εικόνα

Πολλαπλασιασμός συκιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός συκιάς, πως δημιουργούμε καινούρια φυτά

Πολλαπλασιασμός συκιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Η συκιά είναι ένα δέντρο με φανατικούς θαυμαστές και τα «καλά» σύκα είναι πάντα… περιζήτητα! Όλοι έχουμε ακούσει μία ιστορία για κάποια συκιά που κάνει «τα πιο νόστιμα» σύκα και θέλουμε να φυτέψουμε κι εμείς μία ολόιδια στον κήπο μας. Αν μάλιστα, είμαστε στην πλεονεκτική θέση να έχουμε εμείς την πιο καλή ποικιλία συκιάς στον κήπο μας, τότε οφείλουμε να τη μοιραστούμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Τα ευχάριστα νέα είναι ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά συκιάς πολύ εύκολα και με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με την εποχή που θα πραγματοποιήσουμε τον πολλαπλασιασμό και με τη μέθοδο που προτιμάμε να ακολουθήσουμε. Ο πολλαπλασιασμός της συκιάς μπορεί να γίνει με σπόρο, με εμβολιασμό, με παραφυάδες, με καταβολάδες, καθώς και με μοσχεύματα. Ας δούμε αναλυτικά ποια βήματα ακολουθούμε για κάθε μέθοδο πολλαπλασιασμού για να δημιουργήσουμε καινούρια δέντρα συκιάς και να απολαμβάνουμε πεντανόστιμα σύκα με τους φίλους μας.

 
Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά συκιάς;


 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με σπόρο
 

Για να πάρουμε τον σπόρο της συκιάς, τοποθετούμε ορισμένα υπερώριμα σύκα σε μία λεκάνη με νερό. Οι σπόροι που θα επιπλεύσουν, είναι κατάλληλοι για να φυτευτούν. Συλλέγουμε τους σπόρους και τους αποθηκεύουμε σε δροσερό και σκιερό μέρος μέχρι την εποχή της φύτευσης. Στις αρχές της άνοιξης, τοποθετούμε τους σπόρους σε γλάστρα με χώμα, κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1:1 και τα βάζουμε σε δροσερό περιβάλλον μέχρι να φυτρώσουν. Μετά από ένα χρόνο, εμβολιάζουμε τα νέα φυτά με την επιθυμητή ποικιλία συκιάς και αφού περάσει άλλος ένας χρόνος τα μεταφυτεύουμε στην οριστική τους θέση.

 
– Εμβολιασμός συκιάς
 

Τα φυτά της συκιάς μπορούν να εμβολιαστούν με τη μέθοδο του ενοφθαλμισμού που γίνεται με ανεστραμμένο Τ ή με πλακίτη. Ο εμβολιασμός με ανεστραμμένο Τ είναι πιο συνηθισμένος και γίνεται στα τέλη της άνοιξης και την περίοδο του φθινοπώρου. Η μέθοδος εμβολιασμού με πλακίτη επιλέγεται στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου. Επίσης, σε μεγάλα δέντρα συκιάς εφαρμόζεται η μέθοδος εμβολιασμοού με εγκεντρισμό κατά την οποία κόβουμε τον κορμό ή τους κεντρικούς βραχίονες της συκιάς στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης και επιλέγουμε μπόλια από βλαστούς της προηγούμενης χρονιάς.

 


Τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων
5 τρόποι εμβολιασμού για το μπόλιασμα δέντρων


 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με παραφυάδες
 

Οι παραφυάδες είναι βλαστοί που φυτρώνουν από την βάση του δέντρου της συκιάς και τους αξιοποιούμε για να δημιουργήσουμε καινουρια φυτά συκιάς. Συγκεκριμένα, στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, κόβουμε τμήματα των βλάστων μήκους 40-50 εκατοστών μαζί με κομμάτι της ρίζας και το φυτεύουμε απευθείας στο χωράφι στη θέση φύτευσης. Εναλλακτικά, μπορούμε να το φυτεύσουμε σε μεγάλη γλάστρα που διατηρούμε σε δροσερό περιβάλλον και την έχουμε γεμίσει με κοπριά και χώμα σε αναλογία 1:1 για να το μεταφυτεύσουμε το επόμενο φθινόπωρο.

 
– Πολλαπλασιασμός συκιάς με καταβολάδες
 

Οι καταβολάδες είναι βλαστοί της συκιάς που στρέφονται και φυτεύονται μέσα στο χώμα σε βάθος περίπου 30 εκατοστών για να αναπτύξουν ριζικό σύστημα. Στο σημείο που παραχώνεται ο βλαστός της συκιάς, γίνεται χαραγή, δηλαδή χάραξη του φλοιού για να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε την ριζοβολία του βλαστού. Αφού σχηματιστεί το ριζικό σύστημα της καταβολάδας της συκιάς, μετά από ένα χρόνο, κόβουμε το νεό φυτό συκιάς από το αρχικό φυτό και το μεταφυτεύουμε απευθείας στο χωράφι ή το φυτεύουμε σε μεγάλη γλάστρα. Η μέθοδος των καταβολάδων γίνεται στις αρχές της άνοιξης ή την περίοδο του φθινοπώρου, σε περίοδο που επικρατούν συνθήκες υγρασίας.

 
– Πολλαπλασιασμός με φυλλοφόρα μοσχεύματα
 

Ο πολλαπλασιασμός με φυλλοφόρα μοσχεύματα γίνεται την περίοδο της άνοιξης ή στις αρχές του καλοκαιριού, κόβοντας τμήματα μήκους 10-15 εκατοστών από καινούριους βλαστούς συκιάς, προσέχοντας ή κάτω τομή να γίνεται ακριβώς κάτω από γόνατο, δηλαδή κάτω από ένα εξόγκωμα του βλαστού. Στη συνέχεια απομακρύνουμε τα φύλλα του βλαστού από το κάτω μέρος αφήνοντας μόνο 2-4 φύλλα στο πάνω μέρος του βλαστού. Φυτεύουμε τα φυλλοφόρα μοσχεύματα, όπως ονομάζονται, σε γλάστρες φυτωρίου, αφού πρώτα έχουμε βάλει τη βάση του βλαστού με ορμόνη ριζοβολίας για να επιτύχει καλύτερα ο πολλαπλασιασμος.

 
– Πολλαπλασιασμός με ξυλοποιημένα μοσχεύματα
 

Κόβουμε τμήματα βλαστού συκιάς, μήκους περίπου 30 εκατοστών από υγιείς και δυνατούς βλαστούς ηλικίας ενός χρόνου, στα τέλη του φθινοπώρου μετά τη συγκομιδή ή κατά την περίοδο του χειμώνα μαζί με το κλάδεμα της συκιάς. Πριν τη φύτευση χρησιμοποιούμε ορμόνη ριζοβολίας στη βάση του μοσχεύματος για να ενισχύσουμε τη δημιουργία ρίζας. Η φύτευση γίνεται σε γλάστρες φυτωρίου χρησιμοποιώντας μίγμα χώματος, χωνεμένης κοπριάς και άμμου ή περλίτη σε αναλογία 1:1:1.

 


7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
7 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς


 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της συκιάς

 

Οι δύο μεθόδοι πολλαπλασιασμού με μοσχεύματα για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά συκιάς υπερτερούν των υπολοίπων, καθώς γίνονται αρκετά εύκολα και επιπλέον τα νέα δενδρύλλια μπαίνουν αρκετά γρήγορα σε καρποφορία σε αντίθεση με τη μέθοδο από παραφυάδες και καταβολάδες.

 


 

Περισσότερα άρθρα για τα δέντρα και την κηπουρική

 
6 μυστικά για την καλλιέργεια της συκιάς
Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα της συκιάς
Πως γίνεται ο πολλαπλασιασμός των φυτών με μοσχεύματα
Ποια εποχή και πώς γίνεται η φύτευση καρποφόρων δέντρων
Τι είναι και πώς γίνεται το μπόλιασμα των καρποφόρων δέντρων
Ποια εποχή και πώς μπολιάζουμε κάθε καρποφόρο δέντρο
Πώς επιλέγουμε εμβόλια για το μπόλιασμα των δέντρων
Πολλαπλασιασμός ροδιάς, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ροδιάς
Πολλαπλασιασμός ελιάς με φυλλοφόρα μοσχεύματα
Πολλαπλασιασμός βασιλικού, πώς δημουργούμε νέα φυτά βασιλικού
Πολλαπλασιασμός αλόης, πώς δημιουργούμε νέα φυτά αλόης
Πολλαπλασιασμός τριανταφυλλιάς, πώς δημουργούμε νέα φυτά τριανταφυλλιάς
Πολλαπλασιασμός αγκινάρας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά αγκινάρας
Πολλαπλασιασμός ιβίσκου, πώς δημιουργούμε νέα φυτά ιβίσκου
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.
Πρόσφατα Σχόλια: (8)

σχολιαστής
ΒΑΓΓΕΛΗΣ 27 Μαΐου 2020

Παρακαλώ για την συμβουλή σας.
έχω ένα κτήμα που νεροπιάνει, θέλω να φυτέψω μερικά οπωροφόρα δέντρα, ποια πιστεύεται ότι θα ήταν κατάλληλα για το έδαφος αυτό. Δεν θα με πείραζε να ήταν και εξωτικά δέντρα.Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 27 Μαΐου 2020

    Καλησπέρα Βαγγέλη. Φρόντισε να φτιάξεις αποστραγγιστικό δίκτυο στο κτήμα σου ανοίγοντας χαντάκι για να απομακρύνεται το νερό και στη συνέχεια μπορείς να φυτέψεις καρποφόρα δέντρα της αρεσκείας σου.

    Απάντηση
σχολιαστής
Ιωάννα 17 Μαρτίου 2020

Καλημέρα! η ερώτηση μου είναι αν μπορώ να πολλαπλασιάσω με ξυλοποιημένα μοσχεύματα αμυγδαλιά και μανόλια, αν ναι τότε πια εποχή. Ευχαριστώ!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Σωτηρης 15 Μαρτίου 2020

Να δημιουργηθεί ένα φυτό από τα χέρια σου είναι ικανοποιητικό
Αν σου αποφέρει και τροφή είναι
Απόλαυση

Απάντηση
σχολιαστής
Γιαννης Ποντικακης 15 Μαρτίου 2020

μου εφαγαν κατσικες δενδρυλια ελιων που τα ειχα βαλει μολις 1 εβδομαδα.υπαρχει περιπτωσει να σωθουν η να τα βγαλω και να βαλω αλλα? ευχαριστω

Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.