα γλαστράκι φυτωρίου διαμέτρου και ύψους 10 εκατοστών. Την επόμενη άνοιξη, το ρυγχόσπερμο θα έχει αναπτυχθεί αρκετά και μπορούμε να το μεταφυτέψουμε σε μεγαλύτερη γλάστρα ή στην οριστική του θέση στον κήπο. Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με σπόρο απαιτεί χρόνο και δεν δίνει φυτά ακριβώς όμοια με τα φυτά από τα οποία προέρχεται ο σπόρος.

Οι καρποί του ρυγχόσπερμου που περιέχουν τους σπόρους
Οι καρποί του ρυγχόσπερμου που περιέχουν τους σπόρους

2. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα

Ο πιο εύκολος τρόπος για τη δημιουργία νέων φυτών ρυγχόσπερμου είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα. Την περίοδο του καλοκαιριού, επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα ρυγχόσπερμου από δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος. Με ένα καλά ακονισμένο κλαδευτήρι, παίρνουμε τμήματα βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 10-15 εκατοστών, κόβοντας 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους.

Εμβαπτίζουμε την βάση των μοσχευμάτων του ρυγχόσπερμου σε λίγο νερό και μετά σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου σε βάθος 5 εκατοστών σε μικρές γλάστρες φυτώριου, με ελαφρύ εδαφικό μείγμα από τύρφη και περλίτη, και τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Ποτίζουμε συχνά το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα του ρυγχόσπερμου με νερό για να εξασφαλίσουμε υψηλή σχετική υγρασία που συντελεί στην καλύτερη ριζοβολία των μοσχευμάτων. Μεταφυτεύουμε τα ριζοβολημένα φυτά στην οριστική γλάστρα αφού περάσουν τρεις μήνες ή απευθείας στον κήπο μας την επόμενη άνοιξη.

3. Πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με καταβολάδες

Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των καταβολάδων όπως και με την μέθοδο των μοσχευμάτων μας δίνει φυτά ρυγχόσπερμου που διαθέτουν όμοια χαρακτηριστικά με το αρχικό μας φυτό. Κατάλληλη εποχή για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά ρυγχόσπερμου την μέθοδο των καταβολάδων είναι στις αρχές του φθινοπώρου.

Παίρνουμε ένα βλαστό του ρυγχόσπερμου και το βάζουμε στο χώμα χωρίς να το αποκόψουμε από το μητρικό φυτό. Εξασφαλίζουμε ότι η άκρη του βλαστού θα βγαίνει έξω από το χώμα. Ο βλαστός του ρυγχόσπερμου στο σημείο που είναι στο χώμα θα βγάλει σταδιακά ρίζες. Μετά από 2 μήνες μπορούμε να το αποκόψουμε από το αρχικό φυτό του ρυγχόσπερμου και θα δημιουργηθεί ένα νέο φυτό για να φυτέψουμε στον κήπο μας.

Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Συμβουλές για τη φροντίδα του ρυγχόσπερμου

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του ρυγχόσπερμου

Για να επιταχύνουμε την ριζοβολία των φυτών ρυγχόσπερμου με την μέθοδο των μοσχευμάτων, καλύπτουμε τη γλάστρα με το μόσχευμα με μια νάυλον σακούλα για 2 βδομάδες δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου. Ανοίγουμε τη σακούλα για λίγο κάθε 2-3 μέρες για να ποτίζουμε το φυτό και για να αερίζεται.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)