Πώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με μοσχεύματα

Πολλαπλασιασμός δεντρολίβανου

Το δεντρολίβανο είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αρωματικά φυτά που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα για την ξεχωριστή γεύση του. Σε συνδιασμό με την μοναδική του ομορφιά, το συναντάμε πολύ συχνά φυτεμένο σε γλάστρα καθώς είναι ιδιαίτερα πρακτικό να μπορούμε να το απολαμβάνουμε κάθε στιγμή.

Για να δημιουργήσουμε καινούργια φυτά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δεντρολίβανο μπορεί να πολλαπλασιαστεί με σπόρο, με παραφυάδες καθώς και μοσχεύματα. Για να βοηθήσουμε τους σπόρους του δεντρολίβανου να βλαστήσουν πιο εύκολα, πριν τη φύτευση τους τοποθετούμε σε χλιαρό νερό για 24 ώρες. Ο ευκολότερος, ωστόσο, πιο γρήγορος και οικονομικός τρόπος για να φτιάξουμε νέα φυτά δεντρολίβανου είναι ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα.

1. Ποια μοσχεύματα είναι κατάλληλα για τον πολλαπλασιασμό του δεντρολίβανου;

Eπιλέγουμε τρυφερούς υγιείς βλαστούς (μοσχεύματα) μήκους περίπου 10 εκατοστών από την κορυφή ώριμων φυτών δεντρολίβανου την περίοδο της άνοιξης. Είναι σημαντικό να επιλέξουμε βλαστούς που δεν έχουν καθόλου λουλούδια γιατί έτσι έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας του πολλαπλασιασμού. Στη συνέχεια απομακρύνουμε περίπου τα 2/3 του φυλλών κατά μήκος του μοσχεύματος του δεντρολίβανου ξεκικώντας από τη βάση του, διατηρώντας σε κάθε περίπτωση 5-6 φύλλα στην κορυφή του βλαστού.

Διαφήμιση

2. Ποια είναι η διαδικασίας φύτευσης των μοσχευμάτων του δεντρολίβανου;

Επιλέγουμε φυτόχωμα γενικής χρήσης για να φυτέψουμε σε μικρές γλάστες τα μοσχεύματα του δεντρολίβανου. Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε αυτοσχέδιο μίγμα χρησιμοποιώντας χώμα από τον κήπο, κοπριά και άμμο σε αναλογία 1:1:1. Πριν τη φύτευση των μοσχευμάτων, εμβαπτίζουμε την τομή της βάσης του μοσχεύματος σε ορμόνη ριζοβολίας, για να έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας.

Διατηρούμε τη γλάστρα με το μόσχευμα του δεντρολίβανου σε δροσερό μέρος, προστατευμένο από το απευθείας ηλιακό φως. Βρέχουμε καθημερινά το φύλλωμα τυ δεντρολίβανου με ένα ψεκαστηράκι για να αυξήσουμε την υγρασία, κάτι που μπορεί να επιτευθεί με την κάλυψη του μοσχεύματος με μια ναύλον σακούλα. Το νέο φυτό δεντρολίβανου θα είναι έτοιμο για φύτευση στηην οριστική του θέση ή μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα μετά από διάστημα περίπου 2 μηνών.

3. Κι ένα μυστικό για τον πολλαπλασιασμό του δεντρολίβανου

Ο πολλαπλασιασμός του δεντρολίβανου με παραφυάδες είναι ανάλογος με τον πολλαπλασιασμό με μοσχεύματα με τη διαφορά αντί για τα κομμένα τμήματα βλαστών (μοσχεύματα) έχουμε τους βλαστούς που είναι ενωμένοι με το μητρικό φυτό μέχρι να ριζοβολήσουν τα νεά φυτά δεντρολίβανου.

7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
7 μυστικά για την καλλιέργεια του δεντρολίβανου
Μοιράσου το άρθρο με τους φίλους σου:
Διαφήμιση

Σχόλια (6)

  1. Χαράλαμπος
    25/04/2020

    Καλησπέρα!
    Θα ήθελα να ρωτήσω αν με την ίδια διαδικασία μπορεί να γίνει πολλαπλασιασμός και άλλων αρωματικών φυτών όπως ρίγανη, θυμάρι, φασκόμηλο κλπ.
    Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!!!

  2. Στελλα
    21/09/2019

    Αν αφησουμε τους βολβους τουλιπων στο χωμα θα χαλασουν η θα ανθιζουν καθε χρονο?

    • Καλημέρα Στέλλα. Αν το χώμα στραγγίζει καλά, μπορείς να τους αφήσεις χωρίς να σαπίσουν. Διαφορετικά καλό είναι να τους βγάλεις.

  3. Θάνος
    06/04/2019

    Το μόσχευμα δεν θα μπορούσαμε να το βάλουμε σε νερό και μόλις βγάλει ρίζες (σε σχετικό σου άρθρο αναφέρεις ότι το δεντρολίβανο μπορεί να αναπτυχθεί σε νερό χωρίς χώμα) να το βάλουμε σε χώμα; ή και να το αφήναμε εκεί. Δεν θα έβγαζε πιο σύντομα ρίζες;
    Ποιος τρόπος έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας; βάζοντας το μόσχευμα σε νερό ή σε χώμα;
    Ευχαριστώ

    • Καλησπέρα Θάνο. Πολύ ωραία ερώτηση. Σίγουρα περισσότερες πιθανότητες έχει με το μόσχευμα στο χώμα χρησιμοποιώντας ορμόνη ριζοβολίας. Θα βγάλει ταχύτερα ρίζες και θα κένει και πιο δυνατό ριζικό σύστημα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ