Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας, πώς δημιουργούμε νέα φυτά

Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας

Βουκαμβίλια, το αγαπημένο αναρριχώμενο φυτό που εντυπωσιάζει με την πλούσια ανθοφορία και τα έντονα χρώματά της.

Η βουκαμβίλια αναπτύσσεται πολύ γρήγορα και αποτελεί ιδανική επιλογή για να αναπτυχθεί πάνω σε φράχτη, σε πέργκολα ή σε τοίχο που έχει τοποθετηθεί κάποιο πλαίσιο. Ιδιαίτερα δημοφιλής σε νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές λόγω της ανθεκτικότητας της στη ζέστη, την ξηρασία και την αλατότητα του εδάφους, η βουκαμβίλια έχει συνδεθεί με το γαλάζιο και το λευκό των ελληνικών νησιών.

Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες που βρίσκουμε σε φυτώρια της περιοχής μας με τις τιμές να διαμορφώνονται ανάλογα το μέγεθος της γλάστρας που έχουν φυτευτεί και την ανάπτυξή τους.

Μπορούμε, βέβαια, να δημιουργήσουμε δικά μας φυτά βουκαμβίλιας για να πολλαπλασιάσουμε κάποια ξεχωριστή ποικιλία που συναντήσαμε και για να αποκτήσουμε περισσότερα χρώματα βουκαμβίλιας στον κήπο μας.

Η βουκαμβίλια πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα χρησιμοποιώντας τμήματα βλαστών, καθώς και με σπόρο. Ας δούμε αναλυτικά σε τι διαφέρουν οι δύο μέθοδοι πολλαπλασιασμού και ποια βήματα ακολουθούμε για να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας.

Διαφήμιση

Με ποιους τρόπους μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα φυτά βουκαμβίλιας;

Μπορούμε σχετικά εύκολα να δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας με σπόρο, ωστόσο για πιο γρήγορο αποτέλεσμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μοσχεύματα.

1. Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με σπόρο

Μετά το τέλος της ανθοφορίας, στο κέντρο του άνθους της βουκαμβίλιας σχηματίζονται οι σπόροι. Κατά την περίοδο του φθινοπώρου, συλλέγουμε τους σπόρους της βουκαμβίλιας και τους αφήνουμε για λίγες μέρες να στεγνώσουν σε καλά αεριζόμενο χώρο.

Ο πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας με σπόρο γίνεται, κυρίως, την άνοιξη, καθώς οι σπόροι φυτρώνουν σε θερμοκρασίες κοντά στους 20°C. Φυτεύουμε τους σπόρους σε γλάστρες φυτωρίου, χρησιμοποιώντας φυτόχωμα γενικής χρήσης, κοπριά και περλίτη σε αναλογία 2:1:1.

Μπορεί να περάσει μέχρι και ένας μήνας για να φυτρώσουν οι σπόροι της βουκαμβίλιας. Αφού φυτρώσουν, χρειάζονται 3-4 μήνες για να αναπτυχθούν τα καινούργια φυτά και στη συνέχεια μπορούμε να τα μεταφυτεύσουμε σε μεγαλύτερες γλάστρες ή στον κήπο μας.

2. Πολλαπλασιασμός βουκαμβίλιας με μοσχεύματα

O πολλαπλασιασμός της βουκαμβίλιας με μοσχεύματα μπορεί να γίνει σχεδόν όλο το χρόνο, από την άνοιξη ως τα τέλη φθινοπώρου. Η καλύτερη περίοδος για τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας είναι η εποχή του καλοκαιριού.

Ξεκινάμε επιλέγοντας τμήματα τρυφερού βλαστού (μοσχεύματα) μήκους 15-20 εκατοστών από βλαστούς βουκαμβίλιας που δεν έχουν ξυλοποιηθεί και δεν έχουν ανθοφορία.

Αφαιρούμε τα 2/3 των φύλλων από τη βάση του μοσχεύματος και για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σκονίζουμε με ορμόνη ριζοβολίας τη βάση του μοσχεύματος πριν φυτέψουμε.

Φυτεύουμε τα μοσχεύματα σε γλάστρες φυτωρίου που γεμίζουμε με τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1. Στη συνέχεια, διατηρούμε τα μοσχεύματα της βουκαμβίλιας σε δροσερό περιβάλλον που δε χτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου. Ποτίζουμε κάθε 1-2 μέρες προσπαθώντας να κρατήσουμε το χώμα σχετικά υγρό.

Περιμένουμε περίπου 5-6 εβδομάδες μέχρι να ριζώσουν τα μοσχεύματα και να μπορέσουμε να τα μεταφυτεύσουμε στον κήπο μας ή σε μεγαλύτερη γλάστρα στο μπαλκόνι μας.

Για να επιταχύνουμε τη ριζοβολία των φυτών, στα πρώτα στάδια του πολλαπλασιασμού μπορούμε να καλύψουμε τη γλάστρα με το μόσχευμα χρησιμοποιώντας μια νάιλον σακούλα για 2-3 βδομάδες δημιουργώντας συνθήκες θερμοκηπίου.

Φροντίδα βουκαμβίλιας
9 μυστικά για ανθισμένες βουκαμβίλιες

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό της βουκαμβίλιας

Αν πολλαπλασιάσουμε την βουκαμβίλια με την μέθοδο των μοσχευμάτων, τα φυτά που θα προκύψουν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με το αρχικό φυτό βουκαμβίλιας.

Αντίθετα, αν δημιουργήσουμε καινούρια φυτά βουκαμβίλιας από σπόρο, δεν είμαστε σίγουροι ότι τα φυτά που θα προκύψουν θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα το χρώμα των λουλουδιών μπορεί να είναι διαφορετικό σε σχέση με το φυτό απ’ όπου πήραμε τον σπόρο.

Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (4)

  1. Αλοιζα
    21/07/2023

    καλημέρα!!
    ζήτησα από το φυτώριο μια μπουκαμβιλια σε πορτοκαλί χρώμα και μου έφεραν μια που πάει προς το Ρος όχι το έντονο. μου είπαν ότι μεγαλώνοντας θα γίνει το πορτοκαλί που θέλω. ξέρετε αν ισχύει. ευχαριστώ

  2. Θάνος
    03/04/2021

    Καλημέρα σας,
    Μου εχει δημιουργηθεί μια απορία.Δεν έχω δει ποτέ σπόρο βουκαμβίλιας,τουλάχιστον πάνω στις δικές μου, καθώς όταν ολοκληρώνεται η ανθοφορία τους και κάνουν τον κύκλο τους τα λουλούδια που βρίσκονται εντός των πετάλων τους , πέφτουν. Πρέπει τα φυτά αυτά να φτάσουν σε μια κατάλληλη ηλικία για να τους παραγουν ή ευθύνεται και κάτι άλλο;

    • Καλημέρα Θάνο. Τα ξερά κομμάτια ανάμεσα από τα πέταλα των λουλουδιών της βουκαμβίλιας όταν ωριμάζουν είναι οι σπόροι της.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ