εικόνα

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου

Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με μοσχεύματα

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για την ξεχωριστή γεύση του. Σε συνδιασμό με την μοναδική του ομορφιά, το συναντάμε πολύ συχνά φυτεμένο σε γλάστρα καθώς είναι ιδιαίτερα πρακτικό να μπορούμε να το απολαμβάνουμε κάθε στιγμή. Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, με παραφυάδες καθώς και μοσχεύματα. Για να βοηθήσουμε τους σπόρους του δεντρολίβανου να βλαστήσουν πιο εύκολα, πριν τη φύτευση τους τοποθετούμε σε χλιαρό νερό για 24 ώρες. Ο ευκολότερος, ωστόσο, πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να φτιάξουμε νέα φυτά δεντρολίβανου είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

 

Ποια μοσχεύματα είναι κατάλληλα για τον πολλαπλασιασμό του δεντρολίβανου;

 

Eπιλέγουμε τρυφερούς υγιείς βλαστούς (μοσχεύματα) μήκους περίπου 10 εκατοστών από την κορυφή ώριμων φυτών δεντρολίβανου την περίοδο της άνοιξης. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε βλαστούς που δεν έχουν καθόλου λουλούδια γιατί έτσι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια απομακρύνουμε περίπου τα 2/3 του φυλλών κατά μήκος του μοσχεύματος του δεντρολίβανου ξεκικώντας από τη βάση του, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση 5-6 φύλλα στην κορυφή του βλαστού.

 


Ποια είναι η διαδικασίας φύτευσης των μοσχευμάτων του δεντρολίβανου;

 

Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε σε μικρές γλάστες τα μοσχεύματα του δεντρολίβανου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο μίγμα χρησιμοποιώντας χώμα από τον κήπο, κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1:1. Πριν τη φύτευση των μοσχευμάτων, εμβαπτίζουμε την τομή της βάσης του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας. Διατηρούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα του δεντρολίβανου σε δροσερό μέρος, προστατευμένο από το απευθείας ηλιακό φως. Βρέχουμε καθημερινά το φύλλωμα τυ δεντρολίβανου με ένα ψεκαστηράκι για να αυξήσουμε την υγρασία, κάτι που μπορεί να επιτευθεί με την κάλυψη του μοσχεύματος με μια ναύλον σακούλα. Το νέο φυτό δεντρολίβανου θα είναι έτοιμο για φύτευση στηην οριστική του θέση ή μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα περίπου 2 μηνών.

 


Φροντίδα δεντρολίβανου
Συμβουλές για τη φροντίδα του δεντρολίβανου


 

Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του δεντρολίβανου

 

Ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με παραφυάδες είναι ανάλογος με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα με τη διαφορά αντί για τα κομμένα τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) έχουμε τους βλαστούς που είναι ενωμένοι με το μητρικό φυτό μέχρι να ριζοβολήσουν τα νεά φυτά δεντρολίβανου.

 


 

Περισσότερα άρθρα για τα αρωματικά φυτά

 

Διάβασε αναλυτικές πληροφορίες για την φροντίδα του δεντρολίβανου καθώς και για άλλα αρωματικά φυτά στα σχετικά άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει:

 
Φυτεύουμε δεντρολίβανο σε γλάστρα
Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός της λεβάντας
Αρωματικά φυτά που φυτεύονται σε γλάστρα
Αρωματικά φυτά που μεγαλώνουν σε νερό, χωρίς χώμα
Αρωματικά φυτά που μυρίζουν λεμόνι
Ρίγανη, 5 μυστικά για φύτευση και φροντίδα
Μελισσόχορτο, βότανο με άρωμα λεμονιού
Φασκόμηλο, συμβουλές φροντίδας για καλλιέργεια
Δυόσμος, 5 μυστικά φροντίδας
 
Κώστας Λιονουδάκης
Γεωπόνος Γ.Π.Α.data-matched-content-ui-type="image_card_stacked"

Πρόσφατα Σχόλια: (6)

σχολιαστής
Χαράλαμπος 25 Απριλίου 2020

Καλησπέρα!
Θα ήθελα να ρωτήσω αν με την ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει πολλαπλασιασμός και άλλων αρωματικών φυτών όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο κλπ.
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!!!

Απάντηση
σχολιαστής
Στελλα 21 Σεπτεμβρίου 2019

Αν αφησουμε τους βολβους τουλιπων στο χωμα θα χαλασουν η θα ανθιζουν καθε χρονο?

Απάντηση
σχολιαστής
Θάνος 6 Απριλίου 2019

Το μόσχευμα δεν θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε νερό και μόλις βγάλει ρίζες (σε σχετικό σου άρθρο αναφέρεις ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αναπτυχθεί σε νερό χωρίς χώμα) να το βάλουμε σε χώμα; ή και να το αφήναμε εκεί. Δεν θα έβγαζε πιο σύντομα ρίζες;
Ποιος τρόπος έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; βάζοντας το μόσχευμα σε νερό ή σε χώμα;
Ευχαριστώ

Απάντηση
    σχολιαστής
    Κώστας Λιονουδάκης (Τα Μυστικά του Κήπου) 6 Απριλίου 2019

    Καλησπέρα Θάνο. Πολύ ωραία ερώτηση. Σίγουρα περισσότερες πιθανότητες έχει με το μόσχευμα στο χώμα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Θα βγάλει ταχύτερα ρίζες και θα κένει και πιο δυνατό ριζικό σύστημα.

    Απάντηση

Γράψε το δικό σου σχόλιο:

Η διεύθυνση e-mail δεν θα δημοσιευθεί.