εικόνα

Ρυγχόσπερμο, πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός ρυγχόσπερμου

Ρυγχόσπερμο, πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα

Το ρυγχόσπερμο, το ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό με τα υπέροχα μικρά αρωματικά άνθη, μπορεί να πολλαπλασιαστεί σχετικά εύκολα με μοσχεύματα, με υπόγειες καταβολάδες και δυσκολότερα με σπόρο. Ο πολλαπλασιασμός του ρυγχόσπερμου με μοσχεύματα γίνεται στις αρχές του καλοκαιριού. Ας δούμε αναλυτικά πώς μπορούμε να πολλαπλασιάσουμε το ρυγχόσπερμο και να δημιουργήσουμε νέα φυτά.

 


Τι μοσχεύματα ρυγχόσπερμου επιλέγουμε για τον πολλαπλασιασμό του;

 

Επιλέγουμε ημιξυλοποιημένα μοσχεύματα ρυγχόσπερμου: δυνατούς, υγιείς βλαστούς, που δεν έχουν άνθος και κόβουμε με καλά ακονισμένο κλαδευτήρι μοσχεύματα μήκους 10-15 εκατοστών και πλάτους 4-5 χιλιοστών. Κόβουμε την κάτω πλευρά του μοσχεύματος ρυγχόσπερμου, 3-4 χιλιοστά κάτω από το «μάτι» και αφαιρούμε τα φύλλα από τη βάση των μοσχευμάτων ως τα 2/3 του ύψους τους.

 

Πώς φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου κατά τον πολλαπλασιασμό;

 

Αρχικά, εμβαπτίζουμε την βάση των μοσχευμάτων του ρυγχόσπερμου σε λίγο νερό και μετά σε σκόνη ορμόνη ριζοβολίας για να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας. Στη συνέχεια, φυτεύουμε τα μοσχεύματα του ρυγχόσπερμου σε βάθος 5 εκατοστών σε μικρές γλάστρες φυτώριου, με ελαφρύ εδαφικό μείγμα από τύρφη και περλίτη, και τα τοποθετούμε σε δροσερό και σκιερό περιβάλλον. Ποτίζουμε συχνά το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα του ρυγχόσπερμου με νερό για να εξασφαλίσουμε υψηλή σχετική υγρασία που συντελεί στην καλύτερη ριζοβολία των μοσχευμάτων.

 


Ρυγχόσπερμο, ένα ανθεκτικό αναρριχώμενο φυτό
Συμβουλές για τη φροντίδα του ρυγχόσπερμου


 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του ρυγχόσπερμου

 

Μεταφυτεύουμε τα ριζοβολημένα φυτά στην οριστική γλάστρα αφού περάσουν τρεις μήνες ή απευθείας στον κήπο μας την επόμενη άνοιξη.

 

Δες αναλυτικές πληροφορίες για φροντίδα ρυγχόσπερμου, καθώς και για τον τρόπο πολλαπλασιασμού της τριανταφυλλιάς στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει.

 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.

MiltoplastΠρόσφατα Σχόλια: (4)

σχολιαστής
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΡΑΓΚΟΥΛΗΣ 13 Μαΐου 2020

Καλησπέρα.Για άλλη μια φορά να σας δώσω συγχαρητήρια για την πραγματικά πολύ καλή δουλειά που παρουσιάζετε.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής:αν κλαδεψω το ρυγχοσπερμο ,καθώς και άλλο ένα ανναριχητικο που έχω(και τα δύο σε γλάστρα) θα μεγαλώσουν πάλι?Εννοώ θα ανναριχηθουν πάλι?
Σας ευχαριστώ.

Απάντηση
σχολιαστής
NIKOΣ 12 Μαΐου 2020

Αφού σας ευχαριστήσω για τις συμβουλές, ήθελα να ρωτήσω αν, αντί για αναρρίχηση, μπορώ να φυτέψω ρυγχόσπερμο για εδαφοκάλυψη. Έχω ήδη δύο υπέροχα φυτά σε καφασωτό και έχω κόψει μοσχεύματα τα οποία είναι έτοιμα για φύτευση. Η αρχική ιδέα ήταν για κισσό αλλά η ιδέα του ρυγχόσπερμου φαντάζει πιο ελκυστική.

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.